Zeytinburnu meydanı İstanbul‘un en işlek yerlerinden biri. Zeytinburnu gezilecek yerler ve görülecek tarihi yerlere bir liste halinde göz atacağız.
İstanbul’un birden fazla gezilecek noktaları içerisinde yeninin ve kadimin buluştuğu rotalardan biri, Zeytinburnu’dur. Nedense burasının yeni bir ilçe olduğu sanılır; ancak öyle değildir. Tarihi eserleri, Osmanlı dönemine denk dayanan geçmişi ile İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birini oluşturur. Zeytinburnu’na gidecek kişilerin görmesi gereken yerlerin listesi şöyle…
Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Zeytinburnu Gezi Videomuz
Gezi listemizi geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Zeytinburnu Gezilecek Yerler
1- Panorama 1453 Tarihi Müzesi
Panorama 1453 Tarihi Müzesi: Kadim kentin tarihini değiştiren fethin görsel bir şölenini ifade eden müzenin mutlaka görülmesi gerekir. Sekiz sanatçının üç yılı aşkın çalışmaları ile hazırlanan müzenin içerisinde, İstanbul’un fethine yönelik her detayı bulmak mümkün. ses efektleri içerisinde oynayan panoramik görüntüleri izlerken kendinizi fethin ışıltısını ve heyecanını yeniden yaşamanız söz konusudur.
2- Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı
Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı: Semtin en eski tarihi yapılarından biri olması nedeniyle görülmesi gereken yapı, klasik Bizans kilise modelinde inşa edilen ve görünümü itibari ile göz alıcı mimariye sahiptir. Halen kilise olarak kullanılmaya devam edilen yerin yapımı beşinci yüzyıla kadar dayanır. Kilisenin içerisinde havuz, eski döneme ait tablolar ve kiliseye ait eski eşyalar var. Balıklı Meryem Ana kilisesi olarak bilinen yer, tarihi Rum mezarlığına yakın bir konumda bulunur.
3- Merkez Efendi Camii
Merkez Efendi Camii: Kanuni Sultan Süleyman döneminin önde gelen hekimlerinden ve alimlerinden olan Merkez Efendi, aynı zamanda da günümüzde de çokça sevilen mesir macununu geliştiren kişidir. Sultan Süleyman tarafından çok sevilen Merkez Efendi için hem cami hem de kütüphane ve hamam gibi hizmetlerden oluşan bir külliyenin yapımına karar verilir. Sultan Süleyman’ın kızı tarafından kurulan vakıfça inşa edilen caminin yanında yer alan türbede ise, Merkez Efendi’nin naşı şerifleri bulunur.
4- Yenikapı Mevlevihanesi
Yenikapı Mevlevihanesi: Osmanlı döneminin önemli eserlerinden birini ifade eden Mevlevihane’nin önemini artıran nedenler arasından ünlü sima ve isimlerin buradan yetişmiş olmasıdır. Aralarında Itri, Şeyh Galip ve hattat Ali Nutki gibi Osmanlı alimlerinin yer aldığı önde gelen isimler, Yeniçeri Ağası Malkoç Mehmed’in girişimleri ile yaptırılan Mevlevihane’den yetişmiştir. O dönemin İstanbul’da açılan ve Mevlevi yetiştiren ilk hanesi olmuştur.
5- Topkapı Kültür Parkı
Topkapı Kültür Parkı: İstanbul’un fethi sırasında ilk gediğin açıldığı ve akıncılar tarafından ilk baskınların yapıldığı yere kurulu bölgenin tarihi açıdan öneminin büyük olduğunu ifade edelim. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı alan içerisinde piknik alanları, kafe ve oyun alanları yer alır. Ailecek harika bir hafta sonu geçirmek isteyenler için İstanbul’daki en iyi piknik alanlarından birini ifade eden kültür parkında yüzlerce türde farklı bitki var. 350 bin hektarlık alanın 180 bin hektarı, yeşilliklerle kaplıdır. İki katlı otoparkı bulunan, sahaları ile aktivite yapılabilecek şekilde inşa edilen kültür parkı içerisinde her türlü ihtiyacı karşılayacak işletmeler bulunuyor.
6- Seyyid Nizam Camii ve Türbesi
Seyyid Nizam Camii ve Türbesi: İstanbul’daki en eski tekkelerden biri olan Seyyid Nizam Camii ve Tekkesi, Kültür Vadisi projesi kapsamına alınan ve orijinal hali korunmak suretiyle restore edilerek güçlendirilen tarihi mekanlardan biri. Osmanlı döneminin en büyük alimlerinden biri olan Seyyid Nizam Efendi’ye tahsis edilen tekkede, müritlere İslami ilimler öğretilir, tasavvuf dersleri verilirdi. Proje kapsamında cami ve tekke yenilendi, türbenin duvarları onarılarak, güçlendirildi.
7- Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi: Türkiye’deki ilk ve tek bitki tıbbiler bahçesi 2005’den beri Zeytinburnu’nda hizmet vermeye devam ediyor. 700’den fazla bitkinin yetiştirildiği yer, 14 dönümlük bir alana kuruludur. Zeytinburnu belediyesinin girişimleri ile inşa edilen alanda bitki türleri hakkında bilgi almak isteyen ve endemik türleri görmek isteyen herkes ziyaret edebilir.
Zeytinburnu Alışveriş Yerleri
Zeytinburnu’nda alışveriş yapabileceğini 3 önemli yer vardır. Birincisi ve en çok tercih edileni Olivyum Alışveriş Merkezi. Yine Bu alışveriş merkezine yakın Meşhur Zeytinburnu Meydanı, yeni yeni oturan Marmara Forum Alışveriş Merkezi ve Son olarak haftanın belirli günlerinde kurulan Sokak Pazarlarından alışveriş yapabilirsiniz.
Zeytinburnu’nda ne yenir?
Zeytinburnu gezilecek yerler tamamladıktan sonra iyi bir yemek vakti gelmiş demektir. Hatta Zeytinburnu’na sırf etki ekmek lezzetini tatmak için gelenlerin sayısının az olmadığını bir kenara not edelim. Konya’nın meşhur etli ekmeğini yine Konya’nın markası olarak doğan ve Türkiye’nin hemen her yerine yayılan Mevlana Pide Sarayı’nda tatmanız mümkündür.
1- Etli ekmek
Konya’nın meşhurlaşan lezzetini Zeytinburnu’nda tatmanın ayrıcalığı var. Zeytinburnu Meydan’da bir çok mekanda bulabileceğiniz nefis bir mercimek çorbasından sonra önünüze gelecek bir porsiyon etli ekmeği yemeniz, gezi boyunca kaybedilen enerjiyi yeniden kazanmaya yeter. Etli ekmeğin yanına verilen mevsimlik salata da yemeğin lezzetini arttıran bir başka detay.
2- Güvece ne dersin?
Zeytinburnu’nda yenilecek yemekler arasında akla ilk gelen mekanlardan biri, Eyüp Sultan Güveççisi. Uzun bir dönemdir hizmet veren işlemenin güveç konusundaki tecrübesi, tüm İstanbul’a yayılmış durumda. Sıcak, lezzetli, doyurucu ve besleyici güveç çeşitlerini denemek adına Zeytinburnu merkez olarak geçen, 58.Bulvar’da yer alan Eyüp Sultan Güveççisi tercih edilebilir.
3- Erzurum’un lezzetini Zeytinburnu’nda keşfedin: Cağ kebabı
İnsanın duyunca ister istemez ağzının sulandığı cağ kebabı, Anadolu’nun en has lezzetlerinden biri. Ama bunu yemek için illa da Erzurum’a gitmenize gerek yok. Zeytinburnu gezinizden sonra Marmara Forum’daki cağ kebapçısına uğramanız yeterli.
Zeytinburnu’nda nerede kalınır?
Otel yönünden oldukça zengin bir konumu ifade eden Zeytinburnu, lüks otellerin yer aldığı bir bölge olduğundan dolayı bütçenize uygun konaklama için pansiyon ve apart tercih etmenizin önemi büyük. Ancak bütçesi yeterli olanlar için merkezdeki otellerde konaklama tercih edilebilir.
Gündelik 300 ila 500 lira arasında değişen fiyatlar söz konusu. Ancak apart ve pansiyonlar, çok daha uygun konaklama imkanı sunuyor. Merkeze yakın bir konumda yer alan Stad Pansiyon, uygun fiyatlı konaklama imkanı sunan işletmelerden biri. Zeytinburnu gezilecek yerler listemizin sonuna geldik ama üzülmeyin daha şehir şehir İstanbul’u tanıttığımız nice güzel İstanbul gezi listeleri sizleri bekliyor. Bu güzel şehri karış karış gezmek istiyorsanız bu listemize mutlaka bir göz atın.