Nebiler Köyü Dikili İzmir
Nebiler Köyü Dikili İzmir

Gezilerinize renk katacak İzmir ve çevresinde keşfedilmesi gereken birçok rota bulunuyor. Bu rotaların içinde yer alan Nebiler Köyü, her yıl birçok yerli turisti ağırlıyor. Dikili üzerinden geçip kısa bir sürede ulaşım sağlayabileceğiniz Nebiler Köyü gezilecek yerler arasında nehir, mağara ve özellikle şelalesiyle ziyarete gelenleri mest ediyor. Aşıklar Şelalesi de denilen Nebiler Şelalesi, köy içerisinde yer alan ve turizmi destekleyen en önemli yapı konumundadır.

Not: Buraya gelirken Dikili Gezilecek Yerler ve Dikili Plajları ve Koyları için oluşturduğumuz gezi yazılarımıza göz atmanızı öneririz.

Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

Nebiler Köyü ve Doğal Güzellikleri

Nebiler Köyü ve şelalesi içerisinde bulunan düden ve küçük şelaleleriyle birlikte trekking parkurlarıyla da trekking aktivite ve doğa yürüyüşleri için kişilerden yüksek ilgi görmektedir. Tatilinizi burada geçirecekseniz eğer, Bergama ve Dikili’de trekking turları için kayıt yaptırabileceğiniz acentalar yer almaktadır. Köy içinde bulunan açık havada termal suyla duş imkanı olan ılıca ve kaplıcalar da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Nebiler Köyü Dikili
Nebiler Köyü Dikili

Aşıklar Şelalesi

Binlerce yıllık çınar ağaçları, yemyeşil doğa, küçük şelaleler, küçük ya da büyük mağaralar, düdeni ve keyif veren yürüyüş rotalarıyla Aşıklar Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor. Aşıklar Şelalesi’ni görmek için gelen kişileri, yüksek su sesinin dinlenebileceği ve çınar ağacı manzarasına sahip restoran karşılıyor. Şelaleye inmek için 86 basamaklı ahşap merdivenden inmek gerekiyor. Havanın sıcak, sizin yorgun olduğunuz zaman diliminde bu restoranda dinlenebiliyor daha sonrasında şelaleye inebiliyorsunuz.

Aşıklar Şelalesi Dikili
Aşıklar Şelalesi Dikili

Merdivenden indiğinizde şelaleye ulaşıyorsunuz, suyun yere değdiği alanda basınçtan kaynaklı gölet oluşmuş. Gölet de tatlı su balıkları ve su kaplumbağalarına yaşam alanı olmuş durumda. Boyu en fazla 1 metre olan bu gölet yaz sıcaklarında serinlemek için harika bir seçenek. Kaygan bir çevreye sahip gölet içindeyken dikkatli olmanız sağlığınız açısından faydalıdır. Gölet karşısında yer alan bungalov içerisinde közde Türk kahvesi pişirilmektedir. Kahvenizi yudumlarken ister çınar ağaçlarının gölgesinde isterseniz de ayaklarınızı suyun içine daldırıp, şelalenin sesini dinleyebilirsiniz.

Ağlayan Mağara

Aşıklar Şelalesi’ni görmek için inilen basamakları çıktıktan sonra sağ tarafa doğru şelale kaynağının oraya doğru yürüyebilirsiniz. 10 dakika yürüyüş mesafesinin ardından Ağlayan Mağara karşınıza çıkacaktır. Şelale kaynağının suları uzun bir yolu takip ederek, şiddetli bir şekilde akıyor. Buraya gelmeden önce mutlaka kaymaz tabanlı, yürüyüşe uygun ve rahat bir ayakkabı ya da terlik giymeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Ağlayan Mağara Dikili İzmir
Ağlayan Mağara Dikili İzmir

Bitki ve ağaç dolu olan yürüyüş yolunda bastığınız yerlerde dikkatli olmanızda yarar var. Mağaranın üzerinden minik damlalar şeklinde, insanın ağlamasına benzeyen su tanecikleri görenleri etkilemeyi başarıyor. Deniz seviyesinin 271 metre yüksekliğinde olan mağaranın 900 metre ilerisinde Ece Çağlayanı, 1300 metre ilerisinde de Sümeyra Şelalesi bulunmaktadır.

Aşıklar Şelalesi ve Ağlayan Mağara Hikayesi

Aşıklar Şelalesi hikayesi için anlatılan rivayette, peri padişahının kızı olan Sümeyra, gönlünü civar köylerden birinde yaşayan Yörük Ali’ye kaptırıyor. Yörük Ali’nin de gönlü Sümeyra’da. Peri padişahı, kızını hiçbir şekilde bir ölümlüyle evlendirmek istemiyor ve bu sevgiye izin vermiyor. Çaresiz kalan iki aşık, her gün Nebiler Vadisi’nde bulunan koca çınar altında gizlice buluşuyorlar. Önce hasret gideriyorlar, sonra birbirlerine sarılıp saatlerce ağlıyorlardı. Bu durum padişahın kulağına gidince bu aşka bir son vermek amacıyla askerleriyle beraber aşıkların peşine düşüyor.

Yörük Ali’yi öldürmeye giden padişah tam onları yakalamak üzere olduğu sırada gölgesinde oldukları çınar yarılıyor ve aşıkları içine alıyor. Bu durumun karşısında padişah insafa geliyor, onlar da aşklarının sonsuza kadar olması için dua ediyorlar. Tanrı da aşıkları kayalıktan akmakta olan bir şelaleye dönüştürüyor. Kızını sonsuza kadar kaybetmiş olan padişah, şelalenin üstündeki mağaraya çekilip gözyaşı dökmeye başlıyor. Ağlama sesini duymuş olan çevre sakinleri de oradaki mağaraya “Ağlayan Mağara” adını veriyor.

Aşıklar Şelalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti – 2022

Aşıklar Şelalesi giriş ücreti olarak 15 TL. Şelale alanına gidebilmek için özel bir mülk alanından geçilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bakanlık tarafından yerleştirilmiş olan işletme var ve ücreti buraya ödüyorsunuz.

Her gün ziyaret edebileceğiniz Aşıklar Şelalesi ziyaret saati 08.00-19.00 arasıdır.

Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi) Nasıl Gidilir?
Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi) Nasıl Gidilir?

Aşıklar Şelalesine Nasıl Gidilir?

Aşıklar Şelalesi yol tarifi Dikili Ayvalık yolu üzerinden düzenlenmiştir. Bu karayolu üzerinde Gökçeağıl ve Nebiler Köyü’ne ait tabeladan sağ tarafa dönüş yaptıktan sonra 3 kilometre kadar ilerlemeniz gerekmektedir. Şelale tabelasından sol tarafa döndüğünüzde yaklaşık 1 kilometre sonra tesis girişine ulaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.