Van Nerede, Van’a Nasıl Gidilir?
Van Gölü ile ünlü şehrimiz, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kültürel mirası ile turizm için önemlidir. Van, Urartular, Persler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyet tarafından yönetilmiştir ve bu medeniyetlerin izleri hala şehirde görülebilir.
Van, aynı zamanda tarım, hayvancılık ve turizm sektörleri ile önemli bir ekonomik merkezdir.
Kısa bilgi: Van‘da bir gezi planınız varsa; Van’da Gezilecek Yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atmalısınız.
Van’ın Kısaca Tarihi ve Coğrafi Özellikleri
M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanır. Bu dönemde Urartular tarafından kolonileştirilmiştir ve Van Gölü’nün çevresinde bir ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonra, Pers İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok imparatorluk tarafından yönetilmiştir.
Van Hangi Bölgede?
Türkiye’nin 81 ilinden biri olan Van, kış turizmi konusunda en önemli şehirlerden birisidir. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Van, sınırında bulunan İran ve kendi ülkesinden oldukça turist çekmektedir.
Türkiye’nin en büyük göllerinden birine sahip olan Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Van Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat Van Bölümünde bulunmaktadır. Van’ın güney kısmında Hakkari ve Şırnak, batı kısmında Siirt ve Bitlis, kuzey kısmında Ağrı, doğu kısmında ise İran vardır.
Van’ın Kaç İlçesi Vardır?
TÜİK araştırmalarına göre ise Van’ın 13 ilçe ve belediyesi, belediyelere ait ise toplam olarak 692 mahalle vardır.
Van’ın toplam olarak 13 ilçesi bulunmaktadır, bunlar;
- Tuşba,
- Saray,
- Özalp,
- Muradiye,
- İpekyolu,
- Gürpınar,
- Gevaş,
- Erciş,
- Edremit,
- Çatak,
- Çaldıran,
- Başkale,
- Bahçesaray.
Van Nerede?
Türkiye’nin 81 ilinden biri olan Van, kış turizmi konusunda en önemli şehirlerden birisidir. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Van, sınırında bulunan İran ve kendi ülkesinden oldukça turist çekmektedir.
Türkiye’nin en büyük göllerinden birine sahip olan Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Van Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat Van Bölümünde bulunmaktadır.
Van’ın güney kısmında Hakkari ve Şırnak, batı kısmında Siirt ve Bitlis, kuzey kısmında Ağrı, doğu kısmında ise İran vardır.
Van’ın Nüfusu Kaçtır?
Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık illeri arasında yer alan Van, illere göre yapılan nüfus sıralamasında 19. sıradadır. Van’ın toplam nüfusu ise 1.149.342’dir.
Van’ın nüfusunun 563.488’i kadınlara, 585.854’ü erkeklere aittir. 2000 yılında yaşanan nüfus artışının yanı sıra, 1990 yılında oldukça fazla göç yaşanmıştır. Bulunduğu bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı Van’a yakın birçok köy boşaltılmaya başlamıştır.
Van’da yaşanan % 38’lik artıştan dolayı Van nüfus yoğunluğu sıralamasında 32’den 23. sıraya yükselmiştir. Van’ın yüzölçümü ise 20.921 km2 olmasının yanı sıra km2 başına toplam olarak 55 birey düşmektedir. 2022 TÜİK araştırmalarına göre ise Van’ın 13 ilçe ve belediyesi, belediyelere ait ise toplam olarak 692 mahalle vardır.
Van’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Van, nüfus yoğunluğu olarak bakılır ise oldukça büyük bir şehirdir. Çevre illeri arasında Bitlis, Hakkari, Ağrı, Siirt ve İran bulunan Van’a havayolu, karayolu ve demiryolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
İster havayolu, ister demiryolu, isterseniz de karayolu üzerinden oldukça rahat ve kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Van’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Özel aracınız ile Van’a seyahat etmek isterseniz eğer Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinden yolculuk yapmanız gerekmektedir.
Ankara’dan Van’a yolculuk yapmak isterseniz eğer 1.250 km’lik yolu 14 saatte gitmeniz gerekmektedir. Ankara’dan Van’a özel aracınız ile yolculuk yaparken izlemeniz gereken rota ise Kırşehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis ve Tatvan dır.
İstanbul’dan Van’a yolculuk yapmak isterseniz eğer 1.602 km’lik yolu 20 saatte gitmeniz gerekmektedir. İstanbul’dan Van’a özel aracınız ile yolculuk yaparken izlemeniz gereken rota ise Ankara, Yozgat, Sivas, Elazığ, Bingöl, Muş ve Tatvan dır.
İzmir’den Van’a yolculuk yapmak isterseniz eğer 1.777 km’lik yolu 20 saatte gitmeniz gerekmektedir. İzmir’den Van’a gitmek için E90 ve D300 karayollarını takip etmeniz gerekmektedir.
Van’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin her şehrinden Van’a otobüs ile yolculuk yapabilirsiniz. Türkiye’nin her şehrinden kalkan otobüsler ile Van’a gezerek bir yolculuk yapabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden Van’a gidiş süreniz ve bilet fiyatları değişiklik göstermektedir.
Ankara’dan Van’a otobüs ile gitmek isterseniz eğer 19 saatlik bir yolculuk süreniz bulunacaktır.
İstanbul’dan Van’a otobüs ile gitmek isterseniz eğer 1 günlük bir seyahat süreniz olacaktır.
İzmir’den Van’a otobüs ile gitmek isterseniz eğer 27 saatlik bir yolculuk süreniz olacaktır.
Vana Uçak ile Nasıl Gidilir?
Van’ın il merkezine 8 km uzaklıkta olan Van Ferit Melen Havalimanı’na her şehirden direkt olarak uçuş yapabilirsiniz. Van Ferit Melen Havalimanı 2011 yılında uluslararası olarak uçuşlara açılmıştır. Havalimanı çıkışında taksi, minibüs ve otobüs bulabilirsiniz.
Ankara’dan Van’a uçak ile seyahat etmek isterseniz eğer Ankara’da bulunan Esenboğa Havalimanı’ndan binerek Van’da bulunan Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Ankara’dan Van’a olan uçuş süreniz toplam olarak 1 saat 35 dakika sürecektir.
İstanbul’dan Van’a uçak ile seyahat etmek isterseniz eğer İstanbul’da bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan binerek Van’da bulunan Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. İstanbul’dan Van’a olan uçuş süreniz toplam olarak 2 saat sürecektir.
İzmir’den Van’a uçak ile seyahat yapmak isterseniz eğer İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanı’ndan binerek Van’da bulunan Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. İzmir’den Van’a olan uçuş süreniz toplam olarak 2 saat 10 dakika sürecektir.
Van’a Tren ile Nasıl Gidilir?
Otobüs yada özel araç ile seyahat etmek istemiyorsanız eğer tren yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. Tren yolculuğu uzun yol seyahati sevenlerin en çok tercih ettiği yolculuk yöntemidir.
Ankara’dan Van’a tren ile yolculuk yapmak isterseniz eğer Ankara’dan Van Gölü Ekspresi’ne binerek Bitlis’in Tatvan ilçesine gidebilirsiniz. Tatvan ile Van’ın arası 137 km’dir.
Tatvan’dan indikten sonra ise feribot ve otobüs ile Van’a gidebilirsiniz. Tatvan’dan Van’a otobüs ile devam etmek isterseniz eğer 2 saat yolculuk süreniz olacaktır, yada Tatvan’dan Van’a feribot ile gitmek isterseniz eğer yolculuğunuz 4 saat 30 dakika olacaktır.
Van’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Van’a gittiğiniz zaman şehir içi ulaşımı otobüsler, minibüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz.
Kalabalık şehirlerden biri olan Van’ın şehir içi ulaşımı oldukça gelişmiştir. Van’da bulunan belediye otobüsleri, minibüsler ve halk otobüsleri ile şehir içi ulaşımı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Belediye otobüsleri, minibüsler yada halk otobüsleri yerine ticari taksileri de Van’da şehir içi ulaşımı sağlamak için kullanabilirsiniz.
Van’a Ne Zaman Gidilir?
Karasal iklime sahip olan Van’da kış ayları fazla sert geçmektedir. Van’a seyahat yapmak isterseniz eğer ilkbahar yada yaz aylarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Doğal güzellikleri, tarihi, kültürel yapısı ve eşsiz mutfağı ile Van’a oldukça fazla turist gelmektedir.
Van’a gittiğiniz zaman katılmanız gereken birkaç festivalde bulunmaktadır. Bu festivallere katılarak Van’a yaptığınız seyahati eğlenceli ve güzel bir hale getirebilirsiniz.
Katılabileceğiniz Festivaller;
- Mayıs ayında yapılan Kanispi Bal, Ceviz ve Doğa Festivali,
- Haziran ayında yapılan Emrah ile Selvi Kültür Sanat Festivali,
- Eylül ayında yapılan Akdamar Adası Ayin Törenleri,
- Eylül ayında yapılan Erçek Gölü Flamingo Göçü Festivali,
- Haziran ayında yapılan Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali.
Van’da Ne Yenir?
Van’a gittiğiniz zaman yöresel lezzetlerini tatmanız da gerekmektedir. Van’ın bazı yöresel yemekleri şu şekildedir;
- Erik Kızartması,
- Şile,
- Ciğer Köftesi,
- Kete,
- Kaşık Tatlısı,
- Keledoş,
- Kavut,
- Ayva Yemeği,
- Helise,
- Ayran Aşı,
- Kürt Köftesi,
- Murtuğa,
- Ispanaklı Borani,
- Sengeser,
- Kefal Balığı,
- Kurut Aşı,
- Çiriş Pilavı,
- Van Otlu Peyniri,
- Van Çöreği.