Aslında Truva Antik Kenti Bizim Biga yarımadası olarak bildiğimiz yer, antik çağlarda Truva olarak adlandırılıyordu. Marmara Denizini de içine alan Truva, Edremit ve Çanakkale Boğazını kapsıyor. Truva Kentinin bulunduğu mevki ise tam olarak Hisarlık denilen ve Çanakkale merkezine otuz kilometre kadar uzaktadır. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda bölgenin 3 bin sene önceye dayanan yerleşim birimlerine sahip olduğu tespit edildi. Bu yerleşim düzeni Roma’ya kadar kesintisiz olarak sürdü. Truva kenti bugün Kültür bakanlığı bünyesinde bulunuyor.
Bu bölgeye gittiğiniz zaman restore edilerek kurtarılan Truva evlerine tanık olabilirsiniz. Mimari yapı bakımından balık sırtına benzer duvarları fark edeceksiniz. Ayrıca evler bir ya da iki odalıdır. En eski ev yapılarının bulunduğu kent 1998 senesinden bu zamana kadar Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor. Bu kente en meşhur yapı veya sembol ittihaz edilen mimari eser Athena adındaki tapınak. İmparator Serhas’ın bu tapınağa seferler öncesinde kurban bağışladığı ve yine Büyük İskender tarafından tapınağın ziyaret edildiği tarihi kaynaklarda yer alıyor.
Şehrin Mitolojideki Anlatımı
Zeus kendisini kandıran Ate’yi Olympus’tan aşağıya atıyor. Düştüğü yerde ise Truva şehri kuruluyor. Kenti İlios denilen Tros’un oğlu kurmuştur. Aslında şehrin kuruluşu bu kadar da basit değil. Önce Frigya kralının düzenlediği bir yarıştan söz edilir. Daha sonra yarışı kazanan İlios’a siyah bir boğa hediye edilir. Boğa koşarak Ate’nin düştüğü yere çöker. İlios ise buraya Trova şehrini kurar.
Truva Savaşı
Şehri gezmeye başladığınızda aklınıza ilk gelen sorulardan birisi, Truva savaşı oluyor. Nedir, neyin nesidir derken tur rehberi bu konu hakkında da bazı bilgiler veriyor. Savaşın sebebi ise oldukça ilginç. Çünkü tanrıçalar arasında geçen bir güzellik yarışından bahsediliyor. Bu güzellik yarışı evli bir tanrıça tarafından kazanılıyor. Ancak bu evli tanrıçaya aşık olan Paris, en güzel tanrıçayı Truva şehrine kaçırıyor. Bu ise Truva şehrinin yıkılmasına neden olan savaşı başlatıyor.
Tabi savaştan bahsedilirken yine oldukça popüler olan Truva atı aklınıza takılıyor. Bu konu hakkında da tur rehberleri bilgi veriyor. Odysessus adındaki tanrı tarafından ortaya atılan fikir, Truva savaşının bitmesi ve galip gelmek için ortaya atılmış. Öyle ki truvaya girmek için önemli bir yol olarak düşünülmüş. Bu itibarla Truva atı, Truva kentine hediye olarak sunulmuş. Truvalılar anıt olarak gördükleri ve içerisini boş zannettikleri ahşaptan yapılmış Truva atını kent merkezine götürür ve kutlama yaparlar. Ancak karanlık çöktüğü zaman Truva atına gizlenen askerler çıkarak, kenti yağmalamaya ve Truvalıları öldürmeye başlar. Truva atı efsanesi o kadar popüler oldu ki, deyim olarak da birçok milletin edebiyatında yer almıştır.
Truva Antik Kenti Ziyaretler Saatleri ve Giriş Ücreti – 2022
Ziyaret Saati: Truva Antik Kenti, haftanın 5 günü açık. 09:00 ve 17:00 saatleri arasında müze kartınızla ziyaret edebilirsiniz.
Giriş Ücreti: Müze kartı olmayan kişiler için giriş ücreti 35 liradır.
Truva Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: 17100 Kalafat/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Nasıl Gidilir?: Çanakkale il merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre kadar uzaklıkta. Ancak özel arabası olanlar için Truva Kentine gitmek oldukça kolay. Ezine yolu üzerine çıkan araç sahipleri Kuzey istikametinde gitmeleri gerekir. Yani Gelibolu yarımadası yönüne doğru. Yol üzerinde Çıplak ve Tevfikiye köyleri için yapılan yola sapılması gerekiyor. Buradan 5 km sonra Truva Kentine ulaşacaksınız. Sizi ilk karşılayacak olan Truva Atı olacak.
Truva Antik Kenti Resimleri