Erzurum Atatürk Evi
Erzurum’un görülmesi gereken yerleri sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. Bundan önceki yazılarımızda sizlere Erzurum da bulunan Narman peri bacaları, Tortum şelalesi ve Balıklı köyü ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Bu yazımızda Erzurum Atatürk Evi hakkında bilgiler vermek istiyoruz. Erzurum Atatürk Evi nerede, nasıl gidilir, hangi bölümler var, hangi eserler sergileniyor ayrıntılar yazımızın devamında.
Erzurum Atatürk Evi Genel Bilgiler
1984 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Atatürk Evi Müzesi, geçmiş yıllardan günümüze kadar çeşitli evrelerden geçmiş klasik bir Erzurum Evi tipindedir. İlk olarak 1890 yılında inşa edilen ev, 1915 – 1916 yılları arasında Almanya Konsolosluğu olarak hizmet vermiş, 1918 yılından 1984 yılına kadar ise Vali Konağı olarak kullanıldıktan sonra günüzmüzde Atatürk Evi Müzesi olarak ziyaretçilere kapılarını açmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, 1919 yılında Erzurum’a gelmiş ve Kongre hazırlıkları döneminde konaklamak için sırasıyla Cumhuriyet Caddesi’ndeki Cinisli’lere ait konakta ve hemen yanındaki Gözübüyük’lerin evinde konaklamıştı. 29 Ağustos 1919’da iki katlı vali konağına taşınan Atatürk ve arkadaşları 52 gün bu evde konaklamıştır. Atatürk ve arkadaşları evden çıktıktan sonra yeniden vali konağı olarak kullanılmaya devam edilmiştir.
Cumhuriyet ilan edildikten sonra Erzurum’a ikinci ziyaretini gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk’e Erzurum halkı Vali Konağı olarak kullanılan evi hediye etmişlerdir. Atatürk Evi Müzesi, 1930 – 1934 yılları arasında Kolordo Komutanlığı tarafından lojman olarak kullanılmış, sonrasında Çocuk Esirgeme Kurumu’na verilmiştir. 1984 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Evi olarak düzenlenmiş ve müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
Atatürk Evi’nin Bölümleri
3 Ekim 1984 yılında ziyarete açılan Atatürk Evi Müzesi; bodrum katı, zemin kat, birinci kat ve çatı katı bölümlerinden oluşmaktadır.
Zemin Kat Bölümü: Eve giriş yaptıktan sonra sağ bölümde Kazım Karabekir ve Kazım Yurdalan’a ait eşya, belge ve resimler sergilenmektedir. Yine bu odadaki kapıdan başka bir odaya geçilmektedir ve bu odada Erzurum Müdafai Hukuki Milliye Cemiyeti Başkanı Raif Dinç’e ait silahlar, resimler ve çeşitli giysilerle birlikte bazı belgeler de sergilenmektedir.
Bu odanın hemen karşısında yer alan odada ise Envari Şarkiye ve Albayrak (Dönemin Türk Gazeteleri), Erzurum Kongresi bildirilerilerinin basımının yapıldığı matbaa makinesi sergilenmektedir.
Birinci Kat: Birinci katın merdiven başında Atatrük’ün de bulunduğu ve toplu halde çekilen büyük boy resim sergilenmektedir. Yine döneme ait koltuk ve sehpaların da sergilendiği bölümden antre kısmına geçtikten sonraki bölümde Erzurum Kongresi üyelerinin resimleri ve biyografilerinin bulunduğu salon, çalışma odası ve yatak odası bulunmaktadır.
Çalışma odası: O dönemde yapılan ceviz oymalı vitrin, çalar saat, orta masa, cevizden yapılma koltuk ve sandalyeler sergilenmektedir. Yatak odasında ise Atatürk’ün yatmış olduğu karyola, aynalı konsıli gardırop, koltuk, sehpa ve çalar saat sergilenmektedir.
Atatürk Evi Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücreti
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç diğer günlerde 08.00 – 12.00, 13.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giriş Ücreti: Atatürk Evi Müzesi’ne giriş ÜCRETSİZDİR.
Atatürk Evi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Cumhuriyet Caddesi Yukarı Mumcu, Yakutiye/ERZURUM
Telefon: 0442 234 20 37
Nasıl gidilir?: Erzurum merkezde bulunan Atatürk Evi Müzesi’ne gitmek için şehirlerarası otobüs kullananlar taksi ile ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirler. Şahsi aracıyla gitmek isteyenler ise Erzincan – Erzurum karayolunun Atatürk Üniversitesi yol ayrımından Cemal Gürsel Caddesi istikametinde ilerledikten sonra Cumhuriyet Caddesi – Çaykara Caddesi – Yukarı Mumcu Sokak istikametlerini kullanarak ulaşabilirsiniz.