Atatürk Arboretumu Nerede, Nasıl Gidilir?, Ziyaret ve Giriş Ücreti

Atatürk arboretumu’na gittiğinizde bol bol fotoğraf çekip, göl kenarında romantik anlar yaşayabilirsiniz. Bahçeköy Orman İsletme Müdürlüğü’ne bağlı bir isletme şefliği olan arboretum, kelime anlamı da çeşitli canlı ağaç türlerinin “derlemini (koleksiyonunu)” barındıran bir ağaç müzesi olarak tanımlanabilir.

Belgrad ormanının güneydoğusunda, 345 hektarlık alana kurulmuştur.  Arboretumda 1500’ü aşkın bitki türü vardır. Ayrıca hatırı sayılır bir soğanlı bitkiler koleksiyonu ve içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yaptırılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı da yine burada bulunmakta. Bunlar dışında da 3 tanede yapay göl bulunuyor.

DipNot: Bu yazımızı okurken İstanbul’daki parklar adlı gezi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

Atatürk Arboretumu’nda çok özel bitki türleri bulunmaktadır ve bu bitki türleri bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla kurulmuştur. Sizlerden ricamız bu bitkilere zarar verecek davranış ve hareketlerden kaçınmanız. Anlayışınız için şimdiden çok teşekkür ederiz. (Bu açıklama Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarının ricası üzerine konulmuştur.)

Atatürk Arboretumu
Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumunda Çektiğimiz Video

Bu videomuzda sizler için burayı en ayrıntılı şekilde anlatmaya çalıştık. Daha çok video gelmesi için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2023

Fiyat Bilgisi Güncellenme Tarihi: 01.01.2023

Ziyaret Saatleri: Yazın: 08:30 – 20:00 — Kışın: 08:30 – 17:00 Arasıdır. “Pazartesi Günü kapalıdır!”

Sivil: 40 TL

Öğrenci: 15 TL

Çekim Ücret: Düğün gibi etkinlikler için fotoğraf çekimlerinin güncel fiyatı 472 TL. Bu ücreti Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırıp dekontla gitmeniz gerekiyor ve toplamda 6 kişi girebiliyormuş. Ayrıntılı bilgi için: (0212) 2261929

Atatürk Arboretumu Hakkında Faydalı Bilgiler

Atatürk Arboretumu İskele
Atatürk Arboretumu İskele

Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.

Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Bunun yanında, dünyanın dört bir tarafındaki eksotik ve endemik bitkileri iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan insanlara tanıtmak ve bunların içinden süsleme değeri olanları seçme imkanı sağlamak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak da Atatürk Arboretumu’nun görevleri arasındadır.

Atatürk Arboretumu Bitki Türleri
Atatürk Arboretumu Bitki Türleri

Atatürk Arboretumu’nun ilk amacı basta İ.Ü. Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri olmak üzere Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ile orman mühendisleri, peyzaj mimarlarının, diğer fakülteler ile araştırma kurumlarının, yerli ve yabancı bilim adamlarının, doğa severlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara her yönü ile açık bir canlı laboratuvar olarak hizmet vermektir.

Atatürk Arboretumu Yürüyüş Yolu
Atatürk Arboretumu Yürüyüş Yolu

Atatürk Arboretumu, Sarıyer ilçesinde bulunan floristik zenginliğiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan ünlü Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuştur. Sınırları içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Kirazlıbent ile 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye’nin ilk fidanlığını barındıran Atatürk Arboretumu yeryüzündeki diğer arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum ve fidan temini konusunda işbirliği içerisindedir.

Motor – Bisiklet ve Evcil hayvan: Motosiklet, bisiklet ve evcil hayvanların buraya girmesi yasaktır.

Mangal ve Piknik: Burada mangal ve piknik yapmak yasaktır. Araştırma faaliyetleri sürdürülen botanik bahçede bu tür hareketlerin uygulanması yasaktır.

Fotoğraf çekmeye isteyenler: Burada fotoğraf çekmek ücretsiz ama Tripot ile girmek yasaktır. Düğün, nikah, nişan çekimleri için ayrıca ücret alınır. Bilgi için; (0212) 226 2329 – (0212) 226 2335

Peki buraya neden gitmeliyim?: Burası yüzlerce çeşit bitkinin olduğu botanik bir bahçedir. Bu kadar türü doğal ortamda bir arada göremeyiz maalesef.

Arboretumu Ne Zaman Gidilmeli

Bu tamamen size kalmış. Her mevsimi ayrı güzel desek yeridir. İster kışın kar yağarken, ister sonbaharda yapraklar dökülürken tercih tamamen size kalmış. Ama bizim tavsiyemiz, mümkünse hafta içi sakin bir zamanda gidin ve oranın tadını doyasıya çıkarın.

Atatürk Arboretumu Gölü
Atatürk Arboretumu Gölü

Buraya Yakın Kahvaltı ve Yeme-İçme Yerleri

İlk önce size yol üzerindeki Emirgan Korusunu önerebiliriz. Burada açık büfe kahvaltı yapabilirsiniz. Mekan olarak ise; Emirgan Korusu Meyyali Restaurant, Bahar Country, Tarihi Bilice Börekçisi’ni ve Korupark İstanbul’u önerebiliriz. Yazdığımız mekanlar zamanında gidip kahvaltı yaptığımız yerlerdir, istediğinizi tercih edip keyifle kahvaltı yapabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu Ait Fotoğraflar

Atatürk Arboretumu Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Sarıyer Köyü  34450 – Sarıyer / İstanbul
Telefon: (0212) 226 1929

Araç İle: Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesi istikametinde Hacıosman’a gelindiğinizde tabelaları takip edebilirsiniz. Bahçeköy yoluna saparak ilerleyiniz. Bahçeköy’e geldikten sonra, İstanbul Ünivers. spor salonunun karşısındaki Kemerburgaz Yolunun sol tarafından dönerek 400-500 m ilerledikten sonra solda arboretumu görebilirsiniz. Ayrıntılı yol bilgisi için aşağıdaki Krokimizi inceleyebilirsiniz.

Toplum ulaşım araçları ile: Toplum ulaşım araçlarını kullanarak gitmek isteyenler Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesinden Belgrad ormanına doğru giderken sol tarafta giriş kapısı görünüyor. Hacıosman’da metrodan indikten sonra her 15-20 dk. bir kalkan 42HM numaralı Bahçeköy otobüslerine binerek 20 dakikalık yolculuk’dan sonra Bahçeköy’den inip, Kemerburgaz yolundan 450 m kadar yürüyerek ulaşabilirler. Ayrıntılı yol bilgisi için Konum yerine göz atabilirsiniz.

İett Hatları: Sarıyer-Bahçeköy & Taksim-Bahçeköy & 4.Levent-Bahçeköy