Tüm İzmir’ i tepeden görebileceğiniz, havası tertemiz, şehirden uzak bir göl : Karagöl. Çoğu İzmirlinin bile sadece adını bildiğini bu göl Yamanlar Dağı’nın zirvesinin hemen altında kalan düzlükte yer almakta. Karagöl, hafta sonu gezileriniz için adete biçilmiş kaftan. Şehirden kaçıp doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenler için eşsiz bir yer olan Karagöl her mevsim güzel ama ilkbaharda ayrı bir güzel. Gelip görün, bu manzara içerisinde ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Mini bir krater gölü olan Karagöl’de kartpostal niteliğinde o kadar güzel manzaralar var ki ruhunuz huzur buluyor. Gölün çevresinde piknik yapmak için birçok masa da mevcut. Ayrıca Karagöl’ün çok güzel bir suyu var. Yanınızda birkaç şişe getirip doldurmanızı tavsiye ederim. Yalnız Karagöl’de yüzen ördeklere dikkat edin, onları korkutmayın. :)
Karagöl kendine mitolojide yer edinmiş bir göldür. Milattan önce 600 yıllarında yaşadığı söylenen Tantalos, Zeus ile bir insan Plutonun çocuğuydu. İfade edilenlere göre İzmirli Kral Tantalos Manisa’ya uzanan Spilios dağında Frigya halkı ile birlikte yaşayıp devleti yöetirdi. Tantalosun daha sonra Yunanistan’ a gider ve Paleppones Yarımadasına ismini verir. Ve Tantalos, tanrıların sofrasına oturabilen tek kişiydi.
Ancak ne yazık ki Olimpos tanrılarının hışmına uğradı ve kendisine ağır ceza verildi. Tantalos’a verilen ceza, dünyanın her yerinde Tantalos işkencesi olarak bilindi. Zeus, Tantalos’u yer altı ülkesinde sonsuza dek açlık ve susuzluğa mahkum etti.Tantalos daha sonra, Spilos Dağı’ndan atılarak Hades’ e gönderildi. Atıldığı yarık daha sonra Tantolos Gölü’nü oluşturdu. Bu göl “Karagöl” ’dür.
Mitolojideki efsaneden başka olarak bir de Anadolu rivayetleri vardır. Bu gölde yaşayan bir çoban, zengin bir ağanın kızına aşık olur. Bunu öğrenen ağa, öncesinde bu duruma çok kızsa da daha sonradan kızının durumuna dayanamaz ve kalbi yumuşar. Ancak çobanı sınamaya karar verir. Çobana içi açılabilen bir baston verir ve içini altın ile dolduruşa kızıyla evlenebileceğini söyler. Çoban bastonu alır ve koyunlarını Karagöl civarında gütmeye devam eder.
Git gide koyunları çoğaltıp satar ve buralardan gelen altınlarla da bastonu biriktirmeye başlar. Koyunlardan bir tanesi, bir gün gölüm kenarından boğulma tehlikesi geçirir. Çoban ne yaptıysa koyun Karagöl’ün kenarından ayrılmamış. Daha sonra elindeki bastonu koyuna fırlatmış ve baston göle düşüp derinliklere giderek kaybolmuş. Bu olay üzerine ağa kızını çobana vermez ve çoban Karagöl’ ü terk eder. Aradan geçen 30 yıl sonra Menemen civarında yaşlı birinin dükkanına uğrayan çoban, dükkandaki adamın baston biriktirdiğini görür. Bastonlar arasında kendi bastonunu hemen tanıyan çoban, emin olmak için bastonunu satın alır. İçini açtığında altınları görür ve üzüntüsünden Karagöl’e gidip bastonu da altınları da oraya atar.
Hem mitolojide hem de Anadolu efsaneleri arasında kendine yer bulacak kadar özel bir yer olan Karagöl’e gelmek sizin elinizde. :) Gelirken fotoğraf makinanızı getirmeyi unutmayın. Böylelikle bilgisayarınızda ve cep telefonunuzda kullanacağınız duvar kağıdı resimlerini kendiniz çekebilirsiniz.
Karagöl’de Ne Yenir ?
Burada bir Karagöl Restoran mevcut. Lezzeti de gayet yerli yerinde. Ancak fiyatlar orta derece. Köy kahvaltısı yapabilir, barbekü keyfinizin tadını çıkartabilir ya da sulu yemekler yiyebilirsiniz.
Sağlığınız açısından tavsiye edilmese de sevenleriniz olabilir. Bu restoranda nargile çeşitleri de bulunmaktadır. Çeşit çeşit aromalarda içebileceğiniz nargileler mevcut.
Karagöl’de Nerede Konaklarım ?
Karagöl yakınlarında konaklayabileceğiniz bir yer yok. Size tavsiyem bu harika yere kadar gelmişken burada çadır kurmanız. Çadır için günlük 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak bu para bu muhteşem doğa için devede kulak misali bir değer.
Karagöl Giriş Ücretleri ?
Ücretlerin Güncelleme Tarihi: 01.01.2024
Araçla Giriş : 70 TL
Yayalar İçin Giriş : 30 TL
Karagöl’e Nasıl Gidilir ?
Adres : Karagöl Kır Mh. , Pk: 35670 – Menemen / İzmir
Karşıyaka Tarafından Gidiş : İlk önce Yamanlar Koleji’ne gelmeniz gerekiyor. Yeni Girne Bulvarı’nın bitişinde buraya geliyorsunuz. Kolej ise yolun en sonunda kalıyor. Hiçbir yöne sapmadan düz gidin, çiftlik hayvanlarının olduğu bir yerden geçeceksiniz. Daha sonra da dağdan yukarı doğru viraj şeklindeki yola devam ediyorsunuz. Yaklaşık 15 dakika sonra karşınıza büyük bir piknik alanı çıkıyor. Buradan da 45 dakika boyunca yol aldıktan sonra nihayet Karagöl gözüküyor. Yeşilliklerin arasından geçerek Karagöl’ e ulaşabilirsiniz.
Çanakkale Yolu Üzerinden Gidiş : Çanakkale yolundan ilerlerken Örnek Köy tabelasını görüp saptıktan sonra 25 kilometre gidip Karagöl’e varabilirler. Konum bilgisi için tıklayın.
4 yorum
Karagöl’e Çıkmak İçin Araç Kiralamak Yada Servislere Binmek Zorunda Bırakılıyorsunuz. Servisler 20 Km Yoldan Şehirler Arası Otobüsün Almadığı Parayı İstiyorlar. Giriş Ücreti Var Hizmet Yok. Turizm’in Cenneti Olacak Yer Oradaki Bir Kaç Kişiyi Zengin Etmek İçin Kullanıyor. Gitmek İsteyenler Bir Daha Düşünün.
TOPLU TAŞIMA ARACI VAR MI ACABA ?
Yahya Koç Bey’e tamamen katılıyorum.Maalesef ülkemizde bu tür yerler bir takım işletmelere peşkeş çekiliyor.Girişte ücret almayı biliyorlar ama içerde hiçbir hizmet yok ve üstüne doğayı da mahvediyorlar.
Adamlar yeni avlanma türü bulmuşlar (Tecrübe ile Anlatım)
Doğada enayi avı nasıl yapılır?
Yazıma başlamadan önce bilmenizi istiyorum. İnternet üzerinde ki resimler fii tarihinden kalma, yeni halinin uzaktan veya yakından alakası yok. Bu yüzden resimler üzerinden değil internette ki yorumlar üzerinden araştırma yaparsanız, bölge hakkında daha doğru sonuçlar çıkartırsınız.
2018 yılı itibari ile çöplüğe dönmüş, bakımsız bir göl ile çevresine atılmış 20-30 adet masa olmasına rağmen içeri en 10 katı araç aldıkları ticari zeka ile kirletilmiş bir doğanın utanç kaynağı!
Yaklaşık 1 saate yakın ve meteor yada uzay aracı düşmüş kadar büyük delikleri olan yolları çekiyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz giriş ücreti olmasına rağmen hizmetten ve bakımdan uzak bir yer.
20 masaya 200 araç almışsınız uygun yer yok, masa yok dediğinizde yetkililer size ormana doğru çıkarak oturmanızı söylüyor ancak masa veya çeşme gibi hizmetten faydalanamayacak sanız yolda daha uygun tonlarca müsait yer var. Ormanın her hangi bir yerine de oturup piknik yapabilirsiniz oradan iyidir.
Çıkmak isteyip dolu burası diye para iadesi istediğinizde, biz girişte herkese yer yok diyoruz kendiniz ona rağmen giriyorsunuz gibi bir de küstahça yalan attıklarını var sayarsak, kavga etmeden paranızı alıp çıkamayacağınız bir yer! Çünkü biz 2 araç gittik ve iki aracımıza da yer yok demediler ve biz çıkarken hala bu uyarıyı yapmadan kapıda araç girişine izin veriyorlardı.
Uzun lafın kısası, o bakımsız ve delik deşik yolları 1 saat boyunca çekmeye razı olacağınız güzel bir piknik gününüzü berbat edeceğiniz en doğru yerdir. Yolda arabanızın yıpranma payına en az 100 TL yazın, yaktığınız mazot, orada bakımsız bir yere vereceğiniz giriş ücreti, bir de rezil olmuş vakitler, mahvolan tatil gününüzü üst üste koyunca inanın bu kadar maliyet ve zorluğa çok daha güzel yerler görebilirsiniz.
Her hangi bir orman kenarına arabanızı çekip huzur içinde piknik yapıp, orman yürüyüşüne çıkmak için ne engeliniz var?
Göl olmasın, orada ki gibi bakımsız etrafında sadece 20 masanın faydalanabildiği göl hele hiç olmasın ama huzurlu bir tatil günü geçirin arkadaşlar.
Bu tür, insanları keriz gibi yolup toplanan paraları sadece cebe indirerek “işletme” adı verdikleri ancak bir işletmenin bakımı ile idaresinden zerre haberi olmayan iğrenç tuzaklara kanmayın! Gitmeyin ki müşteri kaybettikçe doğadan çaldıkları o güzellikleri tekrar canlandırıp doğa adına da bir sorumluluk sahibi olsunlar.
İnanın daha o kadar çok yakıştırma var ki, üzerimde iğrenç geçmiş bir günün stresi ile daha fazla yorum yapamayacağım.
Son karar sizin!