Safranbolu / Karabük
Karabük İlinin en büyük ve en gelişmiş İlçesi olan Safranbolu’ yu her yıl yerli-yabancı ziyaretçileri tarafından turist akınına uğramaktadır.Dar sokakları olan Safranbolu’ ya geldiğinizde, arnavut kaldırımları ve cumba evlerin çıkma sokaklarında ruhunuzu teslim ederek keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız. Yazıya başlamadan önce Biraz tarihinden de bahsetmek istiyorum.
Paflagonya olarak adlandırılan bölgede yer alan Safranbolu, İyon prensesi tarafından kurulmuş ve Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok uygarlığın bu kent ve çevresinde yaşadıkları bilinmektedir.Bunun yanısıra birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel yer, 1196 yılında Türk Egemenliğine geçmiştir.Osmanlı zamanında ise 17. Yüzyılda İstanbul-Sinop yolu üzerinde olması nedeni ile tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.
1994 yılı sonunda UNESCO tarafından “Dünya Miras Listesi” ‘ ne dahil edilmiş ve tarihi güzelliğini çevresel dokusu içinde korumasındaki başarısı nedeni ile ” KORUMANIN BAŞKENTİ” ünvanını almıştır.Böylelikle Dünya kenti haline gelmiş olan Safranbolu günümüzde 1008 esere sahiptir.
Safranbolu Gezilecek Yerler
Doğa harikası bu yerin saymakla bitmeyecek olan güzelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse;
İlçeye adını veren Safran bitkisinden başlayalım .Safran bir tür Gıda, Kimya, İlaç ve Kozmatik alanlarda kullanılmaktadır. Türkiye’ de sadece dört bölgede yetiştirilen bu bitki altın fiyatı ile eşdeğerdir. Bu bitki sonrasında, Safranbolu Çavuş Üzümü, Safranbolu Lokumu, Hıdırlık Tepesi, Höyükler-Demirciler- Bakırcılar- Semerci Çarşıları ve Yemenciler ( Çeşitli hayvan derilerinden yapılan ayakkabı) , Cinci Hamamı, İzzet Mehmet Paşa Camisi, Köprülü Mehmet Paşa Camisi, Cinci Hanı, İncekaya Su Kemeri, Çeşmeler, Kaymakamlık Konağı, Türbeler,Konaklar ve Kaya Mezarları…
Eğer zamanınız varsa geziye başlamadan önce Bulak Mağarasına uğramanızı öneririm. Bugünkü halini 3 milyon yıl önce alan Mencilis (Bulak) mağarası 12’nci yüzyılda korunma amaçlı olarak kullanılmış. Toplam uzunluğu 6 km. yi bulan mağaranın şimdilik sadece 400 metrelik bölümü gezilebilmekte.
Bir dipnot geçelim; Mağaranın içinde alan nehir 15 metrelik şelaleden düşerek küçük bir göl oluşturuyor ve oradan da yer altına karışıyor.
Ulaşım ise; Mağaraya 100 metre kala araçtan iniyoruz 50 metre kadar yürüdükten sonra da mağaranın girişine çıkan merdivenlere ulaşmış oluyoruz.
Buraya’ ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi de Tokatlı Kanyonu‘dur. Bu bölge Sincap, At, Kaz gibi hayvanlara ve Paintpall, At binme gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.Çeşitli aktivitelerin ve keyifli yürüyüşlerin yapıldığı bu kanyona, giriş ücreti 7 TL olup, bu ücreti ödeyen her vatandaş Tokatlı Kanyonu’ nun tadına varabilmektedir.
Bir ucu Tokatlı Köyü’ nde, diğer ucunun da Eski Çarşı‘ nın Gümüş Mahallesinde olan bu kanyonda eğer Eski Çarşı yönünden girerseniz giriş ücreti ödemeyeceğinizi bildirmeliyim.
Bu bölgeye geldiğinizde 80 m yükseklikte 100 m2 alana sahip olan Cam Terasa çıktığınızda adeta özgürlük uçuşu yapan kuşlar misali kanatlanarak kendinizi bu eşsiz doğanın güzelliğinde kaybedeceksiniz. Safranbolu ismi geçtiğinde ilk akla gelen cumba evleridir. Bu evlerin büyük üne sahip olmasının başlıca nedeni, geleneklere uygun ve özel mimari yapıya sahip olmasıdır.
Korumanın başkenti olan Müzekent görünümüne sahip bu evlerin genel özellikleri; 2-3 katlı, 6-8 odalı ve her odasında fazla sayıda pencere olmasıdır. Ahşap işçiliğinin tam anlamıyla ön plana çıkması ve taşların estetik kullanımı, iç mekanlarda kurulmuş havuzlar, merdiven korkulukları, duvar ve tavanlardaki süslemeler, kapı tokmakları gibi daha birçok işçiliğin insanları hayran bırakmasıdır.18. ve 19. Yüzyıldaki Türk toplum yaşantısının günümüze aktarılmasındaki en iyi mimari örneklerdendir.
Bunların yanısıra konaklama ve restorant alanında da zengindir.Mutfağından çıkan yöresel lezzetlerin ardından, özellikle közde yapılan Türk Kahvesi’ nden içmeden bu bölgeden ayrılmamanızı öneririm.
İklim yönünden dört mevsimin yaşandığı Safranbolu, yaz ve kış aylarında insanların yaşamlarına zorluk yaratmayacak özelliktedir. Karadeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bulunur ve yazlar sıcak, kışlar soğuk, baharlar ılık ve serin geçer. Yılda ortalama 35 gün kar yağışı olan bu yer hem evleri, hem doğal güzellikleri hemde konaklama ve yöresel yemeklerindeki başarısıyla ülkemizde gezilecek yerler listesinde ilk sırada olmayı hak eden bir ilçemizdir.
Safranbolu Nerede Nasıl Gidilir
Adres : Safranbolu Belediyesi – Safranbolu / Karabük
Telefon : 0(370) 712 41 14
Nasıl Gidilir ?: Karabük İline 10 km uzaklıkta bulunan Safranbolu’ ya yaklaşık 20 dk’ da ulaşım sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul-Safranbolu 412 km olup yaklaşık 4 saat 40 dakikada, Ankara-Safranbolu 228 km olup yaklaşık 2 saat 50 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir.