Hasan Boğuldu Göleti ve Şelalesi | Ziyaret ve Giriş Ücretleri – BALIKESİR
Kaz Dağları Milli Parkı önemli turizm noktaları arasında yer alan Hasan Boğuldu Göleti, şelalesi, doğası ve temiz havası ile gelenleri kendisine hayran bırakır. Burada yer alan doğal güzellikler arasında Hasan Boğuldu Şelalesi ve Sütüven Şelalesi bulunurken ormanın içerisine doğru yürüyerek bu noktalara ulaşılabilir.
Burada oluşan göletin su ısısı oldukça düşük bundan dolayı da yüzmek isteyenlerin serin bir suya girmesi gerekiyor. Ormanın bol oksijene ev sahipliği yaptığı görülürken ziyaretçilerin beğenerek ayrıldığı mekanlar arasında bu lokasyon da ilk sıralarda yer alır.
Önemli bilgi: Hazır Balıkesir‘e kadar gelmişken Kaz dağları gezilecek yerler için hazırladığımız keşif listemize de mutlaka bir göz atın.
Hasan Boğuldu Şelalesi’nin Videosu
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Hasan Boğuldu Göleti ve Şelalesi
Türkiye genelinde gezilebilecek birçok tarihi ve turistik lokasyonun olması yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker. Bu bölgelerde yer alan çeşitli tarihi ve doğal güzelliğin ise kendine özgü hikayeleri olurken bunlardan biri de Hasan Boğuldu Göleti’dir. Hasan Boğuldu Göleti Nerede? Merak edilirken Balıkesir ilinde yer alan Kazdağları Milli Parkı bu gölete ev sahipliği yapar.
Balıkesir ili Akçay-Altınoluk yolu üzerinde ziyaret edilebilen bu nokta ormanın içerisinde yer alan ve doğal güzelliği ile gelenleri kendisine hayran bırakan bir yerdir. Özellikle yaz aylarında gelen ziyaretçiler göletin soğuk sularına girebilir.
Hasan Boğuldu Göleti Hikayesi
Gölet ismini bir efsaneden alırken bu efsanenin acıklı bir hikayesi olduğu görülür. Anadolu’da sık rastlanan pek çok aşk hikayesi gibi Hasan Boğuldu Göleti’nin hikayesi de sonu ayrılıkla biten iki gencin büyük sevgisini anlatır.
Bu hikâyede kavuşamayan çiftlerin sonu ölümle biterken her ikisinin adına da doğada bir iz bırakmıştır.
Hikâyeye göre Emine bir aşiret kızıdır ve Hasan’la tanışması pazar yerinde alışveriş sırasında olur. Köylü bir genç olan Hasan’la aşiret kızı Emine birbirlerini severler. Evlenmek istediklerinde ise Emine’nin babası bu izdivaca olumlu bakmaz.
Evlenebilmeleri için kendilerine bazı koşullar sunan Emine’nin babası Hasan’dan 40 okkalık bir tuz çuvalını sırtında taşımasını ister. Hasan’ın bu tuz çuvalını sırtından indirmeden Emine’nin köyüne kadar taşıması gerekmektedir.
Hasan kendisine verilen bu işi yapmakta çok zorlanır. Tuz çuvalını taşımakta güçlük çeken Hasan, aynı zamanda sırtında yaralar açılması nedeni ile de sıkıntı yaşar. Bunu başaramayacağını anladığında ise artık yürümeye mecali kalmamıştır.
Yere düşüp ayağa kalkamayınca Emine’ye kaçmayı teklif eder. Fakat Emine’nin buna olumlu bakmaması ikisi arasında bir ayrılığın yaşanmasına yol açar. Emine Hasan’ı orada bırakıp geri döner. Fakat bir süre sonra pişmanlık duyup geri gelmeye kalkınca çıkan fırtınadan bunu başaramaz.
Fırtına geçip de gün ağardığında Hasan’ın yanına gitmek isteyen Emine gittiği yerde onu göremez. Etrafı aramaya başladığında ise gölette Hasan’ın gömleğini bulur. Ardından ise kendisinin ona verdiği yazmayı bulan Emine b u yazma ile üzüntüsünden kendisini ağaca asar. Göletin yanında yer alan o ağaç da Emine Çınarı olarak bugüne kadar halk tarafından anlatılır.
Gölet Hasan’ın burada boğulması nedeni ile Hasan Boğuldu olarak adlandırılırken hemen yanındaki çınar ağacına da Emine Çınarı adının verilmesi kavuşamayan bu aşıkların acıklı hikayesini anlatmaktadır.
Bu hikâye geçmişten bugüne ağızdan ağıza anlatılarak efsane haline dönüşmüştür. Doğal güzellikleri ile göz kamaştıran bu milli park içerisinde yer alan gölet ve çınarın hikayesi günümüzde dahi dinleyenleri etkileme gücüne sahiptir.
Yapılabilecek Aktiviteler
Günümüzde Hasan Boğuldu Göleti yakınında yer alan piknik alanı gelen ziyaretçilere ev sahipliği yaparken aynı zamanda bu gölete girerek serinleme imkânı da sunar.
Bundan dolayı da pek çok misafir özellikle yaz aylarında buraya gelerek hem dinlenir hem de bu ilginç hikâye hakkında anlatılanları dinler.
Alabalığı ile ünlü bölgede balık yemek ve ruhu dinlendiren doğasında uzun yürüyüşler yapılabilecek diğer aktiviteler arasındadır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri: 2024
Ziyaret saatleri: Haftanın 7 günü saat 07:00 – 20:00 arası ziyaretçilere açıktır.
Giriş ücreti: Kişi başı 50 TL araçla giriş ise 80 TL’dir.
Hasan Boğuldu Göleti ve Şelalesi İletişim Bilgileri
Adres: Beyoba, 10300 – Edremit / Balıkesir
Nerede?: Hasan Boğuldu Göleti Edremit Akçay karayoluna 2km, Zeytinli’ye ise 4km mesafededir.
Nasıl gidilir?: Altınoluk-Edremit karayolundan giderken 20. Km’de karşınıza Zeytinli köyü tabelası çıkacaktır. Buradan girip, köprüyü geçerek Beyoba köyüne ulaşabilirsiniz. Dar ve virajlı olan yolda dikkatli araç sürmek tavsiye edilir.