Frig Vadisi, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan gezilecek yerleri ve tarihi doğal güzellikleriyle ünlü bir bölgedir. Frig Yolu Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig Vadisi, Friglerin antik yerleşim yerlerini barındırmasıyla da dikkat çekmektedir. İsmini Büyük Menderes ile Sakarya Irmağı çevresine yerleşen ve Balkanlar’dan gelip bu alana yerleşen Friglerden almaktadır.
Frigler bu bölgeden hemen önce Bitinya taraflarına yerleşerek M.Ö.12 ila M.Ö. 7. y.y arasında Orta Anadolu’ya hakim oldular. Yaşanan göç durumları yüzünden Frigler bu kısımlardan daha iç bölgelere gelmek zorunda kaldıklarından dolayı ilk olarak Sakarya Irmağı etrafına ve daha sonraları ise batı kısımlarda Gediz ile Büyük Menderes vadilerinin çevrelerine daha sonra ise doğu bölgesinde Kızılırmak ile Tuz Gölü etrafına yerleşmişlerdir. Friglerin o dönemlerde yoğun olduğu bölgeler ise Burdur Gölü, Erciyes Yaylası ve Yeşilırmak vadileridir.
Gezi listemize başlamadan tarihi bilgiler: Friglerin ilk kralı olan Gordios, başkent olarak Gordion’u seçmiştir. Friglerin en parlak ve en iz bırakan dönemi ise M.Ö.9 ila 8. yüzyılları arasındadır. Bu yıllar arasında Frigler, Hitit topraklarının hepsini ele geçirerek en parlak dönemlerini yaşamaya başlamışlardır.
Godios’un oğlu Kral Midas babasından sonra Asurlular ile anlaşma yapmıştır. Kral Midas’ın başa geçtiği dönemlerde ise Gordium ile birlikte hem Midas Kentini hemde Pessinus’u oldukça geliştirmiştir. Kimmerler M.Ö.7’de Kafkasya’dan gelerek Anadolu’ya girdiler ve burada başkent olan Gordium’u yaktılar. Bı olayın hemen ardından ise Kral Midas öküz kanı içerek kendini öldürmüştür. ’’İlaveten kazanılmış, ilaveten fethedilmiş Phrygia manasına gelen’’ Phrygia Epiktetos, Phrygia ise Pergamon kralı tarafından kurtarılıp, Pergamon kralı’nın kendi ülkesine yerleştirdikten sonra yerleştikleri yere verdikleri isimdir.
Frig Vadileri günümüzde Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya bölgeleri arasında yer alan tarihi bir yapıya sahiptir. Birçok medeniyetten eser ve kalıntı barındıran Frig Vadileri içerisinde birçok antik eserleri de barındırmaktadır.
Frig Vadisi içerisinde birçok tarihi kilise, kral mezarları yer alırken Frig Vadisi 2. Kapadokya olarak da anılır. Frig Vadisi içerisinde aynı zamanda Avdalaz Kalesi’de yer almaktadır. Avdalaz Kalesi içerisinde Bizans döneminden kalma tarihi kiliseler, kaya yerleşkeleri aynı zamanda da kayaların içerisine yapılmış olan sarnıçlar vardır. Frig döneminde Friglerin yerleştikleri yer olan Ayazini köyü içerisinde ise Bizans ve Roma döneminden kalmış olan ve oyma ile yapılan birçok mezar bulunmaktadır.
Peki Frig Vadisi ücretli mi?: Frig Vadisi’ne girmek için herhangi bir giriş ücreti talep edilmemekte ama konaklama ve yemek yerleri yada kamp yapacaksanız bu gibi ihtiyaçlar için belirli bir bütçe ayırmanız gerekiyor.
Kısa bilgi: Keşif rotanızı oluştururken Eskişehir Gezilecek yerler ve Afyonkarahisar gezilecek yerler için oluşturduğumuz listelerimize de mutlaka bir göz atın. Yol üzerindeki bu şehirlerde daha keşfedilecek çok yer var.
Frig Yolu Üzerinde Gezilecek Yerler

Frig Vadisi’nde gezilebilecek birçok antik kent bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Afyonkarahisar’daki Afyonkale, Eskişehir’deki Dorylaion, Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti ve İkizören’deki Midas Şehri’dir. Bu antik kentler, Friglerin mimari ve mühendislik becerilerini yansıtan tapınaklar, tiyatrolar, anıtlar, sarnıçlar ve diğer yapılarla doludur. Hem tarih meraklıları hem de doğa tutkunları için muhteşem bir seyahat rotası desek çok ta yanlış olmaz sanırım. Siz de Frig Vadisi’ni keşfetmek için bir plan yapıyorsanız bu yazımız tam size göre.
1. Aslanlı Mabet

Diğer bir adı Solon’un Mezarı olan Aslanlı Mabet, Eskişehir’in 75 km güneyinde bulunuyor. Frig ve Roma dönemine ait olan Aslanlı Mabet aslında iki isim birden taşımaktadır. Her iki isimle anılıyor olsa da aslında buranın adı Aslanlı Mabettir.
Aslanlı Mabet aslında her iki isminide üzerinde bulunanlardan almıştır. Solon’un Mezarı adını Mabet’in üzerinde bulunan Solon yazmasından, Aslanlı Mabet adını ise üzerinde yer alan aslan figürlerinden almıştır. Frig Vadisi’ne giderken yol üzerinde Aslanlı Mabete uğramayı unutmayın. Konum bilgisi.
2. Selçuklu Kümbeti (Himmet Baba Türbesi)

Aslanlı Mabetin bulunduğu yerde olan Kümbet ( Himmet Baba Türbesi ), Kümbet Köyünde bulunan höyükte 13. yüzyıldan bugüne kadar kalmış olan Himmet Baba Türbesi’de yer almaktadır. Himmet Baba Türbesi’nin içi daire biçimde olsa da dışarısı aslında sekizgendir.
Himmet Baba Türbesi’nde hem Bizans dönemi hem de Osmanlı dönemine ait olan kitabeler yer almaktadır. Himmet Baba Türbesi mermerleri Bizans dönemine içerisinde bulunan kitabeler ise Osmanlı dönemine ait olan eserlerdir. Frig Vadisine gittiğiniz zaman yol üzerinde Himmet Baba Türbesine uğramayı unutmayın… Konum bilgisi.
3. Gerdekkaya

Tapınağa benzediği düşünülsede aslında Gerdekkaya bir anıt mezardır. Gerdekkaya iki sütuna sahip olan dorik bir eserdir. Gerdekkaya, Hellenistik Çağdan bugüne kalanmış olan bir eserdir. Gerdekkaya 1991 yılında restorasyon görmesine rağmen şimdilerde bile yeni gibi görünen bir eserdir. Frig Vadisi yolu üzerinde uğramanız gereken bir diğer yer ise Gerdek Kaya’dır. Buraya uğramayı sakın unutmayın… Konum bilgisi.
4. Pişmiş Kale

Pişmiş Kale Yalnızkaya Köyü’nün yaklaşık 1.2 km ötesinde bulunmaktadır. Pişmiş Kale Orta Çağlardan kalma ve günümüze kadar gelmeyi başarmış bir yapıdır. Pişmiş Kale Kayadan yapılmış blok surlardan, kaya içine oyulmuş olan odalardan, sarnıçtan ve çevresinde yer alan anıt mezarlardan oluşmaktadır. Frig Vadisine giderken yol üzerinde uğrayıp tarihi yeniden yaşayacağınız bir yer olan Pişmiş Kale ziyaret için sizleri beklemektedir. Konum bilgisi.
5. Yazılıkaya Ve Midas Anıtı ( Midas Şehri )

Frig döneminden kalma birçok kalıntıya ev sahipliği yapan Midas Şehri, Frig döneminden kalma kalıntıların yer aldığı alana verilmiş olan isimdir. Midas Şehrinde bulunan ve görülmesi gereken bir diğer eser ise Meşhur Frig Kralı Midas’ın anıtıdır. Yazılıkayada bulunan bir diğer tarihi yerler ise Sarnıçlar, Kırkgöz Kayalıkları ve Küçük Yazılıkaya’dır. Friglerin en büyük anıtlarından biri olan Midas Anıtıda burada yer almaktadır.
Burada bulunan Midas Anıtı daha önceleri görmezden gelinmiş olsa da daha sonraları fark edilip koruma altına alınmıştır. 19.yüzyıldan sonra burada yani Midas Anıtında birçok araştırma yapılmış ve tarihi gün yüzüne çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu Midas Anıtının M.Ö. 550 yılına varan bir tarihi olduğu anlaşılmıştır. Frig Vadisi yolu üzerinde uğrayıp görmeniz gereken yerler arasında olan Yazılıkaya ve Midas Anıtı halen daha tarihini yansıtmaktadır.
6. Kırkgöz Kayalıkları

Roma, Bizans ve Helenistik dönemlerde de kullanımı olan Kırkgöz Kayalıkları adından anlaşılacağı gibi göz göz odalara sahiptir. Bizanas döneminde yapılan bu kayalıklar bir merdiveni anımsatmak da ve buraya zamanın merdiveni adı verilmektedir. Tarihe meraklı olanların ve tarih severlerin görmesi gereken yerlerden biri olan Kırkgöz Kayalıkları tarihini günümüze kadar korumayı başarmıştır. Konum bilgisi.
7. Sarnıçlar

Frig döneminden kalma tarihi yapılardan biri olan Sarnıçlar bulunduğu yerin en eski sarnıçlarındandır. Bu sarnıçlardan biraz aşağıya doğru indiğiniz zaman ise karşınıza hemen büyük ve derin bir kuyu çıkmaktadır. Frig döneminden kalma bu sarnıçlar yapıldığı ve bulunduğu dönemlerde su deposu olarak kullanılmaktaydı. Frig Vadisine gittiğiniz zaman bu Sarnıçları ziyaret etmeyi unutmayınız… Konum bilgisi.
8. Küçük Yazılıkaya

Küçük Yazılıkaya bir diğer adı ile Hasanbey Kayası, Yazılıkaya Köyü’ne olan uzaklığı neredeyse 1.7 km’dir. Küçük Yazılıkaya günümüze kadar fazla bir zarar almadan ve tarihi yapısını koruyarak gelebilmiş olan bir anıt yapıdır. Küçük Yazılıkaya’da yer alan pencereler ise üçgen bir yapıya sahiptir. Bu anıt içerisinde yer alan üç cephede ise Frig dönemine ait olan yazıtlar bulabilirsiniz. Konum bilgisi.
Frig Vadisinde Konaklama

Frig Vadisi’ni yada Frig yolu üzerinde bir çok konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilecek seçenekler mevcuttur. Frig Vadisi’nde konaklama seçenekleri arasında butik oteller, pansiyonlar, dağ evleri ve kamp alanları yer almaktadır. Bu seçeneklerin her biri, farklı beklentilere ve bütçelere hitap eden konaklama alternatifleri sunmaktadır. Biz bu kısımlara fazla girmeden en önemlilerinden olan ilk iki tanesini sizler için kale almak istedik.
1. Midas Han

Frig Vadisine gittiğiniz zaman konaklayabileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz güzel yerlerden biri, hemen Frig Vadisinin içerisinde yer almaktadır. Yani vadinin dışında çıkmadan vadi içerisinde konaklayabileceğiniz bir yerdir. Midas Han burada çalışmalar yapan ve Friglerin tarihini araştıran 3 arkeolog tarafından kurulan bir yerdir.
Midas Han restore edilerek buraya gelen ziyaretçilerin konaklanması için açılan bir yerdir. Burada kaldığınız zaman Midas Han’ın tarihini de yaşayabilirsiniz. Midas Han’da kaldığınız zamanlarda burada gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalara eşlik ederek Frig tarihini kendiniz araştırabilirsiniz. Konum bilgisi.
2. Frigya Organik Köy Evi

Frig Vadisine yürüyerek gitmek isteyenlerin konaklayabileceği Frig Evi aslında birkaç tanedir. Burada dilerseniz çadır kurarak konaklama yapabilirsiniz. Frig Evinde konakladığınız zaman Frig Vadisine yürüyerek gidebilir ve tarih içerisinde gezebilirsiniz. Konum bilgisi.
3. Frig Evi Butik Otel

Bu güzel konaklama yeri sabuncupınar tren istasyonu karşısında, koyu sarı renkte restore edilmiş ve koruma altına alınmış çok güzel ve tarihi bir yer. Bina çok başarılı bir şekilde butik otele dönüştürülmüş, uygun maliyetli kalabileceğiniz yol üzerindeki konaklama yerlerinden bir tanesi. Konum bilgisi.
Frig Vadisi Ne Yenir?
Frig Vadisine gittiğiniz zaman konaklama yerleri dışında yemek yiyebileceğiniz birçok alan vardır. Frig Vadisini gezerken acıktığınız zaman yemek yiyebileceğiniz ve yeni tatlar keşfedebileceğiniz yerleri sizin için sıraladık.
1. Frigya Şefika Teyze Kır Bahçesi

Frig Vadisi gezisinden sonra canınız ev yemeği çekti ise en doğru adres Şefika Teyzenin Yeri, burada hem ev yemekleri yiyebilir hem de çadırınız ile konaklama yapabilirsiniz. Burada Frig Vadisi gezinizden hemen sonra hem dinlenebilir hem de Şefika Teyzenin ev yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun… Konum bilgisi.
2. Tutkun Cafe

Tutkun Kafeterya bir Çerkez Köyü olarak bilinen Yazılı Kayada bulunmaktadır. Tutkun Kafeteryada muhteşem Çerkez böreği olan hıçını deneyebilir ve bu böreğin tadını keşfedebilirsiniz. Konum bilgisi.
3. Acar Gözleme Evi

Kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz nefis gözlemeleri ile uğramanız gereken bir yer. Hem uygun maliyetli oluşu hem de kamp yapanlar için yolluk oluşturacak muhteşem aperatif tatları ile burayı da es geçmememizi tavsiye ederiz. Konum bilgisi.
Frig Vadisi Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Nerede?: Ülkemizde turizm her yönden kendini geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmektedir. Ülkemizin her köşesinde görülmeye değer olan birçok tarihi yapı ve tarihi anıt bulunmaktadır. Frig Vadisi’de bu tarihi yapılardan ve tarihi alanlardan biridir. Frig Vadisi ülkemizde her yıl binlerce turist ağırlamak da ve tarihimizi yansıtmaktadır.
Frig Vadisi, Frig Yolu olarak da bilinmektedir. Frig yolu Frigya tarihini günümüze kadar içinde barındırmış ve bugüne kadar pek fazla hasar almadan yada restore edilerek günümüze kadar gelip Frigya tarihini bize anlatmaktadır.
Frig Yolu, Frigya çevresinde yer alan ve Frig dönemine ait olan atmosferi, tabiatı ve tarihi ile oldukça ilgi çekici ve merak edilen bir yer haline gelmiştir. Frig Yolu ile Frigya dönemine ait olan doğal güzellikleri, Frigya tarihini, Frigya jeolojisini ve Frigya kültürünü ziyaretçilerine anlatmakta ve yaşatmaktadır. Frig Yolu ile Frig Vadisine giderek bu doğal güzellikleri ve Frigya tarihini yaşayabilirsiniz. Frigya Dönemine ait olan herşeyi Frigya Vadisini gezerek görebilirsiniz.
Frig Vadisi neredeyse Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Burdur, Konya ve Isparta bölgelerinin kuzey kısmında yer almaktadır. Frig Vadisine adını vermiş olan Frigyalılar burada M.Ö. VII. yüzyılları arasında yaşadıkları keşfedilmiştir. Eski çağlarda da şimdiki gibi Frig Vadisinin bulunduğu alan Frigya olarak bilinmekteydi.
Nasıl Gidilir?: Frigya tarihini günümüze kadar getiren Frigya Vadisi hem tarihi açıdan hemde çevresinde bulunan tarihi yapılardan dolayı oldukça ilgi çekmekte ve her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Frigya Vadisine nasıl gidilir diye merak edenler için Frigya Vadisine gidebileceğiniz yolları sizin için sıraladık…
Frig Vadisine gidip Frigya tarihini öğrenmek için Frig Vadisinin çevresinde bulunan illere gitmeniz gerekecektir. Frig Vadisine gitmek için ister havayolunu ister karayolunu kullanabilirsiniz. Frig Vadisine giderken yol üzerindeki güzellikleri görmek isterseniz eğer karayolu ile gitmek hem Frig Vadisinin yolu üzerinde bulunan tarihi yerleri keşfedebilir hemde eğlenceli bir yolculuk yapabilirsiniz.
Karayolu ile gitmek isteyenlerin Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Burdur, Konya yada Kütahya’ya gitmeleri gerekmektedir. Bu illerden birini giderseniz eğer karayolu ile Frig Vadisine ulaşmanız daha kolay olacaktır.
3 farklı yerden ulaşım sağlayabileceğiniz Frig Yolu, Yazılıkaya Midas Antik Kenti ile bağlanmaktadır. Yani Frig Yolu’nu kullanarak Yazılıkaya Midas Kentine de gidebilirsiniz. Frig Vadisine gideceğiniz zaman size en uygun yolu seçerek Frig Vadisine ulaşım sağlayabilirsiniz.
İstanbul üzerinden ziyaretçiler çoğunlukla Sarıcaova – Gökbahçe yolunu kullanmaktadır. Bu yol üzerinden Frig Vadisine gitmek isterseniz eğer İstanbul’dan önce Eskişehir’e ardından Seyitgazi’ye gitmeniz gerekmektedir. Seyitgazi ile Frig Vadisi arası ise yaklaşık 43 km’dir. Bu yol üzerinden Frig Vadisinde bulunan yürüyüş parkuruna gidebilirsiniz.
Uzaklıkları ise; Ankara – Frig Vadisi arası 296 km, Eskişehir – Frig Vadisi arası 75 km, Afyonkarahisar – Frig Vadisi arası 121 km, Kütahya – Frig Vadisi arası 85 km, Bursa – Frig Vadisi arası 163 km ve İstanbul – Frig Vadisi arası ise 312 km’dir. Bu şehirlerden yola çıkanların isterse Frig Vadisi ile arası 39 km olan Çifteler veya Frig Vadisi ile arası 20 km olan Seyitgazi güzergahlarını kullanabilirler.
Özel aracınız yok ise eğer yada özel aracınızla Frig Vadisini gezmek istemezseniz eğer burada yer alan ATV’leri kiralayarak Frig Vadisini gezebilirsiniz.