Revaklı Çarşı – Tellallar – Sipahiler Çarşısı – MARDİN
Revaklı Çarşı adıyla bilinse de bu yerin birden fazla ismi var. (Tellallar yada Sipahiler Çarşısı) olarak ta bilinmekte. Mardin’in bir zamanlar en işlek ve ilgi çekici mekanlarından bir tanesi olan bu çarşıda tarihle iç içe bir heyecan yaşama fırsatı elde edebileceksiniz.
Sipahiler Çarşısı’nı özel kılan birbirinden değerli detaylar olduğu gibi içerisinde halen süren el işçiliği tarihin halen sürdüğünü gösterir. Siz de gizemli ve bir o kadar da özel bir yer olan Revaklı Çarşı’da tarih dolu bir deneyime hazır olun!
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin taçsız kralı Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atın.
Çarşının Kısa Bir Videosu
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Revaklı Çarşı (Tellallar Çarşısı) Hakkında Bilgiler
İnşası 17. yüzyılda Osmanlı Devleti döneminde gerçekleşen Revaklı Çarşı, geçmişi hakkında net bilgilerin bulunmadığı bir yerdir. Karşılıklı inşa edilen çarşıda bulunan dükkanların her birinin önünde bir revak ya da yerel halın tabiri ile ‘Abbara’ bulunmaktadır. Bu yapıların inşası ile alakalı farklı amaçlar dikkate alınsa da en ilgi çekici yönü dükkanların içini gezdikten sonra görebilirsiniz.
Revaklara sahip dükkanlar karşılıklı olsa da sütunların titiz bir şekilde yerleştirilmiş olması nedeniyle dükkanların içi karşıdan görülmez. Bu da ince bir saygı ve komşunun ne yaptığının ya da satış yapıp yapmadığının görülmemesi adına çok değerli bir detaydır. İnşasından yıllar geçtikten sonra kesme taşların zamana karşı çıkamamış olması çarşıda birtakım yıpranmalara neden olmuştur.
2002 yılında MERDİNAR Projesi ile çarşının hem görsel hem de mimari anlamda güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Çarşının en eski sakinlerinden biri olan ve asırlık mesleğini icra eden İbrahim Yağmurcu tarafından hibe edilen dükkanın yıkılması ile çarşının daha güzel bir görüntüye kavuşturulması sağlanmıştır. Proje tamamlandıktan sonra bugünkü görüntüsüne ulaşan çarşı geçmişte terzi ve manifaturacıların yer aldığı bir ticari merkezdi.
Günümüzde halen varlığını sürdüren ustaların yanı sıra Bakırcılar Çarşısı’ndan buraya gelen bakır ustaları ve hediyelik eşya satanlar da Sipahiler Çarşısı’na değer katmaktadır. Çarşı Pazar günleri dışında her gün aktif olarak hizmet verir.
Tellallar Çarşısı (Revaklı Çarşı) Adı Nereden Geliyor?
Tellal, geçmişte önemli olayların herkesçe duyulmasını sağlamak adına çarşılarda dolaşan ve bu olayları harka duyuran kimselerdir. Tellallar Çarşısı da 2000’li yılların başına kadar bu tür kimselerin dolaştığı bir yerdi. Bu noktada Tellallar Çarşısı adı buradan gelmektedir.
Çarşıda Neler Yapabiliriz?
Sipahiler Çarşısı, geçen zamana meydan okuyan oldukça özel bir alan olduğundan burada zaman geçirmek ve belli başlı aktiviteler gerçekleştirmek mümkün!
Fotoğraf Çekimi: Mardin’in tarihi çarşısı olan Tellallar Çarşısı’nda taş sütunların yanında ve harika manzarada fotoğraf çekebilirsiniz. Çarşının revaklarının üzerine çıktığınızda arkanıza Mzeopotamya’yı alarak eşsiz enstantaneler yakalayabilirsiniz. Bu noktada çarşının fotoğraf çekmek için harika bir seçenek olduğunu ifade etmek gerekir.
Marangozlar Kahvesi’nde Mola: Sipahiler Çarşısı’nın içinde yer alan Marangozlar Kahvesi, asırlardır faaliyet gösteren ve cafe kültürüne adapte olmuş bir mekân. Mistik bir yer olması kadar çeşitli lezzetleri sizlerle buluşturması da oldukça değerlidir. Siz de çarşının içindeki bu harika noktada zaman geçirebilir ve eşsiz lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Günün her saatinde ziyaret edebileceğiniz bir yer olan Sipahiler Çarşısı’nda saat sınırlaması olmasa da Pazar günleri hariç 08.00 ile 18.00 arasında dükkanlar açıktır. Öte yandan çarşıya giriş için herhangi bir ücret de ödemenize gerek yoktur.
Revaklı Çarşı (Tellallar Çarşısı) Ulaşım Bilgileri
Adres: Teker, Cumhuriyet Cd. No:189, Pk: 47100 – Merkez / Mardin
Nerede?: Sipahiler Çarşısı’na ulaşmak için farklı yolları kullanabilirsiniz. 2. Cadde tarafından gelecek olan kimselerin Kasaplar Çarşısı’ndan aşağı doğru inerek sola ayrılan yolu takip etmeleri gerekir.
Nasıl gidilir?: Boyacılar Çarşısı’ndan sağa doğru inen yolu izledikten sonra sola doğru 100 metre ilerleyerek Sipahiler Çarşısı’na ulaşmak mümkündür. Mardin’de ‘Sok-ıl Dıllelin’ olarak da bilinen bu çarşıyı yerel halktan sorduğunuz herkes kolaylıkla tarif eder.
Mardin Ulu Cami’ye yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan bu çarşıda zaman geçirmek oldukça özeldir.