İlk Defa Uçağa Binecekler Nelere Dikkat Etmeli
İlk defa uçağa binecekler için hazırladığımız bu rehber niteliğindeki yazımızda yapmanız gerekenleri adım adım sıralamaya çalıştık. Bu yazımızda uçuş hakkında bilgileri paylaştık. Bunlar haricinde edindiğimiz tecrübelerimizi paylaştığımız “ilk defa uçak seyahati yapacaklar için tavsiyeler” yazımıza göz atarak bizim edindiğimiz tecrübelere de göz atabilirsiniz.
İlk Defa Uçağa Binecekler Nelere Dikkat Etmeli
1- Bilet Alma
Seyahatiniz için yapmanız gereken ilk iş biletinizi almak. Biletinizi online olarak alıyorsanız bütün bilgileri eksiksiz ve doğru doldurduğunuza emin olun. Ayrıca son aşamaya geçmeden önce uçuş günü, saati, havaalanı gibi bütün bilgileri kontrol etmeniz oluşabilecek aksiliklerin önüne geçecektir. Bilet alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu da biletinizi ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza getirirsiniz. Seçeceğiniz havayolu şirketi de bilet fiyatında değişkenlik gösterebileceğini unutmayın. Ucuz bilet almak isterseniz daha önce yayınladığımız “Ucuz bilet almak için nelere dikkat edilmeli” makalemize göz atabilirsiniz.
2- Online Check-İn İşlemi
İlk defa uçağa binecek olanlar için duyacakları en tuhaf terim bu diyebiliriz. Kısaca uçakta oturacağınız koltuğu seçiyorsunuz diyerek açıklayabiliriz. Biletinizi aldıktan sonra yapmanız gereken şey check-in yaptırmak. Bu işlemi bilet aldığınız havayolu şirketinin internet sitesi üzerinden son 1 saate kadar yapabilirsiniz. Bu işlemin amacı uçakta oturacağınız koltuğu seçmek. Bu işlemi yaptırmak havaalanında size epey vakit kazandıracağı gibi geç kalma gibi başınıza gelebilecek tatsız durumlarda bir de bu işlemlerle uğraşmama kolaylığı sağlayacaktır.
3- Bağaj Hazırlığı
Uçaklarda 2 çeşit bagaj seçeneği bulunuyor. İlki yanınıza alabileceğiniz kabin bagajı. İkincisi ise kabine sığmayacak büyüklükte olan yolcu bagajı. Bagajlar arasında farkı biraz daha açmakta fayda var.
Kabin Bagajı: Genelde sırt çantası olarak ya da 55*40*23 cm boyutlarında ve 8 kilogramı geçmeyecek şekildeki bagajlardır. Koltuklar üzerinde bulunan dolaplara sığabilecek büyüklükteki bu bagajlarda aklınıza gelebilecek her türlü sıvı için kısıtlama olduğunu ve kesici olabilecek tüm aletlerin kabul edilmediğini bilmelisiniz. Yine de Lens solüsyonu ya da şurup gibi yanınızda taşınması zorunlu olan sıvı maddeleri taşımak durumunda kalırsanız toplamının da 1 litreyi geçmemek şartıyla 100 ml’lik kaplarda ve ağzı açılıp kapanabilen şeffaf poşet içerisinde taşıyabilirsiniz.
Yolcu Bagajı: 15-20 kilograma kadar çıkabilen, taşınması için bagaj bölümüne teslim etmeniz gereken valizinizdir. Bu ağırlığı geçmeniz durumunda bazı firmaların ek fiyat talep edebildiklerini de ayrıca bilmenizde fayda var.
4- Havaalanına Ulaşım
Uçuşlardan önce bagaj ve check-in işlemleri için havaalanında uçuştan belli bir saat önce (iç hatlar için 1 saat, dış hatlar için ise 2 ya da 3 saat) olmanız oldukça önemli. Bayram ve özel günler gibi resmî tatillerde oluşabilecek yoğunluklardan dolayı bu saatlere 1 – 1.5 saat fazladan koymanız yararınıza olacaktır.
5- Check-İn
Eğer online check-in yapmadıysanız, havaalanına girdikten sonra bilet aldığınız firmanın bankosunu bulup uçuş kartını alabilirsiniz. Burada bagaj işlemlerinizi de hallettikten sonra artık uçağa gitmeniz için yapmanız gereken tek şey uçuş kartınızda yer alan bilgileri kontrol ederek bekleme salonuna gitmek.