Beşiktaş 8.4 kilometre sahile sahip İstanbul’un en hareketli ilçelerinden birisi. Beşiktaş gezilecek yerler ve görülecek tarihi yerleri bir liste haline getirmeye çalıştık. Bu bilgilerin yanı sıra ne yenir? ve nasıl gidilir? hepsi yazımızın devamında. Tarihi açıdan da oldukça önemi bir yeri olan Beşiktaş hakkında edindiğimiz bilgileri bu yazımızda sizler ile paylaşacağız.
Beşiktaş Gezilecek Yerler Listesi
Dolmabahçe Sarayı
Topkapı sarayının yapılan toplantılar için artık yetersiz kalmasından dolayı dönemin yabancı bankalarından alınan borçlar ile yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti’nin zor günlerinde yapılmış olmasına rağmen oldukça göz kamaştırıcıdır. Saray en son Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmıştır. Atatürk’ün gözlerini yumduğu odası günümüzde de en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.
Yıldız Sarayı
Geniş alan üzerine kurulmuş ve günümüzde yaklaşık 80 dönüm arazi içerisinde olan Yıldız Sarayı, zengin mobilya, dekorasyon, halı ve büyük boyutlu seramik sobaları ile önemli bir müzedir. Tarihimizin padişahlarının yaşadığı bu saray Boğaziçi’ni komple kucaklamış vaziyette ve ziyaretçilerine eşsiz görsellik sergilemektedir.
Uzun süre Harp Akademileri binası olarak kullanılan saray, 1978 yılında Kültür Bakanlığı’ na devir edilmiş ve sonrasında Yıldız Sarayı Müdürlüğü’ ne tahsis edilmiştir. Sarayda ilk 1994 yılında müzeleştirme çalışmaları yapılabilmiş, ilk olarak da Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları müzesi ziyarete açılmıştır.
Yıldız Parkı ve Korusu
Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) dönemindeki kayıtlarda ilk kez ismine rastlanan ve 1600’lü yılların başında “Kazancıoğlu Bahçesi” olarak anılmaya başlanan Yıldız Korusu, lale devrinin masalımsı “Çerağan eğlenceleri”nin düzenlendiği yer olarak da tarihte yer alıyor. Bezm-i Alem Sultan’ın da bir kasır inşa ettirdiği ve Sultan Abdülaziz’in ise Çırağan Sarayı’nı yaptırdıktan sonra kendisinin de hayran kaldığı bu koruluğu, bugünkü ana cadde üzerinde bir kısmı halen ayakta duran taş ve mermer işlemeli köprüyle saraya bağladığı ve o dönemde sadece padişah ile yakın çevresinin kullanabildiği korunun “Mabeyn Bahçesi” adı ile anıldığı kaydediliyor.
Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasında yer almaktadır. Abdülmecit döneminde mimar Nigoğos Balyan’a Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü adları verilen iki kasır inşa ettirilmiştir. Günümüzde Merasim Köşkü olarak adlandırılan bina Ihlamur Kasrı’dır. Tek katlı bir yapı olarak inşa edilen bina, dikdörtgen şekilde tasarlanmış ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Merasim Köşkü’nün biraz daha ileri kısmında bulunan Maiyet Köşkü ise Merasim Köşkü’ne oranla daha sade bir şekilde inşa edilmiş. 2 katlı olan bu binanın giriş bölümünde iki kollu bir merdiven yer almaktadır. Girişin orta kısmında ise bir hol ve merdivenlerle birlikte köşelerde 4 adet oda bulunmaktadır.
Maçka Demokrasi Parkı
İstanbul’da Kadırgalar Vadisi’nde bulunan Maçka Demokrasi Parkı, konum itibariyle Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında yer almaktadır ve oldukça geniş bir alan üzerine yayılmıştır. Hafta sonunuz için tatile çıkmak gibi bir planınız yoksa ve evde oturmaktan da fazlasıyla sıkıldıysanız Maçka Demokrasi Parkı’nda, yeşilin çeşitli tonlarının arasında rahat bir nefes alabilirsiniz. Parkta çeşitli türden ağaçları bir arada görmeniz de mümkün. Bunlardan bazıları; ıhlamur, kestane, gürgen, kavak, çınar, şimşir, akasya, meşe, ceviz ve kızılağaçtır. Bitki örtüsü bakımından son derece zengin olan Maçka Parkı, amatör fotoğrafçılar için de eşsiz pozlar yakalaması için her türlü fırsatı sunmayı da ihmal etmiyor.
Kahvaltıcılar Sokağı
Kahvaltı yapmak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğu Kahvaltıcılar Sokağı sizi fevkalade bir enerji ile karşılıyor. Açık konuşmak gerekirse bu kadar kalabalık olacağını beklemiyordum. Daha sakin mekan bulmak için ise sokağın içerisine girip farklı mekanları seçebilirsiniz. Sokakta tahminimce 30-35 tane kahvaltıcı bulunuyor. Zaten sokakta adını bu kahvaltıcılardan alıyor. Sokağa giriş yapılan dar, arnavut kaldırımlı taşlar ve mis gibi kokular sizi eski zamanlara götürüyor.
İtfaiye Müzesi
İtfaiye teşkilatı tarihi oldukça eskilere dayanan bir ihtiyaca binaen kurulmuş ve gerek Osmanlı devrinde gerekse de günümüzde önemini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Özellikle ahşap yapıların yoğun olduğu dönemlerde ve İstanbul gibi kalabalık yerleşim alanlarında Tulumbacılar şeklinde teşkilatlanan yapılar ve Beyazıt Kulesi gibi yapılardan kendilerine has haberleşme sistemleri ile çalışan yangın söndürme grupları tarihin her döneminde bir şekilde var olmuşlardır. Hatta Tulumbacılar kendilerine has yapıları ve hayatları ile birçok incelemeye konu olmuşlardır. İstanbul İtfaiye Müzesi de bu tarihe ışık tutan önemli görselleri ve belgeleri ile meraklılarına kapılarını açıyor.
İstanbul Deniz Müzesi
Türkiye’deki en büyük denizcilik müzesi olan İstanbul Deniz Müzesi temeli 1897 yılında atılan ve o zamanlar Müze ve Kütüphane İdaresi hizmet veren bir yapıydı. 1914 yılına gelindiğinde yapılan reformlara ek olarak müzede de reforma gidilmiş, bu müzede bilimsel ve teknik anlamda yeniden yapılanmaya gidilmiştir. 2. Dünya Savaşı’nın oluşturduğu tehlike nedeniyle eserler Anadolu topraklarına taşınmıştır. Savaş bitiminde ise eserler tekrar İstanbul’a getirilmiştir. O zamanın koşullarının getirdiği durumlar neticesinde eserler Dolmabahçe Camii Külliyesi’ne nakledilmiştir. Çalışmalar neticesinde 27 Eylül 1948’de halkın ziyaretine açılmıştır. 1961’de ise müze bugünkü konumuna taşınmıştır.
Ortaköy Sosyete Pazarı (Eski Ulus Pazarı)
Eski Ulus Pazarı, yıllarca ihraç fazlası ürünlerin satıldığı her Perşembe günü Akmerkez’in karşısında kurulan bir pazardı. 2005 yılında bu Pazar kapatıldı. Aradan 6 yıl geçtikten sonra Pazar yeni yerinde Ortaköy’de tekrar açıldı. 9 dönümlük arazi ve 950 tezgah kapasiteli Pazar oldukça modern. Pazar yerinde kayıp eşyalar için “ Beyaz Masa” bölümü, Ani rahatsızlıklar için Ambulans, kıyafetleri denemek için deneme kabinleri gibi çoğu pazarda olmayan hizmetler mevcut. Ayrıca Pazar içerisinde sivil polisler ve zabıta görevlileri güvenli alışveriş yapabilmeniz için gün boyu mesaideler.
Cumartesi Pazarı
Beşiktaş Cumartesi Pazarı‘na bir Cumartesi günü muhakkak gelip burayı gezmenizi ve çantanızı doldurmanızı tavsiye ederim. 2 katlı olan Pazar, Beşiktaş Evlendirme dairesinin arkasında daha önce otopark olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra Belediye tarafından gerekli düzenlemeler yapıldı ve halk pazarı olarak kullanılmaya başlandı. Giriş katı haftalık taze sebze ve meyve satışının yapıldığı yer. Üst kat sosyete pazarı olarak geçiyor. Pazarda deyim yerindeyse yok yok. Markaların ülkemizde ürettiği ihracat fazlası ürünlerden tutun, çeyizlik eşyaya kadar her şey var. Ünlü parfüm markalarının parfümleri, çeşit çeşit aksesuar ürünleri, makyaj malzemeleri, Deri ve plastik çanta çeşitleri, çocuk kıyafetleri ve daha pek çok şey bu pazarda satışa sunulmuş. Hatta o kadar ürün çeşitliliği var ki çeyiz alışverişini bile buradan yapanlar dahi var.
Beşiktaş’ta Ne Yenir?
Balkan Lokantası
Beşiktaş’a her gittiğimizde uğramadan geçmediğimiz hatta buluşma noktamız olmuş bir yer. Esnaf lokantası olması sebebiyle yemekler oldukça ucuz. Aynı zamanda temizlik ve lezzet olarak da 10 üzerinden 10. Karnıyarıktan tutun Biber dolmasına kadar yok yok. Komposto ve tatlılar dâhil her şey süper. İki katlı olmasına rağmen akşam saatlerinde dahi yer bulmak oldukça zor.
Midyeci Ahmet
Beşiktaş’ın artık vazgeçilmezleri arasına girmeyi başardı. Midyeyi sevmeyenlerin dahi tadına baktıktan sonra vazgeçemediği bu lezzeti tatmak için uzun kuyrukları göze almanız gerekiyor. Eğer midye beni kesmez derseniz Kokorecini deneyebilirsiniz.
Mendel’s Coffeee & Chocolatier
Beşiktaş akaretlerde bulunan yer butik çikolatacı olarak hizmet vermektedir. Küçük ama şık bir mekân. İçeri girer girmez mis gibi çikolata kokuları sizi büyülüyor. Bu kadar çok çeşidin olduğu yerde seçim yapmakta zor oluyor. Tüm tatlılar sipariş verdiğiniz anda hazırlanıyor ve bu yüzden hazırlanması biraz uzun sürüyor.
Beşiktaş’a Nasıl Gidilir?
Oldukça merkezi konumda olan Beşiktaş’a ulaşım için çok fazla alternatif bulunuyor. Araç ile gelecekler için en büyük sorun Park. Bunu göze alacak olanlar için E-5 üzerinden Zincirlikuyu’ya gelip buradan Barbaros bulvarını kullanarak Beşiktaş’a ulaşmak en kestirme yol. Bir diğer seçenek Kabataş sahil yolu. Beşiktaş Tüneli’nden çıktıktan sonra Dolmabahçe istikametinde devam ederek bölgeye ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler ise; Taksim, Eminönü, Mecidiyeköy gibi merkezi bölgelerden geçen Beşiktaş otobüslerine binebilirler. 30D – 30A – 30M –DT1 – DT2 en çok bilinen hat numaralı otobüsler.
Minibüs ile ulaşmak isteyenler ise; Levent-Beşiktaş arası sefer yapan Minibüsleri kullanabilirler.
Metrobüs ile ulaşmak isteyenler ise; Zincirlikuyu istasyonunda indikten sonra Beşiktaş çıkışından çıkıp Levent-Beşiktaş minibüslerini ya da Beşiktaş’a giden otobüsleri kullanarak buraya ulaşabilirler.
Deniz ulaşımı ile ulaşmak isteyenler de; Kadıköy – Beşiktaş seferi yapan Vapur seferlerini kullanarak buraya ulaşım sağlayabilirler.
Tramvay ile ulaşmak isteyenler; Bağcılar-Kabataş tramvayı ile Kabataş’a geldikten sonra Boğaz havası eşliğinde ortalama 25-30 dakikalık yürüyüş sonrasında Beşiktaş’a ulaşabilirler.
Metro ile ulaşmak isteyenler ise; Yenikapı-Hacıosman Metrosunu kullanarak Taksim’e gelip buradan 10-15 dakika yürüyüş sonu ulaşabilecekler. Bir diğer seçenek Gayrettepe durağında inip Zincirlikuyu istikametine devam edip buradan geçen Levent-Beşiktaş Minibüslerine binmek ya da Beşiktaş’a giden otobüslere binmek olacaktır.
Ve son olarak Beşiktaş gezilecek yerler size az geldiyse şöyle bir İstanbul turuna çıkmaya ne dersiniz?; İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye hızlıca bir göz atarak İstanbul’da ne var, ne yok öğrenebilirsiniz. :)