Sarıyer Gezilecek Yerler Listesi
Sarıyer, İstanbul’un Karadeniz’e açılan uç noktasında yer alan ilçelerden birisidir. Sarıyer gezilecek yerler ve görülecek tarihi yerleri bir liste haline getirmeye çalıştık. Anadolu yakasında Beykoz, Avrupa yakasında da Sarıyer semti boğazın Karadeniz’e açılan dar ve kilit noktasına ev sahipliği yapıyor.
Karadeniz havasını İstanbul’da yaşamak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken Sarıyer semtinde; Emirgan ve Belgrad gibi yeşilin cömertçe sunulduğu yerler şehir atmosferinden kaçmak isteyenler için ideal gezi mekanıdır. Böreği meşhur olan Sarıyer’de hafta sonunu Tarihi Sarıyer Börekçisi’nde kahvaltı yaptıktan sonra gezmeye başlayabilirsiniz.
Sarıyer Gezilecek Yerler Listesi
Bu eşsiz ilçede sizi nelerin beklediğini merak ediyor musunuz? Hadi, bir gezgin olarak Sarıyer’in sokaklarında, ormanlarında ve kıyılarında birlikte keşfe çıkalım.
Duatepe Parkı
Duatepe Parkı: Parkın adından da anlaşılacağı gibi tepe üzerine yapılandırılan Duatepe parkı; Rumeli Hisarı ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü manzarasına sahiptir. 19 bin metrekare alanda kurulan parkın içerisinde yürüme parkur, bisiklet yolu ve restoranlar yer alıyor. Çeşitli türden bitki ve çiçeklerin yer aldığı parka botanik tutkunları fotoğraf çekmek için sıkça geliyor.
Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi
Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi: Sarıyer’in en çok ziyaret edilen noktaları arasında kuş gözlem kulesi yer alıyor. Eğitim ve turizm amaçlı inşa edilen kuleye yolculuk ederken eşsiz orman havası alınıyor. Ardından kuş meraklıları ve gözlemcileri için inşa edilen ve turistlik amaçlı da ziyaret edilebilen 30 metre yükseklikteki kule üzerinden yaban hayatı yakından izlenebiliyor.
Irmak Mesire Alanı
Irmak Mesire Alanı: Bir hafta sonunu piknik yaparak geçirmek isteyenler için Sarıyer Belgrad ormanı mesire alanlarından birisi olan Irmak Mesire Alanı oldukça ideal bir konumda yer alıyor. Ailecek mutlu ve eşsiz bir piknik geçirilebilmesi için belediye tarafından gereksinim duyulabilecek hizmetlerin verildiği mesire alanında, aktive alanları da bulunuyor.
Atatürk Arboretumu
Atatürk Arboretumu: Sarıyer, park bakımından en zengin ilçelerimizden birisidir. Atatürk Arboretumu da, Sarıyer içerisindeki yeşillik açısından zengin parklar arasında yer alıyor. Gölet ve havuz gibi doğal güzellikler açısından zenginleştirilen atmosferi içerisinde piknik yapabilmeniz de mümkündür. Ancak girişler ücretlidir.
Emirgan Korusu
Emirgan Korusu: İstanbul’un en meşhur korusu arasında bulunan Emirgan, Sarıyer’in en çok ziyaret edilen noktaları arasındadır. Bu nedenle Emirgan Korusu, Sarıyer gezilecek yerler arasında bizim için birinci sırada. :) Nisan ayında lale festivallerinin düzenlendiği korunun en kalabalık ve renkli alanı, meydanıdır. Alanda, kahvaltı yapabileceğiniz ahşaptan inşa edilen egzotik restoranlar yer alıyor. Harika bir güne başlamak için Emirgan Korusu oldukça idealdir.
Sadberk Hanım Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi: Azaryan Yalısı’nda yer alan müze, ilk özel müze olması açısından önemlidir. Vehbi Koç Vakfı tarafından kurulan müze, Vehbi Bey’in hanımı olan Sadberk Hanım’a ithaf edilmiştir. İçerisinde Sadberk Hanım’ın özel koleksiyonlarının yanı sıra; arkeolojik eserler ve İslam medeniyetine ait yazılı ve estetik dekoratif objeler yer alıyor.
Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı: İstanbul’un akciğerleri Sarıyer’in kalbi olarak lanse edilen Belgrad Ormanı, İstanbul’un en eski ormanları arasında yer alıyor. Mimar Sinan tarafından yaptırılan su kemerleriyle bir dönem İstanbul’un su ihtiyacının Belgrad Ormanı sınırları içerisindeki ırmak üzerinden karşılandığı biliniyor. Bugün ise su kemerleri piknik ve gezi amaçlı ormana gelen kişilerin ziyaret ettikleri tarihi eserler arasındadır. Harika bir doğa havası almak için veya ailenizle piknik yapmak adına çeşitli mesire alanlarının yer aldığı Belgrad Ormanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Sarıyer gezilecek yerler içerisinde aşağıdaki mesire yerlerine de göz atabilirsiniz.
Ayvad mesire alanı: Belgrad ormanındaki en eski mesire alanlarından birisidir. 1700’de inşa edilen Ayvat bendi etrafına inşa edilen mesire alanı ailecek mutlu ve huzurlu bir piknik yapmak isteyenler için ideal alandır.
Bentler mesire yeri: Osmanlı döneminde inşa edilen birçok bendin yer aldığı alana inşa edilen bir mesire alanıdır. Alan içerisinde büfe ve çeşitli ihtiyaçların karşılanabileceği hizmetler bulunuyor. Mahmut, Topuzlu ve Valide bentleri bölgede yer alıyor.
Binbaşı çeşmesi mesire alanı: Belgrad içerisindeki en iyi mesire alanlarından birisidir. Çeşitli güller, bitki örtüsü ve yeşilin doyumsuz atmosferi içerisinde eşsiz bir piknik için tercih edilebilir mekanlar arasındadır.
Belgrad içerisinde; Kirazbent, Irmak, Falih Rıfkı Atay ve Fatih Çeşmesi gibi değişik mesire alanları da bulunuyor. Mesire alanı açısından zengin olan Belgrad Ormanı’nda harika bir hafta sonu için yer bulmak sorun değildir.
Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi: Dünya ünlü sanatçıların eserlerinin sergilendiği müzede, her dönem farklı sanatçıların koleksiyonları sergileniyor. Sanata meraklı kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken müzeye giriş ücretlidir. Müze kartına sahip olanlar ise, ücretsiz giriş yapabilirler.
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi: Klasik otomobil tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken müze içerisinde 1920’den 1970’e kadar çıkan otomobiller kronolojik sıraya göre sergileniyor. Otomobil teknolojisinin gelişimini ve değişimini yakından gözlemlemek adına en ideal müzeler arasındaki Ural Ataman müzesi, 100’den fazla klasik otomobile ev sahipliği yapıyor.
Japon Bahçesi
Japon Bahçesi: Türk-Japon ilişkilerinin 2003’de daha da gelişmesinden sonra kurulan bir bahçedir. Japon’lara ait boğaz minyatürlerinin ve birtakım çiçek türlerinin yer aldığı bahçe, Emirga’nın hemen yanında bulunuyor. Ortalama bir top sahası kadar büyük olan bahçeyi gezmek için on dakikanızı ayırmanız yeterlidir.
Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı: Kesinlikle görülmesi gereken tarihi mirasımız arasında bulunan Rumeli Hisarı, İstanbul’un fetih hazırlıkları için yaptırıldı. Anadolu Hisarı’nın karşısına inşa edilen Rumeli Hisarı, Kuzey’den gelecek yardımların kesilmesi hedefine ulaşmak için yapıldı. Halen birçok kişi tarafından ziyaret edilen Rumeli Hisarı, eşsiz bir manzaraya sahiptir.
Garipçe Köyü
Garipçe Köyü: Son zamanların en popüler köyleri arasında yer alan Garipçe’de harika bir köy kahvaltısı ve balık şöleni sizi bekliyor. Tarihi evleri, sahili ve yeşil atmosferiyle şehir hayatının stresinden kaçmak isteyenleri misafir ediyor. Üçüncü köprünün yapılmasıyla ziyaret akınına uğrayan köyün kendisine has atmosferi sizi de büyüleyebilir.
Kilyos Plajları
Kilyos Plajları: İstanbul’un yaz denilince en çok tercih edilen plajları Kilyos’da yer alıyor. Tırmata veya Solar plajlarında harika bir yüzme deneyimi yaşamanız mümkündür. Yazın oldukça kalabalık olan plajların çevresinde yeşil alanlar bulunuyor. Hem piknik hem de yüzmek isteyenlerin ideal adresleri arasında yer alıyor.
Sarıyer’de Gezilecek Semtler
Bahçeköy
Bahçeköy: Sarıyer’in en çok ziyaret edilen semti arasındaki Bahçeköy, yeşil alanları ve birbirinden değişik bitki örtüsünün yarattığı zenginliklerle muazzam bir atmosfer yaratıyor. Doğa yürüyüşünü sevenler için parkurların yer aldığı Bahçeköy’de, değişik aktiviteler için de hizmetler bulunabilirsiniz.
Yeniköy
Yeniköy: Sarıyer’in en hareketli semtlerinden birisidir. Pazar günleri oldukça canlı olan semtin içerisinde değişik kafe, restoran ve barlar bulunuyor. Gece hayatının merkezi diyebileceğimiz alan lüks bir semttir. Eğlenmek veya lüks restoranlarda farklı lezzetler tadabilmek için Yeniköy mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisidir.
Hüber Köşkü
Hüber Köşkü: Osmanlı dönemine ait köşk, şu anda da devlet idaresi için kullanılan bir yerdir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı çalışma ofisi ve misafirlerinin ağırlandığı yer olarak kullanılan mekanın bahçesi ve mimari estetiği mutlaka görülmelidir.
Telli Baba Türbesi
Telli Baba Türbesi: Telli Baba, Osmanlı döneminde yaşayan veliler arasında bulunuyor. Rumeli Hisarı’na oldukça yakın olan türbesi hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Türbe hafta içerisinde açıktır. Hafta sonları ise, kapalı tutuluyor.
Sarıyer Nasıl Gidilir?
Avrupa yakasında yer alan Sarıyer, boğazın en dar yeri ve Karadeniz’e açılan kapısında bulunuyor. Karşısında ise, Beykoz vardır. Taksim ve Beşiktaş üzerinden 25T veya 40B ile Sarıyer’e gelmek mümkündür. Yine Beykoz iskelesinden kalkan vapurla 10 dakikada Sarıyer’e ulaşmak mümkündür. Beşiktaş üzerinden minibüslerle de Sarıyer’e ulaşılabilir. Yine bir başka alternatif de, Eminönü’nden kalkan ve Beşiktaş-Sarıyer istikametinde yol alan vapurlardır.
Ve son olarak Sarıyer gezilecek yerler size az geldiyse şöyle bir İstanbul turuna çımaya ne dersiniz?; İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemizde mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Başka bir gezide görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)