Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi | Ziyaret ve Giriş Ücreti 2024
Bursa, tarihimiz açısından çok önemli bir yere sahip. Uzun bir dönem Osmanlı’ya başkentlik yapan Bursa’nın her köşesine sinen Osmanlı medeniyetinin izlerinin nasıl ve ne şekilde gün yüzüne çıktığını aktaran Panorama 1326 müzesi, fetihten şehrin Müslüman bir Osmanlı kentine dönüşümünü yaşatıyor.
Burayı önemli kılan farklı detaylar da var. Mesela, dünyanın en büyük panoramik görüntülerine ev sahipliği yapan bir sanat yeri. Osmangazi Belediyesi’nin çalışmaları ile inşa edilen müzenin temeli 2015’de atıldı ve tüm sanatsal çalışmaları ve ekolojik düzenlemeleri, Kasım 2018’de tamamlandı. Hemen hizmete giren müzenin resmi açılışı ise, Şubat 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile yapıldı.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Bursalılar, ülkemiz ve tüm insanlık için büyük bir kazanç olarak görünen Panorama 1326 müzesi, şimdiden birçok kişinin ziyaret edip, Bursa’nın ve tabi ki de Osmanlı’nın tarihi yolculuğuna ve bu heyecanlı serüvenine şahit olduğu uğrak müzelerimizden biri olmayı başardı. 8 bin 300 metrekare alanı ile bir külliyeyi ifade eden müzenin maliyeti ise, 45 milyon lira. Bu fiyatın yüksek olmasının nedenini müzenin detaylarında saklı olduğunu ve yapılan sanatsal çalışmaların hiçbir şekilde kaliteden taviz verilmeden yerine getirildiğini anladıktan sonra kabul etmeniz çok kolay oluyor. Hem müze ve etrafındaki ekolojik denge, hem de binanın enerji verimliliği açısından yeşil bina olarak inşa edilmiş olması, müzenin maliyetini de arttıran diğer hususlar arasında.
Otağ ve Çınar ağacı…
Müzenin içerisinde dünyanın en büyük panoramik görüntüsünün yer aldığını not edelim. Bursa fethinin resmedildiği panoramik görüntünün kubbe açıklığının 42 metre olduğu bilgisini de verelim. Bu panoramik resmi görür görmez hayran kalmamanız imkansız. Ayrıca, Osmanlı’nın küçücük bir beylik iken üç kıtayı bürümesini sembolize eden çınar ağacı da panoramik olarak aktarılan detaylar arasında. Osman Bey’in otağsı ve diğer çadırları keşfederken kendinizi Kayı Boyu’nun bir ferdi, Alp’i ve kahramanı hissedebilirsin.
Panorama 1326 Bursa Fetih müzesinde neler var?
Müzenin kuruluş amacı, Bursa’nın fethini yeniden yaşatmak ve Osmanlı’nın şehri egemenliği altına almasından sonraki sürece tanıklık edilmesini sağlamak. Bu bakımdan 360 derecelik bir döngüde Bursa fethinin her detayı yaşatılıyor. 360 dairelik bir döngü ile inşa edildiğinden ve panoramik görüntüler oldukça büyük olduğundan dolayı dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olarak şimdiden kayıtlardaki yerini aldı. Bu da, Bursa için önemli bir şereftir. Sadece fethin değil, Bursa’daki beylik dönemlerinden Osmanlı Cihan devletine dönüşüm de resmedilenler arasında.
Bursa, Osmanlı’nın başşehri olarak kaldığından dolayı Osmanlı hayatını ve nizamını sokaklarına kadar yaşayan bir kenti ifade ediyor. Müzede, o döneme ait sosyal hayatı birebir yansıtan tablo ve panoramik görüntülere de yer veriliyor. Ayrıca, türbeleri Bursa’da yer alan altı Osmanlı padişahının da tabloları ve bunlarla ilgili bilgilere yer veriliyor.
Bu haliyle müzenin bilimsel bir belge niteliğinde, yaşayan ve yaşatan bir arşiv niteliğinde olduğunu ifade edebilmek mümkündür. Bu nedenle, hem araştırmacılar hem de öğrenciler açısından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müzedir. Zaten hedeflenilen 350 bin ziyaretçinin 50 binin öğrencilerden oluşması beklentiler arasında. Bu nedenle, öğrenci gruplarına öncelik veriliyor.
Müze, panoramik bölümün olduğu yer ile ana temanın canlandırıldığı salonlardan oluşuyor. Ana konuşlar, bu salonlarda işleniyor. Bunların haricinde ise, çeşitli sergilerin olduğu salonlara da yer verilmiş. Ayrıca, toplantı salonları var. İdari binalar ile ziyaretçilerin çay içebilecekleri, bir şeyler atıştıracakları kafe bulunuyor. Müzenin çevresi, gayet yeşil ve düzenli. Bina, oldukça modern ve yukarıda ifade edildiği gibi yeşil bina damgasına sahip.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Ziyaret saatleri: Belediye tarafında ilan edilen halk günü Çarşamba’dır. Bugün müzeyi ziyaret etmek için herhangi bir ücret alınmıyor. Pazartesi günü kapalı olan müzeyi geri kalan haftanın her günü ziyaret edebilmek mümkün. Sabah 09.00’da başlayan ziyaretler, 17.00’da sona eriyor.
Giriş ücreti: Kişi başı 10 TL dir.
Bursa Fetih müzesi nerede?
Adres: Ebu İshak, İnceler Sk. No:29, 16230 – Osmangazi / Bursa
Nasıl gidilir?: Haciilyas Mahallesi’nde bulunan müzenin yeri oldukça merkezi. Bursa’nın sembolü hainle gelen Ulu Cami’nin karşı sokağında yer alıyor. Dolayısıyla, Osmangazi ilçesinin kent merkezine geldikten sonra Bursa Ulu Cami’yi ziyaret edebilir, ardından ise, yürüme mesafesindeki Bursa Fetih müzesine devam edebilirsiniz. Ayrıca Bursa’da gezilmesi gereken yerlere bir göz atmak isterseniz de sizi şöyle alalım. :) Müzeye ait Konum bilgisi için tıklayın.