Gürcistan Gezilecek Yerler | En İyi 10 Yer – Ülke ve Ulaşım Bilgileri
Türkiye’nin komşusu ve Kafkas coğrafyasının önemli ülkesi Gürcistan gezilecek yerler konusunda oldukça zengindir. Para birimi, ülke bilgisi ve ulaşım bilgileri yanı sıra Gürcistan’ın tarihi yapılarına da bu gezimiz de ayrı bir parantez açmak istedik.
Rusya ile yakın tarihi ilişkileri bulunan ve kültürel açıdan ciddi bir çeşitliliğe sahip bu ülke Türkiye ile de yakın ticari ve kültürel bağlara sahiptir. Özellikle Karadeniz Bölgesinde yaşayan halkın akrabalık ilişkileri dahi kurduğu Gürcü halkının ülkemiz açısından önemi büyüktür.
Gürcistan‘ın Türkiye’ye iyi bir komşu olması ülkemizden Gürcistan’a turist akışını sağlarken kültürel zenginliğin ve görülmeye değer pek çok lokasyonun varlığı bu ülkenin önemini daha da arttırır. Siyasi gerginliklerin zaman zaman Rusya ile problemlere neden olduğu ülkede sakin ve huzurlu bir gezi için yaz aylarını tercih etmeniz size harika bir deneyim yaşama olanağı sunacaktır.
Gürcistan Ülke Bilgisi ve Ulaşım Bilgileri
Yönetim şekli bir cumhuriyet olan ve seküler anlayışı ile ön plana çıkan Gürcistan; görülmeye değer pek çok güzelliği sınırları içerisinde barındırır. 4 milyona yakın insanın yaşadığı ülkede yüz ölçümü yaklaşık 69.700 m2’dir. Bir kara ülkesi olması ve Mezopotamya bölgesine yakınlığı nedeni ile tarihin büyük bir bölümünde geçiş noktası olarak kullanılmıştır. Bu özelliği Gürcistan’da farklı dönemlere ait yapıların varlığına zemin hazırlamıştır.
Gürcü olarak bilinen halkın yoğunlukta olduğu ülkede resmi dil de Gürcücedir. Ülkede resmi dilin yanı sıra İngilizce konuşan insan topluluklarına rastlamak da mümkündür. Ayrıca Türkiye’den Gürcistan’a göç eden vatandaşların da burada bir Türk topluluğu oluşturduğunu ifade etmek gerekir.
Gürcistan’da nüfusunun önemli bir kısmı Hıristiyanlığın Ortodoks koluna mensuptur. Yaklaşık %82’si Ortodoks Hıristiyan olan Gürcülerin yanı sıra %10 dolaylarında Müslüman, %4 civarında Ermeni Apostolikler, %2 Rus Ortodokslar ve yaklaşık %1 oraanında Katolikler vardır. Diğer dinlere inanan küçük toplulukların da Gürcistan topraklarında yaşadığını ifade etmek gerekir.
1. Başkenti Neresi?
Gürcistan’ın başkenti ve ülkenin en önemli şehri Tiflis’tir. Ekonomik turistik ve kültürel etkinliklerin çok büyük bir kısmının bu şehirde gerçekleştirildiği düşünüldüğünde Tiflis’in yüzyıllardır bölgenin önemli merkezlerinden biri olduğu anlaşılacaktır.
2. Para Birimi
Gürcistan’da kullanılan resmi para birimi Lari’dir. Lari; GEL olarak kısaltılır.
3. Ülkede Güvenlik Durumu
Gürcistan; başta Türkiye’den olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun turist akını alır. Bu anlamda ülkenin herhangi bir güvenlik problemi olmaması bu durumun yaşanmasında rol oynar. Ülke güvenli bir yer olsa da yinede tedbiri elden bırakmadan gezmeli ve değerli eşyalarınızı yanınızdan ayırmamaya özen göstermelisiniz.
4. Gürcistan Vizesi Nasıl Alınır?
Gürcistan; Türk vatandaşları için vize muafiyetinin uygulandığı ülkelerden bir tanesidir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Gürcistan’a giriş çıkış yapabilirsiniz. Ancak giriş ve çıkışlarda 5 yıldan eski kimlik kullanmanıza imkân verilmez. Bu nedenle kimliğinizin yeni ve en azında 5 yıldan daha eski olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
5. Hava Durumu
Karadeniz’in hemen yanı başında bulunan Gürcistan’da bölgesel olarak farklı sıcaklık değerlerinin elde edildiğini ifade etmek gerekir. Ülkenin Asya kısmında kalan bölgede daha çetin hava şartları varken Karadeniz kıyılarının daha ılıman geçtiği söylenebilir. Ülkede en yüksek sıcaklıkların 27 derece civarında olduğu ifade edilebilirken en düşük hava sıcaklığı ise 3 derece civarındadır.
6. Gürcistan Türkiye Arası Saat Farkı?
Gürcistan, ülkemize çok yakın olsa da iki ülke arasında saat dilimi farkından dolayı zaman farkı da vardır. Bu anlamda Gürcistan güne 1 saat daha erken başlar. Yani Gürcistan’da sabah saat 07.00 iken Türkiye’de saat 06.00’dır.
7. Gürcistan İstanbul Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?
Ülkemizin komşusu Gürcistan’dan kalkan bir uçak ile İstanbul’a ulaşmak istiyorsanız yaklaşık 2 saatlik bir uçak yolculuğu gerçekleştirmeniz gerekir. Aradaki mesafe ise 1200 km civarındadır.
8. Yemek Kültürü
Gürcistan’da yemek kültürü Türkiye ile benzerlikler gösterir. Baharat kullanımı ve hamur işlerinin yoğunlukta olduğu ülkede hemen her yerde bulabileceğiniz lezzet Khachapuri’dir. Hem pratik hem de lezzetli bir yiyecek olması Khachapuri’yi Gürcistan’ın en çok tercih edilen tadı yapar.
9. Eğlence – Plaj
Karadeniz’de yaşayan Türklerin bildiği üzere Gürcistan’da günlük kaçamakların yapıldığı en önemli coğrafyadır. Ülkede eğlence dendiğinde sınırsız imkanlar olduğunu söylemek gerekirken plaj konusunda da Batum’un Akdeniz sahillerini aratmadığı ifade edilebilir. Siz de eğlence ve güzel vakte doymak istiyorsanız kesinlikle Gürcistan’da vakit geçirmelisiniz!
Gürcistan Gezilecek Yerler | En İyi 10 Yer
Gürcistan’da gezilecek yerler listesini yaparak seyahatiniz öncesinde enfes bir planlama yapmak mı istiyorsunuz? O halde gelin Gürcistan’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler nereler bir bakalım!
1. Tiflis
Gürcistan coğrafyasının yüzyıllar boyunca en önemli merkezi olmayı başaran Tiflis, bir başkent olmasının yanı sıra kültürel bir merkez olma özelliği ile de göz kamaştırmayı başarıyor. Her karışında tarihe ve güzelliklere şahit olacağınız Tiflis’te Rus etkisini hissetmeniz muhtemeldir. Burada yaşayan Türk toplulukların etkisi çok az da olsa hala varlığını korur. Şehir sınırları içerisinde bulunan pek çok doğal güzellik de Tiflis’in neden her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırladığını açıklar niteliktedir. Kale, köprü, katedral ve daha pek çok yapıyı keşfedebileceğiniz bu şehirde gezerken harka fotoğraflar çekebileceğinizi de unutmamalısınız.
2. Batum
Gürcistan dendiğinde akla gelen ilk şehir Tiflis olsa da Batum’un da aşağı kalır bir yanı olmadığını ifade etmek gerekir. Ülkenin en önemli ikinci şehri olmasının yanı sıra kültürel zenginlikleri şehrin bir cazibe merkezi olmasına katkı sağlar. Ancak Batum’u Batum yapan eğlencedir. Plajları, eğlence mekanları ve diğer etkinlikler konusunda sundukları ile Batum’u görmeden Gürcistan’dan dönmemenizi öneriyoruz. Üstelik şehir sınırları içerisinde bulunan heykel ve mimari yapılar da görülmesi gerekenler arasındadır.
3. Kutaisi
Gürcistan’ın en eski yerleşim birimlerinden bir tanesi olan Kutaisi, 4 bin yıllık geçmişi ile göz kamaştırmayı başaran bir şehirdir. Geçmişten bugüne taşınan zenginlikleri sayesinde turistlerin ilgi odağı olan bu şehir sadece mimari yapıları ile değil aynı zamanda doğal güzellikleri ile de dikkat çeker. Bu anlamda şehri gezerken karşınıza her an bir doğa harikası çıkabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
4. Kazbek Dağı
Kafkas coğrafyasının en görkemli dağı olarak bilinen Kazbek Dağı, turistik amaçlarla ziyaret edilebilecek bir merkez olsa da genellikle dağcılık sporu ile ilgilenenlerin uğrak yeridir. Zirvesinde yıl boyunca kar olan ve bu açıdan görselliği ile dikkat çeken Kazbek Dağı, doğal yaşamı keşfetme noktasında da önemlidir. Dağa tırmanırken farklı güzellikleri keşfedeceğinizi bilmeli ve zirveye çıktıkça yaşamdan uzaklaşacağınızı da unutmamalısınız.
5. Dadiani Sarayı
Gürcistan’un Zugdidi olarak bilinen bölgesinde yer alan ve ülkenin en görkemli yapılarından bir tanesi olarak kabul edilen Dadiani Sarayı’nın 700 yıllık eserler barındırdığı bilinir. Mimari açıdan kusursuz bir kompozisyonu yansıtan ve bu yönü ile görenleri kendine hayran bırakmayı başaran yapının 100 yıla yakın bir süredir müze olarak hizmet verdiği söylenebilir. Fransız kültürüne ait eserlerin de bulunduğu bu sarayı görmeden seyahatinizi bitirmeyin!
6. Krubera Mağarası
Dünya’daki en derin mağara olarak bilinen ve yer çekirdeğine uzaklığı sadece 2197 metre olan Krubera Mağarası; Gürcistan’ın en çok ilgi gören lokasyonlarından bir tanesidir. Mağarayı keşfetmek isteyen turistlerin 1 ay boyunca mağarada ilerleyip en dip noktaya ulaşması mümkündür. Bu nedenle mağarayı keşfe çıkmak isteyenler için gerekli ekipmanlara sahip olmak şarttır.
7. Tusheti National Park
Doğallığın en harika şekliyle yansıtıldığı ve Tusheti Dağları eteklerinde yayılan yaşamın aslına uygun bir şekilde korunduğu bir park! Görsel açıdan bütün turistlerin ilgisini çekmeyi başaran ve temiz havaya doymanıza olanak sağlayan bu parkta keyifli vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.
8. Vardzia
Gürcistan’daki en eski tarihi kalıntılardan bir tanesi olan Vardzia, görsel açıdan enfes bir yerdir. Tarihi 1100’lü yıllara kadar uzanan bu bölgenin yakın gelecekte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne gireceği söyleniyor. Bir Açıkhava müzesi niteliğindeki bu mekânı görmek Gürcistan geziniz sırasında gerçekleştireceğiniz en önemli aktivitelerden biri olacak!
9. Alfabe Kulesi
Batum’da sahilin hemen yanı başında yükselen Alfabe Kulesi uzaktan bakıldığında bir anlam ifade etmese de Gürcistan milli uyanışının ve milli değerlerinin yansıtılmasına katkı sağlayan oldukça nadide bir yapıdır. Modern mimarinin anlam yüklü kompozisyonu olan bu kulenin önünde bir fotoğraf çekinerek enfes hatıralar biriktirebilirsimiz.
10. Sameba Katedrali
Gürcistan’ın en büyük mabedi olarak bilinen ve Hristiyanlar için çok kutsal olan bu mabet hem bir müze hem de bir ibadethane olarak kullanılmaktadır. Girişlerin ücretsiz olduğu bu yapının merdivenleri önünde bir fotoğraf çekinme sizin için harika bir deneyim olacak!
Umarım Gürcistan seyahatinizi genişletecek faydalı bilgiler verebilmişizdir. Sizlerinde Gürcistan gezilecek yerler listemize eklenmesini istediğiniz yada eksik kaldığını düşündüğünüz yerler varsa bize mutlaka yorum olarak yazın. Başka bir gezi de tekrar görüşmek üzere mutlu kalın. :)
Neden yani,yazılarını kaydetsek ne olacak ki? Biz blog açıp oraya mı yapıştıracağız kendimizinmiş gibi…yapmak istiyorsak yine yaparız tek tek yazarak…kendime rota belirlemeye çalışıyorum ülkelerde ve bunları çıktı olarak taşıyacağım yanımda ama sağolun…
Çok haklısınız ama maalesef kötü niyetli insanlar yüzünden böyle önlemler almak zorunda kalıyoruz.