Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Mardin’in tarihi ve kültürel zenginliklerini her yönüyle yaşamak istiyorsanız; Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gezmeniz gereken noktalardan bir tanesi olmalı.

Hem şehrin dokusunu yansıtır özelliklere sahip olması hem de Mardin civarındaki kazılardan elde edilen kalıntıların sergilenmesi Mardin Müzesi’ni oldukça değerli kılar.

Bu yönüyle çok değerli olan müzede zaman geçirirken unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Kültürel zenginliğe ve tarihe doyacağınız bu gezi esnasında kusursuz bir deneyim sizleri bekliyor olacak!

Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Tarihi

Mardin Müzesi Tarihi
Mardin Müzesi Tarihi

Mardin Müzesi, 1895 Süryani Katolik Patrikhanesi olarak inşa edilmiştir. Bu yapıyı inşa ettiren kişi ise Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni’dir. Uzunca bir süre Süryani Katolik Vakfı’nın himayesinde kalan yapı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edilmiştir.

2000 yılından bu yana Kent Müzesi olarak hizmet veren Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehrin geleneksel mimarisini özel bir şekilde yansıtmaktadır.

Üç katlı ve çift girişli olarak inşa edilen yapının U planlı olarak tasarlandığı görülmektedir. Taş işçiliğinin oldukça başarılı bir seviyede olması ve Mezopotamya manzarası Mardin Müzesi’ni özel kılan noktalardan bir tanesidir.

Mardin Müzesi İçerisinde Neler Var?

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, insanların gezip görmesi açısından harika güzellikler barındırıyor. Bu nedenle de Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde zaman geçirmek isteyen hemen herkes gibi sizin de büyüleneceğiniz pek çok eser var. O halde hazırsanız Mardin Müzesi’nin size vaat ettiği güzelliklerin neler olduğuna daha yakından bir göz atalım!

İnanç Salonu: Mardin Müzesi içerisinde yer alan İnanç Salonu, Mezopotamya’da varlık sürdürmüş bütün inanışlara ait kalıntıların sergilendiği yerdir. Paganlık’tan Hristiyanlığa kadar pek çok inanışı yansıtmayı başaran bu salonda harika bir kültürel zenginlikle karşı karşıya kalabileceksiniz. Ölü gömme geleneğinden bereket ritüellerine kadar pek çok konuda eseri keşfedebileceğiniz bu salonda Urartu döneminden kalma mezarlardan çıkarılan aksesuarları görebileceksiniz.

Arkeolojik Kazılar Salonu: Arkeolojik Kazılar Salonu, Mardin ve civarında gerçekleşen kazılardan elde edilen kalıntıları keşfedebileceğiniz oldukça özel bir kısım. Mardin Kalesi, Dara Harabeleri ve diğer pek çok arkeolojik alanda gerçekleşen kazılardan elde edilen kalıntılar bu salonda sergileniyor. Bu salonu özel kılan tarih ve kültür meraklılarının ilgisini cezbedecek pek çok esere yer vermesi!

Ticaret Salonu: Ticaret Salonu, paranın icadından sonra bölgede kullanılan paralar ve yapılan anlaşmalar ile ilgili eserleri inceleyebileceğiniz bir yer. Mezopotamya’da ticaret ile alakalı ciddi ipuçları veren bu salonda eserlerin altında yer alan bilgilendirmeleri okuyarak tarih merakınızı bir nebze de olsa gidermek imkanına sahip olabileceksiniz.

Yaşam Salonu: Mardin’in tarihi dokusunu en iyi şekilde yansıtmak adına düzenlenmiş olan bu salon etnografık açıdan tarihe ışık tutmak adına oldukça değerlidir. Mardin’de yıllar öncesinde tercih edilen kıyafetler, müzik aletleri ve geleneksel alışkanlıkları yansıtan Yaşam Salonu mutfak gereçleri gibi günlük yaşama ışık tutacak seçenekler de içeriyor.

Teşhir Salonu – Sürekli Definesi: Sürekli Definesi, 2009 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan kazılarda keşfedilmiş bir hazine. 4 adet küp içerisine saklanmış pek çok altın ve gümüşün bulunmasına kapı aralayan bu hazine hem sikke hem de ziynet eşyalarıyla 9. ve 14. yüzyıla ışık tutacak cinsten bir kalıntıdır. Kırk Haramiler masalındaki hazineyi andıran bu define bölgenin kültürel zenginliğine ışık tutmayı başarıyor.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2022

Giriş ücreti: Müzekart ile giriş yapabileceğiniz müzeye kartınız yoksa 10 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Mardin Müzesi’ni ziyaret etmek istediğinizde yaz ve kış saati uygulaması olduğunu bilmelisiniz. 1 Nisan ile 1 Ekim tarihleri arasında 10..00 – 17.00 saatlerinde hizmet veren müze 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatlerinde hizmet verir.

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Ulaşım Bilgileri

Adres: Şar, Cumhuriyet Meydanı üstü, Pk: 47100 – Artuklu / Mardin

Telefon: (0482) 212 16 64

Nerede?: Şehrin en merkezi noktalarından bir tanesinde yer alan müzeye ulaşmak adına öncelikle Eski Mardin olarak adlandırılan istikamete giden otobüs ya da minibüsleri tercih etmelisiniz. Bu araçları kullandıktan sonra Cumhuriyet Meydanı’nda inerek hemen meydanın üst tarafında bulunan müzeye ulaşabilirsiniz.

Nasıl gidilir?: Özel aracınızla Mardin Müzesi’ne ulaşmak istiyorsanız Eski Mardin istikametine doğru ilerlemelisiniz. Mardin Cumhuriyet Meydanı’na gelmeden hemen önce sol kısımda bulunan otoparka aracınızı park etmelisiniz. Daha sonra 1 dakikalık bir yürüyüşle meydanın üst tarafındaki müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Konum Bilgisi