İstiklal’de Görmeniz Gereken 5 Tarihi Pasaj – Beyoğlu
İstiklal Caddesi, İstanbul ve Beyoğlu’nun en ünlü caddesi olarak bilinmektedir. Bu nedenle hem turistlerin hem de İstanbul vatandaşlarının sık sık tercih ettiği bir yer olan İstiklal Caddesi, sürekli kalabalıktır.
Birçok yerden ulaşımın kolay olmasının yanı sıra tarihi ve turistik mekanları ile de dikkat çeken İstiklal Caddesi’nde görmeniz gereken bazı önemli mekanlarda vardır. Bunlar arasında tarihi pasajlar yer almaktadır.
Kısa bilgi: İstanbul‘un tarihi pasajlarını keşfederken Taksim gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize de bir göz atarak gününüzü eşsiz kılabilirsiniz.
İstiklal’de Görmeniz Gereken 5 Tarihi Pasaj Listesi
Birbirinden farklı özelliklere ve güzelliklere sahip olan bu pasajları çok beğeneceksiniz. Şimdi gelin, İstiklal Caddesi’nde mutlaka görmeniz gereken 5 tarihi pasajı hep birlikte inceleyelim.
1. Çiçek Pasajı
İstanbul’un en ünlü pasajlarından bir tanesi olan Çiçek Pasajı, İstanbul’a hiç gitmeyen kişilerin dahi adını bildiği bir pasajdır. Osmanlı Devleti’nin Tanzimat Döneminde Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülhamit tiyatro seyretmek için İstiklal Caddesi’nde ki Çiçek Pasajı’nda bulunan Naum Tiyatrosu’nu tercih edermiş.
Dönemin en ünlü tiyatro salonu olan Naum Tiyatrou ile birlikte Çiçek Pasajı da ünlenmiştir. 1876 yılından bu yana pasaj olarak hizmet veren bu tarihi bina Paris tarzında bir mimariye sahip olup 24 dükkan ve 18 lüks daireye ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde ise yenilenmiş bir atmosfere sahip olan Çiçek Pasajı, hala İstanbul’un en çok bilinen ve en çok tercih edilen pasajlarından bir tanesidir.
2. Atlas Pasajı
İstiklal Caddesi’nde yer alan bir diğer tarihi güzellik olan Atlas Pasajı, 1877 yılında Çiçek Pasajı’nın inşasından kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlamıştır. Arkasında bulunan 3 katlı blok ile birleştirilip günümüzde kullanılan halini almış olan Atlas Pasajı, sadece İstiklal Caddesi’nin değil tüm İstanbul’un en önemli pasajlarından bir tanesidir.
1930’lu yıllardan beri İstanbul’un bir simgesi haline gelmiş olan Atlas Pasajı’nın içerisinde Atlas Sineması, Mulen Ruj Gazinosu, Kulis Bar ve Küçük Sahne gibi önemli mekanlar bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi mimarisini net bir şekilde yansıtan pasajın iç tasarımının da son derece başarılı olduğundan bahsedebilmemiz mümkündür.
3. Avrupa Pasajı
Meşrutiyet Caddesi ile Sahne Sokak’ı birbirine bağlayan bir pasaj konumunda olan Avrupa Pasajı, Balık Pazarı ve Galatasaray Lisesi’ne de son derece yakın bir konumdadır. İç mimarisinde sık sık ayna kullanıldığı için Aynalı Pasaj olarak da bilinmektedir. 1874 yılında bir Ermeni Tüccar tarafından yaptırılmış olan pasaj, eskiden aynaların önünde bulunan gaz lambaları ile aydınlatılmaktaydı.
Bunların yanı sıra yapının ilk dönemlerinde içerisinde iki terzi, iki kuaför, bir ayakkabıcı, bir bakkal, bir halıcı, bir sabuncu ve bir tuhafiye bulunuyordu. Daha sonra ise pasajın içerisinde çiçekçi, saatçi, moda evleri gibi pek çok iş yeri hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde de pasaj içerisinde hediyelik eşya satan mekanlar, antikacılar ve kilimcilere sık sık rastlamak mümkündür.
4. Hazzopulo Pasajı
Han Geçidi, Hacopulo Pasajı ve Danışman Geçidi gibi isimler ile de adlandırılan Hazzopulo Pasajı, meşrutiyet Caddesi’nde yer almaktadır. Binanın içerisinde ve avlusun çeşitli tuhafiye dükkanları, çay ocakları, kitapçılar ve kahvehaneler bulunmaktadır.
Hazzopulo Pasajı’nın 1871 yılında Rum bir tüccar olan Hacopulo tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Hizmet vermeye başladığı günden bu yana kuaför, terzi, halıcı ve antikacı gibi işletmelere ev sahipliği yapmıştır.
Bunun yanı sıra Ahmet Mithat Efendi’nin matbaası da bu plajda yer almaktadır. Tarih için önemli bir detay olan Mithat Efendi’nin tutuklanması bu binada gerçekleştirilmiş olup Namık Kemal İbret Gazetesi’ni burada bastırmış ve Mithat Efendi ile birlikte tutuklanmıştır. Bu olaydan sonra ise plaj, Jön Türklerin toplanma alanı haline gelmiştir. Bu nedenle tarihi açıdan çok önemlidir.
5. Suriye Pasajı
Asmalımescit Mahallesi’nde bulunan Suriye Pasajı, Fransızca olarak Cite de Syrie olarak da bilinmektedir. 1901 yılında inşa edilen Suriye Pasajı, Suriye uyruklu Hasan Halbuni Paşa zamanında yapılmıştır.
Uzun yıllardır farklı kültürlere sahip olan ailelere, bürolara, kişilere ve işletmelere ev sahipliği yapmış olan pasaj, günümüzde de son derece büyük bir öneme sahiptir.
Not: Marmara ve Apoyevmatini gibi azınlık gazetelerinin merkezlerinin de bu pasajda bulunduğu bilinmektedir. Pasajın en alt katında eskici dükkanı bulunmakta olup kahvehane, kürkçü, derici, çay evler ve restoranlar ise pasajda bulunan çeşitli işletme mekanları arasında yer almaktadır.
Sizin de, ‘İstiklal’de Görmeniz Gereken 5 Tarihi Pasaj’ listemize eklenmesini istediğiniz farklı yerler var ise bize yorum olarak mutlaka yazın. :)