Kanlıdivane Ören Yeri | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti – MERSİN
Kanlıdivane Ören Yeri, kültürel zenginlikler dendiğinde akla gelen en değerli mekanlardan bir tanesidir. Mersin sınırları içerisinde yer alan bu bölgede birbirinden özel kalıntılar bulunmaktadır.
Tarihe ışık tutacak özelliklere sahip bu mekânda siz de tarihin derinliklerine yolculuğa çıkabilirsiniz.
Kısa bilgi: Hazır Mersin‘e kadar gelmişken buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mersin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın derim. :)
Kanlıdivane Ören Yeri Hakkında Tarihi Bilgiler
MÖ 3. yüzyılda kurulmuş ve MS 4. yüzyıla kadar bu isimle anılmıştır. Daha sonra Neapolis adını alan bölgenin 1970’li yıllarda keşfedildiği bilinmektedir. Arkeolojik kazılar neticesinde keşfedilen bu ören yeri farklı dönemlere ait pek çok eseri havzasında bulundurur.
Kanlıdivane ören yeri adının nereden geldiği ile alakalı farklı anlatılar bulunsa da en yaygın inanış Yunanca Kanitellis olarak anılan bölgenin Kanlıdivane olarak isimlendirilmeye başlamasıdır.
Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Geç Antik Çağ kalıntıları sayesinde bölgenin kültürel anlamda çok zengin olduğundan söz etmek muhtemeldir. Toplamda 12 bin m2 alan üzerine yayılmış olması bölgenin büyüklüğünü gözler önüne serer.
Yapılacak Aktiviteler
Kültürel anlamda çok zengin bir bölge olan Kanlıdivane Ören Yeri’nin içerisinde farklı eserleri incelemeniz mümkündür. Bu kapsamda en önemli kalıntıları sıralayarak bölgenin özelliklerini daha derinlemesine anlamanızı uygun görüyoruz.
Helenistik Kule: Helenistik Kule, bölgede Helenistik Döneme ait tek yapı olarak kabul edilmektedir. Ören yerinin içerisindeki obruğun güneybatısında yer alır. Toplamda 3 odası bulunan kulede bütün odalar dikdörtgen planla inşa edilmiştir. Kuleyle alakalı en net bilgilere ulaşmayı sağlayan şey kulenin güneybatı tarafında bulunan yazıtlardır. Buradaki bilgilere göre kule, MÖ 2. yüzyılın başlarında Kral Teukros tarafından yaptırılmış ve Zeus Olbios’a aktarılmıştır.
Armaronzas ve Ailesinin Kabartması: Kanlıdivane ören yeri içerisinde en önemli noktası olan obruğun güney duvarındaki bu taş kabartması oldukça etkileyici bir görsellik sunmayı başarıyor. Toplamda 6 kişinin bulunduğu kabartmada 3 kadın ve 1 erkek ayakta dururken bir kaide üzerinde 1 kadın ve 1 erkek vardır.
Kabartmayla alakalı bilgilere hemen altında bulunan yazıtlardan ulaşılmaktadır. Buna göre kabartmada resmedilen kişiler Harmas’ın babası Armaronzas, eşi ve çocuklarıdır. Kabartmaların korunması amacıyla yazıtta kabartmaya zarar veren kimselerin Zeus’a 1000 Drahmi ceza ödeyeceği belirtilmiştir.
Asker Kabartması: Obruğun kuzey duvarında bulunan duvara işlenmiş asker kabartması dönemin özelliklerini yansıtması adına oldukça değerlidir. Bu kapsamda bir elinde mızrak ve diğer elinde kılıç bulunan askerle alakalı bazı detaylar yazıtlardan çıkarılmıştır. Kabartması bulunan askerin annesi tarafından hazırlanan yazıta göre askerin adı Trogomon’dur. Trogomon’un kim olduğu ya da neden kabartmasının yapıldığı ise bilinmemektedir.
Aba’nın Mezarı: Kanlıdivane Ören Yeri’nde bulunan en görkemli anıt mezar olarak kabul edilmektedir. Roma döneminde inşa edilen tapınaklara benzer yapıdaki bu anıt mezarın kapısının üzerinde Aba adlı bir kadın ve kocası Arios için yaptırılmıştır. MS 2. yüzyılda inşa edilen anıt mezarın mimari anlamda çok özel olduğundan söz etmek gerekir. Mezara yazıtta adı geçenler dışında kimsenin gömülmemesi ve zarar verilmemesi adına çeşitli cezalar eklenmiştir.
Üç Ayak Mezar Anıtı: Bölgedeki önemli kalıntılardan biri olan bu anıt mezar 3,5 metre yüksekliğinde ve 4,12 x 4,22 metre büyüklüğündedir. Dar bir kapıdan girilen ve tonozlu bir yapıya sahip olan anıt mezarın üç sütundan oluşan bir dış cephe tasarımı vardır. Ne zaman inşa edildiğine dair net bilgiler bulunmasa da MS 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2024
Ziyaret saatleri: Haftanın her günü açık olan ören yeri sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında hizmet vermektedir.
Giriş ücreti: Giriş için ödemeniz gereken ücret kişi başı 60 TL’dir. Ören yerine girişte Müze Kart geçerlidir.
Kanlıdivane Ören Yeri Ulaşım Bilgileri
Adres: Kumkuyu köyü, Kanlı Divane Cd., Pk: 33750 – Erdemli / Mersin
Nerede?: Mersin’in Erdemli ilçesi Kumkuyu Köyü sınırları içerisinde yer alan Kanlıdivane Ören Yeri, Mersin merkezinden yaklaşık 66 km uzaklıktadır.
Nasıl gidilir?: Mersin merkezinden yaklaşık 1 saat 10 dakikalık bir yolculuk sonrasında buraya ulaşmak muhtemeldir. MES Koop, Silifke Koop ve Belediye Otobüsü ile Kumkuyu bölgesine ulaşarak ören yerini gezebilirsiniz. Üstelik isteyenlerin özel araçlarını kullanmaları da mümkündür.