
Tokat’ın tarihi ve kültürel mirası oldukça zengindir. Şehirde birçok tarihi yapı ve turistik yer bulunmaktadır. Tokat Kalesi, Garipler Çarşısı, Ali Paşa Medresesi, Yakup Paşa Camii ve Zile Kalesi gibi birçok tarihi yapı, ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Ayrıca Tokat‘ın gastronomisi de oldukça ünlüdür. Tokat kebabı, Tokat mantısı, şibit, pestil ve sucuk gibi yöresel lezzetler, Tokat’ın tarihi ve kültürel mirasının bir parçasıdır.
Bugün, Tokat modern bir şehir olmakla birlikte, geçmişinin izlerini taşıyan tarihi dokusunu korumaktadır.
Tokat Tarihi ve Coğrafi Özellikleri
Tokat, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi bir şehirdir. İlk olarak M.Ö. 3000 yıllarında Hititler tarafından kurulmuştur. Tokat, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danişmentliler, Anadolu Selçukluları, Candaroğulları ve Osmanlılar Tokat’ı yöneten uygarlıklardan bazılarıdır.
Tokat, tarihi İpek Yolu üzerinde stratejik bir konumda yer aldığı için, ticaret ve kültür açısından önemli bir şehirdi. Ayrıca, Ortaçağ döneminde önemli bir din merkezi haline geldi ve birçok cami, medrese ve diğer dini yapılar inşa edildi.
Tokat Hangi Bölgede?
Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Tokat iç kısımlarda kalmaktadır. Tokat’ın kuzey kısmında Samsun, kuzeydoğu kısmında Ordu, güney kısmında Sivas, güneybatı kısmında Yozgat ve batı kısmında ise Amasya bulunmaktadır.
Tokat’ın yüzölçümü ise 9.958 km2 olarak bilinmektedir. Türkiye’de bulunan toprakların % 1.3’ünü ise Tokat kaplamaktadır. Tokat’ın denizden olan yüksekliği ise 623 metre olarak bilinmektedir.
Tokat üç kesim olarak bilinmektedir, bunlar; kuzey ve orta kısmı aşağı kesim, güneyi ise yüksek kesim olarak belirlenmiştir. 1923 yılında il olan Tokat Zile, Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçeleri ile bir araya getirilmiştir.
1943’te Taşova, 1944’te Artova ve Turhal, 1954’te Almus, 1987’de Pazar ve Yeşilyurt, 1990’da Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulmaya başlamıştır. Tokat’ın Taşova ilçesi daha sonra 1953’te ise Amasya’nın ilçelerinden biri olmuştur.
Tokat’ın merkezi dahil toplam olarak 12 ilçesi, 65 beldesi ve 609 köyü vardır. Tokat’ın merkeze bağlı toplam 41 mahallesi, 103 köyü ve 9 beldesi vardır.
Tokat’ın Kaç İlçesi Vardır?
Tokat’ın toplam olarak 12 ilçesi, 65 beldesi ve 609 köyü bulunmasının yanı sıra, Tokat merkeze bağlı 41 mahalle, 103 köy ve 9 beldesi bulunur. Tokat’ın bilinen bazı ilçeleri şu şekildedir.
- Tokat ( merkez),
- Yeşilyurt,
- Zile,
- Sulusaray,
- Turhal,
- Pazar,
- Reşadiye,
- Erbaa,
- Niksar,
- Almus,
- Başçiftlik,
- Artova
Olarak sıralayabiliriz.
Tokat Nerede?
Tokat Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Tokat hernekadar İç Anadolu Bölgesi’nde olduğu düşünülsede Tokat aslında Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Tokat’ın kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneydoğusunda Sivas güneybatısında Yozgat ve batısında ise Amasya bulunur.
Tokat’ın Nüfusu Kaçtır?
Tokat yüzölçümü bakımından 10.042 km2’ye sahip olmasının yanı sıra km başına 60 kişi düşmektedir. 2021 yılında yapılan araştırmalar sonucu nüfus yoğunluğu 60 km2 olarak belirlenmiştir.
2021 yılında yapılan nüfus çalışmalarında Tokat’ın nüfusu toplam olarak 602.567 olarak hesaplanmıştır. 2021 yılında yapılan araştırmalar sonucunda Tokat’ın nüfusu diğer yıllara göre artış gösterdiği belirlenmiştir.
Tokat’ın nüfusunun çoğunluğunu % 49.7 olarak erkekler, % 50.3 olarak kadınlar oluşturmuştur. Tokat’ın nüfusu diğer yıllara göre toplam 4.076 birey artışı görülmüştür.
Tokat’a Nasıl Gidilir?
Tokat’a giderken ister havayolunu, ister otobüsleri, istersenizde özel aracınızı kullanarak seyahat edebilirsiniz. Havayolu, otobüs ve özel araç yolculukları süre bakımından birbirleri arasında farklılık göstermektedir.
Hızlı bir şekilde gitmek isterseniz eğer havayolunu, gezerek ve rahat bir biçimde gitmek isterseniz de özel aracınızı yada otobüsleri tercih edebilirsiniz.
Tokat’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Özel araç ile yolculuk yapmak hem rahat hemde eğlencelidir. Özel araç ile yolculuk yapıldığı zamanlarda yol üzerinde görülmesi gereken yerlere de uğrayarak yolculuk eğlenceli bir hale getirilir.
İstanbul’dan Tokat’a yolculuk yapmak isterseniz. eğer Anadolu Otoyolunu ve O-4 otoyolunu kullanmanız gerekmektedir. İstanbul Tokat arası yolculuk süresi ise toplam olarak 9 saattir.
Ankara’dan Tokat’a yolculuk yapmak isterseniz eğer D200 ve D190 otoyollarını kullanmanız gerekmektedir. Ankara Tokat arası yolculuk süresi ise toplam olarak 5 saattir.
İzmir’den Tokat’a gitmek isterseniz eğer D300 ve E96 otoyollarını kullanmanız gerekmektedir. İzmir Tokat arası yolculuk süresi ise toplam olarak 12 saattir.
Sivas’tan Tokat’a gitmek isterseniz eğer D200, E88 ve D850 otoyollarını kullanmanız gerekmektedir. Sivas Tokat arası yolculuk süresi ise toplam olarak 1 saat 15 dakikadır.
Amasya’dan Tokat’a gitmek isterseniz eğer Tokat – Amasya yolunu yada D180 otoyolunu kullanabilirsiniz.
Tokat’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin her yerinden Tokat’a ve diğer şehirlere otobüs yolculuğu yapabilirsiniz. Özel aracı bulunmayan kişilerin en çok seyahat ettiği ulaşım yöntemi ise otobüs yolculuklarıdır.
İstanbul’dan Tokat’a otobüs ile seyahat etmek isterseniz eğer toplam olarak 12 saat otobüs yolculuğu yapmanız gerekmektedir. Ankara’dan Tokat’a yolculuk yapmak isterseniz eğer 6 saat 30 dakikalık bir yolculuk süresi bulunmaktadır.
İzmir’den Tokat’a yolculuk etmek isterseniz de yolculuk süreniz 15 saat sürmektedir. Türkiye’nin her şehirden Tokat’a giden otobüslerin seyahat süreleri ve bilet fiyatları farklılık göstermektedir.
Tokat’a Uçak ile Nasıl Gidilir?
Şehir merkezine toplam uzaklığı 17 km olan Tokat Havalimanı’na Türkiye’de bulunan her havalimanı’ndan uçak ile gidebilirsiniz. Havalimanından sonra şehir merkezine gitmek için taksi, minibüs ve özel halk otobüslerini tercih edebilirsiniz.
İstanbul’dan Tokat’a yapılan uçak yolculuğu süresi 1 saat 20 dakikadır. Ankara’dan Tokat’a uçak ile gitmek isterseniz eğer ilk olarak İstanbul’a uçuş sağlayarak aktarma yapmanız gerekmektedir.
İzmir’den Tokat’a gitmek isterseniz eğer Ankara- Tokat yolculuğu gibi ilk olarak İstanbul’a uçmanız ve ardından aktarma yaparak Tokat’a uçuş sağlayabilirsiniz.
Tokat’a Ne Zaman Gidilir?
Karadeniz iklimini yaşamakta olan Tokat’ta ayrıca İç Anadolu iklimi de yaşanmaktadır. Tokat’ın denize olan yüksekliği ve uzaklığı önemli bir avantajdır.
Tokat’ın yüksek kısımları yaz aylarında serin ve yağışlı olurken, alt kısımları ise kurak ve sıcak olmaktadır. Tokat’ta kışları karlı ve soğuk olarak yaşanmaktadır.
Bundan dolayı Tokat yaz aylarında daha çok tercih edilmektedir. Yaz ayları dışında Tokat’a ilkbahar mevsiminde de gidilebilir.
Tokat’ta Ne Yenir?
Tokat hem İç Anadolu hem de Karadeniz mutfaklarını barındırmaktadır. Tokat’a gittiğiniz zaman yemeniz gereken birbirinden güzel lezzetler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Tokat Kebabı,
- Pastırma,
- Yaprak Sarma,
- Cevizli Bat,
- Bakla Dolması,
- Patlıcan Pehlisi,
- Erikli Dolma,
- Kabak Kabuğu yöresel yemekler arasında yer almaktadır.
Bunların yanı sıra denemeniz gereken diğer lezzetler ise;
- Mantı,
- Yoğurtmaç,
- Cızlak,
- Cevizli ve haşhaşlı çörek,
- Kuskus,
- Tarhana,
- Bacaklı çorbası,
- Helle çorbası,
- Gendime Toygası çorbasını da deneyebilirsiniz.
- Mercimekli bulgur pilavı,
- Nohutlu bulgur pilavı,
- Pehlili pirinç pilavı,
- Zile pekmezi,
- Cevizli sucuk,
- Tırtıl baklavası,
- Yufka tatlısı,
- Zambak reçeli gibi birçok lezzeti bulunmaktadır.
Bu lezzetlerin yanında denemeniz gereken tatlı çeşitleri arasında;
- Kuşburnu reçeli,
- Marmelat,
- Nektar ve kuşburnu çaylarını da deneyebilirsiniz.