Kimisi İstanbul’u korumak için kimisi de boğazı korumak için yapıldılar. Bazıları gözetleme kulesi olarak bazıları da savaşmak için inşa edildiler.

İstanbul’un Tarihi Kaleleri 

Günümüze kadar pek çok badire atlatan hatta savaş gören bu kalelerin hepsi bir tarihi yapıt. İstanbul’un tarihi kaleleri bu yazımızın konusu.

1-) Yoros Kalesi

Beykoz’da bulunan kalenin yapılış amacı İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişini korumaktır. Çoğu kaynakta Ceneviz Kalesi olarak bilinse de kitabede bulunan bilgilere göre Bizans İmparatoru 8. Mihael Palaeologos tarafından yaptırıldığı anlaşılıyor. Adını Yunanca’da dağ, tepe anlamına gelen Oros’dan almış olabileceği düşünülüyor. Yoros Kalesi uzun zamandan beri kapalı. Ama boğaz manzarası ve biraz tırmanışla 3. Köprü manzarasının da keyfini çıkarabilirsiniz.

2-) İmros Kalesi

Yoros Kalesinin tam karşısında Rumeli Kavağında yine Karadeniz girişini korumak amacı ile yaptırılmıştır.

3-) Garipçe Kalesi

Konum olarak muazzam bir yerde bulunan Garipçe Kalesi adını bulunduğu yer olan Garipçe Köyünden almıştır. 1757 – 1774 yılları arasında Osmanlı Sultanı 3. Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Ve manzarası eşsizdir. Buraya geldiğinizde Garipçe köyünde kahvaltıda yapabilirsiniz.

4-) Poyraz Kale

Garipçe Kalesi ile aynı dönemde tam karşısına Boğazı kontrol etmek için Cenevizliler döneminde yaptırılmıştır. Askeri amaç ile kullanılan kale Cenevizlilere, Bizanslılara ve son olarak da Osmanlıya hizmet etmiştir.

5- Aydos Kalesi

Bizans döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı akınlarına karşı oldukça aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Samandıra sınırları içerisinde kalıyor. Kaleyi Akça Koca’nın fethettiği rivayet edilmektedir. Ayrıca kale Aydos Ormanına da yakındır. Buraya kadar gelmişken göl manzaralı ormanda piknikte yapabilirsiniz.

6-) Şile Ocaklı Kale

Şile’de bulunan en bilindik kaledir. Şile Kalesi ya da Ocaklı Kale olarak da bilinmektedir. Cenevizliler döneminde inşa edilmiş ve gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Şuanda kale kapalı olsa da gidip yakından izleyebilirsiniz. Gezi rotanızı buraya göre yapacaksanız Şile’de gezilecek yerlere’de göz atabilirsiniz.

7-) Riva Kalesi

Düşman gemilerini önlemek amacıyla yapılmıştır. Oldukça stratejik öneme sahip olan bu kale Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir.

8-) Rumeli Feneri Kalesi

Rumeli Feneri Topçu Kalesi 01

Kırım savaşında Boğaz’ı korumak görevi de gören bu kale kayıtlarda 4. Murat döneminde inşa ettirilmiştir. Rumeli Feneri Topçular Kalesi Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmıştır. Yığma taş tekniği ile inşa edilmiş olan kale, kırım savaşında Fransız’ lara ve İngiliz’ lere ait gemilerin boğaza girişini gözetlemek amacı ile yapılmış bir deniz feneridir. Deniz seviyesinden 58 m yüksekte boyu 30 metreyi bulacak şekilde inşa edilmiştir. Kullanıldığı yıllarda önce gaz yağı ile sonra asetilen ile aydınlatılmıştır.

9-) Anadolu Hisarı

Yıldırım Beyazıd tarafından İstanbul Boğaz’ı geçişlerini kontrol etmek için yaptırılmıştır. Hisar bulunduğu semte adını da vermektedir.

10-) Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul’un fethinden hemen önce Boğaz’ın kuzey tarafından gelebilecek saldırıları engellemek için yaptırılmıştır. Anadolu Hisarı’nın tam karşısında bulunan Rumeli Hisarı bulunduğu semte adını vermektedir. Boğaz’ın en dar noktası olduğu için Boğazkesen hisarı olarak da adlandırılmıştır.

Ayrıca sizler için İstanbul’da gezilecek yerler ve İstanbul’daki Parklar adında iki mükemmel liste hazırladık, yeni gezi fikirleri için mutlaka bir göz atın deriz. :)