İstanbul’un pek çok önemli noktalarını içerisinde barındıran Beşiktaş’ta en çok gezilen yerleri sizler için araştırıp kaleme aldık. Sokak sokak en çok nerelere gidilmiş, neler yapılmış yazarlarımızın fikirlerini de alarak sizlere güzel bir liste çıkarmaya çalıştık

Beşiktaş’ta En Çok Gezilecek Yerler Listesi

Doğanın içerisinde ata yadigarı bir şehir. Bir çok saraya bir çok parka ev sahipliği yapan, tarihi evleri ve otantik sokakları ile her köşesi ayrı güzel bir Beşiktaş’ta en çok görülmesi gereken yerlerin bir listesini sizlerle buluşturmak istedik.

1- Dolmabahçe Sarayı

Yapımına Sultan Abdülmecid Han’ın emri ile, 1843 yılında, Mimar Garabet Balyan tarafından başlanan Dolmabahçe Sarayı, 13 yıllık çalışmanın ardından 1856 yılında tamamlanmıştır.  Saray’ın şuanda bulunduğu konum daha önceleri deniz şenliklerinin yapıldığı alan olarak kullanılmaktaydı. Zamanla buranın bataklık haline gelmesinden sonra 1800’lü yılların başında doldurulmaya başlandı. Sonrasında spor müsabakaları için kullanılmıştır. Günümüzde ise yerli ve  yabancı turistlerinin akınına uğrayan müze olarak kullanılmaktır.

2- Dolmabahçe Cami

Dolmabahçe Cami
Dolmabahçe Cami

1852 yılında, Bezmialem Valide Sultan emri ile, mimar Garabet Balyan tarafından yapımına başlanan cami, Valide Sultan’ın vafatından sonra oğlu Sultan Abdülmecit tarafından tamamlatılmıştır. 1853 yılında yapımı tamamlanan cami 23 Mart 1855 yılında ibadete açılmıştır. Konum olarak ise Beşiktaş ile Kabataş arasında bulunan sahil kıyısında yer alan cami, Dolmabahçe Sarayı saat kulesi’nin tam karşısında yer alır. Bu nedenle Dolmabahçe Cami olarak bilinmektedir.

3- Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı
Yıldız Sarayı

500.000 m2 alana sahip olan Yıldız Sarayı, Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri padişahlar tarafından av sahası olarak kullanılmaktaydı. Sultan I. Ahmet tarafından ilk kasır bu saraya yaptırılmıştır ve sonrasında Sultan IV. Murat avlanmaya geldiğinde dinlendiği yer olarak kullanılmıştır. III. Selim’ in annesi tarafından Mihrişah Sultan’ a ikinci kasır yaptırılmış ve bu kasra “ Yıldız” ismi verilmiştir.

4- Yıldız Parkı ve Korusu

Yıldız Parkı 01

Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan yaklaşık 46 hektarlık alanı ile kent içerisindeki en büyük koru olan Yıldız Parkı, çeşitli tarih kaynaklarında adı geçen defne ormanları ve mitolojik öykülerdeki “Pan”ın Boğaziçi’nde flütünü çaldığı yeşillikler olarak da biliniyor.

5- Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasında yer almaktadır. Abdülmecit döneminde mimar Nigoğos Balyan’a Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü adları verilen iki kasır inşa ettirilmiştir. Günümüzde Merasim Köşkü olarak adlandırılan bina Ihlamur Kasrı’dır. Tek katlı bir yapı olarak inşa edilen bina, dikdörtgen şekilde tasarlanmış ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır.

6- İtfaiye Müzesi

İtfaiye Müzesi
İtfaiye Müzesi

İtfaiye teşkilatı tarihi oldukça eskilere dayanan bir ihtiyaca binaen kurulmuş ve gerek Osmanlı devrinde gerekse de günümüzde önemini hiçbir zaman kaybetmemiştir. İstanbul İtfaiye Müzesi de bu tarihe ışık tutan önemli görselleri ve belgeleri ile meraklılarına kapılarını açıyor.

7- İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi
İstanbul Deniz Müzesi

1897 yılında büyük uğraşlar neticesinde İstanbul’daki küçük bir binada Müze ve Kütüphane İdaresi ismiyle temelleri atılan İstanbul Deniz Müzesi‘nin zamanla bu kadar büyüyeceğini kimse tahmin etmiyordu

8- Kahvaltıcılar Sokağı

Kahvaltı yapmak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğu sokakta kaybolmamaya dikkat edin. Şaka değil gerçekten söylüyorum sokağa girince uzun kuyruklar arasında kaybolup neredeyim ben diyebilirsiniz.Sokakta tahminimce 30-35 tane kahvaltcı bulunuyor. Sokak bu kahvaltıcılardan ötürü zamanla Kahvaltıcılar Sokağı olarak anılmaya başlıyor.

9- Cumartesi Pazarı

Cumartesi Pazarı
Cumartesi Pazarı

2 katlı olan Cumartesi Pazarı, Beşiktaş Evlendirme dairesinin arkasında bulunuyor. Önceleri otopark olarak kullanılan alan şimdilerde Belediyenin gerekli düzenlemeleri yapması ile halk pazarı olarak kullanılmaya başlandı. Giriş katı haftalık taze sebze ve meyve satışının yapıldığı yer. Üst kat sosyete pazarı olarak geçiyor.

10- Maçka Demokrasi Parkı

Nişantaşı Maçka Parkı - 01

İstanbul’da Kadırgalar Vadisi’nde bulunan Maçka Demokrasi Parkı, konum itibariyle Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında yer almaktadır ve oldukça geniş bir alan üzerine yayılmıştır. Hafta sonunuz için tatile çıkmak gibi bir planınız yoksa ve evde oturmaktan da fazlasıyla sıkıldıysanız Maçka Demokrasi Parkı’nda, yeşilin çeşitli tonlarının arasında rahat bir nefes alabilirsiniz.

11- Küçükçiftlik Park

Daha önce mesire alanı, hasbahçe, gazino ve lunapark olarak İstanbullular’ı ağırlayan Küçükçiftlik Park, 2009 yılından itibaren pek çok farklı alanda hizmet vermektedir. Bu etkinliklerin başında kurumsal etkinlikler, lansmanlara, fuarlar, davetler, düğünler, dev konserler, tüm sahne sanatların ve sergiler gelmektedir. En çok ses getiren ve Küçükçiftlik Park’ın adını duymamıza neden olan etkinler ise hiç şüphesiz yerli ve yabancı şarkıcıların ses getiren konserlerdir.

BONUS: MENDEL’S Chocolatier

Buralardan herhangi birisini gezip yorulduktan sonra enerjinizi yerine getirecek bir yer. Çikolata lezzetini farklı bir boyuta taşımız olan Mendel’s Coffeee & Chocolatier çikolataları ile enerjinizi tekrar yerine getirecek.