Bursa ülkemiz için oldukça önemli bir şehir. Tarihte de pek çok ülkeye başkentlik eden Bursa’da gezilecek yerleri sizler için listeledik. Tabi ki hepsi bu listeye sığmadı ancak en çok ziyaret edilen yerleri eklemeye özen gösterdik. Bursa’da gezilmesi gereken 15 yer listemizi okurken siz de buralar hakkında oldukça meraklanacak ve buralara giderek yerinde görmek isteyeceksiniz.
1- Gölyazı Köyü
Gölyazı Köyü Bursa’nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Manzarası, çevre yapısı ile Türkiye’de böyle bir yer mi varmış? dedirten bir yer.
2- Cumalıkız
Cumalıkızık köyü güzide illerimizden biri olan Bursa ilinde bulunan adı köy olan ancak il merkezine pek de uzak olmayan ve köy hayatının yaşanmaya devam edildiği gezilecek yerlerden biri. Cumalıkızık köyü Türkiye’de gezilmesi gereken yerler arasında bir liste yapıldığında ilk ona girebilecek potansiyele sahip olmakla birlikte köyde yaşayanların misafirperverliği sayesinde kendi reklamını kendi yapar hale gelmiştir.
3- Yeşil Cami
Bursa Osmanlı medeniyeti için oldukça önemli bir yerleşim ve idare yeri olmasının haklı gururunu günümüze uzanan sayısız tarihi eserle yaşamaktadır. Bunlardan en önemlilerinden biri de çinileri ile göz kamaştıran Bursa Yeşil Camii olmuştur. Bursa sadece bu tarihi eserlerin gezilmesi ile bile anlam kazanacak değerde son derece önemli bir şehrimizdir. Bursa yeşil camii adını her yönü ile hak eden şehirde hemen her alanda tarihin izlerini bulmak mümkündür.
4- Sudüşen Şelalesi
Şelale Haydariye köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Köylülerin isteği üzerine burası Bursa il sınırlarına dahil edilmiştir. Ülkemizin hemen her bölgesi incelendiğinde mutlaka bir doğal zenginlik ile karşılaşılır. Bunların hepsini bir araya getirip gezi planı yapılsa, bayağı uzun bir süre gerekecektir. Ancak toplumsal yaşamın gerekleri bu planlardan ağır bastığı için, bulunabilen her fırsat tatil ve gezi için değerlendirilmektedir. Bu planların bir parçası olabilecek kadar değerli ve özel bir doğal güzellik olan Sudüşen Şelalesi de hem bölge halkının hem de diğer illerden gelenlerin uğrak noktasıdır.
5- Uludağ Kayak Merkezi
Bursa’nın güneybatı bölümünde bulunan Fatintepe ve Kuşaklıkaya Tepeleri üzerine kurulmuş olan Uludağ Kayak Merkezi, 11 bin 338 hektarlık alan içinde kurulmuş olan ülkemizin en önemli kayak merkezlerinin başında gelmektedir. 1961 senesinde Milli Park ilan edilen ve Bursa şehir merkezine 36 kilometrelik mesafede bulunan Uludağ Kayak Merkezi, gelişmiş imkanları ve kalitesi ile ülkemizdeki kış turizminin merkezi konumunda bulunmaktadır. Yaz mevsimi için Antalya, Bodrum ne anlam ifade ediyorsa, kışın da Uludağ aynı anlamı ifade ediyor.
6- Ulu Cami
Bursa’daki en görkemli cami olan Ulu Cami, Osmanlı zamanında I. Bayezid’in emriyle Mimar Ali Neccar’a aslında zaviye olarak kullanılması için yaptırılmıştır. Yapımına 1396 yılında başlanmış ve 3 yıl süren çalışmalar sonucunda 1399 yılında inşası tamamlanmıştır. 5000 metrekarelik bir alan kaplayan Ulu Cami, üstü kapalı namaz kılma alanı bakımından Türk tarihinin en büyük camisidir. Ayrıca bilinen Osmanlı mimarı yapısından biraz uzaktır. Ana kubbesi bulunmayıp 20 adet kubbeye sahiptir ve aydınlatma işlemi için ortada bulunan kubbe camlarla kaplanmıştır.
7- Ayvaini Mağarası
Türkiye’deki en uzun 6. mağarası olan Ayvaini Mağarası Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü etrafındaki Ayva Köyü’ndedir. Aralarında 5.5 km bulunan 2 giriş vardır. Girmek için tavsiye edileni Ayva Köy’de olmakla beraber diğeri ise Doğanalan Köyü’ndedir. Mağara’ya giden yolun muhteşem bir bitki örtüsüyle kaplı olması siz daha mağaraya girmeden sizi etkisi altına bırakmaya başlıyor.
8- Trilye
Yemyeşil bahçeleri, Rum evleri, tarihi ile Bursa’ya bağlı bir belde Trilye. Haftasonları ailenizle, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebileceğiniz bir zeytinbağı. Kırmızı kiremitlerle kaplı tek bir çatı gibi görünen mimari doku, dar sokakları ve eski mahalle kültürünü devam ettiren insanlarıyla huzurlu bir tatil beldesi. Sokaklarda dolaşırken birçok tarihi dokuya denk gelebilirsiniz. Cumbalı evleri gördüğünüzde Rumların yaşadığı dönemleri anımsayacaksınız. Samimi insanlarıyla Trilye’yi çok seveceksiniz. Şimdilerde yeni adı “Zeytinbağı” .
9- Sansarak Kanyonu
Sansarak Kanyonu muhteşem doğasıyla hafta sonu kamp veya kanyon gezisi yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. İnanılmaz doğası ve zorlu nitelikteki parkurlarıyla doğa severleri üzerine çekmektedir. İstanbul’a üç saat uzaklığındaki Sansarak Kanyonu, el değmemiş tabiatı ile sizleri bekliyor. Sizde iş stresinden bunaldıysanız, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak istiyorsanız ailenizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla Sansarak Kanyonun’da keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
10- Oylat Mağarası
Ülkemizde turizme kazandırılan 17. mağara olan Oylat Mağarası uzunluğu ile bu mağaralar arasında 3. sıradadır. Bursa’ya gitmişken gezilmesi gereken yerler listenizde olması gereken bir yerdir.
11- Saltanat Kapısı
Tophane’de bulunan Saltanat kapısı, Osmanlı’nın Bursa’ya giriş yaptığı kapı olarak biliniyor. Işıklandırmaları ile özellikle akşamları daha bir güzel görünüyor.
12- Saitabat Şelalesi
Bursa’da ailelerin piknik yeri olarak tercih ettikleri ilk mekan. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği Saitabat Şelale’de kurulan masalarda oturup çay, kahve içebilir ya da piknik yapabilirsiniz. Bursa’ya kadar gelmişken merkeze 12 km. mesafede olan Şelaleyi görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
13- Soğanlı Botanik Parkı
Soğanlı Botanik Parkı, Bursa Ovası’nı korumak ve halka bölgenin botanik çeşitliliğini anlatmak amacıyla 1998 yılında 400 dönümlük arazi üzerine yapılmıştır. Her yıl Uluslararası Lale Festivali’ne ev sahipliği yapan Park, Japon, İngiliz ve Fransız bahçeleri gibi tematik alanlara sahiptir. Bunların dışında Havuzlu Konak, Çift bacalı Ev gibi tarihi yapıların aslına uygun kopyaları park içerisinde bulunmaktadır.
14- Irgandı Köprüsü
Ülkemizde başka örneği olmayan dünyada da Floransa, Venedik ve Lofça’da bulunan 4 çarşılı köprüdür. Üzerinde bulunan el sanatları dükkanlarından Bursa’ya özel hediyelik eşyalar aldıktan sonra kafelerinde oturup çay veya kahve keyfi yapabilirsiniz.
15-Tophane
Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbeleri yanı sıra Saltanat Kapısı ve daha pek çok tarihi yapıyı barındıran Tophane, Bursa’da yaşayanların adeta buluşma noktası durumundadır. Ayrıca şehrin bütün noktalarına hakim bir tepede yer almasından dolayı ramazan ayında iftar için top atışları buradan yapılmaktadır.