St. Polycarp Kilisesi İzmir | Nerede, Tarihi ve Mimarisi
İzmir’de Konak’ta yer alan St.Polycarp Kilisesi; en eski dini yapılardan biri olmasının yanı sıra eski dönemdeki mimariye ışık tutması sebebiyle oldukça rağbet görüyor ve Kilisenin, farklı mimari yapısı ve tarihte geçirdiği süreç ile de turistlerin daima ilgi odağında.
Aziz Polikarp’a hitaben yapıldığı bilinen bu kilise, genelde kilise gezmeyi sevenler ve tarihi yapıtları ziyaret etmekten hoşlanan kişileri etkiliyor. Bu nedenle St.Polycarp Kilisesi, İzmir’de gezilip görülmesi gereken yerlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Gezilmesi Gereken Yerler ekibi olarak; Konak’ta bulunan St. Polycarp hakkında merak edebileceğiniz her şeyi bu içerikte hazırladık ve sizlere sunduk.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
St. Polycarp Kilisesinin Tarihi
69 ila 155 yılları arasında yaşadığı bilinen Aziz Polikarp bir İzmir Piskoposudur. Aziz olarak ilan da edilen Aziz Polikarp’a hitaben yapılmış olan St. Polycarp Kilisesi ise yine İzmir’in en iyi ve tarihi kiliselerinden birisidir. İzmir’de görülmeye değer turistik yapılar arasında en tepe sıralara eklenmesi gereken St. Polycarp Kilisesi’ni görmeden İzmir gezinizi noktalamama sebeplerini ise yazının devamında bulabileceksiniz.
St.Polycarp Kilisesi Neden Bu Kadar Önemli?
Farklı mimari dönemlerden etkilenerek yapılan kilisenin, gerek tarihi gerekse de içinde bulunan müze kısımlarıyla oldukça dikkat çeken bir yer. Bu nedenle, yılın her ayında yerli ve yabancı turistlerin yoğun olduğunu görmek mümkün olabiliyor.
Tüm ihtişamı ile hemen dikkatleri üstüne toplayabilen kilisenin, heykeller ve sanat eserleri bulunuyor ve dolayısı ile çok iyi korunuyorlar. Kiliseye girmek içinse ilk olarak kilisenin kapılarında yer alan zillere basmanız gerekiyor. Aksi halde, Kilisesinin kapısını açmak istediğinizde kilitli olduğunu düşünüp, dönebilme ihtimaliniz bulunuyor. Bu nedenle; kiliseye gitmeyi planlıyorsanız kapıdaki zillere basmayı unutmayın! Bir küçük hatırlatma ise bayansanız “mutlaka örtünmeniz gerektiği”.
Kilisenin zilini çaldığınızda ise sizi biri kadın olmak üzere iki kişi karşılıyor. 18 yaşından küçüklerin yalnız girmesini engellemek amacıyla ise görevliler, yaşınızı soruyor. Yaş sorgulamasından sonra ise kilisenin güvenliğini sağlamak adına yapılan çanta kontrolünden geçiyor ve merdivenlerden inerek kilisenin avlusuna ulaşıyorsunuz.
St.Polycarp Kilisesi İç Mimarisi
İçeriye girer girmez St. Polycarp Kilisesi’nin iç mimarisinin ne kadar enerjiye dayalı olduğunu anlıyorsunuz. Parlak bir mimari yapıya sahip olan St. Polycarp Kilisesi’nde yer alan avizeler ve freskler inanılmaz dikkat çekiyor. Her bir ışıklandırmanın altında ise heykeller, tablolar ve resimler konumlandırılmış. Tarihi eserlere böylece daha da derinlik kazandırılıyor.
St. Polycarp Kilisesi’nin adının Aziz Polikarp’a ait olduğunu söylemiştik. Sadece kiliseye adını vermemekle birlikte kilisenin mimarisinin şekillenmesine de sebep olan Aziz Polikarp’ın şehit oluşu, tavandaki fresklerde görülüyor. Fransız sanatçı Raymond Pere tarafından yapılan tavan freski; oldukça hoş görünüyor.
Hemen sol tarafında ise yine kendini tasvir eden Raymon Pere’yi elleri bağlı şekilde görüyoruz. Ayrıca; Hz. İsa’nın öldüğünde sarıldı kefeni de sergilediğini iddia eden St. Polycarp Kilisesi’nde bu kefenin gerçek olmadığını ise söylemekte fayda var. Ancak; ölçüsü ve kumaşının aynı olması sebebiyle turistler, yoğun ilgi gösteriyor.
Kilise Civarında Yemek Yenilebilecek Yerler
Kiliseyi gezmeden önce yada gezdikten sonra kilise civarında nerede yemek yenir diye araştıracağınıza eminiz. Yabancı turistlerin Türk mutfağına gösterdiği ilgiyi göz önünde bulundurur isek Türk mutfağını sergileyen ev yemekleri yapan çeşitli restoranlar bulunuyor. Billur Et Lokantası Fırın Yemekleri adlı restoranda da İzmir ve civar illere ait yöresel yemekler ve ev yemekleri yer alıyor.
Abbas’ın Yeri adlı mekânda da çorba çeşitlerini denemenizi tavsiye edebiliriz. Balık çorbası ile içinizin ısınacağı ve iyi pişmiş bir döner keyfi ile karnınızı doyurabileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca Abbas’ın Yeri’nde çeşitli mezeler ve tatlılar da bulunuyor.
Atıştırmalık bir şeyler yemek istiyorsanız da Ayşa Boşnak Börekçisi’ni es geçmeyin diyebiliriz. Boşnak böreklerinin adresi olarak bilinen Ayşa Boşnak Börekçisi’nde fiyatlar da gayet uygun.
Kilise Çevresinde Gezilecek Yerler
Kiliseyi gezmeden önce ya da gezdikten sonra çevrede başka gezilecek nereler var diye soranlar içinse Hisar Cami başta olmak üzere birçok yer önerebiliriz.
Hisar Camii: Kiliseye 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan Hisar Cami’si; o bölgenin en eski camilerinden birisi. Tarihi yapıtlara ilginiz fazla ise mutlaka görmenizi tavsiye edebiliriz. Hisar Cami’sini gördükten sonra ise hemen önündeki kahvecilerde “közde kahve” içmenizi öneriyoruz.
Kızlarağası: Hediyelik eşya dükkânları ve kafeleri ile oldukça ilgi gören Kızlarağası, yerli yabancı yüzlerce turisti her gün ağırlayabiliyor. Kiliseden sonra hediyelik bir şeyler almak istiyorsanız adresiniz kuşkusuz Kızlarağası olmalı.
Kemeraltı Çarşısı: İzmir’in en eski tarihi çarşısı olarak kabul gören Kemeraltı Çarşısı, kiliseye oldukça yakın. Eğer ki kiliseyi gezdikten sonra zamanınız ve alışveriş yapma ihtiyacınız var ise kuşkusuz Kemeraltı Çarşısı’na mutlaka girin.
Smyrna Agora Antik Kenti: Kadifekale arka planına sahip olan Symrna Agora Antik Kenti; İzmir’in en kapsamlı antik kentlerinden birisidir. İzmir gezilerinin olmazsa olmazı Smyrna Agora Antik Kenti, kiliseye 10 dakikalık bir mesafede bulunuyor.
Kiliseden sonra gezmek için yine Cumhuriyet Meydanı, İzmir Sanat ve Tarih Müzesi gibi diğer gezilecek yerlere de göz atmanızı tavsiye edebiliriz.
St. Polycarp Kilisesi Nerede, Nasıl Gidilir?
St. Polycarp kilisesi nerede, ziyaret saatleri vb. gibi soruların yanıtlarını da sizler için verelim.
Çankaya Meydanı’nın hemen kenarında bulunan kilise Konak ilçesine bağlıdır. İzmir’in herhangi bir noktasından gelmek istediğinizde ise en iyi ulaşım aracınız metro olacaktır. Çankaya Metro istasyonunda indikten sonra 200 metre ilerde kiliseyi görebilirsiniz. Kilisenin açılış saatleri içinde kiliseyi aramanızda fayda var.