Kastamonu’da Görmeniz Gereken En Meşhur 10 Doğal Güzellik
Çekme Helva, sarımsak ve kestanesi ile meşhur Şirin İlimiz Kastamonu’nun Doğal Güzellik durumunu bu yazımızda ele aldık. Mağaradan, Şelaleyi, Kanyondan Milli Parka bir çok doğal güzelliğe sahip Kastamonu’ya yolunuz düşerse Nasrullah Meydanında meşhur Kel Simit yemenizi de tavsiye ederiz. Kastamonu’nun en meşhur tarihi ve turistik yerlerini kaleme aldığımız yazımıza da göz geçirebilirsiniz.
1- Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde Küre Dağları üzerinde, Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Milli park doğu-batı doğrulsunda uzanmaktadır. Küre Milli Parkı 2000 yılında ”Milli Park” statüsü ile koruma altına alınmıştır. Park 37.753 hektar alanı kaplamaktadır ve “Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Doğa Harikası ” gibi uluslar arası listede yer almaktadır.
2- Ilgaz Dağları Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu-Çankırı il sınırları içerisinde 1088 hektar alan dahilinde tesis edilmiştir. Bozulmamış, doğal güzellikleriyle ülkemizin Turizm potansiyeline sahip yerlerinden olan Ilgaz Dağları, kış turizmi açısından da oldukça önemlidir. Kışın kayak takımınızı alıp gitmenizi tavsiye ederiz.
3- Valla Kanyonu
Pınarbaşı ilçesinin Muratpaşa Köyünde bulunmaktadır. Valla Kanyonu, 800 ile 1200 mete arasındaki yüksek kayalardan oluşmakta ve tam teçhizat olmadan geçilmesi mümkün değildir. Ayrıca büyüklük bakımından ülkemizin en büyük 2. Kanyonu’dur.
Keşfedilme hikayesini de ilginç bulacağınıza eminim. 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gezmek için buraya gelen dört öğrencinin kaybolup,on dört gün sonra Kastamonun başka bir şirin ilçesi olan Cide ilçesinden çıkmaları sonucu keşfedilmiştir.
4- Horma Kanyonu
Pınarbaşı ilçesinde bulunan bir diğer kanyon Horma Kanyonu’dur. İçerisinden geçen zara çayı en son olarak alt bölümünedki Ilıca Şelalesinden çıkar. Profesyonel sporcuların tercih ettiği kanyona ailecek yürüyebileceğiniz platform da mevcuttur.
5- Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu , Azdavay ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 7 km uzaklıkta olan kanyona ulaşımın 6 km si taşıtla, 1 km metresi ise yürüyüş parkurunda geçmektedir. Kanyonun yüksekliği ise 1200 metredir. Bu yükseklikte sizi bekleyen manzara karşısında büyüleneceğinizden emin olabilirsiniz. Son yıllarda büyük atılımlar yapılmaya başlanan kanyon için ahşap engelli yürüyüş parkuru yapılmış olup cam teras yapım çalışmaları da devam etmektedir.
6- Ejderha Çukuru
Ejderha Çukuru, Doğal güzellik bakımından oldukça zengin olan Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyünde bulunmaktadır. Çukurun genişliği 12 ile 15 m arasında değişmektedir. Ejderha Çukuru derinliği 385 m dir. Profesyonel dağcıların tercih ettiği alanlardan biri olan mağaranın gezi rehberinizde olmasında yarar var.
7- Mantar Mağarası
Sümenler Köyü yakınlarında ormanlık arazide bulunan mağara, Pınarbaşı İlçe merkezine 30 km. uzaklıktadır. Mağara adını yaklaşık 30 metre içeride bulunan dev bir mantarı andıran 4 m. yüksekliğindeki kalker kütlesinden almıştır. Mantar Mağarasının tavan yüksekliği 15-20 metre aralığında değişmektedir.
8- Ilgarini Mağarası
Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyün’de bulunan Ilgarini Mağarası prehistorik açıdan önem taşıyan 858 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük 4. büyük mağarasıdır. Mağaranın normal olarak gidilebilen uzunluğu 250 metredir. Mağaraların bir patika ile inilen yerinde kilise ve mezarlar olan bir salon vardır.
9- Ilıca Şelalesi
Pınarbaşı ilçesininde bulunan Ilıca Şelalesi, Horna Kanyonu’unun bittiği yerde başlar. Kanyon’un bittiği alandan yaklaşık 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan şelale tüm güzellikleri ile sizleri bekliyor. Eminiz ki, bu doğal güzellik sizlere de tarifsiz bir enerji kaynağı olacak. Ayrıca bölgede ATV motorları ile turlama olanağı da bulunmaktadır.
10- Gideros Koyu
Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan bu koy doğanın tüm güzelliğini gözler önüne seriyor. Gideros Koyu ziyaretinizi yaz mevsiminde gerçekleştirirseniz gezi, sizin için çok daha güzel bir hal alacaktır. Burada denize girebilir ve balık tutabilirsiniz.