Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler Listesi
Sahil geçidi gezimizde bu hafta sonu Anadolu hisarı gezilecek yerler ve görülmesi gereken yerleri ve bu yerlere nasıl gidilirmiş? listeliyoruz. Anadolu hisarı İstanbul’un boğaz olarak bildiğimiz Karadeniz’in Marmara denizine usulca uzanan dar geçidinin çevresi, İstanbulluların vazgeçemediği yerler arasında ilk sırada. Tarihi açıdan da önemli bir geçmişe sahip olan İstanbul, yaşanmışlığın izleriyle bizlere eşsiz bir manzara, keyifli bir İstanbul seyri sunuyor.
Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler Listesi
Anadolu Hisarı 1300’lü yıllarda Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış. Boğazın güvenliği için karakol amaçlı inşa edilen kale, çalışanların çevresine şerleşmesi ile semte adını vermiş. Göksu Nehri’nin Marmara Denizi’ne aktığı kısımda bulunan kale, eskise de tarihi dokularını hala hissettiriyor.
Göksu Deresi
Anadolu hisarı gezilecek yerler rotamızın ilk sırasından tabi ki şehrin içinde denize akan huzurlu bir yer olan Göksu Deresi var. Tarihin yaşandığı yerlerden biri olması da onu biraz daha gidilesi kılıyor. Denize uzanan kenarlarındaki kafeler, parklar, ucundaki Anadolu hisarı ve Küçüksu Kasrı, tekneyle çıkacağınız sakin ve keyifli bir yolculuk ile ziyaret etmeniz için bir çok sebep sunuyor.
Küçüksu Kasrı
Küçüksu Kasrı: Sultan I. Mahmut Göksu Nehrinin kıyısındaki mesire alanını pek severmiş ki burada rahat vakit geçirebilmesi için 2 katlı ahşap bir yapı inşa ettirmiş. Uzun yıllar sonraki padişahlar tarafından da kullanılan kasır bildiğimiz bu son haline Sultan Abdulmecit tarafından getirilmiş. Bilindiği gibi Sultan Abdulmecit mimaride Batı esintilerini dönemindeki yaptırdığı Dolmabahçe ve Ihlamur Kasrı yapılarında kullandırtmış, aynı mimariyi Küçüksu Kasrı’nda da hissettirmiştir. Diğer Osmanlı yapılarının aksine alçak ve zarif Demir parmaklık ile çevrili bahçesi, oldukça süslemeli ve kabartmalı iç ve dış cephesi, Avrupadan getirtilen mobilyaları, tablolarıyla zengin bir yapıdır. Ziyaret etmeden geçmeyin deriz.
Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi (Küçüksu Kasrı Çeşmesi)
Sultan III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı çeşme mimarisi Kasrı ziyarete gelenlere görsel bir ziyafet sunuyor. Özenilerek yapıldığı dikkatlerden kaçmayan çeşmede, barok işlemeler, III. Selim’e ait olduğu düşünülen tuğralar ve kasrın mimarisine benzer 4 yüzü bulunmakta.
Baruthane Parkı
Göksu Deresi kenarında Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen park, çevre sakinlerine huzurlu bir alan yaratıyor hiç kuşkusuz. Doğa ile iç içe, içerisinde çocuk parkının, spor alanlarının, kamelyaların, yürüyüş yollarının, dinlenme alanı ve iskelenin bulunduğu parkta gezinize huzurlu bir mola verebilirsiniz.
Anadolu hisarı Namazgahı
Namazgah, özellikle yaz mevsiminde açık havada namaz kılmak için yapılan, kıbleyi de dikili bir taş ile belirtilen yerdir. Nitekim Fatih Sultan Mehmed’in de kaleyi koruyan askerlerin rahatça ibadet edebilmeleri için Anadoluhisarı’nın önüne inşa ettirdiği Anadoluhisarı Namazgahı gibi. Hasar ziyaretinizin ardından buraya da uğrayabilirsiniz.
Keyifli Vakit Geçirebileceğiniz Mekanlar
Göksu Cafe
Göksu Cafe oldukça özel ve huzurlu bir manzaraya sahip. Göksu Nehri’nin kıyısında güzel bir kahvaltı yapmak isterseniz, burayı tercih edebilirsiniz.
Güzelcehisar Cafe
Güzelcehisar Cafe: İstanbul’da manzarası olmayan mekan önerimiz yok desek yeridir. Siz kendinizi İstanbul’un sakin manzarasına bırakırken sıcak çayınız size eşlek etsin istiyorsanız, boğazı gün batımında Güzelcehisar’da izlemeye doyamayacaksınız.
My Moon Restorant
My Moon Restorant: Şehrin gürültüsünden uzak, yeşil içinde, nehir kenarında kahvaltı yapıp gezinize başlamaya ne dersiniz? Sizi heyecanlandıracak bu tatlı mekan Göksu Nehri’nin kıyısında. My Moon Restorant haftanın her günü misafirlerini ağırlıyor.
Big Chefs
Göksü nehrinin boğazla kucaklaştığı çizgide yer alan kafenin hem nehir hem de deniz manzarasına sahip bir mekan olduğunu ifade edebiliriz. Siz de alışkanlıklarından vazgeçemeyenlerdensiniz, bir çok şubesi olan bu mekanı bir de Göksu kıyısından deneyin.
Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Anadolu Hisarı Eğitim Tesisi
Kahvemi yudumlarken anı paylaşırım diyorsanız, yemeğimi yerken gözüm de manzaraya doysun istiyorsanız, aileniz ile gittiğiniz mekanları manzarasıyla keyiflendiriyorsanız müsait olduğunuz bir günde sizi Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisi’ne bekleriz. Denize böylesine yakın konumlanan mekanda geçireceğiniz güzel anlara kefiliz. Sadece manzarası için gidenlerin olduğunu bilin. Rotanızda olmazsa olmazlara ekleyin. Bizden söylemesi.
Ve son olarak Anadolu hisarı gezilecek yerler size az geldiyse şöyle bir İstanbul turuna çıkmaya ne dersiniz?; O zaman İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye mutlaka bir göz atın derim..
Anadolu Hisarı Nasıl Gidilir?
Nasıl gidilir?: Beykoz sınırları içerisinde yer alan Anadolu Hisarı’na Üsküdar üzerinden gelmek mümkündür. Üsküdar’dan 15 veya 15P numaralı otobüslere binilmesi halinde Anadolu Hisarı’na gelinebilir. Hisar, Anadolu Hisarı durağının birkaç metre gerisinde yer alıyor. Hisar’ı gezmek ücretsizdir.