Peri Bacaları, Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihi Bilgiler
Nevşehir’e 7 km mesafede bulunan Kapadokya içerisindeki Peri bacaları olağan üstü güzelliğiyle hem yerli hem de yabancı turistler açısından ilgi çekici bir yerdir.
Burayı gezerken sanki başka bir çağda, hatta başka bir gezegende dolaşıyormuşsunuz hissine kapılırsınız. Fotoğrafçılar için adeta eşsiz bir yer olup, çoğu turistik kısa filmde bahsi geçer. Her noktası ilgiyle gezilen peri bacaları, daha çok yabancı turistlerin, fotoğraf makinalarını elinden düşürmediği yer haline gelmişti.
Kısa bilgi: Nevşehir’de bir tatil planınız var ise; Nevşehir gezilecek yerler listemize de mutlaka bir göz atın.
Burayı gezerken yaşadığınız şey, bir yeri gezmekten çok bir yeri keşfetmeye dönüşür. Baharda etrafındaki çiçeklerle size merhaba diyen peri bacalarını, kışın da karlar altına gömülü halde bulabilirsiniz.
Başka yerlerde de peri bacaları bulunsa da, insanların binlerce yıldır içinde yaşadığı böyle peri bacaları başka yerde yok. Bu yüzden Kapadokya’daki peri bacaları, örneklerinden çok daha özeldir. Neden peri bacaları dendiğini ise buraya gelip buranın mistik havasını soluduğunuzda hemen anlayabilirsiniz.
Peri Bacaları Kapadokya Nerede, Nasıl Gidilir?
Havayolu İle Ulaşım: İstanbul’da oturanlar için önerebileceğim, en rahat ulaşım şekli hava yolu ile olandır. Gün içerisinde sık sık İstanbul – Nevşehir (Tuzköy Havaalanı) arası seferler düzenlenir. Nevşehir’de bulunan havaalanı, il merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunuyor. Zaten insanların Nevşehir’ e gelme sebepleri genelde Kapadokya’yı ziyaret etmek olduğu için havaalanında Kapadokya araç bulmanız çok kolay. 15 – 20 dakikada havaalanından Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz.
Nevşehir’e direkt uçak seferi bulunmayan bölgelerde yaşıyorsanız, yine hava yoluyla Kayseri Havaalanına gelebilirsiniz. Nevşehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Kayseri Havaalanı’ndan Kapadokya’ya 45 dakikada ulaşmanız mümkün.
Otobüs İle Ulaşım: Uçak korkusu bulunanlar, ya da uçak biletini pahalı bulanlarınız için en ideal gidiş şekli otobüs ile olanıdır. Türkiye’nin birçok ilinden Nevşehir’e giden otobüs bulmak mümkün. Çoğu otobüs firmasının, Nevşehir’de Kapadokya servisi de mevcut.
Şahsi Araç İle Ulaşım: Kapadokya’yı kendi aracının konforuyla görmek isteyenler olabilir. Nevşehir’de uygun fiyatlara araba kiralayabilirsiniz. Ancak siz yine de kendi aracınızla gelmek istiyorsanız buyurun size nasıl geleceğinizi tarif edeyim. İstanbul’dan gelenlerin öncelikle Ankara otobanına girip ilerlemeleri ve Ankara’ya gelmeleri gerekli. İstanbul’dan gelmeyenler de, Kayseri’den buraya gelebilir ya da batıdan geliyorsa Ankara’ ya kadar gelip buradan sonraki yol tarifini dinleyebilirler.
Ankara’ya geldikten sonra Kapadokya’ya giden iki yol bulunmakta. Bizim kullanacağımız olanı ise, Samsun yolundan Kırıkkale – Kırşehir – Nevşehir istikameti. Neden bu yol diye soracak olursanız hemen açıklayayım, hem daha kısa hem de daha konforlu olan yol burası.
Peri Bacaları Kapadokya’nın Tarihi
Her zerresinde tarihi bünyesinde barındıran Kapadokya insanlık için önemini hiçbir zaman yitirmemiş olan bir yerdir. Tarihte, İpek Yolu’nda da kendine önemli bir yer edinmiştir.
Hitit İmparatorluğu’ndan sonra bölge sırasıyla Asurlular ve Frigyalıların eline geçmiştir. Daha sonra Pers işgali olur ve bölge onların kontrolüne geçer. Kapadokya ismi de zaten Perslerden gelir. ( Kapadokya Pers diline Güzel Atlar Ülkesi demektir.) Makedonya Kralı Büyük İskender Persleri ağır bir yenilgiye uğratır ancak Kapadokya’da beklemediği şekilde büyük bir dirençle karşılaşır. Romalılar burayı ele geçirene kadar olan bu süreçte Kapadokya’da bir krallık kurulu kalır. Daha sonra Romalılar bölgenin tek hakimi olur.
Yazılı tarihi Hititlerle başlayan Kapadokya, Hristiyanlığın Anadolu’daki merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Kayaların içlerine oyulan evler ise Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hristiyanlar için sığınak anlamındaydı. Sadece sığınak anlamı taşımayan bu güvenli yerler, aynı zamanda Hristiyanlığı yaymak için kullanılmıştır.
İleriki tarihlerde Anadolu’ya Arap akınları başlar. Bu akınlardan kaçarak bölgeye gelen yerli Anadolu halkı, kiliselerin değişimine neden olurlar. 11. ve 12. Yüzyıllarda ise Selçukluların eline geçen Kapadokya, daha sonra Osmanlı’nın egemenliği altına girer ve sorunsuz bir dönem geçirip Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu değerler arasına girer.
Peri Bacaları Kapadokya Fotoğrafları
Peri Bacaları Kapadokya Video
Peri Bacaları Nasıl Oluştu ?
Doğanın uzun yıllar süren ince işçiliğinin sonucunda meydana gelen peri bacaları Kapadokya adı verilen bölgede yer alır. Bu bölgenin günümüzden 60 milyon yıl önce iç deniz olduğu varsayılır. Zaten bölgedeki arkeolojik bulgularda deniz canlılarına ait fosillerin çıkması bu varsayımı doğrular niteliktedir.
Harekete geçen yer kabuğuyla birlikte yer altında bulunan lavlar, oluşan çatlaklardan dışarı çıkar ve milyonlarca yıl sürecek bir süreç başlar. O zamanın birer volkanik yanardağı olan Hasan Dağı, Erciyes ve Güllü Dağ aracılığıyla lavlar yeryüzüne doğru püskürmeye başlar.
Çok uzun yıllar süren bu lav akışı oradaki denizi kurutur ve kuruyan denizin bulunduğu bölgedeki çukurlar lav ile dolmaya başlar. Zaten bu çukur bölgeler olmasaydı, peri bacaları oluşamazdı.
Uzun yıllar sonra yanardağlar söner. Bu noktadan sonra peri bacalarının oluşumunda akarsular görev almaya başlar. Serleşen lavın üzerine akan sular kayayı aşındırıp derin vadiler oluşmasını sağlar. Vadilerin yamaç kısımları ise rüzgarın aşındırması sebebiyle dalgalı bir görünüme kavuşur.
Lavların katmanlardan oluşması ve esen güçlü rüzgar şu anki baca kısımlarının oluşmasını sağlamıştır. Ne var ki bu rüzgarın aşındırması halen devam ettiğinden bu baca kısımları düşecek, peri bacaları yok olacaktır.
Tabii bu peribacaları oluşurken başka yerlerde de yeni peri bacaları oluşumu meydana gelecek. Yani bizim göremeyeceğimiz şeyler.
Nevşehir’de Ne Yenir ?
Buranın kendine özgü birçok yöresel lezzeti var. Et tüketim yüksek olmakla birlikte sebze yetiştiriciliği de oldukça fazladır.
Yöresel çorbalar: Tarhana, düğü, patates çorbaları, katma aşı
Ana yemekler : Ağ pakla(fasulye, kemikli et) , dıvıl (patates ve bulgur), cacık, ayva dolması, çanak (et ve sebze) , Nevşehir tavası (et) , zerdi pilavı, sızgıt (et kavurma), kömbe (bazlama)
Tatlılar: Bulama (un, ceviz ve pekmez) , dalaz (yumurta, süt, un, yağ, bal) ve hoşaf.
Şimdi size adeta bir kervansaray olan bir Hanedan Restaurant Kapadokya’yı tanıtmak istiyorum. İnce işçilikle inşa edilen bu yer 800 kişi kapasitelidir. Mutfağında Türk tarihinin eşsiz lezzetlerini barındıran bu güzide işletme, gezinizde sadece gözlerinizin değil ağzınızın da tarihle buluşmasını sağlıyor.
Adres: Göreme Yolu Kavşağı Avanos / Nevşehir
Telefon: 0(384) 511 50 06
Peri Bacalarına Yakın Nerede Konaklanır ?
Bu eşsiz mimariyi ziyarete gelip de gösterişli otellerden birinde kalmanızı tavsiye etmem. Gezinize renk katması için Kapadokya bölgesine özel, taş evlerde kalıp bu mistik havayı konakladığınız yerde de yakalayabilirsiniz. Bunun için de sizlere Ortahisar bölgesinde bulunan Crazy Horse Pension’u tanıtacağım.
Ürgüp’e yalnızca 5 dakika yürüme mesafesinde olan burada, Nevşehir yöresine özgü yemekler yiyebilir odalarınızda özel kahvaltı keyfi yaşayabilirsiniz. Bir ve iki kişilik odaların yanı sıra, aile odaları da mevcut. Ayrıca odalarda TV , kablosuz internet erişimi ve özel banyo var.
Burada kalan ziyaretçiler de buranın aile ortamı havasında olduğunu ve burada kalmaktan dolayı çok memnun kaldıklarını belirtiyor.
Telefon: 0(384) 343 20 20
Teşekkürler. Çok yardımı dokundu.! :)