Rumeli Han – Taksim Yeraltı Tüneli Nerede? | İstiklal Caddesi
Rumeli Han, Taksim Yeraltı Tüneli Sancazade Ragıp Paşa tarafından inşa edilen üç adet tünelden biridir. 1894’te inşası tamamlanan ve hizmete giren bu han, kapsamlı bir restorasyondan geçmiş ve ziyaretçilere açılmıştır. 2. Abdulhamid döneminde başmabeyinci olan Sancazade Ragıp Paşa, İstiklal Caddesi’nde inşa ettirdiği üç hana, Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyet sürdürdüğü üç kıtanın adı verilmiştir. Bunlar Anadolu, Afrika ve Rumeli’dir.
Rumeli Hanı, Ağa Camii’nin yanında yer almaktadır. Giriş katı dahil edilmediğinde beş katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Üst katları konut olarak tasarlanmıştır. Pasaj kısmında beş kapı vardır. Yapı neolastik bir tarzda yapılmıştır ve cadde kısmında ana giriş kapısı eklektiktir. Ayrıca ampir ve barok tarzda desenlere de yer verilmiştir. İç mekanı sadedir ve hanın kapısında Osmanlıca “Rumeli Hanı”, Yunanca “Agora Ruumelias” ve Fransızca “Cite Roumeli” yazmaktadır.
İstanbul’daki Tarihi Hanlar içerisinde bu han Miladi takvime göre 1894, Hicri takvime göre ise 1312 yılında açılmıştır. Binanın mimarı hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Ragıp Paşa’nın bu hanı İstanbul’da diğer yapıları inşa eden August Jasmund’a yaptırdığı düşünülmektedir. İlk açıldığında halıcı, tuhafiyeci gibi dükkanların yer aldığı bu handa 1985’te Jean Cezar Raboul’un adı Rebul” olan bir eczanesi açılmıştır. Abdulhamid Efendi Lokantası da 1915-1960 arası hizmet vermiştir. Daha sonrasında 1990’larda konser ve tiyatro alanı olarak hizmet verirken 2012’de bu han kullanıma kapatılmıştır.
Bunun yanı sıra Taksim Yeraltı Tüneli de yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça dikkat çekmektedir. İstanbul’un merkezinde yer alan tünel, İstiklal Caddesi’nde yer alan bu hanın içinde yer almaktadır. Diğer hanların mimarı belliyken Rumeli Hanı’nın mimarı belli değildir ve bu tünel Rumeli Hanı ile birlikte yapılmıştır. Tünelin uzunluğu ise Rumeli Hanı’nın çapı kadardır. İçerisinde henüz açılmayan kısımlar da yer almaktadır.
Beyoğlu ilçesinde yer alan bu yapı, Osmanlı dönemine dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Han, zamanla çeşitli ticari faaliyetler ve işletmeler için kullanılmıştır. Yapının mimarisi ve tarihi değeri, İstanbul’un geçmişine ışık tutar.
Restore edilerek turizme ve kültürel etkinliklere kazandırılması, hanın tarihi dokusunu koruyarak modern kullanıma uyarlanmasına yardımcı olmaktadır. Rumeli Hanı, İstanbul’un zengin tarihini ve kültürel çeşitliliğini yansıtan önemli bir yapıdır.
Rumeli Hanı – Taksim Yeraltı Tüneli Ücretleri
Tünelin giriş ücretleri ise zaman zaman değişmekle birlikte 2024 yılı için şu şekilde belirlenmiştir:
- Öğrenci 25 ₺
- Tam 50 ₺
- Yabancılar için 5 $
Rumeli Hanı Taksim Yeraltı Tüneli Nasıl Gidilir?
Nerede?: Beyoğlu’nda bulunan Yeraltı Tüneli, İstiklal caddesinde üzerinde Rumeli Han içerisinde yer almaktadır. Açık adresi ise şu şekildedir; Şehit Muhtar, İstiklal Cd. No:48, Pk. 34435 – Beyoğlu/İstanbul. Konum bilgisi.
Taksim Yeraltı Tüneline ulaşım için ilk önce Taksim Meydanı’na gitmeniz gerekmektedir;
Metrobüs ile; Mecidiyeköy durağına gidin. Mecidiyeköy Metro istasyonuna geçip, Taksim yönüne giden metroya binin. Metro taksim yönüne geldiğinde metrodan ineceksiniz. Artık Taksim Meydan’ındasınız.
Otobüs ile; Halkın en sık kullandığı hatlardan olan 25T ile son durak olan Taksim’e varabilirsiniz.
Tramvay ile; Kabataş durağında inerek aktarmayla Taksim’e ulaşabilirsiniz.
Metro ile; Hacıosman-Taksim metrosuna binerek Taksim yönüne giderek Taksim’e ulaşabilirsiniz.
Anadolu Yakasın’dan Taksim’e Ulaşım; Kadıköy-Kabataş vapuruna binip Kabataş’ta inip, fünikülere binerek Taksim’e ulaşabilirsiniz. Ayrıca Bostancı-Taksim dolmuşlarınıda alternatif olarak kullanabilirsiniz.
- Minibüs: D – 11
- Metro: M2
- Tren: B1
- Otobüs: DT1, 129T, 73, 54E, 50N, 49T, 48T, 46T, 46Ç
Bu tarihi mekanı ziyaret etmeden önce Beyoğlu’nda görmeniz gereken yerler için hazırladığımız listemize de mutlaka bir göz atmalısınız.