Ortaköy Camii | Nerede, Nasıl Gidilir?, Tarihi ve Özellikleri – İSTANBUL
İstanbul Boğaziçi’nde en anlamlı bir yerde olan Ortaköy camii zarif mimarisi ve tarihi mirası ile oldukça önemli bir eser. Ayrıca bu cami Boğaziçi’nin siluetini de oluşturan yapılardan bir tanesi. Tarih kokan bu caminin bir de anlamlı bir hikayesi bulunuyor. Asıl adı Büyük Mecidiye Camii olan yapı Osmanlı mimarisinin son dönem eserlerinden birisi olarak sayılıyor.
Şehrin anıtsal dokusunun Boğaziçi’ne doğru açılımını devam ettiren yapılardan bir tanesi de burası olarak geçiyor. Eşsiz bir hikayesi olan ve tarihi ile ziyaretçilerini büyüleyen Ortaköy camii ile alakalı bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık. İşte, Ortaköy Cami’ye dair merak ettiğiniz tüm detaylar…
Ortaköy Camii Hakkında Güncel Tarihi Bilgiler
Sultan Abdülmecid Boğaziçi’nin güzelleşmesi adına büyük Mecidiye camii yaptırmıştır. Ünümüzde ise İstanbul’un simgesel yapılarından birisi olan bu cami ziyaretçilere de anlamlı fotoğraf kareleri yakalatmaktadır. Boğaziçi’ne doğru uzanmakta olan küçük bir burun üzerinde yer alan ve Boğaziçi’nin çeşitli noktasından görebilmek de mümkündür. İstanbul’daki tarihi camiler arasında Batı tarzı barok mimarisi ile bilinen bir camiidir.
Mimarı Nikağos Balyan, Ortaköy Camii’nin yapımı ise 1854 yılında tamamlanmıştır. Mimar Fransa’da eğitimini tamamlayarak İstanbul Boğazı boyunca sıralanan eserleri ile bilinmektedir. Ayrıca birkaç kuşak boyunca da saraya hizmet vermekte olan Balyan ailesinin ferdidir. Ortaköy Camii İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Ortaköy semtinin iskele meydanının Kuzey ucunda bulunmaktadır. İstanbul boğazına oldukça net gösteren ve boğaz işinin tanınan yapılarından birisi de Ortaköy camidir.
Önceden caminin bulunduğu 1721 yılında ise vezir İbrahim Paşa’nın damadı Mahmut ağa tarafından yaptırılan bir vezir bulunuyordu. Caminin duvarları beyaz kesme taştan ve tek kubbenin duvarları ise pembe mozaikten ince bir işçilik ile oluşturulmuş. İç mekanın tasarımı tamamen insana ferahlık veren bir görünüme sahip. Güney ve batısı caminin denizlerle çevrili bir konumdadır.
Ortaköy Camisine Nasıl Gidilir?
Açık adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1, 34347 – Beşiktaş / İstanbul – Konum bilgisi.
Nerede: Ortaköy Camii Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde, İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer almaktadır.
Nasıl gidilir?: Ulaşım açısından Ortaköy’e toplu taşıma araçlarıyla gitmek ne yazık ki mümkün değil. Ancak bir şekilde Beşiktaş meydanına ulaştığınız takdirde Ortaköy’e gitmekte kolaylaşıyor.
Eğer Anadolu yakasından ulaşmak istediğiniz takdirde vapurla Beşiktaş iskelesine geçmeniz gerekiyor. Buradan da Sarıyer’e giden otobüslere bindikten sonra Kabataş Lisesi durağında inmeniz gerekiyor. Beşiktaş meydanından da Ortaköy’e yürümek istediğinizde yaklaşık olarak 20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabiliyorsunuz.
Tramvay kullanmak istiyorsanız da onun da basit bir yolu bulunuyor. Öncelikle Avrupa yakasından Ortaköy’e geçmek için Bağcılar-Kabataş tramvay hattından Kabataş durağında indikten sonra Sarıyer’e giden otobüslere binebiliyorsunuz. Metrobüs ile de Zincirlikuyu durağında indikten sonra otobüs vasıtasını kullanabilirsiniz. Öncesinde Beşiktaş meydanına sonrasında da Ortaköy’e gidebilirsiniz.
Ek olarak Üsküdar’dan Beşiktaş vapuruna bindikten sonra Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir üniversitesi durağından otobüs beklemeniz gerekiyor. Bu otobüsler 22, 22RE, 25E, 40T, 42T, DT1 numaralı otobüslerden herhangi birine binerek de Ortaköy durağında inebilirsiniz. Hemen sonrasında da Ortaköy Camii’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
Taksim’den ulaşım sağlayacaksanız DT1, 40T, 42T numaralı herhangi bir otobüse binebilirsiniz. Yine Ortaköy durağında indikten sonra Ortaköy Camii’ne ulaşabilirsiniz.
Esenler Bayrampaşa tarafından geldiğiniz takdirde de Yenikapı- Havalimanı metrosuna bilmeniz gerekiyor. Buradan Aksaray’da indikten sonra Kabataş-Bağcılar tramvayına aktarma yaparak Kabataş’tan inmeniz gerekiyor. Kabataş’tan Kalkan 22, 25E numaralı otobüslerden birine binerek Ortaköy durağında inmeniz gerekiyor. Sonrasında Ortaköy Camii’ne kısa bir süre içerisinde varmış oluyorsunuz.
Bağcılar, Güngören taraflarından gelecek olursanız ise Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla Kabataş’a indikten sonra Kabataş’tan kalkan 22, 22E otobüs hatlarından herhangi birine binebilirsiniz. Yine Ortaköy durağında inerek Ortaköy Camii’ne ulaşabilirsiniz.
Ortaköy Camii Çevresinde Ziyaret Edilebilecek Yerler
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde birbirinden farklı güzellikte alanlar bulunuyor. Bundan dolayı birbirinden farklı güzellikleri bu çevrede görebilmek mümkün. Yalnızca Ortaköy caminin tarihinin yanı sıra burada görülebilecek; Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Parkı Bebek Parkı ve Çırağan Palace alanlar bulunuyor. Her birinin kendi içerisinde birbirinden farklı hikayesi var.
Dolayısıyla tarihi bir bütün olarak ele almak için muhakkak çevresinde bulunan saymış olduğumuz alanları da gezmeniz gerekiyor. Sizlere önerimiz İstanbul’da gezilecek yerler listesi hazırladığınız takdirde mutlaka Ortaköy Camii’ne yakın bulunan Yahya Efendi Türbesi, Dolmabahçe Sarayı ve Yıldız Camii ve müzesini ziyaret edin.
Ayrıca Beşiktaş’ta gezilecek yerler listemizde bir göz geçirerek de bu bölgedeki tüm turistlik yerler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ortaköy Camii Ziyaret Saatleri
Ortaköy camii ziyaret saati bilgileri açıkça belirtiliyor. Ziyaret saatleri camiye her gün 04.00 itibarıyla başlamış olup, 22.00’a kadar ziyarete açık oluyor. Bu saatler aralığında gelindiği takdirde dilediğiniz gibi içerisini dolaşabiliyorsunuz. Hafta sonu veya hafta içi gibi de bir ayrım bulunmuyor. Dolayısıyla belli saatler aralığında camiyi istediğiniz zaman ziyaret edebiliyorsunuz.
Ortaköy Camii Özellikleri
Büyük Mecidiye Camii, mimarları Garabet Balyan ve oğlu Nigoğayos Balyan tarafından neoklasik ve barok mimari tarzlarının harmanlandığı bir estetikle tasarlanmıştır. Caminin en çarpıcı özelliklerinden biri, zarif kubbesi ve iki minaresidir. Kubbenin çevresini saran detaylı süslemeler ve ince işçiliği gösteren filigran desenler, görenleri hayran bırakır. Ayrıca, iç mekanı aydınlatan renkli vitray pencereler, Ortaköy Camii’ne özgün bir atmosfer katar.