Tekirdağ Nerede, Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

Tekirdağ Ulaşım Bilgileri
Tekirdağ Nerede, Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

Tekirdağ Marmara’nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Peki bu güzel şehrimiz nerede ve nasıl gidilir? Tekirdağ’ın doğu kısmında İstanbul, batı kısmında Çanakkale ve Edirne, güney kısmında Marmara Denizi ve kuzey kısmında ise Kırklareli ve Karadeniz bulunmaktadır. Trakya’nın güneyinde bulunan Tekirdağ oldukça verimli topraklara sahip olmasının yanı sıra sanayi ve tarımda da gelişmiştir.

Tekirdağ’da kış ayları karasal iklime ve yaz ayları da sıcak iklime sahiptir. Akdeniz iklimine sahip olan Tekirdağ Marmara Denizi yakınlarında bulunmaktadır. Türkiye’nin deprem bölgelerinden biri olan Tekirdağ oldukça riskli bir bölgedir. Şarköy ve Mürefte 1. derece deprem bölgesi, Tekirdağ Merkez 2.derece deprem bölgesi, kuzey kısımları 3. ve 4. derece deprem bölgesi olarak belirlenmiştir.

Tekirdağ Özellikleri ve Coğrafi Bilgiler

Kumbağ’dan başlayıp Gelibolu’ya kadar uzanan Tekir Dağları, Tekirdağ’ın önemli dağlarından biridir. Tekir Dağları’nın en yüksek yeri 60 km boyunda olan Ganos olarak bilinmektedir. 945 metre yüksekliğe sahip olan Ganostur.

Kısa bilgi: Marmara Bölgesinde Gezilecek Yerler listemize bir göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.

Tekirdağ’ın Kaç İlçesi Vardır?

Tekirdağ’ın toplamda 11 ilçesi bulunmaktadır. bunlar;

  • Süleymanpaşa (Merkez ilçe)
  • Şarköy
  • Saray
  • Muratlı
  • Marmaraereğlisi
  • Malkara
  • Kapaklı
  • Hayrabolu
  • Ergene
  • Çorlu
  • Çerkezköy

Tekirdağ Nerede?

Türkiye’nin birçok doğal güzelliği bulunmaktadır. Bu doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir diğer şehir ise Tekirdağ’dır. Marmara Bölgesi’nde bulunan Tekirdağ, Ergene tarafında yer almaktadır. Tekirdağ Türkiye’nin 81 ili arasında yer alır ve Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nde bulunan Tekirdağ oldukça fazla ziyaret edilmektedir.

Tekirdağ’ın Nüfusu Kaçtır?

TÜİK’in yaptığı araştırmalara göre 2021 yılında yaptığı araştırmalara göre 1.113.400 olarak belirlenmiştir. Tekirdağ nüfusunun 543.045’i kadın, 570.355’i erkektir. 2007 ve 2021 yılları arasında Tekirdağ nüfus bakımından azalmalar görmüştür.

Çerkezköy, Süleymanpaşa ve Çorlu Tekirdağın en fazla nüfusa sahip olduğu ilçeler arasında yer almaktadır. Tekirdağın nüfus yoğunluğu bakımından en fazla olan ilçesi ise Çorlu olarak belirlenmiştir. Tekirdağın nüfus yoğunluğu bakımından en az olan ilçeleri ise Hayrabolu, Muratlı ve Marmaraereğlisi olarak belirlenmiştir.

Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

Tekirdağ hem kültürel açıdan hemde doğal yapıya sahip olan güzellikleri ile Türkiye’nin en gözde şehirleri arasında yer almaktadır. Türkiye’nin her şehrinden Tekirdağ’a havayolu, karayolu ve denizyolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yeni yapılmış olan feribot seferleri ile deniz yolu üzerinden Tekirdağ’a rahatlık ve kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Tekirdağ’a tren ve otobüs yolculuğu da yapabilirsiniz.

Tekirdağ’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel araç ile ulaşım sağlamak her zaman oldukça kolay ve rahat olmuştur. Tekirdağ’a gitmek içinde özel aracınızı kullanabilirsiniz. Yeni yapılan karayolları ile Tekirdağ’a ulaşım sağlamak artık çok daha kolay olmuştur.

İstanbul’dan Tekirdağ’a gitmek isterseniz Avrupa Otoyolunu, O-3 yolunu, E80 yolunu ve E-84 yolunu kullanabilirsiniz. Ayrıca bu yolları sadece İstanbul’dan giderken değil, Gebze, Yalova ve İzmit’ten giderken de kullanabilirsiniz.

Yapacağınız yolculuğun toplam süresi ise 2 saat 50 dakikadır. Kullanacağınız yollar üzerinde geçiş yaparken ücret ödemizde gerekmektedir.

Ankara’dan Tekirdağ’a yolculuk yapmak istiyorsanız eğer Anadolu Otoyolunu kullanmanız gerekecektir. Anadolu Otoyolunu sadece Ankaradan giderken değil, Kırıkkale ve Çorumdan giderken kullanabilirsiniz.

Anadolu Otoyolu üzerinden yapacağınız yolculuğun süresi ise 6 saat 50 dakikadır, bu yol üzerinden de geçişler yaparken bazı noktalarda ücret ödemeniz gerekmektedir.

İzmir’den Tekirdağ’a gitmek isterseniz eğer O-5 yolu üzerinden yolculuk yapmanız gerekmektedir. Bu yol üzerinden yapacağınız yolculuklar sırasında Bandırma – Tekirdağ feribotunu kullanmanız gerekmektedir.

İzmir’den Tekirdağ’a yapacağınız yolculuğun süresi ise 5 saat sürmektedir. Bu yol üzerinde de geçiş yapacağınız bazı noktalarda da ücretler ödemeniz gerekmektedir.

Tekirdağ’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Özel aracı bulunmayan kişiler genel olarak otobüs yolculuğunu tercih etmektedir. Hem rahatlık hemde bilet fiyatlarının uygunluğu bakımından özel aracı bulunmayan birçok kişi otobüs yolculuğunu tercih eder.

Tekirdağ’ın bazı bölgelerinde ulaşım sağlayabileceğiniz otobüs terminalleri vardır. Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Merkez Otobüs Terminali ise bunlardan birisidir. Şehir merkezinde bulunan otogar ile şehir içine ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Otogarına da Tekirdağ’dan rahatlıkla bilet ve araba bulabilirsiniz. Şehir merkezine 40 km uzaklığı bulunan Çorlu Otogarı, İstanbul’dan gelen birçok otobüse ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul’dan Tekirdağ’a otobüs ile yolculuk süresi 2 saat sürmektedir. İzmir ile Tekirdağ arası otobüs yolculuk süresi ise Ankara ile aynı surededir. Ankara ve İzmirden Tekirdağ bölgesine yapılan yolculuk süresi toplam olarak 10 saattir. Edirne ve Çanakkale üzerinden Tekirdağ’a ise yine otobüsler ile yolculuk yapabilirsiniz.

Tekirdağ’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Havayolu ile yolculuk sağlamakta oldukça kolay ve rahattır. Fakat uçak biletleri otobüs biletlerinden biraz daha pahalı olduğu için genel olarak pek fazla tercih edilmez.

Tekirdağa yapacağınız uçak yolculuğunda ise Çorlu’da bulunan Tekirdağ Havalimanı’nı kullanmanız gerekmektedir. Şehir merkezinden 60 km uzaklığı bulunan Tekirdağ Havalimanından sonra ise şehir içi otobüsleri kullanarak gitmek istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsler yerine havalimanı çıkışında bulunan taksileri de tercih edebilirsiniz.

Tekirdağ’a Tren ile Nasıl Gidilir?

Tren ile ulaşım sağlamak uzun zamandan beri oldukça keyifli ve eğlenceli bir ulaşım olmuştur. Tekirdağ’a tren ile ulaşım sağlamanızda mümkündür. Tekirdağa tren ile yolculuk etmek isterseniz eğer TCDD’nin Trakya seferlerini kullanmanız gerekmektedir.

Halkalı’dan kalkmakta olan treni kullanarak Tekirdağ’ın Muratlı, Çorlu ve Velimeşe ilçelerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Tekirdağ’a gidecek olan tren Çerkezköy, Silivri, Kabakça ve Çatalca üzerinden Tekirdağ’a ulaşım sağlamaktadır. Lüleburgaz, Kırklareli ve Edirne üzerinden de Trakya’ya tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tekirdağ’a Feribot ile Nasıl Gidilir?

Deniz yolu ile ulaşım sağlamakta yaz aylarında oldukça rahat ve eğlenceli olmuştur. Tekirdağ’a deniz yolu üzerinden de ulaşım sağlamak mümkündür.  Tekirdağ’a feribot ile ulaşım sağlamak isterseniz eğer Tekirdağ – Bandırma feribotunu kullanarak yolculuk sağlayabilirsiniz. Ege bölgesinden de feribot ile Tekirdağ’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bandırma – Tekirdağ feribot yolculuğu ise toplam olarak 2 saat 50 dakika sürmektedir.

Tekirdağ’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Tekirdağ şehir içi ulaşımları otobüsler ve minibüsler ile sağlayabilirsiniz.

Otobüs: Şehir içi ulaşımları sırasında belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Saray, Muratlı, Süleymanpaşa ve Çorlu ilçelerinde çalışan otobüsleri kullanarak Tekirdağ’ın şehir merkezlerine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Minibüs: Belediye otobüslerini kullanmak istemiyorsanız eğer minibüsleri de tercih edebilirsiniz. Şehir merkezlerine ulaşım sağlamak için belirlenmiş olan minibüsleri kullanarak gitmek istediğiniz yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tekirdağ’a Ne Zaman Gidilir?

Yaz aylarında ziyaret edebileceğiniz Tekirdağ oldukça güzel bir doğal yapıya sahip şehirler arasındadır. Her mevsim ziyaret edebileceğiniz Tekirdağ özellikle yaz aylarında Kumbağ ve Şarköy plajları için oldukça fazla tercih edilmektedir.

Tekirdağ’ında sadece denize girmek için değil Şarköy’de bulunan Uçmakdere bölgesinde de yaz aylarında kamp yapabilirsiniz.

Tekirdağ’da Ne Yenir?

Tekirdağ’a gittiğiniz zaman mutlaka ziyaret etmeniz gereken mekanlar vardır, bunlar;

  • Köfteci Abdi Özcan
  • Özcanlar Köfte
  • İskele Rum
  • Barbare Bağları
  • Yalı Restaurant
  • Umurbey Winehouse
  • Meydan Köfte Çorba
  • Arda Cunda 2
  • Şar Pastanesi

Bu mekanları ziyaret ederek Tekirdağ’ın eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz.