Malum önümüz kış. Hazırlıklara şimdiden başlayalım dedik. Kışın Mutlaka Görülmesi Gereken 15 Yeri sizler için derledik. Bu kış nerelere gidilebilir? neler yapılabilir? sizler için araştırdık. Gelin buralara birlikte göz atalım.
Kışın Mutlaka Görülmesi Gereken 15 Yer
1- Ilgaz Kayak Merkezi
Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu ve Çankırı illeri arasında bulunan Ilgaz Dağı üzerinde 2850 metre rakımlı alanda kurulmuş olan Ilgaz Milli Parkı içinde yer almaktadır. Kayak sezonu aralık ayıyla birlikte başlayıp nisan ayına kadar devam etmektedir. Gerek bölge halkının gerekse ülkenin çeşitli bölgelerinden her yıl binlerce kişiyi misafir eden Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu’nun en önemli turizm noktalarından birisidir. Kar kalınlığı ise 50 cm ile 2,5 metre arasında değişmektedir.
2- Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış kayak merkezi Kars-Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda Çamurlu Dağ’da bulunmaktadır. Sarıkamış harekâtı olarak tanıdığımız ilçe son yıllarda kayakçıların gözde merkezi olmaya başlamıştır. Sarıkamış sarıçam ormanlarının çevrelediği bir alana sahip olmasının yanı sıra dünyanın kayak merkezi olarak bilinen Alp Dağlarının da ki gibi kristal kara sahiptir. Kristal kar buzlanma yapmayıp ilk yağdığı gibi durabilme özelliğine sahiptir.
3- Uludağ Kayak Merkezi
Bursa’nın güneybatı bölümünde bulunan Fatintepe ve Kuşaklıkaya Tepeleri üzerine kurulmuş olan Uludağ Kayak Merkezi, 11 bin 338 hektarlık alan içinde kurulmuş olan ülkemizin en önemli kayak merkezlerinin başında gelmektedir.1961 senesinde Milli Park ilan edilen ve Bursa şehir merkezine 36 kilometrelik mesafede bulunan Uludağ Kayak Merkezi, gelişmiş imkanları ve kalitesi ile ülkemizdeki kış turizminin merkezi konumunda bulunmaktadır. Yaz mevsimi için Antalya, Bodrum ne anlam ifade ediyorsa, kışın da Uludağ aynı anlamı ifade ediyor.
4- Kartepe Kayak Merkezi
Kartepe Kayak Merkezi, kış turizminin yeni kayak merkezi olma yolunda ilerlemeye devam ederken, ziyaretçilerine gerek günübirlik gerekse konaklama imkânıyla unutulmaz anlar yaşatıyor. Kocaeli’nin hemen çıkışında Maşukiye’de bulunan Kartepe Kayak Merkezi, konum olarak da son derece güzel bir noktada yer alıyor. İstanbul’a ortalama 130 km uzaklıkta olan Kartepe Kayak Merkezi’ne günü birlik gitmeniz de mümkün diyebiliriz.
5- Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’un güney batısında bulunan Palandöken Dağları üzerine kurulmuş olan kayak bakımından Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip olan kış turizminin önemli yerlerinden biridir. Karasal iklimin yoğun şekilde yaşandığı kayak merkezinin başlangıç yüksekliği 2.200 metre, Ejder Tepe Noktası adı verilen en zirve noktası ise 3176 metredir. Kayak merkezinde ortalama kar kalınlığı 2 – 3 metre arasında değişmektedir.
6- Abant Gölü
Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında 1400 m. den 1700 m. ye kadar yükseklikte olan birçok tepe vardır. Bu tepelerin eğilimi 10-45 arasındadır. Abant Gölü Tabiat Parkı; Batı Karadeniz sıradağlarının Karadeniz sahiline paralel 2. kolunu oluşturan Abant ve Keremali sıradağlarının kolları arasındadır.
7- Sapanca Maşukiye
Maşukiye köyünde, Kartepe eteklerinin şahane manzarasını seyredebilir, Samanlı dağlarının bol oksijenli havası ile buluşabilirsiniz. Maşukiye dört mevsim gezilebilecek bir yerdir. Maşukiye’ye ulaşıldığında, önce çayınızı yudumlayabilir ardından Alabalık Vadisi adlı yerde çok sayıda lezzetli alabalık restoranlarının olduğu yere ulaşabilirsiniz. Kuş ve şelale sesleri ile birlikte yemek yiyebilir, Maşukiye Kartepe yolunda doğal sucuk ve ekmeğin lezzetine varabilirsiniz. Maşukiye’de doğal ürünler satın almak da mümkün.
8- Yedigöller
Yedigöller, Bolu iline bağlıdır. Fotoğrafçılar için eşsiz güzelliklere sahip olan Yedigöller, kuzeyden güneye doğru sıralanmış 7 adet gölden oluşmuştur. Bu göllerin isimleri: Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’dür.
9- Ayder Yaylası
Ayder yaylası, Rize’ye 69 km uzaklıkta Çamlıhemşinilçesinin 19 km güneydoğusunda 1350 metre yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı yaylasıdır. Aşağı ve Yukarı Ambarlık Şelaleleri, yayla evleri, çeşit çeşit çiçeklerden elde edilen balları ve en çok da şifalı kaplıcasıyla ün salmış bir cennet parçasıdır burası…
10- Kapadokya Peri Bacaları
Nevşehir’e 7 km mesafede bulunan Kapadokya, olağan üstü güzelliğiyle hem yerli hem de yabancı turistler açısından ilgi çekici bir yerdir. Peri bacaları, yabancıların hazırladığı Türkiye’deki gezilmesi gereken yerler listesinde bile çoğu listede ilk sırada yer alır. Burayı gezerken sanki başka bir çağda, hatta başka bir gezegende dolaşıyor muşsunuz hissine kapılırsınız. Fotoğrafçılar için adeta eşsiz bir yer olup, çoğu turistik kısa filmde bahsi geçer. Her noktası ilgiyle gezilen peri bacaları, daha çok yabancı turistlerin, fotoğraf makinalarını elinden düşürmediği yer haline gelmiştir.
11- Pamukkale Travertenleri
Sadece ülkemizin değil, dünyanın en güzel yerlerinden birisi Denizli Pamukkale Travertenleri‘dir. UNESCO tarafından da tarihi miras olarak kayıt altına alınan yere her sene binlerce yabancı turist ve yerli turist geliyor. Masalımsı bir yer. Kendinizi harikalar diyarında zannedebilirsiniz. Kalabalıklaşan ve betonlaşan şehirlerden sonra doğal ve organik bir oluşum içerisinde yürümek, ne stres bırakıyor ne de gam, tasa ve dert!
12- Safranbolu
Karabük İlinin en büyük ve en gelişmiş İlçesi olan Safranbolu’yu her yıl yerli-yabancı ziyaretçileri tarafından turist akınına uğramaktadır.Dar sokakları olan Safranbolu’ ya geldiğinizde, arnavut kaldırımları ve cumba evlerin çıkma sokaklarında ruhunuzu teslim ederek keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız.
13- Uzungöl
Uzungöl Pek çok kişinin fotoğraflardan bildiği, “Şuraya bir gün gitmek lazım” dediği, ortasında büyükçe bir gölün yer aldığı eşsiz yer, Trabzon’ iline 99 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1090 metre yüksekte bulunan bir yerdir. Uzungöl’ün oluşumunu vadinin ortasına yamaçlardan düşen kayaları Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla ve bağlantısının denizle kesilmesiyle oluşmuş.
14- Ladik Gölü
Samsun‘un Ladik ilçesinde bulunan göl, ilçe merkezine 10 km, il merkezine 80 km uzaklıktadır. Adını ilçe merkezinden alan Ladik Gölü, 7 km uzunluğunda, 2 km genişliğindedir. Gölün üzerinde yüzen adacıklar ile son derece ilgi çekici bir sit alanıdır. Etrafında ki dağ ve orman manzaraları, özellikle güneşin batışı sırasındaki görüntüsü güzelliğine güzellik katmaktadır. Samsun ve çevresinde yaşayanlar için hafta içinde ki yorgunluklarını atmak isteyenler hafta sonları günübirlik bir tatil imkanı sunmaktadır. Ladik Gölü doğanın insanlara sunmuş olduğu en güzel yerlerden birisidir.
15- Şirince
Şirince Köyü İzmir Selçuk’a bağlı köyümüz geçmişten bugüne tarihi mimarisini korumuş olarak ziyaretçilerini bekliyor. Yazın sıcak günlerinden bunalanların rahatlıkla tercih edebileceği bir yer. Şirince’de bütün evler 2 katlı, adeta bir peri masalını anlatan sokaklarında yürümek size kendinizi bitmesini istemeyeceğiniz bir filmin içerisindeymiş siniz gibi hissettireceğinden kuşkumuz yok.