Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki inci Kastamonu için detaylı bir ulaşım rehberi hazırlamak istedik. Kastamonu’ya en kısa yoldan nasıl gidilir? en yeni yollar nerede? hızlıca bir göz atalım.
Kastamonu’nun yüzölçümü ise 13.064 km2 ve deniz seviyesi yüksekliği ise 775 metredir. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu’nun toplam olarak 19 ilçesi bulunmaktadır.
Kısa bilgi: Kastamonu bölgesine bir seyahat planınız varsa; Kastamonu Gezilecek Yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın.
Kastamonu Hangi Bölgede ve Coğrafi Özellikleri
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu yüzölçümü olarak küçük olan şehirler arasındadır. Kastamonu’nun yüzölçümü ise 13.064 km2 ve deniz seviyesi yüksekliği ise 775 metredir.
Türkiye’nin kuzey kısmında bulunan Kastamonu Ilgaz Dağı ile oldukça bir şehir haline gelmiştir. Kastamonu Orta Karadeniz kısmında bulunmaktadır.
Kastamonu’nun doğusunda Sinop, güneydoğusunda Çorum, güneyinde Çankırı, güneybatısında Karabük ve batısında Bartın bulunmaktadır. Kastamonu’nun kuzey sınırında ise Karadeniz vardır.
Kastamonu’nun Kaç İlçesi Vardır?
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu’nun toplam olarak 19 ilçesi bulunmaktadır, bu ilçeler;
- Taşköprü,
- Tosya,
- Seydiler,
- Şenpazar,
- Pınarbaşı,
- Küre,
- Merkez,
- İhsangazi,
- İnebolu,
- Doğanyurt,
- Hanönü,
- Daday,
- Devrekani,
- Çatalzeytin,
- Bozkurt,
- Cide,
- Azdavay,
- Ağlı,
- Araç ,
- Abana.
Kastamonu Nerede?
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu yüzölçümü olarak küçük olan şehirler arasındadır. Kastamonu’nun yüzölçümü ise 13.064 km2 ve deniz seviyesi yüksekliği ise 775 metredir.
Türkiye’nin kuzey kısmında bulunan Kastamonu Ilgaz Dağı ile oldukça bir şehir haline gelmiştir. Kastamonu Orta Karadeniz kısmında bulunmaktadır.
Kastamonu’nun doğusunda Sinop, güneydoğusunda Çorum, güneyinde Çankırı, güneybatısında Karabük ve batısında Bartın bulunmaktadır. Kastamonu’nun kuzey sınırında ise Karadeniz vardır.
Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?
Kastamonu’ya gitmek için dilerseniz karayolunu yada havayolunu kullanabilirsiniz. İster özel aracınızla, ister otobüsle, isterseniz de uçak ile seyahat edebilirsiniz.
Genellikle Kastamonu’ya yolculuk edecek olan kişiler karayolunu tercih etmektedir. Karayolu hem rahat hem de gezilecek yerler olması bakımından sıkça tercih edilen bir yolculuk türüdür. Özel araç dışında karayolunda otobüsleri de tercih edebilirsiniz.
Tercih edeceğiniz seyahat türünü ister hızlı bir yöntem olan uçak ile isterseniz de otobüsler ve özel aracınız ile yapabilirsiniz. Uçak, otobüs ve özel araç dışında Kastamonu’ya tren ile seyahatte edebilirsiniz.
Kastamonu’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Yolculuk yaparken genellikle özel araçlar çok sık tercih edilir. Yolculuğun rahat ve eğlenceli olması bakımından birçok insan yolculuk yaparken bu yöntemi tercih etmektedir.
Zonguldak’tan Kastamonu’ya gitmek isterseniz eğer D030 karayolu üzerinden sağlayabilirsiniz. Zonguldak’tan Kastamonu’ya 243 km’yi 3 saat 50 dakikada gidebilirsiniz.
Bartın’dan Kastamonu’ya gitmek isterseniz eğer D755 ve D030 karayollarını kullanabilirsiniz. Bartın’dan Kastamonu’ya 183 km’yi 2 saat 25 dakikada gidebilirsiniz.
Çankırı’dan Kastamonu’ya gitmek isterseniz eğer Çankırı-Kastamonu yolu dışında D765 otoyolunu kullanabilirsiniz. Çankırı’dan Kastamonu’ya 107 km’yi 1 saat 20 dakikada gidebilirsiniz.
Karabük’ten Kastamonu’ya gitmek isterseniz eğer Karabük-Kastamonu yolu dışında D030 karayolunu kullanabilirsiniz. Karabük’ten Kastamonu’ya 114 km’yi 1 saat 25 dakikada gidebilirsiniz.
Kastamonu’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Kastamonu’ya özel dışında otobüs ile seyahat edebilirsiniz. Özel aracı bulunmayan kişiler genellikle otobüsler ile seyahat etmeyi tercih ederler.
Zonguldak’tan Kastamonu’ya otobüs ile 4 saat 15 dakikada gidebilirsiniz. Zonguldak Otogarından binerek Kastamonu Otogarına gidebilirsiniz.
Bartın’dan Kastamonu’ya otobüs ile 4 saatte gidebilirsiniz. Bartın Otogarından binerek Kastamonu Otogarına gidebilirsiniz.
Çankırı’dan Kastamonu’ya otobüs ile 1 saat 50 dakikada gidebilirsiniz. Çankırı Otogarından binerek Kastamonu Otogarına gidebilirsiniz.
Karabük’ten Kastamonu’ya otobüs ile 1 saat 50 dakikada gidebilirsiniz. Karabük Otogarından binerek Kastamonu Otogarına gidebilirsiniz.
Kastamonu’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?
Karayolu ile seyahat etmek istemeyen kişiler genellikle havayolu ulaşımını tercih ederler.
Havayolu ile ulaşım kolay ve hızlı olduğundan dolayı genel olarak sıkça tercih edilir.
Türkiye’nin her şehrinden Kastamonu’ya uçak ile gidebilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki havalimanından bindikten sonra Kastamonu Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz ve buradan halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile gideceğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şehir merkezi ile havalimanı arasındaki mesafe ise 13 km’dir.
Kastamonu’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Kastamonu şehir içi ulaşımını halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz. Kolay ve hızlı bir yolculuk tercih etmek isterseniz eğer taksileri tercih edebilirsiniz. Halk otobüsleri ve minibüsler şehir içi ulaşımı sağlamak konusunda oldukça sık tercih edilir.
Halk otobüslerinde bulunan hatları takip ederek gitmek istediğiniz yere gidebilirsiniz, dilerseniz de halk otobüsleri yerine minibüsleri de tercih edebilirsiniz.
Kastamonu’ya Ne Zaman Gidilir?
Gezmek ve tatil yapmak için Kastamonu’yu yaz aylarında tercih edebilirsiniz. Kastamonu’yu tarihi yerleri ve güzellikleri için genel olarak yaz aylarında ziyaret ederler.
Kastamonu yaz aylarında ayrı bir güzelliğe ve doğal yapıya sahip olmasından dolayı yaz aylarında tercih edilmesi mümkündür, sadece yaz aylarında değil diğer mevsimlerde de Kastamonu’yu ziyaret etmekten geri kalmayınız. Yazın sıcak havaya sahip olmasına rağmen akşamları hava soğuyabilmektedir.
Kastamonu’ya gittiğinizde gezebileceğiniz yerler;
- Yakupağa Külliyesi,
- Ginolu Koyu,
- Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi,
- Ilgaz Dağı Milli Parkı,
- İnebolu Kent Müzesi,
- İnebolu Evleri ve Konakları,
- Pompeipolis Antik Kenti,
- Evkaya Mezarları,
- Kastamonu Kalesi,
- Horma Kanyonu,
- Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı,
- Mahmutbey Camii,
- Ejder Çukuru,
- Gideros Koyu,
- Loç Vadisi,
- Taş Köprü,
- Çatak Kanyonu,
- Valla Kanyonu,
- Doğal havuz Ilıca Şelalesi.
Kastamonu’da Ne Yenir?
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu yemekleri ile ünlü olan şehirlerimiz arasında yer almaktadır. Birbirinden güzel ve eşsiz lezzetleri bulunan Kastamonu yemekleri her zaman dillere destan olmuştur.
Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu birçok yemeğini Karadeniz mutfağına dayanarak da yapmaktadır. Kastamonu’nun en meşhuru Taşköprü sarımsağı olarak bilinsede birçok yemeği ile de meşhurdur. Kastamonu’da yiyebileceğiniz lezzetler arasında Kastamonu döneri, üryan eriği kompostosu, biryan kebabı ve etli ekmek bunların arasında yerlerini almaktadır.
Kastamonu’da tadabileceğiniz diğer lezzetler ise;
- Kastamonu pastırması,
- Taşköprü sarımsağı,
- Kaşık helvası,
- Kastamonu simidi,
- Cırık tatlısı,
- Biryan kebabı,
- Oğmaç çorbası,
- Köle hamuru,
- Üryan eriği kompostosu,
- Ekşili pilav,
- Patates paçası,
- Banduma,
- Çekme helva,
- Kastamonu döneri,
- Simit tiridi,
- Etli ekmek.
Kastamonu’da Nerede Kalınır?
Doğal güzelliklere sahip olan Kastamonu’ya gittiğiniz zaman doğal güzelliklerini, tarihi yerlerini ve yemeklerini yedikten sonra kalacağınız güzel ve konforlu bir yere ihtiyaç duyacaksınız. Kastamonu’nun en bilinen ve en çok tercih edilen otellerini tercih edebilirsiniz.Kastamonu’da kalacağınız oteller şehir merkezine ve tarihi alanlara yakın mesafelerde olduklarından dolayı her yere yakın bir konumda olacaksınız.
Kastamonu’da kalabileceğiniz bazı yerler şu şekildedir;
- Kayı Otel,
- Otel Şadibey Çiftliği,
- Uğurlu Konakları,
- İksir Resort Town,
- Vanlı Otel Kastamonu,
- Kadıoğlu Konağı,
- Daday Barış At Çiftliği,
- Umur Hotel,
- Amorium Park Hotel,
- Otel Mütevelli,
- Kurşunluhan Otel,
- Yali Otel,
- Gölköy Yaşam Resort,
- Ferko Ilgaz Mountain Resort.