
Mardin’de gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden bir tanesi olan Zinciriye Medresesi, şehrin simge mekanlarından bir tanesi olması ile bilinmektedir.
Bu yönüyle oldukça değerli olan medresenin Sultan İsa adıyla da anıldığını ifade etmek gerekir. Siz de Mardin’i keşfe çıkmış bir seyyahsanız mutlaka bu medreseyi ziyaret etmelisiniz. O halde medreseyi ziyaret etmeden önce sizi nelerin beklediğine daha yakından bir göz atalım!
Kısa bilgi: Doğu bölgesinin incisi Mardin‘e kadar gelmişken, buradaki kısıtlı zamanınızı eşsiz kılacak; Mardin gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz geçirin derim.
Sultan İsa Medresesi’nin Videosu
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Zinciriye Medresesi (Sultan İsa) Hakkında Tarihi Bilgiler
Zinciriye Medresesi, Artuklular döneminde Melik İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından inşa edilmiştir. İnşa yılı 1385 olarak bilinen medresenin devasa bir giriş kapısı ve mimari işçiliği vardır. Medrese olma özelliği ile çeşitli bölümlerden oluşurken Selçuklu Dönemi süsleme anlayışını da iyi bir şekilde yansıtmaktadır.

İki katlı ve iki avlulu şekilde tasarlanan medresenin devasa bir giriş kapısı vardır. Özellikle de giriş kapısında yer alan çok özel işlemeleri sayesinde pek çok insanın ilgi dolu gözlerinin odağı olur.
Medresenin Sultan İsa adıyla anılmasında banisinin adı ve Moğol istilası sırasında Sultan İsa’nın burada hapsedilmesinin çok büyük bir payı vardır. Geçmişte rasathane olarak kullanılan medrese Cumhuriyet döneminde müze olarak da faaliyet göstermiştir.
Zinciriye Medresesi’nin İsmi

Zinciriye Medresesi’nin bu isimle anılmasına neden olacak bir durum olmasa da rivayetlere göre medresenin tam karşısında yer alan Ulu Cami ile medrese arasında altın bir zincir bulunmaktaydı. Bu iki yapıyı birbirine bağlayan bu zincirin Moğol istilası esnasında yağmalandığı ifade edilmektedir.
Günümüzde zincir olmasa da medresenin Zinciriye adıyla anılmaya devam ettiği kabul edilmektedir. Bölge halkı genel anlamda bu ismi tercih etse de kaynaklarda karşı karşıya kalacağınız Sultan İsa Medresesi’nin de Zinciriye Medresesi’ne işaret ettiğini bilmelisiniz.
Mimari Özellikleri

Artuklu mimarisinin güzel örneklerinden bir tanesi olan Medrese, bir ilim yuvası olarak tasarlanmıştır. Bu özelliği ile derslik ve odacıkların yer aldığı medresenin sarı kesme taştan inşa edildiği görülmektedir. Kasımiye Medresesi’ne benzer şekilde çok büyük ve işlemeli bir kapısı vardır.
İki katlı olmasının yanı sıra konumu nedeniyle oldukça ilgi çekici olan medrese Mardin Kalesi’nin hemen altında ve Mezopotamya ovasına hâkim bir noktadadır. Bu özelliği geçmişte rasathane olarak kullanılmasındaki temel faktörler arasında kabul görmüştür.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri
Giriş ücreti: Mardin’in en görkemli noktalarından bir tanesi olan Zinciriye Medresesi’ne girişler ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: Açılış saatleri ise 08.00 ile 17.00 arasındadır. Saat uygulaması yaz aylarında değişkenlik göstermektedir.
Zinciriye Medresesi (Sultan İsa) Ulaşım Bilgileri
Adres: Şar, Pk: 47100 – Artuklu / Mardin
Nerede?: Mardin’in en merkezi noktalarından bir tanesinde yer alan Sultan İsa Medresesi’ne ulaşmak için izlemeniz gereken yol oldukça basittir.
Nasıl gidilir?: Özel aracıyla buraya gelmek isteyenlerin Cumhuriyet Meydanı’nda aracını otoparka bıraktıktan sonra doğu istikametine doğru yaklaşık 5-10 dakika yürümesi gerekir. Kuyumcular Çarşısı’nın içerisinde bulunan ve Mardin Kalesi’ne doğru çıkan merdivenleri kullanarak Zinciriye Medresesi’ne ulaşabilirsiniz.
Toplu ulaşımla: Zinciriye Medresesi’ne ulaşmak için Kasaplar Çarşısı durağında inebilirsiniz. Buradan az ilerleyerek kaleye doğru çıkan merdivenleri kullanarak Zinciriye Medresesi’ne ulaşabilirsiniz.