İzmir’in sembollerinden biri İzmir Saat Kulesi’dir ve buranın İzmir için çok ayrı bir önemi var. Haftanın her günü dopdolu olan kulenin olduğu meydan en eski veya tarihi meydanlardan biridir; ve Osmanlı’dan kalma eserleri, Kordon’a bakan manzarası, insanı, kuş sesleri ve canlı müzik yapan gençleri ile harika dakikaların yaşanabileceği yerdir. Ayrıca, Yunan’a karşı ilk kurşunun atıldığı ve bunu temsilen Kubilay heykelinin yer aldığı meydandır. Bu meydan, İzmirlilerin buluşma ve sözleşme yeri olarak da bilinir. Konak’ta bir araya gelmeyi planlayan herkesin sevgilisini veya can dostunu sıkılmadan beklediği yer, Saat Kulesi’dir.
Not: Ayrıca Alsancak Kordon Boyun’da gezilecek yerler listemize göz atmak isterseniz yazı sonunda sizi şöyle alalım. :)
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
İzmir Saat Kulesi Tarihi Bilgiler
Osmanlı döneminde inşa edilen yapının yüksekliği 25 metre kadardır. İzmir Konak meydanında yer alır ve Belediye’nin görkemli binası da aynı medyanda bulunur. Ayrıca, Osmanlı döneminde valilik olarak kullanılan tarihi konak da aynı yerdedir. Saat Kulesi’nin yapılma nedeni ise, Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın tahta çıkışının 25.senesini yad etmek.

Yapımı 1901 yılına rastlar ve mimari ise, İzmir’de yaşayan ve ticaret yapan Mimar Raymond Charles adında bir gayrimüslimdir. Saat Kulesi’nin Kuzey ve Güney tarafına bakan kısımlarında Osmanlı Tuğra işlemeleri bulunur. Ancak Cumhuriyet dönemi ile beraber, tarihi eserler üzerinden kazınan tuğralardan İzmir Saat Kulesi’nin de nasibini aldığını söylemek yanlış olmaz. Çünkü tuğraların olması gerektiği bölüm kazınmış ve sadece tuğra izleri kalmıştır.
İzmir Saat Kulesi Mimari Özellikleri
İzmir Saat Kulesi, 25 metre boyunda, 4 katlı bir şekilde imar edilen ve sekizgen özelliğe sahip, oldukça estetik bir yapıdır. Yapının alt bölümünde dört farklı çeşme vardır; halen suyu akar ve güvenle kullanılmaya devam edilir. Kuleye bakıldığı zaman Osmanlı ile beraber, Selçuklu dönemine ait işlemeler göze çarpar, kabartma sanatı ile süslenilen yapı bir heykeltıraş çalışmasını andırır. Söylenildiği üzere, kule için kullanılan taşlar Efes’ten çıkarılır ve böylece yapının çok daha değerli bir miras olması hedeflenir. Kulenin önemli özelliklerinden biri de saati… Bu saat ise, İkinci Abdülhamid ile dostluk kurmak isteyen Alman imp. tarafından hediye edilmiştir.

İzmir Saat Kulesi’nin en üst katında saati kurmak ve ayarlamak için girilen oda var. En alt katında ise, sebillerin deposu ve sebille alakalı arızaları gidermek için ayrılan malzeme odası yer alır. Bu odalara girmek mümkün değildir ve kule giriş kapıları asma kilitle kitlidir. Sadece dışarıdan görülebilir ve merakını gidermek isteyenler az da olsa tatmin edici bir sekizgen yapının iç modelini inceleyebilir. O dönemde elektrik olmadığından dolayı meydanı aydınlatmak için kulenin bazı kısımlarında aydınlatma fenerlerine de yer verişmiştir. Bugün ise kule, farklı renklere sahip ışıklandırma sistemi ile güneş batımı ile bir renk raksı gösterisi sunar.

Kule ile alakalı bilinmesi gereken bir detay daha var: 1974’de gerçekleşen İzmir depremi sırasında kulenin üst bölümü hasar görür ve yıkılır. Birkaç sene kulenin restore çalışmaları yapılamaz; ancak daha sonra aslına uygun bir şekilde kulenin restoresi ve yakılan üst tavanın aslına uygun şekilde inşasına yönelik çalışma başlatılır. Yani, kulenin en üst kesimi haricindeki her detayı orijinaldir. Şunu da not edebiliriz: Kulenin yapılması için talimat veren ve finansman ayıran Paşa, Mahmet Said Paşa’dır. Günümüzde de saat kulesi tarzı mimari yapılar meydan düzenlemesi için en çok tercih edilen yapılar arasında yer alır. Eskiden bu tür yapıların tercih edilmesinin nedeni, saatlerin pahalı olması ve milletin saat ihtiyacını karşılamak açısından meydanlara saat yapımın ihtiyaç olmasıdır.
İzmir Saat Kulesi nerede ve nasıl gidilir?
Adres: Kemeraltı Çarşısı, Pk: 35360 – Konak / İzmir
Nasıl gidilir?: Konak meydanda yer alan kuleye gitmek oldukça basit. Hem metro hem de otobüs ile Konak’a gelinebilir. Metro ile geldikten sonra Konak meydan çıkışının kullanılması lazım. Böylece doğrudan kulenin önüne çıkılır. Otobüs ile Konak’a geleceklerin ise, Kordon’da inmeleri ve Konak meydana yürümeleri lazımdır. Konum bilgisi için tıklayın.