İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler | En Popüler 8 Yer

İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler
İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler
İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler
İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler

Sıcak havaların kendini iyice hissettirmeye başladığı bu günlerde, İstanbul’u sokak sokak gezmenin vaktidir dedik. Gelin hep beraber İstanbul Sokaklarında gezilecek yerler nelermiş bir göz atalım.

İstanbul…

Kaç medeniyet kaç kültür geldi geçti, bazı şeylerin hiç eskimediğini öğretti bize. Yüz yıllardır ayakta kalan yapıları, eskimeyen duvarları, arnavut kaldırımları ile yaşamaktan vazgeçmediğimiz bir şehir oluvermiş. Adını duyunca, akla denizi, boğazı, camileri, yalıları, köprüsü gelse de sıcacık hissettiren dar sokakları, zamana meydan okuyan evleri, buram buram yaşam kokan caddelerini de paylaşmak istedik.

İstanbul Sokaklarında Gezilecek Yerler Listesi

Bu gezi notlarımızda tek ihtiyacınız olan şey fotoğraf makinesi. E tabi sevdiklerinizle çıkılan gezinin yeri de bir başka. Hazırlıklara başlayın, bu hafta sonu rotamız İstanbul Sokakları…

1. CİBALİ – FENER – BALAT

Kadir Has Üniversitesinden başlayan mini turumuzda ilk durağımız Cibali. İstanbul’un yerleşimi en eskilere dayanan semtlerinden birini doya doya gezmek için sahilden başlıyoruz. En meşhur yeri ne diye sorsalar karakolu dense de eskimeyen eski sokaklarına girdiğinizde tarih sizi alıp götürecek.

Sokakların içinde kaybolmaya başladığınızda yolunuz Rum Ortodoks Patrikhanesine çıkacaktır. Bizans döneminde Patrikhanenin merkez kabul edilmesi sebebi ile etrafında bir çok kilise ve ibadet alanı ile karşılaşmanız mümkün.  Kültürel zenginliği ile sanatsal açıdan da bir çok mimara, tasarımcıya, yazara, ressama da gerçek anlamda ev sahipliği yapmakta. Tabi görsel açıdan bir fotoğraf tutkununu mest edecek yapıya ulaşıldığında iyi ki İstanbul’dayım diyor insan. İnşasında Fransa’dan gelen kırmızı tuğlaların kullanıldığı Fener Rum Erkek Lisesi tam 562 yaşında. 7 tepeli İstanbul’un Fatih tepesinde çok uzaklardan bile farkedilen yapı, yüzyıllardır İstanbul siluetine renk katmakta.

Bizans döneminden bu güne alışala gelmedik kültürüyle dikkatleri üzerine çeken semtimiz Balat. Cumbalı evleri, iki pencere arası sokağın ortasına salınan çamaşırları,sokakta oynayan sevimli çocukları, kapının önünde örgü ören teyzeleri ile şehrin içinde ayrı bir şehir gibi hissettirir. Dar ve yokuş sokakları biraz yorucu olsa da bu tarihi adım adım solumak için değecektir.

Turunuzun finalini Kariye Müzesinde yapmasak olmazdı. Dışardan bakıldığında mütevazi bir yapıya sahip olduğuna bakmayın. İçerisindeki mozaikleri gördüğünüzde daha önce neden gelmedim diyeceksiniz.

Göreceğiniz yerler:  Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Aziz Stefan Bulgar Kilisesi, Kanlı Kilise, Fener Rum Erkek Lisesi, Ayakapı, Vaftizci Yahya Kilisesi , Balat Çarşısı, Ahrida Sinagogu, Surp Hreşdagabed Kilisesi, Rezan Has Müzesi, Gül Camii

Nasıl ulaşırım?: Turumuzda ilk durağımız Cibali bölgesi olduğundan, toplu taşıma araçları ile İMÇ durağında, metro ile planlıyorsanız Haliç metro durağında inerek gezinize başlayabilirsiniz. Avrupa yakasından gelecekler için Eminönü, Taksim istikametindeki neredeyse tüm araçlar İMÇ duraklarından geçmektedir. Haliç’in diğer tarafı içinse Seyrantepeden başlayan metro hattını kullanmak akıllıca olacaktır.

2. AYRANCI SOKAĞI

Birazı ahşap birazı taş evlerinin. Sokağındaki evlerden birçoğu tarihin zorlu yıllarında yıpranmış olsa da bulunduğu yer ve manzarası ile gezilmesi gereken sokaklarımızdan Ayrancı Sokağı. Bazı evlerin restore edildiği hatta birinin kafe olarak hizmete girdiği Ayrancı Sokağı Eski İstanbul fotoğraflarının ta kendisi konumunda. Kafenin eşsiz haliç manzarası bir yana, kemerli iç mimarisi de görülmeye değer. Tarihi gezinizi yapın ve akşam ışıklar yandığında kahcenizi yudumlarken Haliç’i seyredalın.

Nasıl ulaşırım? Haliç Metro durağından yukarıya doğru 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan sokağa, toplu taşıma ile İMÇ durağından da 10 dakika yürüme mesafesi ile ulaşabilirsiniz. İstanbul Müftülüğü’ne ve Süleymaniye Cami’ne de komşu olduğunu belirtmemizde fayda var.

3. BOYACIKÖY

İstanbul’un en eski mahallerinden biridir Boyacıköy. Osmanlı zamanında kumaş boyaması için getirilen bir ailenin yaşamını sürdürdüğü Boyacıköy, ismini de buradan almış. Emirgan’da Boğaz kıyısında kendi halinde olan bu mahalle de keyif alacağınız bir yürüyüş yapabilir bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Boyacıköy Yokuşu ile zorlu ve keyifli tırmanışa başlayabilirsiniz.

Nasıl ulaşırım?: Boyacaköy, Emirgan ile Baltalimanı arasında , iki tarafa da yürüme mesafesindedir. Kabataş, Beşiktaş Taksimden kalkan, İstinye istikametine giden sahil güzergahındaki otobüsler ile Boyacıköy durağında inebilir, Emirgan iskelesini de ulaşım için kullanabilirsiniz. Ayrıca buraya kadar gelmişken Emirgan Korusu‘nda uğramını tavsiye ederim.

4. KUZGUNCUK

kuzguncuk

Belkide birçok küçük mahallemizden hiçbir farkı olmayan Kuzguncuk, içerisindeki kültür karışımı ve birbirine bağlı sakinleri ile yüzyıllara meydan okuyan tavrını hiç bozmamış. Birbirlerine birkaç adım mesafede yapılan sinagogu, kilisesi ve camisi ile Yahudiler, Rumlar, Ermeniler ve Türklerin barış içerisinde yaşadığı küçük sakin ve bir o kadar da tarih kokan bir köşesidir İstanbul’un. Görmeniz gereken birçok tarihi ev, konak, kilise ve mezarlık bulunmakta. Şehrin içine gizlenmiş Boğaz aşığı bir korumuz da semtimizin sınırları içerisinde. Biraz yokuş çıkmayı göze almanız yeterli. Fethipaşa Korusu, eşsiz konumu ile Boğaz havası almaya birebir. Biz susalım fotoğraflarınız anlatsın gezdiğiniz sokakları.

Göreceğiniz yerlerin bazıları; Beth Ya’akov Sinagogu, Nakkaştepe Musevi Mezarlığı, Abdülmecid Efendi Köşkü, Ermeni Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi,Üryanizade Camii.

Nasıl ulaşırım?: Boğaziçi Köprüsünün hemen yanınıda olan mahallemize, Üsküdar’dan kalkan sahil güzergahındaki  neredeyse her otobüs ile ulaşabilirsiniz. Üsküdar’a da vapur ve toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilirsiniz.

5. AYRILIK ÇEŞMESİ SOKAĞI

ayrilik-cesmesi-sokagi

İstanbul’un belkide pek bilinmeyen sokaklarından biri olan Ayrılık Çeşme Sokağı, eski evleri ve hala ölmemiş mahalle kültürü ile Kadıköy’ün güzide yerlerinden biri. Osmanlı zamanında sefer öncesi toplanma merkezi olarak kullanılar çeşme, günümüzde, Osmanlı mimarisini taşıyan evlerin sokağına da ismini vermekte.

Nasıl ulaşırım?: Kadıköy sınırları içerisinde olan sokağımıza vapur, metro, marmaray ve metrobüs ile ulaşmanız mümkün. Hangisini kullanırsanız kullanın Kadıköy’ün sokaklarında biraz yürüyerek sokağa ulaşmanız mümkün.

6. SALACAK

SALACAK

Eski İstanbul denilince akla gelen fotoğrafların başında gelir Salacak sahili. Eğer ki arşivinizde Kız Kulesi fonlu bir fotoğrafınız yoksa İstanbul’lu sayılmazsınız. Eski tarih bir yana yakın tarihte bile bir çok dizi ve filme de ilham veren Salacak sahili, gezi programımızda olmazsa olmazlardan. Üsküdar’ın en güzel sahillerinden birinde minderlerin üzerinde oturup Boğazı, Topkapı Sarayı’nı, Kız Kulesi’ni, vapurları izleyip ince belli bardağınızda çayınızı yudumlayabilir, bir İstanbul vazgeçilmezini arşivinize ekleyebilirsiniz.

Nasıl ulaşırım?: Uzunca bir sahile sahip olan Salacak, Üsküdar’ın tam merkezinde bulunmakta. Avrupa yakasından vapur ile kolayca geçebilir. Anadolu Yakasından ise Üsküdar seferi yapan tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Madem yolunuz Salacak’a düştü, Kız Kulesi’ne tur yapmayı unutmayın. İstanbul’a bir de tam İstanbul’un ortasından bakın.

7. KANLICA

kanlica

Biraz mavi biraz yeşil. Sokaklarından yokuş yukarı çıktığınızda denizden pek de uzaklaşmaya fırsat kalmadan yeşile doyarsınız. Mimarisi artık modernleşse de İstanbul’da pek de rastlayamayacağımız doyumsuz bir görsel şölene tanıklık edersiniz. İskelesi, yalıları, eski sokakları, yemyeşil koruları ve tabiki meşhur yoğurdu ile Kanlıca’ya tam bir gün ayırmalısınız. Güne koruda keyifli bir yürüyüşle başlayıp Boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Bir çok kursun da fotoğraf çekmek için tercih ettiği Mihribat Korusu, şehrin içinde saklı bir cennet gibi sizi yeşiline çekecektir. Sahil boyunca yürüyüp ara sokaklardan yukarı doğru çıktığınızda eski sokaklarda gezip, eski evlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Korudan aşağıya yürümek biraz yorucu olsa da ucunda bol pudra şekerli bir yoğurt ve çınar ağacının gölgesinin olması bu yorgunluğa deyiyor. Yoğurt önde deniz arkada pozlar candır :)

Ve kulaklarımızda çınlasın o vakit; uzanıp Kanlıca’nın orta yerinde bir taşa, gözümün yaşını yüzdürürüm Hisar’a doğru…

Göreceğiniz yerlerin bazıları; İsmail Ağa Kahvesi, Mihrabat Korusu, Kanlıca iskelesi, Sadrazam Kadri Pasha Yalısı

Nasıl ulaşırım?: FSM köprüsünün hemen yanıbaşında bulunan ilçemiz, hayranlık uyandıran bir manzaraya sahip. Araçla avrupa yakasından Anadolu yakasına  geçişte Mihribat Korusu tabelalarını takip ederek Kanlıca’nın mistik sokaklarına ulaşabilirsiniz. Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye’den kalkan birçok otobüs seferi mevcut. Ulaşıma müsait bir yende olduğu için toplu taşıma araçlarını sıkıntısız kullanabilirsiniz. Ayrıca denize komşu olan bu semtimize feribot ve vapurlar ile de ulaşmanız mümkün. Turunuza sevimli Kanlıca İskelesi’nden martılar eşliğinde başlayabilirsiniz.

8. SOĞUK ÇEŞME SOKAĞI

sogukcesme

Bir sokak ki tarihe uzanan bir köprü misali. Sırtını Topkapı Sarayı’na yaslamış , Ayasofya manzarasında 12 ev ve bir sarnıç. İsmini içerisinde bulunan çeşmeden almış sokağın cumbalı evleri tarihin zorlu yolculuğunda hasar almış olsa da restore edilip halka açılmış. Hem Bab-ı Hümayun hem II. Ahmet Çeşmesi hem de Halı Müzesinin ambiyansına kapılıp, kendinizi bu küçücük sokakta kaybetmek için, Cankurtarandan başlayan Tarihi Yarımada turuna bir an önce çıkmalısınız. Sokaktaki evler, Yaseminli Ev, Hanımeli Ev,  Mor Salkımlı Ev gibi etrafını çevreleyen çiçeklerden ismini almış. Evlerden biri şu anda İstanbul Kitaplığı, 9 u da otel olarak kullanılmakta. Ayrıca belirtmek isteriz ki evlerden biri 6. Cumhurbaşkanımız Fahri Korutürk’ün doğduğu ev.

Nasıl ulaşırım?: Soğukçeşme Sokağı Topkapı Sarayı ve Ayasofya arasında kaldığı için, turunuza bu iki tarihi yapıdan başlayabilirsiniz. Turizm açısından oldukça yoğun bir trafiğe sahip olan Sultanahmet, Topkapı, Ayasofya, Gülhane çevresinde gezinize erken saatlerde başlamanızı tavsiye ederiz. Sahil yolundan gelmek isterseniz Cankurtaran Sosyal Tesisleri’nden yukarı doğru yaklaşık 10 dakikalık keyifli bir yürüyüşün ardından Topkapı Sarayı’nın eşsiz kapısının önüne varmış olursunuz. Tramvay ile Sultanahmet durağında inmeniz yeterli olacaktır. Tarih kokan bu semtte tüm gününüzü dolu dol geçireceksiniz.

Ve son olarak İstanbul sokakları dışında İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesi için sizi şöyle alalım. Birbirinden güzel yerleri sizler için sıraladık.