Şerefiye Sarnıcı | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti 2024
Şerefiye Sarnıcı, 600 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihin en eski sarnıcı. 8 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından turizmine büyük katkı sunması bekleniyor. Şerefiye Sarnıcı nerededir? nasıl gidilir?, kuruluş tarihi, ziyaret saatleri ve giriş ücreti hakkında kısaca bilgiler paylaşacağız.
Kısa bilgi: Hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)
Sarnıca ait kısa bir video
Burayı ziyaret etmeden önce fikir olması adına Star’ın yayınladığı görüntüleri sizlerle paylaşmak istedik. Eğer izin alabilirsek bir kaç görüntüde biz paylaşmak isteriz. :)
Şerefiye Sarnıcı Tarihi
Buranın bir diğer adı ( Theodosius Sarıcı ) 428-443 yılları arasında Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiş.
Sarnıç tarih olarak Yerebatan Sarnıcı ve Binbirdirek Sarnıcı gibi İstanbul’un en eski sarnıçlarından bile daha eski olma özelliğine sahiptir. Sarnıcın üzerinde 1910 yılında yapılan Arif Paşa Konağı ve 1950’li yıllarda Eminönü Belediyesinin eski binası vardır.
Restorasyonu yeni tamamlanıp hizmete sunulan Sarnıcın pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlayacağı beklenmekte aynı zamanda organizasyonlara ve kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapacağı planlanmaktadır.
Restorasyon çalışmaları ilk olarak Mart 2010 yılında başlamıştır. Eski Fatih Belediyesi ek hizmet binasının yıkılması ile başlayan bu çalışmalar nihayet tamamlanmış ve İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İBB Kültür Aş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner’ın ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile hizmete sunulmuştur.
Açılış İran’lı sanatçı Ahmet Nejat’ın “Hiç Hali” adlı sergisi ile yapıldı. Sergide altın renkli küre ve küreyi çevreleyen “Aşk ve Hiç” yazısı, Mevlana Celalettin-i Rumi’nin şiirlerinden oluşan ses tasarımı ve suya yansıtılan kelimeler ziyaretçilere sunuldu.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2024
Ziyaret Saatleri: Şerefiye Sarnıcı sabah 10:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında ziyaret açıktır. Şuanda tatil günlerinde de açık olan sarnıcı istediğin zaman ziyaret edebilirsiniz.
Giriş Ücreti: Sarnıcın giriş ücretleri ise;
Türk vatandaşları için; 90 TL.
İndirimli Öğrenci – Öğretmen: 35 TL.
Yabancı Turistler için ise; 450 TL. dir.
Şerefiye Sarnıcı Ulaşım Bilgileri
Adres: Binbirdirek Mh., Piyer Loti Cd. No: 23, 34122 – Fatih / İstanbul
Ulaşım: Ulaşım oldukça kolaydır. Marmaray ile tarihi yarımada Eminönü’ne geldikten sonra yürüyerek buraya gelebilirsiniz. Tramvaya binmek isterseniz Sultanahmet durağında inmeniz gerekmekte ve buradan Peykhane Caddesi istikametinde yaklaşık 5 dakika yürümelisiniz.
Metro İle ulaşmak Metroya bindiğinizde Aksaray durağında inip Eminönü Tramvay hattına binerek, Sultanahmet durağına geldikten sonra yaklaşık 5 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirsiniz.
Nasıl gidilir?: Fatih Çemberlitaş semtinde, Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan sarnıca ulaşmak oldukça kolay. Konum bilgisine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Eminaltı Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Teodosyus Sarnıcı İstanbul’un en eski sarnıcı değildi. Dikit yapısı (Sütun mimarisi) görüldüğünde bilinen en eski sarnıç Yerebatabn olarak adlandılıan sarnıçtı. Yerebatan Sarnıcının ilk kez 330’lerde ve sonra 530 larda, Şerefiye Sarnıcı’nın 390’larda yapıldığı söyleniyor.
Bu sarnıçlardaki tuğla, harç ve dikitler Dünya Mimarlık tarihinde mucize (tansık) olarak tanımlanabilir. Yaklaşık 1670 yıl önce yapılmış olan Yerebatan Sarnıcı ve diğer sarnıçlardaki tuğla, harç ve dikitlerin bugün de dün yapılmış gibi sağlam kalmış olması olağanüstü bir güzelliktir.
Esenlik dileklerimizle iyi geziler.
Gezi Öncüsü (Turist Rehberi) Ali Tamer Ürüm
Sarnıç muhteşem. Güzel restore edilmiş bir Bizans eseri.
İstanbulu tüm sevenlerin görmesini dilerim
Ziyaret saatleri yanlış. Bu saatleri dikkate almayın. 10:00-19:00 arası ziyaret edilebiliyor.
Sabih bey, Çalışma saatlerinde değişiklik yapılmış. Bilgilendirme için teşekkür ederiz.