Menü'yü Kapat
Gezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Türkiye
  • İstanbul
  • Kocaeli
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya
  • Balıkesir
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Eskişehir
  • Mersin
  • Kastamonu
  • Konya
Facebook X (Twitter) Instagram
Gezilmesi Gereken YerlerGezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Gezilmesi Gereken Yerler
Bu Şehri Keşfet ↓ Türkiye ↓ UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye

UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye

16 Ocak 20240
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Pinterest LinkedIn Copy Link
UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Mail

Dünya üzerinde farklı yerlerde bulunan ve tarihi değere sahip eserlerin koruma altına alınması için UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi oluşturulmuştur.

İçerik Başlıkları göster
UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye
1 – İSTANBUL’UN TARİHİ MEKANLARI
2 – DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI/SİVAS
3 – HATTUŞA (BOĞAZKÖY) – HİTİT BAŞKENTİ (ÇORUM)
4 – NEMRUT DAĞI/ADIYAMAN
5 – XANTHOS – LETOON (ANTALYA – MUĞLA)
6 – SAFRANBOLU/KARABÜK
7 – TROYA ANTİK KENTİ/ÇANAKKALE
8 – EDİRNE SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ/EDİRNE
9 – ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ/KONYA
10 – BERGAMA ÇOK KATMANLI KÜLTÜREL PEYZAJ ALANI/İZMİR
11 – BURSA VE CUMALIKIZIK: OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DOĞUŞU/BURSA
12 – DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇELERİ
13 – EFES ANTİK KENTİ/İZMİR
14 – GÖREME MİLLİ PARKI VE KAPADOKYA/NEVŞEHİR
15 – PAMUKKALE – HİERAPOLİS/DENİZLİ

Dünya genelinde 2015 itibariyle UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş toplam 1031 eser bulunmaktadır. Ülkemizde ise UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren 15 varlık bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye

Bu yazımızda sizlere bu listede yer alan UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye ‘ye ait eserler hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

1 – İSTANBUL’UN TARİHİ MEKANLARI

Ayasofya Müzesi 01
suleymaniye camii011
Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul’da gezilmesi gereken yerler hakkında sitemizde detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Bu yazımızda İstanbul’un UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş tarihi yerleri hakkında kısaca bilgiler vermek istiyoruz.

Tarih boyunca büyük imparatorluklara başkentlik yapan İstanbul’da pek çok kültürel ve tarihi eser günümüze kadar gelmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında dahil olan İstanbul, listeye 4 bölge olarak girmiştir. Bu bölgeler; Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Suları Koruma Alanı’dır. Bu sit alanları içinde Hipodrom, Ayasofya, Küçük Ayasofya Camii, Aya İrini, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, Zeyrek Camii gibi eserler bulunmaktadır.

2 –  DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI/SİVAS

Divriği Ulu Camii - 01
Divriği Ulu Camii - 02
Divriği Ulu Camii - 03

Sivas’ta gezilmesi gereken en güzel yerlerden biri olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında dahil olmuştur. Divriği Ulu Camii, 1228 – 1229 yıllarında Mengücekli Beyi Ahmet Şah tarafından yaptırılmıştır. İslam dünyasının en önemli başyapıtlarından biri olan Divriği Ulu Camii, iki kubbeli olup bitişiğinde de darüşşifası bulunmaktadır. Divriği Ulu Camii, UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi’nde bulunmaktadır.

3 – HATTUŞA (BOĞAZKÖY) – HİTİT BAŞKENTİ (ÇORUM)

hattuşa hitit başkenti 01
hattuşa hitit başkenti 02
hattuşa hitit başkenti 03

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir diğer önemli eserlerden biri olan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu döneminde başkent olarak Anadolu’nun en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Eski adı ‘Hattuş’ olan bölgenin Hititlerin egemenliğine geçmesinden sonra ‘Hattuşa’ adını almıştır. Yazılı kayıtlara dayanarak ilk Hitit kralı olan Anitta tarafından alınan şehir, sonraki yıllarda yine Anitta tarafından yıkılmıştır. Günümüze kadar gelmeyi başaran kalıntılar, tapınaklar ve surlar ise Büyük Kral IV. Tudhaliya zamanında yapıldığı bilinmektedir.

4 – NEMRUT DAĞI/ADIYAMAN

Nemrut Dağı 01
Nemrut Dağı 02
Nemrut Dağı 03

Gerek Adıyaman’ın gerekse ülkemizin gezilmesi gereken en önemli yerlerinden biri olan Nemrut Dağı’ndaki anıtsal heykeller, 1987 yılında UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi’ndeki yerini almıştır. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı yamaçlarına M.Ö 62 yılında Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırılan anıtsal heykeller, Hellenistik Dönemi’n en önemli eserlerinden birisidir. Kireçtaşı bloklarından yapılan ve 8-10 metre yüksekliğe sahip olan heykeller günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiştir. Bölgede kral mezarının olduğu bilinmekle birlikte henüz keşfi yapılamamıştır.

5 – XANTHOS – LETOON (ANTALYA – MUĞLA)

Xanthos Letoon 01
Xanthos Letoon 02
Xanthos Letoon 03

Xanthos: 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Xanthos, Fethiye’ye 46 km mesafede bulunan Kınık Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Antik Çağ Dönemi’nde Likyalılar’ın en önemli idari merkezi olan Xanthos, ilerleyen dönemlerde Romalılar, Bizans İmparatorluğu himayesi altına da girmiştir. 7. yüzyıla kadar Bizans İmparatorluğu himayesinde kalan Xanthos’da Likya, Helenistik ve Roma döneminin etkilerini gösteren eserleri görebilirsiniz.

Letoon: Xanthos antik kentine 4 km uzaklıkta bulunan Letoon, Likyalılar’ın Antik Çağ’daki dini merkezi idi. Likyalılar’ın kutsal toprakları olan Letoon’da Leto, Apollon, Artemis Tapınakları ve bunların yanı sıra manastır, Roma Tiyatrosu kalıntıları da bulunmaktadır. Leto Tapınağı, Artemis ve Apollon’un annesi olan Leto’ya adanarak yapılmıştır ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Letoon Antik Kenti de Xanthos şehri ile birlikte 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini almıştır.

6 – SAFRANBOLU/KARABÜK

Safranbolu Evleri
safranbolu 01
safranbolu 02

Batı Karadeniz Bölgesi’nin şirin kentlerinden Karabük’ün en önemli turistik mekanı olan tarihi Safranbolu ilçesi, 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini almıştır. Özellikle sahip olduğu konumu ile Karadeniz’i Batı’ya ve Orta Anadolu’ya bağlayan şehirde yüzyıllardır yaşam sürülmektedir. 14. yüzyıldan itibaren Türklerin himayesi altına giren Safranbolu, 18. yüzyıl ile birlikte Asya ve Avrupa arasındaki ticarette önemli merkezlerden birisi olmuştur. Özellikle tarihi ahşap evlerinin restore edilmesi ile günümüze kadar gelmeyi  başaran Safranbolu, sit alanı ilan edilen nadir yerlerden biri olarak UNESCO listesine girmeyi başarmıştır.

7 – TROYA ANTİK KENTİ/ÇANAKKALE

Çanakkale Truva(TROYA) Antik Kenti - 03
Çanakkale Truva(TROYA) Antik Kenti - 02
Çanakkale Truva(TROYA) Antik Kenti - 04

Dünya üzerindeki en önemli antik kentlerden birisi olan Troya, 1998 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir. Troya’da ortaya çıkarılan 9 katman, aralıksız 3000 yıllık bir geçmişi gösteriyor. Bölgedeki ilk yerleşimin M.Ö. 3000 – 2500 yıllarına dayandığı tahmin edilmektedir. Yüzyıllar içinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Troya’daki son yerleşimin M.Ö. 85 – M.S. 8. yüzyıllar arasında Romalılar Dönemi’nde olduğu bilinmektedir. İlk kez 1871 yılında kazı çalışmaları başlanan Troya’daki kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.

8 – EDİRNE SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ/EDİRNE

Selimiye Camii - 01
Selimiye Camii - Avlu
Selimiye Camii - İçi

İstanbul fethedilmeden önce Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Edirne’de Mimar Sinan tarafından inşa edilen Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. 16. yüzyılda Sultan II. Selim adına yaptırılan Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın Ustalık Dönemi Eseri olarak da bilinmektedir. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden olan Selimiye Camii, 4 minaresi ve büyük kubbesi ile muhteşem bir görselliğe sahiptir. Caminin iç tasarımında kullanılan malzemeler de birbiri ile mükemmel uyumda kullanılmış ve mimari sanatının en önemli eserlerinden birisi ortaya çıkmıştır.

9 – ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ/KONYA

Çatalcahöyük Neolitik Kenti 01
Çatalcahöyük Neolitik Kenti 02
Çatalcahöyük Neolitik Kenti 03

İnsanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çatalhöyük Antik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir. Çatalhöyük, insanlığın yerleşik hayata geçmesiyle birlikte tarım ile uğraşmasına tanıklık eden ilk yerleşim yerlerinden biridir. Toplamda iki höyüğün bulunduğu antik kentte, Doğu Höyüğü M.Ö. 7400 – 6200, Batı Höyüğü ise M.Ö. 6200 – 5200 yıllarına dayanmaktadır. Çatalhöyük aynı zamanda köy yaşamından kentsel yaşama geçişte de önemli bir kanıt olarak günümüze kadar gelmiştir. Bölgedeki evlerin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise; evlere çatılardan girilmesi ve sokağı olmadan evlerin bitişik inşa edilmesini söyleyebiliriz.

10 – BERGAMA ÇOK KATMANLI KÜLTÜREL PEYZAJ ALANI/İZMİR

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı

UNESCO’nun Dünya Kültürel Peyzaj Kategorisi’nde Miras Listesi’ne 2014 yılında alınan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, toplamda 9 bileşenden meydana gelmiştir. Bu bileşenler; Pergamon, İlyas Tepe, Yığma Tepe, Kibele Kutsal Alanı, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri’dir. Helenistik Dönemi yansıtan anıtsal mimarisiyle Pergamon yerleşim alanı, şehir planlamacılığının en güzel örneklerinden birisidir. Yine Athena Tapınağı ve Trajan Tapınağı Helenistik Dönemi’n en dik tiyatro yapısı olarak dikkat çekmektedir. Helenistik Bergama Krallığı’na başkentlik yapan şehir, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde ise Asya Eyaleti’nin başkenti olmuştur.

11 – BURSA VE CUMALIKIZIK: OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DOĞUŞU/BURSA

Bursa Cumalıkızık Evleri 01
Bursa Cumalıkızık Evleri 02
Bursa Cumalıkızık Evleri 03

2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu alanında; Orhangazi Külliyesi, I. Murad Külliyesi, I. Bayezid Külliyesi, I. Mehmed Külliyesi, II. Murad Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere toplam 6 bileşeni içine almaktadır. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da yüzyıllar boyunca ticaret, hanlar, bedesten ve çarşılar Osmanlı ekonomisi için büyük öneme sahipti.

12 – DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇELERİ

Diyarbakır Kalesi 01
Diyarbakır Kalesi 02
Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden birisi olan Diyarbakır, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne sokmayı başardı. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, 7 bin yıllık geçmişine rağmen günümüze kadar orijinalliğini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Hevsel Bahçeleri, 8 bin yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu uygarlıkların izlerini günümüze kadar taşımıştır.

13 – EFES ANTİK KENTİ/İZMİR

Efes Antik Kenti - 01
Efes Antik Kenti - 02
Efes Antik Kenti - 03

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki bir diğer önemli yer olan Efes; Çukuriçi Höyük, Efes Antik Kenti, Ayasuluk Tepesi ve Meryem Ana Evi olmak üzere 4 bileşenden oluşmaktadır. Antik çağların en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Efes, yaklaşık olarak 9 bin yıl boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Dönemin en önemli liman kentlerinden biri olan Efes, özellikle Helenistik ve Roma Dönemi’nde mükemmel mimarisi ve şehir planlaması ile ön plana çıkmıştır. Dini açıdan da çok önemli yapıtların bulunduğu Efes’te, Hristiyanların hac mekanı olarak kabul gören Meryem Ana Evi, günümüzde binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

14 – GÖREME MİLLİ PARKI VE KAPADOKYA/NEVŞEHİR

Göreme Tarihi Milli Parkı - Nevşehir
Göreme Tarihi Milli Parkı – Nevşehir
Göreme Tarihi Milli Parkı 02
Göreme Tarihi Milli Parkı 03

Ülkemizin ve Nevşehir’in en önemli turizm merkezlerinden olan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Erciyes ve Hasan Dağı’nda püsküren tüflerin, rüzgar ve su ile aşınması neticesinde ortaya çıkan peri bacalarının içleri, kışın ılık, yazın serin olmasından dolayı 4 mevsim yaşamaya elverişli olmasıyla da dikkat çekiyor. Geçmiş dönemlerde baskılardan kaçan Hristiyan halkın bölgeye yerleşmesiyle Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. UNESCO listesine giren alanlar içinde; Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karlık Kilisesi, Karain Güvercinlikleri, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı bulunmaktadır.

15 – PAMUKKALE – HİERAPOLİS/DENİZLİ

Pamukkale Travertenleri - 03
Pamukkale Travertenleri - 01
Pamukkale Travertenleri - 02

1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Pamukkale – Hierapolis, Denizli’nin ve ülkemizin en önemli turizm noktalarından biridir. Denizli şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Hierapolis, Helenistik ve Hristiyanlık dönemlerinden kalma birçok kalıntı günümüze kadar gelmiştir. Yine bölgede şifalı olduğuna inanılan sular da bulunmaktadır. Hierapolis, M.Ö. II. yüzyılda Bergama Krallarından olan II. Eumenes tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. Geçmiş yüzyıllarda Frigya bölgesinin başkentliğini, Bizans döneminde ise Piskoposluğun başkentliğini de yapmıştır.

Dünya Miras Listesi UNESCO UNESCO Dünya Miras Listesi UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye UNESCO Turkey UNESCO Türkiye
Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Mail
Önceki MakaleBazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı – Boyabat / Sinop
Sonraki Makale BüyükAda Gezilecek Yerler Kahvaltı Nerede ve Nasıl gidilir? Fiyatı Nedir?

İlgili Diğer Geziler

Yaşam Vadisi Lunaparkı: Eğlence Dolu Fun Fest İstanbul

22 Mayıs 2025

Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 57 Muhteşem Yer

28 Nisan 2025

23 Nisan’da İstanbul’un Dört Bir Yanında Ücretsiz Çocuk Şenlikleri!

20 Nisan 2025
Bir Yorum Bırak
Görüşünü Paylaş Cevabı İptal Et

En Son Eklenen Geziler
  • Yaşam Vadisi Lunaparkı: Eğlence Dolu Fun Fest İstanbul
  • Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 57 Muhteşem Yer
  • 23 Nisan’da İstanbul’un Dört Bir Yanında Ücretsiz Çocuk Şenlikleri!
  • İstanbul’da Sadece Marmaray İle Gezebileceğiniz 45 Yer
  • Türkiye’deki Bilim ve Teknoloji Müzeleri | Ulaşım ve Giriş Ücretleri
  • İstanbul’da Trafiksiz Günübirlik Gezi Yerleri
  • Antalya Diplomasi Forumu 2025 Gezi Rehberi
  • Çeşme’nin En İyi Kamp Yerleri Belli Oldu!
  • Ara Tatilde ve Bayramda Çocuklarla Gidilecek 70 Yer Önerisi
  • Saraçhane nerede, Saraçhane İBB binasına nasıl gidilir? İşte İBB Saraçhane yol tarifi
  • Bolu Yedigöller’de Baharın Müjdecisi: Kuş Cıvıltıları Arasında Doğa Kaçamağı
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Kaçırılmaması Gereken Kültürel Etkinlikler ve Şenlikler
  • Konya’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • Ankara’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İstanbul’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Ankara’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Konya’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
Gezilmesi Gereken Yerler
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
  • Gezilecek Yerler
  • Yurtdışı Gezi Rehberi
  • Travel Turkey
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
© 2025 Gezilmesi Gereken Yerler

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.