Vizesiz Gidilen Ülkeler Ve Gezilecek Yerleri – 3. Bölüm
Vizesiz gidilen Ülkeler ve gezilecek yerleri konumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Vizesiz gezmeye devam.. Konumuz her zaman, hep güncel kalacaktır. :) Sizler için vizesiz gidilen ülkelerin her zaman takipçisi olacağız. Sizi daha da bekletmeden konumuza devam ediyorum.
DipNot: Vizesiz gidilecek yerler ile ilgili yazımıza ilk sayfadan başlamanızı tavsiye ederiz. Vizesiz gidilecek yerler‘in giriş sayfasına ulaşmak için yazının üzerine tıklayın.
9) Vizesiz Kosova
Kosova’da Gezilecek Yerler
Güneydoğu Avrupa’da Sırbistan’ın sınırları içinde bulunan Kosova’nın denize çıkışı bulunmamaktadır. 1999 yılından günümüze kadar BM idaresindeydi, 2008 yılının şubat ayındaysa bağımsızlığını ilan etti. Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Kosova halkının yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam etmektedir. Nüfusu 2 milyon olan bölgede birçok yeraltı kaynağı bulunmasına rağmen ülkenin temel ekonomik gelir kaynağı halen tarımdır. Sayıları hızla azalmaya devam etse de 10 bin civarında Türk de yaşamaktadır. Ülkedeki resmi dil Arnavutçadır. Türkçe ve Sırpça ise bölgesel dil olarak geçmektedir. Kosova Türklerinin KDTP aracılığıyla parlamentoda 3 milletvekili bulunmaktadır. (Kosova Demokratik Türk Partisi)
Kosova / Bogoroditsa Levişka Kilisesi – Cuma Camii
Kosova’nın Sırpların kontrolünde olduğu zamanlarda katedral olan yapının o zamanlardaki adı Bogorodica Ljviska’ydı. Buranın, Bizanslılar tarafından 11. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı düşünülmektedir. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Prizren’i fethedip çan kulesinin üzerine minare ilave ederek burayı bir cuma namazından, sonra camiye dönüştürdüğü biliniyor.
Buradaki ibadetler 1918 yılına kadar devam etmiş, 5 Haziran 1923’te ise Osmanlı’dan kalan bütün ilaveler sökülüp tekrar kilise haline getirilmiş. Bugün kilise veya cami olarak kullanılmayan yapı, halk tarafından Cuma Cami olarak bilinir. Osmanlı kayıtlarında ise Fatih Sultan Mehmet Han Cami olarak geçer.
Kosova / Sinan Paşa Camii
Kosova’daki Osmanlı eserleri arasında en ünlüsü olan camii 1615 yılında, adından da anlaşılacağı üzere Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Prizren şehrinin merkezinde bulunan caminin yapımı hakkında kimi kaynaklar çevresindeki yıkık bir manastırın taşlarının kullanıldığını söylese de, o zamanlardaki Prizren’in Rus Başkonsolosu bu iddianın asılsız olduğunu belirtmektedir.
Caminin kurucusu Sinan Paşa çeşitli illerde Beylerbeyliği görevini yerine getirmiş olup bu görevlerin sonuncusunu Bosna’da yapmıştır. Cami 2008 yılında TİKA başkanlığı tarafından onarım yapılmak için güvence altına alınmıştır.
Kosava’da gezilmesi gereken diğer yerler: Visoki Decani, Medieval Monuments in Kosovo
10) Vizesiz Rusya
Rusya’da Gezilecek Yerler
Yüzölçümü büyüklüğü açısından dünyada 1. Sırada bulunan Rusya, nüfus açısından ise 5. sırada bulunmaktadır. Bilinen tarihi 5. yüzyılda itibaren başlar, ilk Rus devletiyse 9. yüzyılda İskandinavyalılar tarafından kurulmuştur. Topraklarının %70 ‘i boş durumdadır. Dünyadaki en kurak bölgelerinden birine sahiptir ancak madenler bakımından oldukça zengin bir ülkedir.
Nüfus yaklaşık olarak 145 milyondur ve ülke genelinde Hristiyanlık hâkimdir. Günümüzde uzay çalışmalarına bakıldığında ise ABD ile bir yarış söz konusudur. Ancak bu yarışta ABD, Rusya’dan katbekat ilerdedir. Rusya’nı en büyük şehriyse Moskova’dır.
Rusya / Kızıl Meydan
Moskova’nın temelinin atıldığı, dünyadaki en önemli meydanlardan biri… Meydanın hemen yanında GUM yani Rusya’daki en büyük ve en görkemli AVM bulunmakta. Burası da Kızıl Meydan gibi çok büyük. Meydanda alışveriş yapabileceğiniz birçok küçük yer de var. Hediyelik eşyalar, el işçiliği ürünler, votka vs. istediğinizi bulabilirsiniz. Meydanın başka bir yanında ise Aziz Vasili Katedrali bulunuyor. Renk cümbüşü şeklinde tasarlanan kubbeleri ile görsel bir şölen oluşturmakta. Bu katedral ile ilgili bir rivayet şudur ki: Buranın yapım emrini veren Korkunç İvan, bu yapıya eşdeğer bir yapı yapmasınlar diye yapının mimarlarının gözlerini kör etmiş…
Kızıl Meydan, eskiden çok fazla idamın gerçekleştiği yer olmasına karşın şimdilerde konserler, gösteriler gibi etkinliklerin düzenlendiği bir yer olma özelliğini taşıyor.
Rusya / Bolşoy Tiyatrosu
Moskova’daki bu tarihi tiyatro, opera ve bale gösterilerinin düzenlenmesi için yapılmış. Muazzam bir tasarıma sahip olan Bolşoy Tiyatrosu, Rusya’nın 100 rublelik banknotlarında da kendine yer bulmuş. Bu yapının günümüzdeki haliı, 1805’de yanan Petrovka Tiyatrosu meydanı yerine 1824’te inşa edildi.
Rusya / Rus Devlet Müzesi
Petersburg şehrinde Rus kültürü ve sanatının en önemli eserlerini toplamak için 1895 yılında açılan, günümüzde de içerisinde tarihi birçok koleksiyonu barındıran büyük müze… Sovyet Devrimi’nin yaşanmasının ardından, saraylarda, kiliselerde ve özel koleksiyonlarda el konan çok sayıda eserin de alınıp buraya konulmasıyla, içerisindeki eserlerin sayısı büyük ölçüde artmış. İçerisinde devrime kadar geçen zamana ait sanat eserleri çokça bulunuyor. İki binaya ayrılan müze içerisinde bir de etnografya müzesi var.
Rusya / Peter ve Paul Katedrali
Deli Petro’nun emri üzerine 1703 yılında, Zayaçiy adası üzerine, adı Apostollar Peter ve Paul’dan gelen ahşap bir kilise inşa edilir. Fakat, Sankt Peterburgh kalesindeki bu ahşap yapının yerine, yeni kurulan şehrin taştan yapılı bir katedrale ihtiyaç duyduğu fikrinde uzlaşma sağlanır. Yeni katedralin yapımı ise 1712 yılının haziran ayında başlar. Katedralin çizimi, mimar Domenico Trezzini tarafından tasarlanır ve inşaat aşamasını D. Trezzini bizzat yönetir. Sankt Petersburg şehrinin simgesi olan bu yapının inşası 1733’te bitirilir.
Bu katedral, tasarımı açısından diğer Rus Ortodoks kiliselerinden oldukça farklıdır. Haç değil de uzun bir dikdörtgen şeklini almıştır. Tarih boyunca, 2. Peter hariç tüm Rus çarlarının kabri olarak da hizmet vermiş olan katedralde şu an sadece kopyaları Türk sancakları vs. gibi savaşta alınan eşyalar da bunuyor.
Rusya’da gezilmesi gereken diğer yerler: Ermitaj Müzesi, Kolomenskoye, Tretyakov Galerisi
11) Vizesiz Japonya
Japonya’da Gezilecek Yerler
130 milyona yakın nüfusuyla dünya genelinde 10. sırada olan Japonya’da, halkın %77’si şehirlerde yaşamına devam etmektedir. Japonya, güneşin kaynağı anlamına gelmekte olan, adalardan oluşmuş bir ülkedir. Hiçbir ülke ile kara bağlantısı bulunmaz. Başkentleri ise Tokyo’dur.
Kimono adlı giysi Japon kültürünün en önemlilerinden biri halindedir. Evli ve bekâr kadınların farklı çeşitlerde kimono giydiği Japonya’da, kızlar 20 yaşına geldiklerinde kimono giyer ve 20 yaşlarını kutlarlar. Ayrıca kimono giydikleri zaman tüm Japonlar son derece kibar hareket eder. Geleneksel kültürlerinde erkek – kadın ayrımı sıkça yapılmaktadır. Japonca içerisinde ayrı halde erkek dili ve kadın dili bulunuyor. Ancak günümüz toplumlarında sıkça yaşandığı üzere Japonya’da da gelenekler yavaş yavaş bırakılmaktadır.
Japonya / Fuji Dağı
Japonya’daki en yüksek dağı olan Fuji Dağı’nın yüksekliği 3.766 metredir. Faaliyet gösteren bir yanardağ olmasına karşın 1708 yılındaki patlamalarından bu yana başka etkinlik göstermemiştir. Zirvesinde her daim kar bulunduran dağın şekliyse koni biçimindedir. Bazı zamanlarda başkent Tokyo’dan bile görülebilen Fuji Dağı, 2013 senesinde dünya mirasları listesine eklenmiştir.
Japonya / Kiyomizu-Dera
Tapınakta buradaki inanışa göre bilgi, sağlık ve uzun ömrü simgeleyen kanallara sahip. Ayrıca kutsal olduğu kabul edilen su tapınak ziyaretçileri tarafından tedavi ve terapi amacıyla içilmektedir.
Japonya’da gezilmesi gereken diğer yerler: Meiji Tapınağı, Tokyo Disneyland, Sensoji Tapınağı
12) Vizesiz Sırbistan
Sırbistan Gezilecek Yerler
Sanılanın aksine biz Türklere karşı çok misafirperver ve sevecendirler. Çoğu Avrupa ülkesinde görmediniz sıcakkanlı insanları burada görmeniz mümkün. Ekonomik olarak bizden bir iki tık daha geridedirler ve bazı kesimleri yoksul sayılabilir. Bosnalılarla aynı kökenden gelmektedirler. 420 yıl boyunca Osmanlı’nın egemenliğinde kalmıştır. Günümüzdeki Sırp Devleti ise Sırbistan – Karadağ ayrılığından sonra oluşmuştur.
Sırbistan / Nikola Tesla Müzesi
Birçok önemli buluşta imzası olan ve günümüzdeki teknolojinin geliştirilmesinin en önemli isimlerinden olan Nikola Tesla’nın müzesine, Sırbistan’a yolunuz düşerse giden derim. Şunu belirtmeliyim ki, Sırplar bu önemli ismi hava alanı olsun, ülkede kullanılan paralar olsun her yerde taşıyorlar. Yakın tarihte yaşayan, böyle bir ismin icatları ve kişisel eşyalarının bulunduğu bu müze, şehrin en ilgi çekici turistik yeri durumunda.
Müzeye haliyle, okullardan çokça talep oluyor. Mimarisiyle de göze hoş gelen bu yapı, içerisinde barındırdıklarıyla daha önemli bir konum halinde. Burada en çok ilgiyi çeken ise hiçbir şekilde kablo olmadan floresanı yakabilen Tesla Bobini. Müzede, dünyanın sayılı dâhilerinden Tesla’nın bedenine ait küllerin bulunduğu bir kısım da bulunuyor.
Sırbistan / Aziz Sava Katedrali
Bir Ortodoks kilisesi olan Aziz Sava Katedrali, başkent Belgrad’da bulunmaktadır. Orta Çağ zamanında Sırbistan’ın önemli bir kişiliği olan Aziz Sava’ya ithaf edilen kilise, Başpiskopos Sava’nın gömüldüğü yere inşa edilmiştir. Avrupa’nın onuncu, Sırbistan’ınsa en büyük katedrali olma özelliği taşıyor. Katedralde yıl içerisinde birçok dini kutlama yapılmakta olup, 100 bin kişilik kapasiteyle hizmet vermektedir. Bu kilise, teknik açıdan bir katedral değildir ancak büyüklüğünün ve öneminin belirtilmesi için katedral olarak adlandırılmaktadır.
Sırbistan / Ulusal Müzesi
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan müze, 10 Mayıs 1844 tarihinde açılmıştır. Eski Yugoslavya ve Sırbistan’ın hem en eski hem de en büyük müzesidir. İçerisinde 400 binden fazla eser bulunmasıyla dikkat çeker. Sırbistan’a gezilerinizde ziyaret etmenizin tavsiye edildiği önemli bir yer olup, birçok değerli eseri bünyesinde barındırmaktadır.
Sırbistan / Kalemegdan
Belgrad’daki kale alan, günümüzde kale alanı ve park olarak anılan bir alandır. Kalemegdan adı Türkçe kökenli olup kale ve meydan kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Sırp halkının dilinde ise Kalemegdan halini almıştır. Bu isim Osmanlı döneminde konulmuş olup, günümüzde de halen geçerliliğini korumaktadır. Belgrad’daki görülmesi gereken en güzel meydanlardan biridir ve Büyük Savaş Adası’nı da bünyesinde barındırmaktadır. Tarihte birçok kez Türk akınlarına maruz kalan bölge, Osmanlı zamanında Muhteşem Süleyman tarafından alınmış olup birçok Türk izlerini de üzerinde taşımaktadır.
Sırbistan’da gezilmesi gereken diğer yerler: Nis Fortress, Belgrade Zoo, Manasija Monastery
13) Vizesiz Şili
Şili Gezilecek Yerler
Güney Amerika kıtasının güneybatı kıyısında yer alan Şili, 4200 kilometre boyunca uzanan sahil şeridine sahiptir. Ülke kuzey, orta ve güney olmak üzere 3 bölgeye ayrılmıştır. Ülkenin en önemli bölgesiyse Orta Şili’dir. 3 bölgesinde de değişen iklimler görülen Şili’de kuzey bölgesi oldukça kuraktır. Şili topraklarının 4’te 1’ini ormanlar oluşturmaktadır.
16 milyon nüfusu var ve bu insanların %81’i şehirde ikamet etmektedir. Bu kıyı ülkesinde İspanyolca konuşulur ve halkın %95’i Katolik’tir.
Şili / Torres del Paine Milli Parkı
Birçok farklı ve özel hayvan türünü içerisinde barındıran ve adını içerisindeki 3 adet granit kayalı dağdan alan park Şili Patagonyası içerisinde yer almaktadır. Günümüzden 14 bin yıl önce, Patagonya’daki son buzul çağının sona ermesiyle buradaki buzullar erimektedir. 2420 kilometrekare alan kapsayan milli park aynı zamanda 3 bin metre yükseklikteki dağları da içerisinde barındırır.
Bu park Şili hükümeti tarafından 1959 yılında kurulmadan önce, içindeki ormanlar, koyunlara otlak alanı açmak isteyen arazi sahipleri tarafından yakılmış. Günümüzdeyse, doğal alan kendini toparlaması için normal akışına bırakılmıştır. 1978 yılında UNESCO’nun doğal biyosfer koruma alanı olarak ilan ettiği parkta, 2005 yılında dikkatsiz bir turistin neden olduğu bir yangın sonucunda 15 bin hektar ormanlık alan kül olmuştur.
Şili / Villarrica Yanardağı
Şili’nin Arjantin sınırında halen aktif bir volkan olan Villarrica Yanardağı 2.840 m yüksekliğindedir. Kayda geçen ilk patlaması 1558 yılında gerçekleşmiştir. Daha sonra gerçekleşen birçok faaliyetle de çevresine birtakım zararlar vermiştir.
Şili’deki en çok ilgi çeken turistik simgelerden olan bu yanardağda geçtiğimiz 500 yıl içerisinde 50’nin üzerinde patlama olduğu bilinmektedir.
Şili’de gezilmesi gereken diğer yerler: San Cristobal Hill, Santa Lucia Tepesi, Santiago Costanera Center,La Moneda Sarayı
14) Vizesiz Panama
Panama Gezilecek Yerler
Orta Amerika’nın en güneyindeki ülke konumunda olan Panama’nın nüfusu yaklaşık 3,5 milyondur. Ülke, kendi adını taşıyan Panama Kanalı’yla tanınmaktadır. Sıcak ve nemli bir iklime sahiptir. Ocak ve mayıs aylarında ise kısa süreli de olsa kuru bir mevsim hâkim olur.
Panama / Panama Kanalı
Burası, Atlas Okyanusu’yla Büyük Okyanusu bağlayan, çok önemli bir su kanalıdır. 1914’te kullanıma açılan bu kanalın inşasını ABD üstlenmiş. Bu kanalın yapımında birçok zorlukla karşılaşılmış, büyük salgınlar yayılmış yaklaşık 27 bin işçi canından olmuştur. Bu kanal yapıldıktan sonra, 22 km yol alan bir gemi bu kanal sayesinde 9 km yol alarak istediği yere ulaşabilme imkânına kavuşmuştur. Bu mühendislik harikası olan kanaldan açıldığı günden bu güne kadar yaklaşık 1 milyon geminin geçiş yaptığı tahmin ediliyor. Ülkenin tanınmasında önemli rol oynamış ve ülke gelişimine katkı sağlamıştır.
Panama / Amerika Köprüsü
1962 yılında 20 milyon dolar harcanarak yaptırılan Amerika Köprüsü, Büyük Okyanus ile Panama Kanalı’nı birbirine bağlayan önemli bir köprüdür. Centennial Köprüsü, yapılana kadar Kuzey Amerika ile Güney Amerika’yı birbirine bağlayan tek kalıcı geçit olma özelliğini taşıyordu.
Etkileyici bir görünüme sahip olan köprünün altından gün içerisinde çok sayıda gemi geçmektedir. 2004 yılında Centennial Köprüsü’nün açılışına kadar önemli bir yeri olan köprü, ihtiyaç üzerine yapılmış. Yapımı 1923 yılından beridir düşünülmekte olan köprü gerekli koşulların sağlanmasıyla ancak 1962 yılında inşa edilmiştir.
Panama’da gezilmesi gereken diğer yerler: Panama Metropolitan National Park, Panama Ancon Hill, Miraflores Panama
15) Vizesiz Katar
Katar Gezilecek Yerleri
520 bin nüfuslu ülkede para birimi olarak Katar Riyali kullanılmaktadır. Ülkenin tarihi daha çok yenidir. Bu bölgeyi uzun yıllar boyunca aşiretlerin başındaki kişiler yönetmiştir. Güneyi çöllerle kaplı olan ülkenin kuzey kısmında biraz da olsa otlak alanlar bulunmaktadır. Ancak ülke içerisinde göl ve akarsu yoktur. Bu nedenle de su ihtiyacını kuyulardan yahut arıtma teknolojisi kullanılarak denizlerden sağlanmaktadır.
Ülkedeki geçim kaynağı ise petrol kaynaklarıdır. Kıyılarından yılda çok sayıda inci çıkarılır. Kışın hava bir nebze serinlese de soğuk olmaz ve yazın sıcaklıklar neredeyse 50 °C’ye kadar çıkar. Çoğunlukla Arapların yaşadığı ülkede Müslümanlık hâkimdir.
Katar / İslam Eserleri Müzesi
Dünyadaki sayılır mimari eserlerden biri olan, Doha’daki İslam Eserleri Müzesi 2008 yılının aralık ayında açılmıştır. Bu müze için kıyıdan 60 metre ileride yapay bir ada kurulmuş ve müze bu adaya inşa edilmiş. Bu müzeye girişler ücretsizdir. Haftanın her günü çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzede 7. ve 19. yüzyıllar arasındaki el yazmaları, ahşap, dokuma, değerli taş ürünleri gibi birçok şey bulunmakta.
Burada ilgi çekici hediyelikler de bulunuyor. Ayrıca Osmanlı’dan kalma birçok tarihi eseri görmeniz de mümkün. Doha’ya giderseniz, iç yapısının tasarımıyla müzeden çok sanatsal bir yapıtı andıran İslam Eserleri Müzesi’ne gitmeden geri dönmeyin.
Katar’da gezilmesi gereken diğer yerler: Mathaf Museum Doha, Corniche Qatar, Doha The Pearl
Giriş Kapısında Kolaylıkla Vize Alabileceğiniz Ülkeler
1. Andorra (90 gün) | 74. Mısır (Kapıda transit 24 saat) |
2. Antigua-Barbuda (30 gün) | 75. Mikronezya (30 gün) |
3. Arjantin (90 gün) | 76. Moğolistan (30 gün) |
4. Arnavutluk (90 gün) | 77. Moldova (90 gün) |
5. Aruba (Şengen veya ABD varsa kapıda) | 78. Montserrat (Şengen veya ABD varsa kapıda) |
6. Azerbeycan (Bakü Havaalanı 10$ / 30 gün) | 79. Mozambik ( Kapıda 80$ / 30gün) |
7. BAE (Transit 50$) | 80. Myanmar (e-visa) |
8. Bahamalar (8 ay) | 81. Nepal (25$ / 15 gün) |
9. Bahreyn (Kapıda 15$/14 gün) | 82. Nikaragua (90 gün) |
10. Bangladeş (Dhaka havaalanı 50$ / 30 gün) | 83. Pakistan (Şengen veya ABD varsa kapıda) |
11. Barbados (180 gün) | 84. Palau (30 gün) |
12. Belarus (30 gün) | 85. Panama (180 gün) |
13. Belize (90 gün) | 86. Paraguay (90 gün) |
14. Bolivya (90 gün) | 87. Peru (180 gün) |
15. Botswana (90 gün) | 88. Rusya (30 gün) |
16. Bosna-Hersek (90 gün) | 89. Rwanda (Kongo sınır kapısı 30$ / 3 gün) |
17. Brezilya (90 gün) | 90. Samoa (Kapıda 60 gün) |
18. Brunei (Transit 5$-2015’te vizesiz) | 91. Senegal (e-visa) |
19. Burkina Faso (Kapıda 75€ / 30 gün) | 92. Seyşeller (90 gün) |
20. Burundi (Kapıda 40$ / 30 gün) | 93. Sırbistan (90 gün) |
21. Cape Verde (Kapıda 25€ / 90 gün) | 94. Singapur (30 gün) |
22. Cibuti (Kapıda 25€ / 30 gün) | 95. S.Kitts&Nevis (90 gün) |
23. Cook Islands(30 gün) | 96. S.Lucia (45 gün) |
24. Çin (Transit 24 saat free) | 97. Solomon (30 gün) |
25. Dominik C(Kapıda 10$ / 30 gün) | 98. South Georgia (90 gün) |
26. Dominika (21 gün) | 99. Sri Lanka (Kapıda 30$/ 30 gün) |
27. D.Timor (Kapıda 50$ / 30 gün) | 100. Sudan (Kapıda 100$ / 30 gün) |
28. Ekvador (90 gün) | 101. Suriye (90 gün) |
29. El Salvador (90 gün) | 102. Svaziland (30 gün) |
30. Endonezya (Kapıda 35$ / 30 gün) | 103. S.Vincent&Gren (30 gün) |
31. Ermenistan (Kapıda 13$ / 120 gün) | 104. Şili (90 gün) |
32. Fas (30 gün) | 105. Tacikistan (Kapıda 45 gün) |
33. Fiji (120 gün) | 106. Tanzanya (Kapıda 50$ / 90 gün) |
34. Fildişi Sahili (e-visa) | 107. Tayland (30 gün) |
35. Filipinler (30 gün) | 108. Tayvan (Kapıda 80$/ 30 gün) |
36. Filistin (30 gün) | 109. Togo (Kapıda 15€ / 7 gün) |
37. G.Afrika (30 gün) | 110. Tonga ( Kapıda 30 gün) |
38. G.Kore (90 gün) | 111. Trinidad&Tobago (90 gün) |
39. Guatemala (90 gün) | 112. Tunus (90 gün) |
40. Gürcistan (90 gün) | 113. Turks&Caicos (30 gün) |
41. Haiti (90 gün) | 114. Tuvalu (Kapıda 30 gün) |
42. Honduras (90 gün) | 115. Uganda (Kapıda 50$ / 90 gün) |
43. Hong Kong (90gün) | 116. Ukrayna (90 gün) |
44. Irak (30 gün) | 117. Umman (Kapıda 30 gün) |
45. İran (90 gün) | 118. Uruguay (90 gün) |
46. Jamaika (90 gün) | 119. Ürdün (90 gün) |
47. Japonya (90 gün) | 120. Vanuatu (Kapıda 30 gün) |
48. Kamboçya (Kapıda 30$ / 30 gün) | 121. Vatikan (90 gün) |
49. Karadağ (90 gün) | 122. Venezuela (90 gün) |
50. Katar (14 gün) | 123. Virjin Adaları (30 gün) |
51. Kazakistan (30 gün) | 124. Yemen (2015’te vizesiz olacak) |
52. Kenya (Kapıda 50$ / 90 gün) | 125. Zambiya (Kapıda 50$ / 90 gün) |
53. Kırgızistan (30 gün) | 126. Zimbabwe (VictoriaFalls Sınır kapısı 100$ / 30 gün) |
DipNot: Vize Ücretleri zamanla değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyatları konsolosluklardan öğrenebilirsiniz.
Vizesiz Gidilen Ülkeler Ve Gezilecek Yerleri – 1. Bölüm İçin Tıklayın!