İstanbul’da Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok kasır bulunmaktadır. Gerek mimari özellikleri gerekse sahip oldukları muhteşem manzaralar ile ziyaretçilerini her daim etkilemeyi başaran İstanbul’daki kasırları sizler için tek başlık altında toplamak istedik. İstanbul’daki tarihi kasırlar yazımız ile şehirdeki kasırları tek, tek inceleyebilir, nerede, nasıl gidilir, giriş ücretleri gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
NOT: Aşağıda bahsettiğimiz kasırlar hakkında daha detaylı bilgi almak için o kasrın başlığına tıklamanız yeterlidir.
Buraları okumadan önce Videomuzada Göz atabilirsiniz.
Daha çok video atmamız için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.
İstanbul’daki Tarihi Kasırlar
BEYKOZ KASRI
Beykoz Kasrı, Osmanlı mimarisi ile batı mimarisinin uyum içinde sergilendiği önemli kasırlardan bir tanesidir. Daha çok elçilerin kabul edilmesinde kullanılan Beykoz Kasrı, Cumhuriyet ilan edildikten sonra sağlık ocağı olarak hizmet vermiştir.
Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücretleri: Milli Saraylar’a bağlı olan Beykoz Kasrı’nı Pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için tam 15 TL, indirimli için 5 TL ödemeniz gerekecek.
Not: Giriş ücretinde değişiklik olma ihtimaline karşılık ziyaret etmeden önce resmi sitesinden giriş ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?: Beykoz Kasrı’na gelecek olanlar; Mecidiyeköy 121A, 121B otobüslerine binip Kavacık merkeze ulaştıktan sonra 15A numaralı otobüsle Servi Burnu Durağı’nda indikten sonra Beykoz Kasrı’na ulaşabilirler.
IHLAMUR KASRI
Beşiktaş ve Nişantaşı arasında kalan Ihlamur Kasrı, Abdülmecit Dönemi’nde yaptırılmış olup bir diğer adı Merasim Köşkü’dür. Ihlamur Kasrı 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı’dır.
Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücretleri: Milli Saraylar’a bağlı olan Ihlamur Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatlerini arasında ziyaret edebilirsiniz. Ihlamur Kasrı’na giriş ücreti tam 30 TL, indirimli 15 TL’dir.
Nasıl Gidilir?: Ihlamur Kasrı’na ulaşmak için İETT Otobüslerini kullanabilirsiniz. 26, 26A, 26B numaralı otobüslere binip Şair Nedim Durağı’nda inerek Ihlamur Kasrı’na ulaşabilirsiniz. (Diğer ulaşım seçenekleri için başlığa tıklayıp detaylı bilgi alabilirsiniz)
AYNALIKAVAK KASRI
Tersane Bahçesi adıyla da anılan Aynalıkavak Kasrı, ilk olarak 1613 yılında yapılmıştır. Sonraki dönemlerde kasra ilave binalar da eklenmiştir. Osmanlı mimarisinin son yapılarından biri olan Aynalıkavak Kasrı, I. Dünya Savaşı zamanında deniz kuvvetleri tarafından kullanıldıktan sonra günümüzde Milli Saraylar’a bağlanmıştır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri: Aynalıkavak Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Aynalıkavak Kasrı’na giriş; tam 20 TL, indirimli 10 TL olarak belirlenmiştir.
Nasıl Gidilir?: Aynalıkavak Kasrı’na ulaşım oldukça kolaydır. Şişhane Metro Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından kasra ulaşabilirsiniz.
KÜÇÜKSU KASRI
Küçüksu Kasrı’nın yapımı 17. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Denize sıfır olması sebebiyle ve sabahları verilen kahvaltı hizmeti sayesinde özellikle hafta sonları yoğun ilgi görmektedir. Cumhuriyet Dönemi’nde devlet konukevi olarak hizmet veren Küçüksu Kasrı, 1994 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: Küçüksu Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kasra giriş ücreti; tam 15 TL, indirimli 5 TL yabancı uyruklu vatandaşlar için 30 TL olarak belirlenmiştir.
Nasıl Gidilir?: Şahsi aracıyla gidecek olanlar Anadolu Yakası sahil yolundan Göksu Mahallesi’ne gelerek Küçüksu Kasrı’na ulaşabilirler. Avrupa Yakası’ndan gelecek olanlar ise FSM Köprüsü’nü geçtikten sonra Anadolu Hisarı sapağından saparak sahil yolundan Küçüksu Kasrı’na ulaşabilirler.
HİDİV KASRI
İstanbul’un Beykoz ilçesi sınırları içinde bulunda Hidiv Kasrı, İstanbul’daki önemli tarihi mekanlardan birisi konumundadır. Uzun yıllar bakımdan uzak kalan kasır, 1984 yılında restore edildikten sonra ziyaretçilerine kapılarını açtı. Hidiv Kasrı’nda özellikle hafta sonları kahvaltı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Sonrasında tarih kokan yapıyı dolaşabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Hidiv Kasrı’na giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Otopark için belli bir miktar ödeme yapılması gerekilebilir.
Nasıl Gidilir?: Hidiv Kasrı’na gitmek için Üsküdar – Beykoz sahil yolunu kullanarak önce Kanlıca’ya ardından tabelalar yardımıyla kasra ulaşabilirsiniz.
MASLAK KASRI
İstanbul’da İstinye ve Tarabya kavşakları arasında kalan Maslak Kasrı, II. Mahmud Dönemi’nde inşa edilmeye başlanmış, Abdülaziz zamanında gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra günümüzdeki halini almıştır. Kasırda Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Paşalar Dairesi, Çadır Köşkü ve Limonluk bölümleri bulunmaktadır.
Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücreti: Milli Saraylar’a bağlı olan Maslak Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günler saat 09.00 – 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise; tam 10 TL, indirimli 5 TL.
Nasıl Gidilir?: Maslak Kasrı’na gitmek için İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. Şişli Atatürk Sanayi Kavşak Otobüs Durağı’nda indikten sonra kasra rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
YILDIZ ŞALE KASRI
500 bin metrekare gibi büyük bir alan içinde inşa edilen Yıldız Şale Kasrı; III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan adına yaptırmıştır. Toplam 60 oda ve 4 salondan oluşan köşk, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Günümüzde Milli Saraylar’a bağlanan kasır, müze – saray olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri: Yıldız Şale Köşkü’ne pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise; tam 20 TL, indirimli 10 TL olarak belirlenmiş.
Nasıl Gidilir?: Yıldız Parkı’na çok yakın olan Yıldız Şale Köşkü’ne ulaşmak için Eminönü – Beşiktaş, Sarıyer – Beşiktaş sahil yolunu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
SEPETÇİLER KASRI
İstanbul Sarayburnu mevkiinde bulunan Sepetçiler Kasrı, Topkapı Sarayı’nın kıyı köşklerinden birisi konumundadır. III. Murad döneminde inşasına başlanan Sepetçiler Kasrı, günümüzde Yeşilay Genel Merkezi olarak hizmet vermektedir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: Günümüzde Yeşilay Genel Merkezi olarak kullanıldığı için detaylı bilgiyi Yeşilay’ın resmi sitesinden alabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?: Sepetçiler Kasrı’na ulaşım son derece rahattır. Metro ile gitmek isteyenler, Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda indikten sonra ulaşabilirsiniz. Diğer alternatif ulaşım seçenekleri için konu başlığına tıklamanız yeterli olacak.
Ve son olarak Tarihi kasırlar haricinde İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesine göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)