Kızlarağası Hanı İzmir
Kızlarağası Hanı İzmir

İzmir’in en işlek alışveriş merkezlerinden birini ifade eden Kızlarağası Hanı, geleneksel AVM modelinin yıllar önceki halini en iyi şekilde resmeden, ticarethanelerin yer aldığı büyük bir alışveriş noktasıdır. Tüm İzmirlilerin hafta sonu toplandıkları, alışveriş yaptıkları, hoş sohbet halkaları oluşturdukları, hediyelik takı ve eşya aldıkları, İzmir dışından gelenlerin de mutlaka uğradıkları ve en önemlisi de Osmanlı’nın meşhur kumda kahve geleneğinin halen devam ettirildiği Kızlarağası, hemen herkesin kendisinden bir şeyler bulabileceği, otantik mimarisi ile sizi içene çeken bir çarşı.

Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

Kızlarağası Hanı Tarihi ve Bilinmesi Gerekenler

Geleneksel Osmanlı çarşı mimarisinden uzaklaşılarak inşa edilen mekanın kendisine has orijinalliği, onu en önemli kılan hususlardan biri. 1598’de yapımı tamamlanan, İzmir’in ve bölgenin en işlek ticari merkezi haline getirilen dönemin Osmanlı çarşısı, bugün de canlılığını koruyan, tarihi dokusu ile eskiye özlem duyanlara küçük de olsa bir tarihte yolculuk fırsatı sunan önemli bir han. Burası, Mimar Yakup Bey tarafından inşa edilmiştir ve hemen yanında da İzmir’in en büyük camisi olma özelliği taşıyan ve yine tarihi bir yapıyı ifade eden Hisar Camisi vardır. Caminin olduğu kısım çarşısının doğu kısmını oluştur. Batı kısmı ise, denize yakın olup, limandan indirilen yüklerin dükkanlara dağıtılmasını kolaylaştırıcı bir şekilde planlanmıştır. Ancak zamanla denizin dolması nedeniyle bugünkü han, deniz kıyısından tam olarak 200 metre kadar uzaklıkta yer alıyor.

Kızlarağası Hanı Tarihi
Kızlarağası Hanı Tarihi

1745’de toprak kayması yaşanması sonucunda hanın bir kısmı zarar görür. Ancak hemen onarılır, daha sonraki yıllarda da yangın ve çeşitli nedenlerden dolayı tahrip olan han her defasında onarılarak, günümüze denk ulaşması ve kent ticaretine katkı sunması sağlanmıştır. Hanın Osmanlı hanlarıyla tek ortak özelliği ise, çarşılı ve avlulu han modeline sahip olması. Bunun dışında ise, iç kemerler, kubbe modelleri gibi detaylar, geleneksel Osmanlı han modelinin farklı bir yorumuna sahiptir. Bu bakımdan han, ülkemizdeki diğer tarihi hanlardan daha orijinal bir portre çizer. Han, 4 bin metrekare alana inşa edilen ve iki katı bulunan bir ticarethane. Üst katları ticaret erbaplarının dinlenebileceği şekilde inşa edilmişken bugün ise dükkan olarak kullanılma açıktır.

Kızlarağası Hanı İzmir
Kızlarağası Hanı İzmir

Handaki zemin katta depo şeklinde inşa edilen küçük odalar vardır. Bu odalar, depo ve dükkan malzemelerinin saklandığı ve muhafaza edildiği yer olarak kullanılırdı. Günümüzde de depo şeklinde kullanılmaya devam eden odaların girişleri kemerlidir.

Kızlarağası Hanı Çarşı, Pazar
Kızlarağası Hanı Çarşı, Pazar

Han, 19.yy sonuna kadar İzmir ve merkezinin en işlek ticarethanesi olmaya devam etmiştir. Bunda, limana yakın bir konumda yer almış olmasının önemi büyüktür. Kızlarağası’nın diğer bilinen ismi ise, Halim Ağa çarşısı.

Kızlarağası Hanı Çarşı, Pazar Alışveriş

Otantik bir mimari yapıya sahip çarşı içerisindeki gezerken tarihe yakından şahitlik eden sütunları, kemerleri ve dükkanları görmek insanı rahatlatıcı bir duygu ortaya çıkarır. Bu nedenle ilk olarak çarşının baştan aşağıya gezilmesi gerekir. Bu sırada, hediyelik eşya satan, takı üretimi yapan dükkanlardan alışveriş yapılabilir. Burada çok ünlü gümüş yüzük tasarımları yapan dükkanlar yer alır. tamamen kendi imalatlarıdır ve başka bir yerden gelme ürünler değildir. Kısacası, orijinal yakı ürünlerine merakı olanlar için en doğru adres. Ayrıca, organik ürünler satan dükkanların sayısı da az değildir.

Kızlarağası Hanı Alışveriş
Kızlarağası Hanı Alışveriş

Dükkanları gezdikten sonra mistik dekorasyona sahip kafelerinde mutlaka oturup dinlenmek lazım. Buranın en meşhur meşrubatı, kahve… Ancak klasik bir kahve kültürü söz konusu değil. Osmanlı’nın  kumda kahvesi ikram edilir. Kumda kahve, ocakta veya közde pişen kahveye göre çok daha köpüklü ve aromalı oluyor. Kızlarağası hanı avlusunda yer alan restoranlardan da İzmir’in geleneksel lezzetlerini tatmanız mümkün.

Kızlarağası Hanı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kızlarağası Hanı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Kızlarağası Hanı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Adres: Konak, 906. Sk. No:15, Pk: 35250 – Konak / İzmir

Nasıl gidilir?: Kızlarağası Hanı, Konak’ta yer alır. Konak meydandan yürüyerek  10 dakikaya varmak mümkün. Kemeraltı Kahveciler sokak, Kızlarağası’nın yer aldığı konumdur. Öncelikle, metro ile Konak medyana, buradan ise Belediye sarayı önünden yürüyerek Kemeraltı çarşısına erişilebilir. Kemeraltı çarşısından Kızlarağası’na geçiş yapılabilir. Konum bilgisi için tıklayın.