Osmanlı Dönemi’nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’de bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, son dönemlerde ülkemizin pek çok noktasından ziyaretçi akınına uğruyor. Uluslar arası alanlarda kazanmış olduğu ödüller ile yurtdışında da adını duyurmayı başaran müze, Edirne’ye yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ayrıca Sağlık Müzesi, Osmanlı Darüşşifasını günümüzde de yaşatmayı sürdüren tek müze olma özelliğine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde Selçuklular ve Osmanlılar dönemindeki tıp alanındaki gelişmelere günümüzde halen ışık tutulmaktadır.
1488 yılında Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan külliyenin içinde bulunan darüşşifa ve hemen yanındaki tıp medresesi, günümüzde Trakya Üniversitesi tarafından koruma altına alınmıştır. Çeşitli yazışmalar sonunda 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü, külliyenin cami bölümü hariç diğer alanlarını Trakya Üniversitesi’ne devretmiştir. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında külliye ihtişamını yeniden geri kazanmıştır.
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Tarihçe
Külliyenin temeli 1484 senesinde Sultan II. Bayezid tarafından bizzat atılmış olup, 4 yıllık çalışmaların ardından 1488’de hizmete sunulmuştur. Çok kubbeli tasarımı ile dikkat çeken külliyenin mimarı ise Hayrettin’dir. Dönemin en önemli sağlık, eğitim ve dini kurumlarının başında gelen külliye; hastane, tıp medresesi, cami, hamam, misafirhane, köprü gibi pek çok farklı birimden meydana gelmektedir. Bir nevi kompleks şeklinde tasarlanan külliye, dönemin sosyal devlet anlayışını da yansıtmaktadır.
Müzesi Giriş Saatleri Ve Ücreti
Müzeyi istediğiniz gün saat 09.00 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti için ödemeniz gereken fiyat ise 15 TL.Öğrenci,çocuklar,65 yaş üstü kişilere ücretsizdir.
Külliye İçinde Bulunan Bölümler
Külliye, çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Kısaca bu bölümlerden bahsedecek olursak;
- Darüşşifa (Hastane)
- Tabhane (Misafirhane ve Dinlenme Evi)
- Tıp Medresesi (Fakülte)
- Camii
- İmaret (Mutfak, depo, yemekhane, kiler vb)
- Köprü (Tunca Nehri üstünde)
- Hamam
- Su deposu
- Değirmen
- Sıbyan Mektebi (Günümüzde ilkokul)
- Mehterhane (Konservatuar)
- Muvakkithane (Saat hakkında bilgi veren kurum)
Saymış olduğumuz bu bölümlerden darüşşifa, tabhane, tıp medresesi, cami, imaret, köprü günümüze kadar gelmeyi başarmışlardır. Diğerleri ise zaman içinde yıkılmışlardır. II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar hakkında kısaca bilgi verelim.
Darüşşifa
İlk Avlu: İlk avlunun yer aldığı birinci bölümde eski dönemlerde poliklinik odaları olarak hizmet veren sıra odalarda günümüzde çeşitli sergiler bulunmaktadır. Hizmet Odaları bölümünde (mutfak, çamaşırhane, şuruphane) ise dönemin mutfak kültürü canlandırılmıştır. Bu bölümde Edirne’nin çeşitli noktalarından fotoğrafların bulunduğu bir sergi de mevcuttur.
Yine aynı avlu içinde bulunan ve geçmişte eczane ve ilaç deposu olarak kullanılan odalardan birinde hekimlik tarihini anlatan sergi, diğerinde ise sunum odası ve Edirne Sarayı’nın çizimleri bulunmaktadır.
İkinci Avlu: Burada küçük bir bahçe ve karşılıklı dizilmiş 4 oda bulunmaktadır. Geçmiş dönemde bu odalar, yönetici odaları olarak kullanılmıştır. Günümüzde odalardan birini müze yöneticisi kullanmaktadır. Diğer odalardan biri hekimbaşı odası olarak düzenlenmiştir. Diğer iki oda ise Dr. Rıfat Osman ve Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver odası olarak düzenlenmiştir.
Şifahane: Geçmiş dönemde hastaların yatırıldığı bu bölümde 4 yazlık, 6 kışlık oda ve bir de musiki sahnesi bulunmaktadır. Ortada bulunan şadırvandan akan su ile ruh hastası olanlar; su sesi, musiki ve güzel kokular ile tedavi edildiği bölümdür. Bu bölümde dolaşırken musiki ve sus sesinin karışımından oluşan muhteşem sesleri duyacaksınız.
Tıp Medresesi
23 Nisan 2008 tarihinde törenle açılan bu alanda geçmiş dönemlerde eğitim verilmiş ve dönemin hekimleri burada yetiştirilmiş. Bu bölümde 18 öğrenci odası, bir dershane ve bir de orta avlu bulunmaktadır. Yine bu bölüm; bekçi odası, öğrenci odaları, kütüphane, müderris odası, dershane, uygulamalı eğitim odaları mankenlerle yeniden canlandırılmıştır.
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Resimleri
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Yeniimaret/Edirne
Telefon: 0284 224 09 22
Nasıl Gidilir?: Daha önceki Edirne gezi yazılarında belirttiğimiz gibi, Edirne’ye Türkiye’nin her noktasından otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Edirne’nin İstanbul’a uzaklığı yaklaşık olarak 220 km’dir. İstanbul’dan otobüslerle ortalama 2.5 saatlik süre içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Müzeye ulaşmak için ise şu güzergahları kullanabilirsiniz:
- Şehir merkezinden E5 karayolu üzerinden Kapıkule istikametine doğru ilerlerken Gazimihal Köprüsünü geçer geçmez sağa dönerek yaklaşık 500 metre sonra müzeye varabilirsiniz.
- Bir diğer güzergah ise Edirne Valilik Binası’nın solundan Tunca Nehri istikametine doğru inerek Yalnızgöz ve Sultan II. Bayezid Köprüsü’nü geçtikten sonra müzeye ulaşabilirsiniz.
- Eğer Edirne’ye otobüs ile gelmişseniz; otogardan ya da şehir merkezlerinden hareket eden 3A, 1A sefer sayılı minibüslere binerek müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.