İstanbulluların en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri olan Çatalca, taze ürünleri, tabiat parkları, tarihi camileri ve gezilecek yerler bakımından zengin yapıları ile mutlaka görmeniz gereken eşsiz bir şehir. Çatalca ilçesi İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Karadeniz kıyısında yer alıyor. Şehir merkezine yakın tatil duraklarından birisi olarak geçiyor. Çatalca, İstanbullular tarafından günübirlik gezi turlarının düzenlendiği ve hafta sonu tatil rotalarından birisi.
İstanbul’un İncisi Çatalca’da Gezilecek Muhteşem Yerler!
Denize girilebilecek plajların yanı sıra doğa yürüyüşlerinin yapılabilecekleri alanlarda bulunuyor. Üstelik keyifli bir şekilde vakit geçirilebilecek piknik ve mangal alanları da ayrıca yer alıyor. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam eden Çatalca’da gezilecek yerler için 2024 yılına özel bir liste hazırladık.
1- Ters Ev Çatalca

Çatalca’da unutulmaz bir kahvaltı deneyimi ve eğlenceli bir geziye başlamak için en mükemmel mekan, Ters Ev Çatalca‘dır. Mimari açıdan benzersiz bir şekilde tasarlanmış bu mekan, sıradışı bir deneyim sunar; mobilyalardan otomobile kadar her şey baş aşağı duruyor! Özellikle çocuklu aileler için harika bir ziyaret noktası olan Ters Ev, ilginç ve eğlenceli fotoğraflar çekmek için ideal bir yerdir. Eğer Ters Ev’i ziyaret ettiğinizde kahvaltı saati geçmişse endişelenmeyin, çünkü burada muhteşem bir mangal alanı da bulunmaktadır. Ayrıca, 4000 metrekarelik alanıyla diğer Ters Ev yapılarına göre daha sade bir tasarıma sahiptir. 100 araçlık otoparkıyla Ters Ev, ailelere özel hizmet sunan 36 adet loca da sunmaktadır.
2- Antikköy

Burası için Çatalca’nın en meşhur kahvaltı yerlerinden bir tanesi desek çok ta yanlış olmaz sanırım. Antikköy içerisinde; Ufak hayvanat bahçesi, köyü andıran tasarımı, içerisindeki tarihi yel değişmeni, yapay süs havuzları ile güzel bir atmosfer oluşturulmuş. Çatalca gibi bir yöre göre fiyatları biraz tuzlu olsa da Çatalca’da kahvaltı yapılacak yerler listenizde olması gereken bir mekan.
3- Flamingo Köy

Çatalca’nın Gökçeali Mahallesi’nde misafirlerini ağırlıyor. 1990 yılında satın alınan 20.000 metrekarelik arazi üzerine kurulmuş olan bu köy, doğal güzellikleri ve etkileyici manzaralarıyla büyülü bir atmosfer sunuyor. Karasu Deresi’nin sakin sularında yunus bisikletleriyle keyifli zaman geçirebilir ve köyün etrafında dolaşan kazlar, ördekler ve hatta flamingolar gibi çeşitli hayvanları gözlemleyebilirsiniz.
Flamingo Köyü, doğa ile iç içe bir kahvaltı deneyimi yaşamak isteyenler için mükemmel seçenekler sunuyor. Köyde bulunan 3 büyük barbekü alanı, mangal keyfi yapmak isteyen misafirler için ideal bir ortam ve ayrıca, doğal ve taze malzemelerle hazırlanan geleneksel köy kahvaltısının tadını çıkarabileceğiniz bir çok manzaralı alanı da mevcut. Çatalca gezilecek yerler arasında hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenler için popüler bir adres olan Flamingo Köyü, toplu taşıma veya kendi aracınızla kolayca ulaşabileceğiniz bir mekan.
4- İnceğiz Mağaraları ve Mesire Alanı

İnceğiz Mağaraları ve Mesire Alanı, İnceğiz Mağaraları Subaşı köyüne yaklaşık olarak 4-5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Burası adım atıldığı andan itibaren tarihin çok ötesinde yıllara gelmiş gibi bir his uyandırmaktadır. Tarihi olarak incelendiğinde ise ilk yerleşimin M.Ö. 5500 yılında başladığı bilinmektedir. İlk kez M.Ö. 1200 yılları sırasında mağaraların insan eliyle genişletildiği bilinmektedir. Daha sonralarında tarihler M.S. 400’lü yılları gösterdiğinde mağara manastır amacıyla kullanılmaya başlamıştır. İnceğiz Mağaraları, Çatalca ilçesinde yer alarak Yeşilçam’ın meşhur oyuncularından Kemal Sunal’ın da çektiği filmlere mekan olmuştur. Halk arasında buranın adı Kemal Sunal olarak da bilinmektedir. Konum bilgisi.
5- Subaşı Havuzlar Tabiat Anıtı (Anıt Çınarlar)

Çatalca merkezine sadece 500 metre uzaklıkta bulunan bu Subaşı Havuzlar Tabiat Anıtı, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan tarihi ağaçlar arasında göz alıcı bir konumda yer almaktadır. Hem bu alandaki iki tarihi çınar ağacı hem de Subaşı-Havuzlar bölgesindeki diğer çınar ağaçları, yaklaşık 900 ila 1000 yıl arasında bir yaşa sahip olabileceğine inanılıyor. Anıt çınarlar Çatalca’da gezilerinizde doğayla iç içe bir gün geçirmek için mutlaka rotanıza eklemeniz gereken bir yer. Konum bilgisi.
6- Çilingöz Tabiat Parkı (Çilingöz Sahili)

Çilingöz Tabiat Parkı, İstanbul’da kesinlikle girilmesi gereken sahillerden birisi olarak geçiyor. Orman, Deniz ve gölün etkileyici güzelliği arasında manzaranın tadını çıkartmakta ziyaretçilere kalıyor. Çatalca’da piknik yapmaya da uygun olan bu plajda ayrıca kamp kurma imkânı da mevcut. Çatalca’da piknik yerleri denildiğinde ilk sırayı burası alır desek çok ta yanlış olmaz sanırım. Konum bilgisi.
7- Anastasius Surları (Uzun Duvar)

Anastasius Surları, Çatalca ilçesinde Çin Seddi olarak biliniyor. Aynı zamanda bu surlar uzun duvar adıyla anılarak tarihinin ise 6. Yüzyıla kadar gittiği tahmin ediliyor. Çatalca ilçesine bağlı olan Karacaköy mevkiine yakın bir noktada konumlanan surların geri kalan kısmı Silivri’ye kadar devam ediyor. Duvarları oldukça uzun olması sebebiyle Türkiye sınırları içerisindeki en uzun duvar olarak da geçiyor. Konum bilgisi.
8- Mübadele Müzesi

Çatalca ilçesinde Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Mübadele Müzesi mübadeleyi anlatan ilk müze konumundadır. Müze I. Dünya Savaşı’ndan insanların sosyal ve kültürel anlamda hayatlarının nasıl etkilendiğini göstermektedir. İçerisinde bulunan objeler ve belgeler pek çok tarihi kanıt taşımaktadır. Çatalca gezilecek yerler listenizde bir müze gezisine de mutlaka yer verin. Konum bilgisi.
9- Ali Paşa Camii

Ali Paşa Camii, klasik Osmanlı mimarisini yansıtmakta olan bir cami olarak geçiyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde görev yapmakta olan Budin Beylerbeyi Hadım Ali Paşa adına 1552 yılında yapıldığı biliniyor. Ek olarak Çatalca Ali Paşa Camii’nin yapımı esnasında kesmetaş ve tuğla kullanılmıştır. Caminin ortalama 140 santimlik duvarları olması sebebiyle en kalın duvarlı camilerden birisi olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca özellikle açısından da tek kubbeli olan caminin 8 penceresi ve 3 birimli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Konum bilgisi.
10- Ferhat Paşa Camii

Çatalca ilçesinde yer alan Ferhatpaşa Camii, mimar Sinan’ın eseri olarak geçmektedir. Cami, Osmanlı sadrazamlarından birisi olan Ferhat paşa tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca özellik anlamında sıbyan mektebi ve çeşmeden olan bir külliye özelliğini de taşımaktadır. Konum bilgisi.
11- Georgios Kilisesi

Georgios Kilisesi, konum itibariyle Anastasius Surları ile Karadeniz’in birleşmiş olduğu noktadan denize yakın bir noktada bulunmaktadır. Yapının tarihsel açıdan XI. Yüzyıldan kaldı düşünülmektedir. Öte yandan günümüzdeki kalıntılarının yapısal özellikleri incelemeye alındığında manastır olabileceği de düşünülen bir başka konudan birisidir. Merkezi planlı ve kubbeli bir yapı olmasından dolayı tuğla Kemerli bir kapısının dışında iki yanında da birer penceresi bulunmaktadır. Konum bilgisi.
12- İstanbul Hezarfen Havalimanı

Hezarfen Havalimanı, Türkiye’nin uluslararası alanda tescillenen ilk havalimanı olarak öne çıkıyor ve şimdilerde özel uçuşlar ile uçuş eğitimi vermek amacıyla aktif olarak kullanılmaktadır. Ünlü Türk havacı Hezarfen Ahmet Çelebi’nin adını taşıyan bu tesis, motokros tutkunlarına özel bir parkur, model uçak meraklıları için 120 metre uzunluğunda bir pist ve helikopter uçuşlarına uygun bir alan sunmaktadır. Havalimanı, özel uçuş eğitimleri almak, özel günlerde şehir turu atmak veya hava taksi hizmetlerini kullanmak isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor.
Ayrıca, Hezarfen Havaalanı, açık hava konserleri ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yaparak kültürel hayata renk katıyor. “Hezarfen Hobbyland” adını taşıyan bölümde ise, bisiklet sürüş parkurları, çocuklar için oyun alanları, paten pistleri ve model araba yarışçılarına hitap eden pistler yer almakta. Çatalca’da en çok tercih edilen yerler arasındaki bu popüler yeri de mutlaka gezinize eklemelisiniz. Konum bilgisi.
13- Dağyenice Alaiye Şehitliği

Dağyenice Alaiye Şehitliği, tarihsel olarak belli bir hikayesi bulunmaktadır. Şehitlik, I Balkan savaşlarında alanya’dan gelen Alaiye taburunun pusuya düşürülmesi sonucu 657 askerin şehit olması anısına yapılmıştır. Ayrıca Şehitlik Çatalca’nın 18 kilometre uzağında yer almaktadır. Konum bilgisi.
14- Kabakça Köy Müzesi

Kabakça Köy Müzesi, Çatalca ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tek katlı olarak inşa edilen binanın sonralarda müze haline getirilmiştir. Ayrıca müzenin sahibi ise Seyfullah Oktay isminde bir köy sakin olarak geçmektedir. Köyün hemen girişinde tek katlı olarak bulunan müze içerisinde pek çok farklı el sanatı örneği yer almaktadır. Bu yüzden Çatalca’ya gelecek kişilerin muhakkak ziyaret etmesi gereken bir yerdir. Konum bilgisi.
15- Çatalca Kaleiçi Mahallesi

Kaleiçi Mahallesi Mübadele Müzesi’nden yukarı doğru yüründüğünde ziyaretçileri karşılamaktadır. Yine tarihsel açıdan incelenmeye alındığında 1913 senesinde Balkan savaşları esnasında Bulgarlar geri çekilirken Çatalca’daki tüm Müslüman yerleşim yerlerini ateşe vermiştir. Balkan savaşları esnasında çıkan yangın esnasında zarar görmeyen tek yerleşim olarak geçmektedir. Konum bilgisi.
16- Kurşunlugerme Su Kemeri

Çatalca ilçesinde Gümüşpınar köyü yakınlarında bulunan Kurşunlugerme Su Kemeri, ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 3 katlı bir yapıya sahip olan Su kemeri, derin bir vadiyi geçmektedir. Tarihi olan bu bölgenin muhakkak ziyaret edilmesi gerekmektedir. Konum bilgisi.
17- Topuklu Çeşmesi

Topuklu Çeşmesi, Kaleiçi Mahallesi’nde Topuklu sokakta yer alarak ilçe merkezinde bulunmaktadır. Günümüzde ise ayakta kalmayı başarabilen yapıtlardan birisi olarak geçmektedir. Çeşmenin kendine has yapısı tarihi olarak orijinalliğini de koruduğunu göstermektedir. Konum bilgisi.
18- Evcik Plajı

Karacaköy sınırları içerisinde yer alan Evcik Plajı, ilçe merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Karadeniz kıyısında bulunan bu plaj yaklaşık olarak 8 ila 10 kilometre uzunluğa sahiptir. Plaj İstanbul’da henüz keşfedilmeyen plajlardan birisidir. Konum bilgisi.
19- Yalıköy (Yalıköy Plajı)

Eski bir Rum balıkçı köyü olarak geçen Yalıköy, Karadeniz kıyısında bulunmaktadır. Köyün eski ismi podima olarak geçmektedir. Ormanlıklarla kaplı bir köy olduğundan dolayı istanbullular tarafından uğranmaktadır. Yalıköy Plajı, suyunun tertemiz olması ile tanınan bir plaj olarak geçiyor. Özellikle yaz mevsimlerinde oldukça ziyaretçiye sahip oluyor. İçerisinde birbirinden farklı taşların da bulunduğu plaja koleksiyoncular rağbet gösteriyor. Konum bilgisi.
20- Ormanlı Plajı

Ormanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Ormanlı Plajı, ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Plajı daha çok sakin ve huzurlu bir ortam arayan kişiler tercih ediyor. Su zemini tamamen kumdan oluştuğu için rahatlıkla yüzmeye uygun oluyor. Plaj uzunluğu ise genel olarak 4 kilometre olarak geçiyor. Konum bilgisi.
21- Ormanlı Köyü

Terkos Gölü’nün Batı ucunda yer alan Ormanlı Köyü yaklaşık 1500 kişilik nüfusa sahiptir. Oldukça sakin bir bölge olmasından dolayı ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir. Gölün ve denizin güzelliğinin yanı sıra sakin bir ortamı bulunmaktadır. Plajın dışında olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü ve kuş gözlemi de yapılmaktadır. Konum bilgisi.
22- Subaşı Köyü

Subaşı Köyü’nün zengin tarihini oluşturan yaklaşık yedi asırlık geçmişi, Kırım Hanlığı dönemlerine kadar uzanır ve köyün Giray Han tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Bu köy, zamanında Fatma Sultan gibi soyluların elinden çıkıp, topluluğun ortak çabaları ile yerlilerin sahiplenmesiyle halka mal olmuş bir mirastır. Çatalca bölgesinin tarihine tanıklık etmek isteyenler için Subaşı, adeta açık hava müzesi niteliğinde. Köydeki Subaşı Camii, Selim Giray Sultan Çeşmesi ve Han Camii gibi mimari yapılar, geçmişin izlerini sürmek isteyen ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Bunların yanı sıra, köy evlerinin tarihi dokusu, bölgenin kültürel mirasını daha yakından hissetmenizi sağlar. Doğa tutkunları ve macera arayanlar için ise bölgedeki trekking parkurları ve tabiat turları, Subaşı Köyü’nün eşsiz doğasını keşfetme fırsatı veriyor. Konum bilgisi.
23- Kestanelik Köyü

Kestanelik Köyü, köy yaşamının tadını çıkarmak ve doğal ürünlerle dolu bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal bir durak olarak öne çıkıyor. Bu güzel köy, Çatalca’da bulunan mübadele köylerinden biri olup, Cumhuriyet öncesi dönemde Rum vatandaşlarına ev sahipliği yapmıştır. Köyün adı, o dönemde “Kestana” olarak bilinirken, mübadele sonrası “Kestanelik” olarak değiştirilmiştir.
Kestanelik Köyü, günübirlik geziler ve piknikler için harika bir seçenek sunar ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için mükemmel bir fırsattır. Şehre dönmeden önce köy pazarını ziyaret etmeyi unutmamalısınız; burada tamamen doğal ve taze ürünler arasından yumurta, ekmek, yoğurt, reçel gibi lezzetli yiyecek ve içecekler bulabilirsiniz. Konum bilgisi.
24- Gökçeali Köyü

Gökçeali Köyü, İnceğiz ve Subaşı köylerinin huzurlu komşusu olarak, sakin atmosferi ile dikkat çekiyor. Şehir hayatının yoğunluğundan uzaklaşmak ve kırsalın dinginliğine sığınmak isteyenler için giderek daha fazla tercih edilen bir lokasyon haline gelen Gökçeali’de, geleneksel piknik alanları, kahvaltı ve mangal keyfi yapabileceğiniz yerler mevcut. Köy içerisindeki Piknik Sefası alanında Ailece vakit geçirilebilecek oturma alanları, yürüyüş, koşu gibi spor aktivitelerine uygun alanlar sunmanın yanı sıra çocuklar için oyun parkları gibi olanaklarda mevcut. Konum bilgisi.
25- Çatalca Mübadil Köyleri

AKALAN KÖYÜ, ÇAKIL KÖYÜ, CELEP KÖY, ÇİFTLİKKÖY, ELBASAN KÖYÜ, GÖKÇEALİKÖYÜ, İHSANİYE KÖYÜ, KARACAKÖY, KESTANELİKKÖYÜ, MURATBEY KÖYÜ, OKLALI KÖYÜ, OVAYENİCE KÖYÜ, YAZLIKKÖY. Bu köylerin birçok yerinde bulunan kalıntılara bakıldığında tarihsel açıdan oldukça eski zamana uzanmaktadır. Köy nüfusunu oluşturan halkın ise 1924 yılında Yunanistan’la gerçekleşen nüfus mübadelesi sonucu Nesliç, Drama ve Selanik bölgesinden gelen Türkler olduğu da söylenmektedir. Köye Sinop’un durağan ilçesinde yapılan Altınkaya barajından dolayı göç almıştır. Konum bilgisi.
Çatalca Gezisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çatalca, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bir yerdir. Burada yapabileceğiniz etkinlikler arasında, İstanbul’un karmaşasından uzak, doğayla baş başa kalmak için yapılan günübirlik geziler öne çıkar. Peki Çatalca gezilecek yerler içerisinde mutlaka bilinmesi gereken şeyler nelerdir?
Çatalca’ya Gittiğimizde Ne Almalıyız?
Çatalca’ya yaptığınız ziyaretten dönerken, bölgenin doğal ürünlerinden satın almayı unutmamalısınız. Yöresel tatlar arasında yer alan özgün kestane balı, çeşit çeşit peynirler ve ev yapımı reçeller, bölgeden alınabilecek en güzel hediyelerdendir. Ayrıca, el işi süs eşyaları ve geleneksel el sanatları ürünleri de bölgenin kültürel zenginliğini yansıtan alışveriş seçenekleri arasındadır.
Çatalca Neyi Meşhur?
Çatalca, öncelikle muhteşem doğası ve tarihi yapılara ev sahipliği yapmasıyla meşhurdur. Ancak en çok, organik tarım ürünleri ve yerel lezzetler ile tanınır. Çatalca köy pazarları, taze ve doğal ürünlerin alınabileceği yerlerdir; burada bulunan ev yapımı yoğurtlar, peynirler, reçeller ve özellikle bölgeye has kestane balı, lezzet avcılarının favorileri arasında yer alır.
Çatalca Nerede? ve Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Çatalca’ya araçla ulaşmak oldukça kolaydır. İlk olarak, İstanbul’un farklı bölgelerinden Çatalca’ya erişim sağlayabileceğiniz birkaç ana yol vardır. İstanbul’un Avrupa yakasından gelirken, TEM Otoyolu’nu kullanarak Çatalca’ya ulaşabilirsiniz. TEM Otoyolu, sizi Çatalca’ya hızlıca götürecek ana arterlerden biridir. Eğer Anadolu yakasından geliyorsanız, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü veya FSM Köprüsü’nü kullanarak TEM Otoyolu’na ulaşabilirsiniz.
Ayrıca: Bu bölgeye çok yakın olan Silivri gezilecek yerler listemizi de mutlaka bir göz atmanızı öneririm, pişman olmayacaksınız eminim. :)
Son olarak İstanbul genelinde bir rota çizmek isterseniz İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de bir göz atabilirsiniz. Umarım Çatalca gezini güzel kılacak faydalı önerilerde bulabilmişizdir. Bir faydamız olduysa ne mutlu bize :*