Lefkoşa Gezi Planınızda Olması Gereken 12 Yer
Bu hafta yavruvatan Kıbrıs’tayız. “Kıbrıs Gezilecek Yerler” listemize şuan dünya üzerinde bölünmüş tek başkent Lefkoşa’dan başlıyoruz. Küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var Kıbrıs Temmuz – Ağustos aylarında 50 derece sıcaklığa ulaştığı için Mayıs – Haziran veya Eylül – Ekim aylarında gitmenizde fayda var.
1- Barbarlık Müzesi
Adada tatsız olayların başladığı 1960’lı yıllarda, kanlı noel diye adlandırılan gecede Rumların saldırıları arttı. Binbaşı Nihat İlhan’ın evde olmadığı bir akşam evine baskın düzenlendi ve eşi ve çocukları öldürüldü. Ev, içinde hiç bir şeyde dokunmadan müzeye çevrildi. Barbarlık Müzesi, Küvetteki kan lekeleriyle, duvarlardaki fotoğraflar ve kurşun izleri ile evin içinde tam anlamıyla kan donduran bir ortam var. Günümüz de o günleri hatırlatan en güzel yerlerden birisi.
2- Bedesten Aziz Nikolas Kilisesi
Kumaşçı esnafının pazar yeri olan Bedesten Aziz Nikolas Kilisesi, aslında yan yana inşa edilmiş iki küçük Latin (Katolik) kilisesidir. Bedestenin en önemli özelliği kuzey kısmında yer alan kapısının Aya Sofya ya da bugünkü adıyla Selimiye Camii’nin (St Sophia) büyük mermerli kemerli girişinin küçük ölçekli bir kopyası olmasıdır.
3- Selimiye Cami (St. Sophia Kilisesi)
Selimiye Cami aslında gotik St. Sophia (Aya Sofya) Katedrali olup 1208–1326 yılları arasında Lüzinyanlar döneminde inşa edilmiş bir Katolik Kilisesidir ve Kıbrıs Adası’ndaki Gotik mimarinin en önemli örneği olarak kabul edilmektedir. Katedralin en önemli özelliği anıtsal verandası ve onun ihtişamlı üçlü kapısıdır. Osmanlıların 1570’de döneminde St. Sophia Katedrali iki uzun ve zarif minare eklenerek camiye çevrilmiş ve Aya Sofya Camisi olarak adlandırılmıştır.
4- Surlariçi
Lefkoşa, Kıbrıs Barış Harekatı ile ikiye bölünmüştür ve şuan dünya üzerinde bölünmüş tek başkent özelliğini taşır. Surların tam yuvarlak biçimini algılamak oldukça zor olsa da tarihi ve mimari güzellikleri ile görülmeye değer.
5- Arap Ahmet Cami
Arap Ahmet semtinde 1845 yılında bir Lüzinyan kilisesinin kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve adını da bu semtten almıştır. Caminin iç kısmı Lüzinyan ve Venedik döneminden kalma mermerlerle döşenmiştir. Caminin taş zeminin altında 14. yüzyıla ait mezar taşlarının olduğu da söylenmektedir.
6- Girne Kapısı
Venedikliler tarafından 1567 yılında inşa edilen Girne Kapısı şehri sarmalayan eski duvarların Lefkoşa’ya girişi sağlayan üç kapısından biri olup kuzey kısmında yer almaktadır. Bu kapı, Venedikliler döneminde Venedikli mühendis Proveditore Francesco tarafından inşa edilmiş ve onun ismiyle Porta Del Proveditore (Providotere Kapısı) olarak adlandırılmıştır.
7- Lefkoşa Surları
Venedikliler, Kıbrıs’a girmek üzere olan Türklerden korunabilmek için eski surlar yerine yenilerini yapmışlar. 1567 yılında yapımına başlayan bu yeni surlar daire şeklinde, 11 burcu ve 3 kapısı olacak şekilde tasarlanmış.
8- Büyük Han
Büyük Han Selimiye Camii’nin birkaç sokak batısında olup Muzaffer Paşa’nın 1570’de Lefkoşa’yı almasından sonra 1572 yılında inşası için emir vermiştir. Mimarisi ile Anadolu’daki birçok hanı andıran Büyük Han, 68 oda ve 10 dükkân ile inşasından sonra gezgin ve kervanların konakladığı bir yer olmuştur.
9- Derviş Paşa Konağı
19.Yüzyıl başlarında inşa edilen konak, dönemin Türk mimarisinin karakteristik özelliklerini taşır. Kıbrıs’ta yayımlanan ilk Türkçe gazete olan Zaman’ı çıkaran Derviş Paşa’ya ait olan konak, restore edilerek Etnografya Müzesi haline getirilmiştir.
10- Kumarcılar Han
Asmaaltı Meydanı’nda bulunan Kumarcılar Hanı, 17.yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Osmanlılardan kalma hanın büyük salon girişinde yer alan Ortaçağa ait gotik kemer, Tarihçiler tarafından binanın bir manastırın kalıntıları üzerine inşa edildiği şeklinde yorumlanmaktadır. Handa, iç avlunun kenarı boyunca sıralanmış 44 oda bulunur.
11- Mevlevi Tekke Müzesi
Girne Kapısı’nın 100 metre kadar güneyinde bulunan müze, 17.yüzyılda inşa edilmiş ve geniş bir alanı kaplayan yapılardan oluşmaktaydı. Ancak yapının günümüze ulaşabilen kısmı ise, Kıbrıs’taki Türk sanat eserlerini toplamak ve korumak amacıyla müze haline getirilmiştir. 1962 yılında restore edilen Mevlevi Müzesi, Kıbrıs Türk Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır.
12- Venedik Sütunu
Granitten yapılmış Venedik Sütunu, 6 metre uzunluğunda olup Gazi Mağusa’da bulunan Antik Salamis Harabelerindeki bir dikili taş iken 15 yüzyılda Venedikliler tarafından adayı ele geçirmelerinin bir sembolü olarak Lefkoşa’ya getirilmiştir.