Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler | En Güzel 30 Yer (Detaylı Liste)
Kuzguncuk, birçok film ve dizinin çekim yeri olan güzide semtlerden birisidir. Tarihi bir dokuya sahip olan ve bu dokuyu her zaman koruyan Kuzguncuk semtinde İstanbul’un farklı bir yanını keşfedebilirsiniz. Şehrin trafiğinden, kalabalığından ve betonarme mimari yapısından sıkılanlar için Kuzguncuk, tarihi yolculuğa çıkılabilecek nadide bir semttir. Buraya geldiğinizde mutlaka gezilmesi gereken yerlerin listesi için ise sizi şöyle alalım.
Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler Listesi
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Kuzguncuk, tarihi ve kültürel dokusunu koruyan semtlerden biridir. Kuzguncuk Mahallesi, İstanbul’un Asya kesimindeki ilk Musevi yerleşim bölgesi olarak bilinir. Semtte yer alan tarihi yapılar arasında Fethi Ahmet Paşa’nın çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı evi, İsmet Baba Türbesi ve Kuzguncuk Sahili yer alır.
Kuzguncuk’un adı, buraya yerleşmiş Kuzgun Baba adlı bir veliden gelir. Semt, Avrupa Musevileri tarafından kutsal topraklara varmadan önceki son durak olarak kabul edilir. Kuzguncuk, İstanbul’un en keyifli ve saklı semtlerinden biridir ve Kuzguncuk gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir yerdir.
1- Kuzguncuk Evleri
Bir mahalleye veya sokağa esenlik kazandıran şey, evlerdir. Sokağın ve şehrin ruhu mesabesindeki evlerin mimari yapılarının insan odaklı inşa edilmesi, yaşanılabilecek bir kentin de oluşması anlamına geliyor. Her ne kadar betonarme yapılar buna izin vermese de, Kuzguncuk için bunu söylemek mümkün değildir. Rengarenk ahşap evler ve sokaklar, harika bir sokak kültürü yaşatıyor. Dinlenmek, eskiyi yaşamak ve dar sokaklar arasında kaybolmak için Kuzguncuk harika bir gezi noktasıdır.
2- Perihan Abla Sokağı
Meşhur Perihan Abla dizisinin çekildiği sokağın ismi de Perihan abla olarak değiştirildi. Diziyi hatırlayanların ve severek izleyenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir sokaktır. Rengarenk evler, işyerleri ve sokaklar arasında dolaşırken diziden harta gelen sahneleri de yaşayabilirsiniz.
3- İcadiye Caddesi
Bu cadde de gezilmesi gereken yerler arasındadır. Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği yerdir. Meşhur dizinin kahvehanesi ve ekmek fırını burada yer alıyor. Kahve duruyor ancak ekmek fırını, şimdilerde lokanta olarak kullanılıyor. Yine de sokağın her karışında ekmek teknesini hatırlatacak birçok ipucu yer alıyor. Diziyi severlerin nostalji yaşamak adına bu caddeyi mutlaka ziyaret etmeleri gerekiyor.
4- Üryanizade Camii
Kuzguncuk’ta yer alan en ilgi çekici camidir. Caminin ilgi çekmesinin sebebi, alışılagelmiş cami mimarisinin dışında bir yapıya sahip olmasıdır. Köşke benzeyen caminin minaresi de oldukça kısadır. Boğaz manzaralı cami, Osmanlı zamanında Ahmet Esad Paşa tarafından yaptırıldı. Konum bilgisi.
5- Cemil Molla Köşkü
Cemil Molla Efendi tarafından inşa edilen köşkün ehemmiyeti, saray dışında ilk kez elektrik ve kalorifer sisteminin kullanıldığı köşk unvanına sahip olmasıdır. Bununla beraber köşkün mimari yapısı da görülmeye değerdir. Mimari hassasiyetleri olanlar ve tarihi yapıları gezmek isteyenler, köşkü ziyaret edebilir. Konum bilgisi.
6- Ahmet Paşa Yalısı
Tam olarak inşa tarihi bilinmese de, tipik Osmanlı mimarisini andıran yapı oldukça görkemlidir. 16 odaya sahip yalı, selamlık ve haremlik olarak inşa edilmiştir. Çıkan bir yangın sonucunda haremlik bölümü yanmıştır. Ancak selamlık tarafı, bakımlı ve ziyarete açıktır.
7- Kuzguncuk Bostanı
Belediye tarafından yapılan bir parktır. Ancak parkın dokusu ve mimari yapısı, Kuzguncuk kentinin tarihi dokusuna oldukça uygundur. Çocukların eğlenip, oyun oynayabilecekleri alanlara sahip olan bostanda yetişkinler için de çeşitli dinlenme alanları, yürüme ve koşma parkurları yer alıyor. Konum bilgisi.
8- İbadethaneler
Kuzguncuk, Osmanlı’nın ve günümüzün önemli yerleşim alanlarından birisidir. Bu semtte, farklı dinlere mensup kişilerin yaşayışları Osmanlı’dan günümüze değin devam ediyor. Cami, kilise ve sinagog gibi ibadethanelerin sayısının fazla olduğu kentlerden birisidir. İlgi duyanlar için tarihi kilise ve sinagoglar ziyaret edilebilir.
9. Kuzguncuk Rum Ortodoks Kabristanı
Kuzguncuk Rum Ortodoks Kabristanı, birçok Ortodoks’un gömülü olduğu bir alandır. Burada Osmanlı devrinde önemli bir isim olan Marco Paşa’nın da mezarı bulunmaktadır. Aynı zamanda Kuzguncuk’ta bir evi de vardır. Konum bilgisi.
10. Bereketli Sokağı
Kuzguncuk’ta gün batımı izlemek isteyenlerin en sık uğradığı adrestir. Bereketli Sokağı özellikle güneşin batma anında hoş fotoğraflar çekmek için tercih edilir. Bu sokak büyük oranda merdivenlerden oluştuğu için çıkması zor bir yer olarak kabul edilir.
11. Tahtalı Bostan Sokak
Kuzguncuk’tan denize inerken birçok hoş manzara sizi karşılar. Tahtalı Bostan Sokak da denize inen Kuzguncuk sokaklarından biridir. Burada boğaz manzarası eşliğinde birçok içecek içebilirsiniz.
12. Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi
Kuzguncuk Rum Ortodoks Kabristanı, bölgedeki doku ile uyumu yakalayan bir dini yapıdır. Bu yapı İcadiye Caddesi üzerinde konumlanır ve Aziz Panteleimon’a adanmıştır. Bu kilise ilk olarak 1831 yılında ibadete açılsa da 1872 yılında bir yangın geçirmiştir. Son ibadete açılma tarihi olarak 1892 yılını vermek mümkündür. 1911 yılında çan kulesi de eklenmiştir. Buraya giriş ücretsizdir. Konum bilgisi.
13. Kuzguncuk Batak Hamamı
Kuzguncuk Batak Hamamı, diğer adı ile Küçük Hamam olarak bilinmektedir. Bu hamamın yapım tarihi için 20. Yüzyılın başları gösterilmektedir. Buna karşın 1980’li yıllarda kapanmıştır ve bugün harap durumdadır. Ancak hala dışarıdan görmek mümkündür.
14. Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Çarşı Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. Bu kilise 1835 yılında yapılmıştır ve mimar da Kayserili Mimar Ohannes Amira Servenyan’dır. Ancak inşası yenilenmiştir ve 1861 yılında yeniden inşa edilmiştir. 2005 yılında ise restorasyon geçirmiştir. Bu kilesinin özellikle çeşmeleri ilgi çekecek seviyede güzeldir. Kilisenin kuzey duçarında ise vaizlerden biri olan Episkops Hovhannes Setyan’ın defni görülebilmektedir. Konum bilgisi.
15. Cemil Molla Köşkü
Cemil Molla Köşkü 19.yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiştir ve tarihi bir köşk kategorisindedir. İstanbul’un kültürel dokusu ile bütünleşen bu yapıda saray dışındaki ilk kalorifer tesisatını görmek mümkünüdür. Bunun yanında elektrik ve telefon kullanımı da dikkat çeker. Bu köşk 2005 yılında bir onarım geçirmiştir. Burası kişiye özel mülk olduğu için ancak dışarıdan görülebilir. Konum bilgisi.
16. Nail Kitabevi
Nail Kitabevi, konumu itibari ile İstanbul dokusuna iyi bir örnektir. Sahil güzergâhından İcadiye Caddesi hattına çıkarken bu yapıyı görmek mümkündür. Tam kesişim noktasında yer alır ve 19.yüzyıla tarihlendirilmektedir. Burada hem yapının tarihi olması hem de dekorasyonu etkili olmuştur. Burada birçok tablo, okuma köşesi gibi özel alanlar var iken bir de kafe konsepti sürdürülmektedir. Konum bilgisi.
17. Kuzguncuk Camii
Kuzguncuk Camii, 1952 yılında inşa edilmiştir. Burada bir Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi yer almaktadır ve onun bahçesinde konumlanmaktadır. Caminin mimari olarak Cemil Şavkay Bey’den söz edilir. Bölge halkı ve Ermeni Kilisesi Vakfı bu inşa sürecini desteklemiştir. Özellikle Kuzguncuk bölgesinin çok dinli yapısına iyi bir örnektir. Caminin mihrabı altın rengidir ve tek kubbeli yapısı ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda kubbede birçok çini de vardır. Konum bilgisi.
18. Beth Nissim Sinagogu (Kuzguncuk Sinagogu)
Beth Nissim Kuzguncuk Sinagogu 1840’lı yıllarda yapılmıştır ve bugün hala bir ibadet yeridir. Bu bölge halk arasında Virane adı ile de bilinir. Aynı zamanda Yukarı Sinagog diyenler de vardır. Bazı yıllarda Yahudi nüfusunun azalması ile kapansa da bir hayırsever desteği ile onarılarak yeniden ibadete açılmıştır. Konum bilgisi.
19. Bet Yaakov Sinagogu
Bet Yaakov Sinagogu, Kuzguncuk’taki en büyük iki sinagogdan biridir. Öyle ki bugün Kuzguncuk Musevi Cemaati Vakfı bünyesine dahil edilmiştir Bu sinagogun inşa yılı 1878 olarak ifade edilir. Merkez sinagog veyahut aşağı sinagog gibi isimler görmek mümkündür. Burası özellikle dini bayramlarda ve cumartesi günleri ibadete açılmaktadır. Bu sinagogun kapısında bir Davud yıldızı sembolü bulunmaktadır. Konum bilgisi.
20. Abdülmecid Efendi Köşkü
Abdülmecid Efendi Köşkü, Yahudi mezarlığının hemen karşısında konumlanmaktadır. Bu köşkün tarihlendirmesi 1800’lü yıllar civarındadır. İlk olarak Mıdır Hidivi İsmail Paşa için yapıldığı düşünülen bu yapı av köşkü amacı ile kullanılmıştır. İsmail Paşa’nın ardından 2. Abdülhamit burayı Abdülmecid’e hediye etmiştir. Abdülmecid burada birçok eser rotaya çıkarmıştır. 1980 yılında Yapı Kredi tarafından restore edilmiştir ve bugün Koç Grubu’na aittir. Konum bilgisi.
21. Marko Paşa Köşkü
İstanbul’da Osmanlı devri için önemli bir kişilik olan Marko Paşa’nın barındığı yer olarak bilinmektedir. Marko Paşa Köşkü boğazı kesen tasarımı ile ön plandadır. Burada Kuzguncuk İlkokulu bulunmaktadır.
22. Tarihi Kuzguncuk Fırını
Semtin kimliğini ifade eden önemli bir merkezdir. Bu fırında kahvaltı etmek, tatlı tüketmek ve çay içmek mümkündür. Burası sabah 6’da açılıp gece 12’de kapanmaktadır. Konum bilgisi.
23. Kuzguncuk Sahili
Ben boğazı görmeyen yerlere gitmem diyorsanız Kuzguncuk aklınıza gelecek ilk adreslerden biridir. Kuzguncuk sahili, eski evleri ve hoş manzarası ile birçok kişiyi büyüleyen bir atmosfere sahiptir. Kuzguncuk Sahili’nde oturarak çay içebilir ve hoş yiyecekler tüketebilirsiniz.
24. Ekmek Teknesi
Kuzguncuk bölgesi birçok önemli diziye eşlik etmiş mekânlara sahiptir. Bunların başında da Ekmek Teknesi dizisi gelmektedir. Bu dizi 2000’li yılların başında trend olmuştur ve bugün hala hatırlanabilir. Ekmek Teknesi dizisinin mekanı bugün hala açıktır. Burası ücretsiz olsa da yeme içme ücretleri değişkendir, aynı zamanda Çarşamba günleri kapalıdır. Ekmek Teknesi, İcadiye Caddesi’nde bulunmaktadır.
25. Üryanizade Sokağı
Üryanizade Sokağı, eski evleri görebilmek için en geniş yelpazeye sahip olması ile bilinir. Burada klasik cumbalı evleri birçok farklı renkte olacak şekilde görmek mümkündür. Özellikle ahşap evler şık ve özgün ibr görüntü sunarlar. Bu adı alamsının sebebi de Osmanlı devrinin ünlü aileleri arasında yer alan Üryanizadeler’dir.
26. Simitçi Tahir Sokağı
Simitçi Tahir Sokağı içerisinde 4 tane önemli ev vardır. Bu evler sırasıyla dizilmiştir ve her bir farklı renklerde en canlı tonlarda olması ile dikkat çeker. Hem turistler hem de Türkler bu bölgede yaygın bir şekilde fotoğraf çekinirler. 4 evi birden alan fotoğraf kareleri ile hoş ve renkli pozlar elde etmek mümkündür.
27. Nakkaştepe Millet Bahçesi
İstanbul’a yukarıdan bakmak isteyenler için Nakkaştepe Millet Bahçesi akla gelen ilk seçenekler arasında yer alıyor. Nakkaştepe Millet Bahçesi, yüksek bir noktada konumlanır ve karşısında birçok önemli yapı vardır. Çırağan Sarayı, Yıldız Korusu ve hatta Ortaköy Camii manzara ile birçok büyüleyici ana eşlik eder Özellikle fotoğraf çekinmek için uygun bir yer olarak kabul edilir. Bu bahçede yürüyüş yapmak mümkündür. Aynı zamanda çocukları olanlar da buraya gelerek eğlenebilir ve onlarla daha rahat vakit geçirebilir. Burada zippline ve macera parkuru vardır ancak bunlar cüretlidir.
28. Botanik Bahçe Kuzguncuk
Botanik Bahçeler birçok kişi için heyecan vericidir. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak için tercih edilen bu alanlardan Kuzguncuk bölgesinde de bulunmaktadır. Botanik Bahçe haftanın her günü açıktır ve 9-19 arasında erişimi mümkündür. Konum bilgisi.
29. İBB Fetih Paşa Korusu
İBB Fetih Paşa Korusu, boğaz manzarasının en eşsiz anlarına şahitlik etmesi ile bilinmektedir. Aynı zamanda İBB Fetih Paşa Korusu, bölgenin en yeşil analarından birine de sahiptir. Burada bir sosyal tesis yer almaktadır ve burada birçok aktivite mümkündür. İsterseniz kahvaltı edebilirsiniz, yürüyüşe benzeri aktiviteler yapabilirsiniz. Konum bilgisi.
30. Kuzguncuk Çınaraltı Meydanı
Çınaraltı Meydanı, sahilde konumlanmaktadır ve bu sayede eşsiz boğaz manzarasını izlemek için en uygun alanlardan biri olarak kabul edilir. Burası geniş bir meydandır ve burada hem oturmak hem de birçok yiyecek içecek tüketmek mümkündür. Burada Kuzguncuk semtine gelenler veya burada yaşayanlar sosyalleşme amacı ile tercih etmektedir. Meydana adını da veren çınar ağaçları ile hoş bir manzara oluşturmaktadır. Burada bir Kuzguncuk Çınaraltı Cafe‘de bulunur. Konum bilgisi.
Kuzguncuk’ta Ne Yenir?
Üsküdar gezilecek yerler arasında Kuzguncuk, eşsiz tarihi mekanlarıyla misafirlerini ağırlıyor. Bu anlamda, renkli ve egzotik mekanlar arasında yer alan La Kuzguncuk’ta çay ve simitle ufak bir kahvaltı yapılabilir. Mekanın büyüsü ve mükemmelliği içerisinde kaybolabilirsiniz. Ayrıca Botanik Kuzguncuk kafe de, oldukça farklı dekorasyonuyla İstanbul’un en farklı kafelerinden biri olmaya adaydır. Burada da, çeşitli tatlılar ve bir çay molası verilebilir.
Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir?
Kuzguncuk’a nasıl gidilir? sorusu için verilebilecek en iyi cevap Üsküdar’a gidilebilecek güzergahların tercih edilmesidir. Anadolu Yakası’nda ikamet eden kişiler Üsküdar’a Kadıköy’den Marmaray ile ulaşım sağlayabilmektedir. Öte yandan buradan kalkmakta olan otobüs veya dolmuşları tercih etmekte mümkündür.
Beykoz’dan da 15 numaralı otobüs hatları ile doğrudan ulaşım sağlanmaktadır. Avrupa yakası civarında oturan kişiler Yenikapı-Sirkeci Marmaray hattı üzerinden doğrudan Üsküdar sahile gidebilmektedir.
Metrobüs ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler öncesinde Boğaziçi durağında inmeleri gerekmektedir. Duraktan indikten sonra Üsküdar’a giden otobüslere binilmesi gerekmektedir. Boğaziçi durağı ve Üsküdar arasında 2 durak yer almaktadır.
Vapurla Kuzguncuk’a Gitmek
Vapur kullanımı ile da Üsküdar’a gelmek mümkündür. Vapurlarla ulaşım sağlamaya karar veren kişiler metro, otobüs veya dolmuş ile burada inebilmektedir. Sırayla sayılmak üzere Kuzguncuk, küçük su, Kanlıca, Paşabahçe, Beykoz ve Anadolu Hisarı hattında çalışmakta olan şehir hatları vapurları bulunmaktadır.
Burada bahsedilen vapur hatlarında seferler çok fazla yapılmamaktadır. Ancak herhangi bir seferine denk gelinirse Kuzguncuk’a kolaylıkla gidilebilmektedir. Öte yandan belirtilmesi gereken Beylerbeyi Kuzguncuk, Beşiktaş, Eminönü ve Çengelköy semtlerinden herhangi bir vapur hattının bulunduğunu da söylemekte yarar bulunmaktadır.
Belirtmiş olduğumuz semtlerden birinde yaşadığınız takdirde kolaylıkla Çengelköy’e varabilmektesiniz. Üstelik burada saymış olduğumuz rotalarda da sefer sıklığının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kuzguncuk’a vapurla ulaşım konusunda Üsküdar’da kullanılabilmektedir.
İETT Otobüsleriyle Kuzguncuk’a Gitmek
Kuzguncuk’a doğrudan İETT otobüsleri ile gitmek mümkün olmaktadır. Bu noktada metro veya Marmaray ile Üsküdar’a geldikten sonra otobüse binilmesi daha iyi olmaktadır.
Kuzguncuk’a giden İETT otobüsleri; Üsküdar’dan 15, 15B, 15C, 15E, Beykoz’dan 15, Çengelköy tarafından 15 numaralı otobüsler ve Rasathaneden 15 R otobüsleri ile Kuzguncuk’a doğrudan gidilebilmektedir.
Araçla Kuzguncuk’a Gitmek
Kuzguncuk’a araçla gitmeyi tercih eden kişiler için öncesinde Üsküdar sahile ulaşması gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Ayrıca Üsküdar sahilden Beykoz yönüne doğru sahilden devam edildiği takdirde de Paşalimanı’na, hemen ardından da Kuzguncuk’a ulaşım sağlanmaktadır. Trafiğin yoğun olduğu bir bölge olduğu için muhakkak navigasyondan yardım alınmalıdır.
Ve son olarak İstanbul Kuzguncuk dışında İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesine göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. Birbirinden güzel yerleri sizler için sıraladık.