Gölyazı Köyü Bursa’nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Manzarası, çevre yapısı ile Türkiye’de böyle bir yer mi varmış? dedirten bir güzelliği olmasına karşın pek çok kişinin buranın varlığından haberi yok.

Hatta Bursa’nın belirli kesimleri bile bu yerin Bursa‘da olduğunu bile bilmiyor. Bursa’da olan buralarda bulunan yazarlarımız ile fikir alış-verişi yaparak size bu köyü daha yakından tanıtmak istedik.
Gölyazı Köyü Gezimizden En Güzel Kareler
Gölyazı’na gitmeden önce bu güzel görüntüleri izlemeyi unutmayın. :) Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun.
Yerel halk genelde hafta sonları olmak üzere yediden yetmişe balık tutmayı çok seviyor. Zaten başta belirttiğimiz gibi burası küçük bir balıkçı köyü. Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz. Ve özellikle belirtmek isterim ki köy halkı güler yüzlü, oldukça da sıcak kanlı ve misafir perver.
Eski adı Apolyont olan eski bir rum köyü burası. Şimdiki adıyla Gölyazı olan bu yere bağlı toplam 8 küçük ada mevcut ve bunlardan en büyüğü tanıtımımızda da resmini kullandığımız Halilbey Adası.
Gölyazı Gezilecek Yerler
Aslında gezilecek yer bu köyün ta kendisi. Köyün doğal manzarası haricinde eski Rum evlerini gezebilir, köy içerisindeki tarihi yerlerine göz atabilirsiniz. Daha içerilere girdikçe İç ve Dış Kale surlarını göreceksiniz. Sadece üç duvarı ayakta kalabilmiş maalesef.
Dipnot geçmeliyim ki özellikle Rum evlerin bir kısmı korunmuş, Türkiye şartlarında bunu sevindirici bir haber olarak verebiliriz. :) Göl ve köy çevresi tamamen sit alanı olarak belirlenmiş.
Gölyazı köyüne bazı Turizm şirketleri belirli aralıklarla eğitim amaçlı geziler de düzenlemektedir.
1- Ağlayan Çınar

Gölyazı Köyü ‘nün sembolü desek yeridir. Neden ağlayan çınar diye soranlara da hemen açıklayalım. Yüzyıllar içinde gittikçe yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşması, o oluktan akan suyun da ağacın altında minik bir havuz oluşturması bu ağaca ağlayan çınar denmesine neden olmuştur.
2- Aziz Panteleimon Kilisesi

1903 yılında yapımı tamamlanan yaklaşık 115 yıllık kilise Gölyazı’nın tarihi yapılarından birisidir.
3- Apollon Tapınağı

Roma dönemine ait Apollon Tapınağı görmek isterseniz bu tapınakta Kızadasındadır. Adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır.
Ulubat Gölü, göçmen kuşlar için doğal bir kuş cenneti. Yavrulama döneminde Manyas Gölü’nde konaklayan kuşlar, balıkların bolluğu nedeniyle beslenmek için Gölyazı’na gelir.
Bu doğal kuş cennetinin yanı sıra Ulubat Gölü özel kuş cenneti var. Gölyazı tabelasını İzmir’e doğru 5 km. geçtikten sonra sola dönülünce 1 km sonra özel kuş cennetine varılıyor.
Burada bir doğasever tavuskulu, sülün, ördek, taklacı güvercin yetiştiriyor. Girişte kuşlar için bir yem parası ödeniyor.
Gölyazı Köyü Kahvaltı ve Yeme – İçme Yerleri
Kahvaltı: Eşsiz göl manzarası eşliğinde unutulmaz bir Pazar kahvaltısı yapmak için bile buraya gelmeye değer. Özellikle hamur işi yemekleri sevenler burada yapılan gözlemelere bayılacaklardır.
Öyle aman aman kahvaltı tabakları, kahvaltılıklar bol çeşit bekliyorsanız hemen belirtelim boşuna beklemeyin. Sınırlı sayıda da olsa kahvaltı çeşitleri ve uygun fiyatlar ile harika bir hafta sonu geçireceğinizden şüpheniz olmasın.
Tatmadan Dönme: Dedik ya balıkçılık köye işlemiş diye. Buralara kadar gelmişken meşhur Turna Balığı ve Yayın’ı tatmadan dönmeyin deriz. Mekanların hepsi fiyat – lezzet bakımından aynı kalibrede. Alkol satışının da olmadığını belirtelim.
Gölyazı’da Neler Yapılmalı?
Fotoğrafçılık: Özellikle gün doğumu ve batımını fotoğraflamak için buraya gelen fotoğraf tutkunları var. Sizin de fotoğraf merakınız varsa burayı fotoğraflamak için listenize ekleyin.
Balıkçılık: Olta ile balık tutmak oldukça keyifli. Hele ki tatil zamanları yapılıyorsa ayrı bir keyif. Gölyazı’ya günübirlik gelmeyenlerdenseniz Ulubatlı Gölü’nde balık avlamanın keyfini kesinlikle çıkarmalısınız.
Göl Manzaralı Kahvaltı: Pazar kahvaltıları pek çoğumuz için büyük bir eğlence. Bu kahvaltı eşsiz doğa güzelliği ve göl manzaralı olursa hiç şüphesiz bütün haftanın yorgunluğunu o kahvaltıda atabilir.
Ada’da Turlayın: Amacınız sadece turlamak gezip bakınmak değilse taş çatlasın 30 dakika da turlayabilirsiniz. Ama yok gezip bakınalım diyenlerdenseniz 2 saatte tamamen adayı gezebilirsiniz.
Sandal Keyfi: Buralara kadar gelmişken sandala binip göl gezintisi yapmadan olmaz elbette. Adayı bir de göl üzerinden izleyin.
Zambak Tepe’ye Çıkın: Tüm adayı tam tepeden görebileceğiniz eşsiz bir yer. Harika manzarası ile güneşi buradan batırmak ve güne nokta koymak başka bir keyif.
Yaşanabilecek Sıkıntılar
-Köye araç girişi yasak. Aracınızı köyün 4-5 kilometre kadar uzağında otoparka park ederek oradan kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Burada genellikle araçların kalkış zamanları sorun olabilmekte.
-Yazın ortaya çıkan aşırı yoğunluğa alt yapı hizmetleri karşılık verememekte.
-Otel ve Pansiyonlar sayı olarak oldukça yetersiz. (Sezon Dönemlerinde)
Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Araç ile: Bursa’dan İzmir istikametine giderken Ulubat Gölünü gördükten 5 km. kadar sonra Gölyazı tabelası görülür. Bu tabelayı gördükten sonra sola dönerek zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yoldan 5 km. gidildiğinde Gölyazı köyü’nün girişine ulaşılır. İzmir tarafından Bursa istikametine gidenlerin ise gölü gördükten 20 – 30km. sonra tabelaları takip ederek sağa girmeleri gerekir.
Otobüs ile: Bursa’nın ulaşım firması olan Burulaş’ın sitesinden 5-G hattının seferlerine bakabilir, sizin için hangi saatlerin uygun olduğunu karar verdikten sonra Bursa merkezde bulunan Küçük Sanayii istasyonuna gelip buradan da 5-G hattı ile 1 saatlik bir yolculuk ile Gölyazı merkeze kadar ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
23 yorum
Aykut bey merhaba Gölyazı fotoğrafları sizin mi? Dizinde sosyal medyada kullanabilir miyim?
Merhaba Celal bey, Üzerinde logomuzun olduğu resimler ve video çekimi bize aittir. Bunları kullanabilirsiniz.
Buradan güzel görünüyor..bende bir grup oluşturup gitmeyi planlıyordum..ama yorumları okuyunca üzüldüm doğrusu yazık oluyor kültür varlıklarımıza..
Sonucta burasi bi köy velediye bisey yapmazsa halk ne yaoabilir ki. Gölün alti bataklık her yil temizleme calismasi oluyo ama yine ayni sekli aliyo. Köyün neresi pis ? Bife arabayla girme yasagina laf söylüyorsunuz ada burasi o kadar insanin arabasini napalim neremize sokalim. Yasak yokken hic bukundunuz mu ? Arac trafiginden insanlar rahat yuruyemiyo belediye otobusleri iceri giremiyo. Halk kendi evine gidemiyo ! Ortada bi kural varsa sorunu onlemek icin konulmustur. Kim ne derse desin gelin bide kendiniz görün bu güzelliği
Kimse Gölyazıya gitmesin…… Gerçekten kimse gitmesin oradaki esnaf köylü para kazanamasın bak bakalım bu hafta sonu yapılan saçma sapan araçla girme yasağı iptal olmuyor mu? Bugün bizde Gölyazıya gidip kahvaltı yapalım dedik ama burnumuzdan geldi. Dikmişler 2 zıbidi memuru pardon zabıta memuru… Mercedesi BMW lere geç diyor diğer araçları çok ta kibar bir dille otopark a alıyor. Otobüslerde 15 dk dolmasını bekliyorsun…. Yani anlayacağınız paranızla rezil oluyorsunuz… GİTMEYİN GÖLYAZI YA GİTMEYİN ki bu saçma kararlarını gözden geçirsinler.
son gittigimde artık ailemle yemin ettik birdaha gelmemeye köy havasını almaya gezmeye kafa dinlemeye gittigimizde oda ne karsımıza tam bir keşmekeş cıkıyo sunu belirtiyim sakın hafta sonu gidiyim demeyin köye 5 km uzaklıkta arabayı bırakıp eski üskü arabalarla sizi köye götürüyolar son gittigimizde bi servis devrilmisti servis sizi köyün girişinde bırakıyoki 15 dakika yürümek zorundasınız oturdunuz yerlerde servis beklemeyin kendiniz alsanız daha hızlı servis olur birde köyde eski veya görülecek bir yer yok bütün evler yeni betonarme köyün muhtarı halkı belediye elele verip köyü maf etmişler insanlar betondan kacıp köy havası almaya gidiyor ordakiler yolu taş dösüyo bırakın onu aylardır her yer tos toprak bir yol aylardır bitmezmi anlıycanız oranın insanları paraya doymus yazık geriye bi tek gölde tekne turu kalıyo ada okadar masraf yol cekene kadar kültür parkta bin daha kolay ve ucuz cumalıkızık ve saiteabata bakın giden insan birdaha gitmek istiyo eski bozulmamıs benderim 3 yıl icinde bu köy tamamen biter kimse gitmez ozaman bu köyler ne yapar bilmem YAZIKK
Gölyazı hayatımda gittiğim en berbat yerdir. Pislikten geçilmiyor, bir giden insanın bir daha hiç gideceğini zannetmiyorum. Oraya harcanan zamana yazık. Benim size tavsiyem hiç gidilecek bir yer değildir. Tavsiye edeninde aklına şaşarım.
Akın bey,
Son zamanlarda bu tür yorumlar alıyoruz. 1-2 yıla kadar böyle bir sorun yoktu son zamanlarda buraya ne oldu biz de bilmiyoruz.
balık pazarını etrafını gezince bütün köye nasıl pis dersin be adam
onu bunu bilmem ama pislikten arındırılmalı bu kadar pis ve düzensiz bir yer olamaz motorsikletle gittigim için rahat gezdim gitmeyende birşey kaybetmez gidemedim diye üzülmeyin.
Böyle rezalet bir yer görmedim.Pislikten geçilmiyor.
Büyük bir övgü ile gittiğim yer pislik yuvası bir köy.insanları tembel ve yaptıkları asla yenemez doğanın harikası temizlikle olur temiz olmayan yere harika diyenlerin aklına şaşarım.
kesinlikle gidilmeli buraya hele çiçek cafe var gözlemesi muhteşem
Gidilmesi görülmesi gereken yer harika
Büyük umutlarla gittiğimiz yer tam rezalet pislik ve düzensizlik belediyenin acilen ilgi göstermesi gerekiyor
kesinlikle gitmeliyim ben böyle şirin doğan yerleri çok severim
Samuray Son
Görmek istediğim yerlerden biri.
MUHTEŞEM BİR YER.. TABİ İÇİNDE SEVDİKLERİNDE YAŞIYORSA….(İLYAS VE AİLESİ…)
Cn Mtl Varlık Bey'in haklılığı su götürmez bir gerçek, "bursa da" örnekleri yeterli mi bilmem sizin için. Yine Varlık Bey'e katılıyorum, güzel bir yazı, teşekkürler…
ne kadar güzel bir yer
-de 'ler -da'lar genelde doğru. Artistlik yapma arkadaşım 8-|
Yazınızı keyifle okudum. Elinize sağlık. Ancak belki dikkat edilmesi gereken en önemli husus , Türkçe'mize dikkat etmek olsa gerek. Yazar olarak , bağlaç olan ''de'' yi ayırmak , ki'leri birleştirmek anlam bütünlüğü açısından koruma sağladığı gibi , ayrıca hoş bir okuma dili oluşturur.
Hassasiyetiniz ve anlayışınız için teşekkürler…