Topkapı Kültür Parkı | Nerede, Gezi Bilgileri – İSTANBUL

Topkapı Kültür Parkı
Topkapı Kültür Parkı

Gerek İstanbul’da yaşayanlar gerekse de farklı kentlerden İstanbul‘u ziyarete gelenler tarafından kesinlikle görülmesi gereken bir yer olduğuna inandığım Topkapı Kültür Parkı, büyük bir alana kurulu bir külliye gibi. 354 bin metrekare alanın 180 bin metrekaresi yeşillikler içerisinde. Peyzaj çalışmaları sırasında sadece ağaç ve bitkilerle kısıtlı bir modelleme tercih edilmemiş, havuz ve yapay göletlerle zenginleştirilen bir bütünlük söz konusu. Bölgeyi özel aracı ile ziyaret etmek isteyenler için iki farklı yeraltı otoparkı var. 4 katlı inşa edilen otoparkın araç kapasitesi 2 bin kadar.

Zeytinburnu Gezi Videomuz

Parkımıza geçmeden önce, sizlere mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)

Topkapı Kültür Parkı neydi, ne oldu?

Öncelikle şunu ifade edelim. Kültür Parkı’nın bulunduğu konumun Türk tarihi açısından önemi çok büyük. Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi sırasında oldukça sağlam denilen İstanbul surlarını Şahin topları ile dövdüğü ve ilk gediğin açıldıktan sonra Akıncıların şehrin kapısını açmak üzere baskın düzenledikleri yer, bugünkü Topkapı Kültür Parkı’nın bulunduğu konumdur. Böyle bir öneme sahip olmasına rağmen 1980’li yıllardan itibaren otogar, minibüs durakları, seyyar satıcı tezgahları ve hamal kahvehanelerinin bulunduğu bir yer olarak ön plana çıkmış.

Topkapı Kültür Parkı Giriş
Topkapı Kültür Parkı Giriş

Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyeleri’nce tertip edilen Kültür Projesi kapsamında bölgede yer alan tarihi surlar ile yapılar yeniden ele alındı ve restore edildi. Alanın tamamen boşaltılması sağlandıktan sonra bir kültür merkezi olarak kullanıma açılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları yapıldı. Bugün İstanbullular tarafından çokça ziyaret edilen bir dinlenme ve aktivite yeri. Gezi alanları, yürüme ve koşu parkurları, çocuk oyun alanları, camileri, restoran ve kafeleri, müze ve Türk kültür evleri ile zenginleştirilen alan tarihimize yakışır bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Çocuk Trafik Eğitimi ve Türk Kültür Mahallesi

Burada çocuklara trafik eğitimi verilmesi adına kurulan bir alan var. Çevre okullardan gelen öğrencilere uygulamaları trafik eğitimleri verilerek, daha bilinçli bir yaya olmaları konusunda yardımcı olunuyor. Ayrıca, Türk Kültür Mahallesi olarak isimlendirilen alanın da mutlaka görülmesi lazımdır. Burada, Türk toplumlarının oluşturduğu medeniyetin izlerini yakından görebileceğiniz eserlere yer veriliyor. Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tataristan Türklerine ait evlerin her birinde eski döneme ait Türk adetlerini yansıtan objeler var. Ayrıca bu evlerde, dil eğitimleri de veriliyor. Birtakım kutlama etkinlikleri ve yöresel kıyafetlerle düzenlenen konserler, her yıl düzenleniyor.

Topkapı Kültür Parkı Yolu
Topkapı Kültür Parkı Yolu

Türk Kültür Mahallesi’ndeki evlerin her birinde eski döneme ait eserlerden en çok dikkat çekenleri, ve beklide ziyaretçilerin en çok ilgilendikleri eşyalar avcılık ve savaş sırasında kullanılan aletler. Savaşçı bir toplum olduğumuzdan dolayı savaş aletlerinin yapımı konusunda da ileri tetkikler kullanarak yapılan birbirinden değişik kılıç ve topuzlar hakkında detaylı bilgiye sahip olunabilir. Otağ kültürünü çok daha yakından tanımak isteyenler için de oldukça güzel ve ilgi çekici bilgilerin derlendiği Kültür Evleri’nde Türk tarihine yönelik tüm yönler göz önüne serili durumda.

Topkapı Parkı Kültür Evleri
Topkapı Parkı Kültür Evleri

Topkapı Kültür Parkı Panorama Müzesi 1453

Yine Kültür Parkı’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biri, Panorama Müzesi 1453’dir. İstanbul’un fethini üç boyutlu gösteren ve adete yaşatan müzeye giriş ücretlidir.

Panorama Müzesi 1453
Panorama Müzesi 1453

Kuşatmanın ilk gününden, fethin gerçekleştiği son güne kadarki gelişmeleri oldukça detaylı bir şekilde ele alan ve bunu başarılı bir görsel şölene dönüştüren müzenin fethin gururunu yeniden yaşattığını söylemek mümkündür. Kültür Parkı’ndaki zenginlikler bunlarla sınırlı değil. Sporu sevenler için büyük bir spor salonu yer alıyor. Ayrıca, çok amaçlı kullanıma yönelik çocuk park alanları da var. El sanatları çarşısı ve çeşitli dükkanlar yer alıyor.

Topkapı Kültür Parkı Panorama Müzesi
Topkapı Kültür Parkı Panorama Müzesi

Kültür Parkı giriş ücretli mi?

Girişte herhangi bir ücret talep edilmiyor. Otopark işletmesi ise, İspark’a aittir. Her gün açık olan yerin sadece Türk Kültür Mahallesi noktasındaki medeniyet evleri saat 17.00 civarında kapanıyor. İşletmeler, yaz ve kış farklı kapanış saatlerine sahipler.

Topkapı Kültür Park’a nasıl gidilebilir?

Adres: Maltepe, İBB Çocuk Trafik Parkı Park İçi Yolu, 34010 – Zeytinburnu / İstanbul

Nasıl gidilir?: Anadolu yakasından; Kültür Park’a ulaşmak isteyenlerin Üsküdar üzerinden Marmaray ile Sirkeci’ye geçmeleri, oradan da Kabataş – Bağcılar’a sefer yapan tramvay hattını kullanarak, Topkapı durağında inmeleri gerekir.

Kadıköy üzerinden gidecek olanlar da; Eminönü’ne vapur ile geçtikten sonra aynı tramvay hattına binmeleri yeterlidir. Taksim üzerinden ise, 93T ve 145T numaralı otobüsler ile Topkapı’ya ulaşmak mümkündür. Konum bilgisi için tıklayın.

Not: İstanbul’da gezilecek daha bir çok park var. İstanbul’daki parklara bir liste halinde göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)