Orta Asya: Kırgızistan Gezilecek Yerler

Orta Asya’ya dair.(Kırgızistan Bölümü) ve gezilecek yerler. Orta Asya’ya arkadaşlarımla yapmış olduğumuz 20 günlük seyahatte Kırgızistan-Kazakistan ve Özbekistan’ı görme imkanı bulduk. Giderken araştırma yapmamıza rağmen; hem İnternet’teki bloglar da hem de bu grupta Orta Asya ile ilgili ayrıntılı paylaşımlar yoktu. O yüzden ayrıntılı bir yazı hazırlamak istedim. Gideceklere faydası olmasını dilerim. Muhammed İkbal Çakmak‎ kaleminden Orta Asya: Kırgızistan Gezilecek Yerler.

Not: Bir sonraki paylaşım, Özbekistan (Semerkand-Buhara-Hive) ile ilgili. Okumak isteyenlere duyurulur. :)

Seyahatimize Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’le başladık

Uçağımız Manas Havalimanına indi. Ülkeye girişimiz kolay oldu herhangi bir şey sormadılar.(dönüş bileti, otel rezervasyonu vs.)
Havalimanında WiFi mevcut, hızı da iyi.

🚬 Havalimanında dışarı çıktıktan sonra sigara içecekseniz, sigara için ayrılmış alanlara gitmeyi unutmayın. Yoksa ceza ödersiniz.

Kırgızistan Şehir Merkezine Ulaşım

1. Marşrutka ile- Marşrutka’yı bizdeki dolmuş olarak düşünebilirsiniz. Havalimanından 380 no’lu marşrutka ile merkeze gidebilirsiniz. (50 Som)

2. Yandex Taksi ile- Havalimanından çıkarken telefon hattı tutuşturuyorlar elinize, ücretsiz. Onu alıp telefonunuza takın, Yandex taxi uygulamasını indirin. Size verdikleri kartın üzerinde numaranız yazıyor. Uygulamaya numaranızı girip gideceğiniz yeri işaretleyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. (500 Som)

3. Taksi- Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Onlar sizi bulacaklar.

Bişkek Şehir Merkezi Kırgızistan Gezilecek Yerler

Bişkek şehir merkezi benim pek ilgimi çekmedi. Biz zaten Bişkek’i Özbekistan’a yapacağımız yolculuk için transit olarak kullandık.

1. Oş Pazarı

Bişkek Oş Pazarı Çarşı
Bişkek Oş Pazarı

Bişkek’te bir tane yere gidebilirim başka da gidemem diyorsanız işte orası Oş Pazarı olmalıdır. Binbir çeşit şeyin(sebze meyve, ekmekten tutun kurutulmuş balık ve kımıza kadar) bir arada satıldığı birbirinden farklı insan ve yaşamları göreceğiniz bu Pazara muhakkak uğrayın.

2. Ala-Too Meydanı

Burası Bişkek şehir merkezinde bulunan büyük bir meydan. Ulusal Tarih Müzesi ilginizi çekebilir.

3. Cengiz Aytmatov heykeli

Ala Too - Cengiz Aytmatov Anıtı
Ala Too – Cengiz Aytmatov Anıtı

Ülkemizde de çok sevilen ve okunan Kırgız yazar Aytmatov’un Ala-Too meydanının hemen ilerisinde bir anıtı bulunuyor. Görülmeye değer.

4. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

Kırgızistan’daki Türk üniversitesi, gidip görmek isterseniz diye. Kampüs içerisinde Türkiye’nin yaptırdığı, Türk mimari tarzında camimiz var. Cami de oldukça güzel. O civarda bir çok Türk restorantı da var.

Hepsi Bu kadar: Şehir merkezinde bineceğiniz dolmuşlar 10 Som, korkmadan rahatlıkla binin. Çünkü her yer Kiril alfabesi gittiğiniz yeri dolmuşun üstünden okumanız alfabeyi bilmiyorsanız imkansız. O dolmuş olmazsa başka dolmuşa binersiniz ) şaka bir yana Kiril harfleri ile karşılaştırmalı Latin harflerini yanınızda bulundurmayı unutmayın. Bazen çok lazım olabiliyor.

Bişkek şehir merkezinde muhakkak kullanmanız gereken bir uygulama “2gis”. Çevrimdışı da çalışıyor uygulama ve marşrutkaların otobüslerin numarasına kadar gösterip size güzergah çıkarıyor. Muhakkak indirin gitmeden.

Yeme-içme, konaklama ve sair kalemler

Patatesli- peynirli poğaça, börek : 25 Som
Kek: 25 Som
0,5 l kola: 30 Som
0,5 l fuse tea: 30 Som
💧 1 litre su: 25 Som
Sigara: 60-85 Som arası
☕️ Çay: 10 Som
🥖 Ekmek: 15-30 Som arası
⛽️ Benzin: 40 Som
🚽 Tuvalet: 5 Som
🏨 1 Gecelik Hostel : 350-400 Som

Bişkek’ten başka ülkelere ve şehirlere ulaşım

Biz Bişkek’i Özbekistan’a ulaşım için kullandığımız için benim için en önemli kısım burası.

Bişkek Otogarı Terminali
Bişkek Otogarı

🚌 Şehrin otogarına Google maps’ten “Western Bus Station” , maps me’den de “zapadnyj avtovokzal” yazarak ulaşabilirsiniz. Aklınıza nere geliyorsa bu otogardan gidebilirsiniz. Taşkent, Almati, Astana, Moskova ve daha bir çok şehir.

Bişkek Otogarın İçi
Bişkek Otogarın İçi

Biz geldiğimiz günün akşamı saat 16.50 otobüsüyle Taşkent’e geçtik. Fiyatı 1050 Som. Yolculuk 12-14 saat arası sürüyor. Kazakistan üzerinden giderek 3 sınır kapısı geçiyor ve Taşkent’e ulaşıyorsunuz. Bu yazının çok uzun olmaması adına bir sonraki yazıda Bişkek-Taşkent ulaşımını ve Özbekistan’ı anlatmayı düşünüyorum.

🚌 🚌 Bişkek’ten diğer Kırgız şehirlerine ulaşım ve bu şehirlerde gezilecek yerlere dair:

Yukarıda bahsetmiş olduğum otogar bizim ana otogarımız. Kırgızistan içerisinde yer alan diğer şehirlere de buradan gitmek mümkün. Özbekistan dönüşünde diğer şehirlere yaptığımız ulaşımları da aktarmak isterim. Otogarda gideceğiniz şehri sorarsanız otobüs yahut minibüs’ün nereden kalktığını hemen söylerler.

Bişkek Otogarı Ulaşım - Saatleri
Orta Asya’daki bir çok şehre bu otogardan gitmeniz mümkün.

1. Karakol Şehri Ulaşım

Uzaklık 400 km
Yol: 6 saat
Rahatlık: Asgari düzeyde
Fiyat: 350 som
Sefer saati: Dolduğunda kalkar.

Karakol şehrinde ne var?

Bizim şehirde ilgimizi çeken şey Sovyetler döneminde, Çin baskısından kaçarak Sovyetler hakimiyetindeki Karakol bölgesine yerleşen Çinli müslümanların(Dungan’lar) yapmış olduğu Camii olan Dungan Camii’ni görmekti. Geleneksel Çin mimari tarzında yapılan bu güzel camiyi görmek nasip oldu. Onu görüp bir gece de konakladıktan sonra(400 Som:6$) geri döndük.

2. Çolpan-Ata Ulaşım

Karakol ile Bişkek arasında bulunan Issık gölü kenarındaki Çolpan Ata şehrine Karakol şehrinden 150 Som vererek ulaştık.

Çolpan-Ata’da ne var?

Tarihteki en eski sanat eserleri olarak kabul edilen “Petroglifler” burada bulunuyor. Petroglif açık hava müzesi şehir merkezine 2 km uzaklıkta ve Tanrı Dağı’nın eteklerinde. Biz buraya yürüyerek ulaştık.

Peteoglif müzesi giriş: 80 Som

Petrogliflerden ayrılıp ana yola doğru ilerlerken sağ tarafınızda bir cami karşılayacak sizi. Kırgızistan şartlarında çok iyi denilecek bir tuvaleti ve abdesthanesi var. Sıcak su mevcut. Cami içerisine girdiğinizde ise bir taraftaki pencereden “Issık Göl” manzarasını seyrederken diğer pencereden de “Tanrı Dağları”nı seyredebilirsiniz.

Çolpan-Ata’dan Bişkek’e ulaşım için ana yoldan geçecek marşrutkaları bekleyin. Biz 10-15 dk bekledikten sonra bir marşrutkaya bindik. (250 Som)

3. Tokmok (Burana) Ulaşım

Bişkek’ten Tokmok’a marşrutka ile 55 Som’a ulaşıyorsunuz. Dolmuş gibi sürekli durmasını istemiyorsanız ekspres olup olmadığını sormanızda fayda var. Biz 80 km yolu dura dura 2 saatte gittik. Çok yorucu oldu.

Tokmok’tan Burana’ya ulaşım. Marşrutkalar mevcut ancak saat başı kalktığı için denk getirmek zor. Kişi başı 100 Som’a taksiyle ulaşmanız mümkün.

Tokmok (Burana)’da ne var?

Balasagun kahvaltı
Balasagun kahvaltı

İlk İslam devleti olan Karahalılar’ın ilk başkenti Balasagun burada bulunuyor. Bugün küçücük bir köy olsa da “Burana Kulesi” ve hemen yakınındaki “Balbalları” görmek dünyanın en farklı hislerinden biri. Saygı ve rahmetle.

Tokmok Burana Kulesi
Tokmok Burana Kulesi

Tokmok’a dönüşümüzde yaklaşık 4 km yürüdükten sonra bir marşrutka geldi ve bizi 10 Som’a Tokmok’a ulaştırdı. Tokmok’tan ekspres marşrutka ile Bişkek’e 50 Som’a ulaşıyoruz.

Kırgızistan hakkında söyleyeceklerim bunlardan ibaret. Sağlıcakla kalın.
Bir sonraki paylaşım, Özbekistan (Semerkand-Buhara-Hive) ile ilgili olacak.

Bu güzel gezi yazısını bizlerle paylaştığı için Muhammed İkbal Çakmak‎ canı gönülden teşekkür ederiz.