Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Yer Listesi
İstanbul’un en güzel yerlerinden bir tanesi olan Beykoz’da, görebileceğiniz birbirinden etkileyici tarihi ve doğal mekanlar yer almaktadır. Siz de İstanbul’un en güzel yerlerini gezmek istiyorsanız bu listede yer alan mekanlara mutlaka uğramalısınız.
Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Yer
Tarihi kasırlar, ihtişamı ile hala ayakta duran kaleler, kasırlar ve deresi ile Beykoz her zaman görenleri büyüleyecek eşsiz bir lokasyona sahip. Gelin bu güzel yerleri yakından tanıyalım.
Kısa bilgi: Anadolu yakasında gezilecek yerler için oluşturduğumuz detaylı bir gezi yazımızda mevcut, bu gezi listemize de bir göz atmanızı öneririm.
1. Anadolu Kavağı
Anadolu Kavağı, Boğaziçi Anadolu kıyısında bulunan ünlü balıkçı semtlerinden bir tanesidir. Küçük ve şirin bir sahil semti olarak bilinen Anadolu Kavağı’nda birbirinden farklı lezzetleri sizlere sunan birçok balıkçı mekanı yer almaktadır.
Anadolu Kavağı’nda gerçekleştirebileceğiniz en güzel aktivitenin eşsiz doğa manzarasının karşısında ve boğaz eşliğinde balıkçı restoranlarında muhteşem deniz ürünleri yemek olacaktır. Anadolu Kavağı’na ulaşım için Eminönü’nden kalkan vapurları tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem boğaz turu yapabilir hem de Anadolu Kavağı’nın güzelliklerini yakından görebilirsiniz.
2. Yoros Kalesi
Güçlü tarihi ile bilinen Yoros Kalesi, Anadolu’da yer alan en güzel kaleler arasındadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir kale olan Yoros Kalesi’nin bazı bölümlerinde çökmeler oluşmuştur. Ancak yine de kalenin büyük bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Anadolu Yakası’nda İstanbul’un Beykoz ilçe sınırları içerisinde bulunan Yoros Kalesi Karadeniz girişinin Doğu kısmında yer almaktadır. Köklü bir tarihe sahip olması nedeni ile dikkat çeken Yoros Kalesi, Bizans döneminin önemli bir mimari göstergesidir.
3. Küçüksu Kasrı
Zarafeti ve güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken Küçüksu Kasrı, 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu yapılarının bir çoğunda katkısı bulunan Nigoğos Balyan tarafından yapılmış bir kasırdır. Dolmabahçe Sarayı’nın iç mekanından sorumlu olan Sechan tarafından iç dekorasyonu gerçekleştirilmiş olan kasır, etkileyici bir güzelliğe sahiptir.
Yığma teknikleri ile inşa edilmiş olup tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Tarih boyunca birçok diplomatik kabulün adresi olmuş olan Kasır aynı zamanda günümüzde de tarihi olarak büyük bir ilgi görmektedir. Cumhuriyet döneminde de ilgi görmüş olan Küçüksu Kasrı, Atatürk’ün kısa süreli dinlence mekanı olarak kullandığı bir yerdir. 1983 yılında ise müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
4. Göksu Deresi
İstanbul’un en etkileyici doğal güzellikleri arasında yer alan Göksu Deresi, tarihi açıdan da son derece köklüdür. Göksu, Yeni mahallesi ve Anadolu hisarı ile Marmara Denizini çevreleyen bir boğaz semti olarak bilinmektedir. Küçüksu ve Göksu derecelerinin arasında yer alan semt İstanbul’un en güzel mesire alanlarından bir tanesidir.
Tarih boyunca padişahlarında sık sık dinlenme yeri olarak kullandığı Göksu Deresi, Küçüksu Kasrı’na gelen padişahların en uğrak noktasıydı. Özellikle 4. Murad, buraya en fazla gelen padişah olarak bilinmektedir.
5. Anadolu Hisarı
Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı, Göksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde bulunmaktadır. Yaklaşık 7000 metrekarelik bir alanında üzerinde bulunan Anadolu Hisarı, 660 metre mesafelik, boğazın en dar noktasına inşa edilmiştir.
Yıldırım Beyazıt tarafından Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile surlardan meydana gelmektedir. Tarihi açıdan son derece önemli olan hisarda, ilk yapıldığında giriş kapısı bulunmuyordu. Bu nedenle girmek için asma köprü kullanılmıştır. Günümüzde bazı bölümleri yıkılmış olan hisarın ortadan ise yol geçmektedir.
6. Çubuklu Sahili
Anadolu Yakası’nda yer alan ve mutlaka görmeniz gereken bir diğer doğal güzellik şüphesiz ki Çubuklu Sahili’dir. Boğaziçi köylerini andıran bir yapısı olan Çubuklu, son derece muhteşem bir sahil semti olarak bilinmektedir.
Bizans döneminde huzur anlamına gelen Eirenaion olarak adlandırılan Çubuklu’nun tarihi ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Hidiv Kasrı ile ünlü olan Çubuklu’yu ziyaret ettiğinizde bu kasra da gitmeyi unutmayın.
7. Beykoz Korusu
Abraham Paşa Korusu olarak da bilinen Beykoz Korusu, İstanbul Boğazı’nın sırtlarında ve Beykoz ile Paşabahçe arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 27.9 hektarlık bir alan üzerinde yer alan koru, Boğaz’a bakan yamaçlardan başlamakta ve Riva’ya kadar uzanmaktadır.
Doğal ormanlar ile bütünleşerek eşsiz bir görünüme sahiptir. Abraham Paşa mülkiyetinde olduğu dönemde Fransız bahçe uzmanlarınca düzenlenmiş olan koruda kuşhaneler, havuzlar ve köşkler bulunmaktadır. 1937 yılına kadar içerisinde küçük bir tiyatro bulunmaktaydı. Koru, günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aittir ve halk ziyaretine ise açıktır.
8. Beykoz Cam ve Billur Müzesi
Osmanlı döneminden beri faaliyet gösteren Beykoz Cam ve Billur müzesi adını, dönemindeki en önemli cam fabrikalarından bir tanesi olan fabrikadan almaktadır. Cam ve Billur müzesi yaklaşık olarak 360 dönümlük bir arazinin üzerinde konumlanmıştır. Müzedeki tarihi bina, mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdası olarak bilinen Abraham Paşa tarafından yapılmıştır. 19.yüzyılın özelliklerini mimari olarak taşıyan müze son derece eşsiz ve etkileyici bir görünüme sahiptir.
9. Hidiv Kasrı
Hidiv Kasrı, Çubuklu’da bulunan tarihi bir yapıdır. 1907 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından Delfo Seminati’ye yaptırılmış olan Hidiv Kasrı, genel olarak art nouveau tarzında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin yanı sıra batılı tarzda da birçok örneğin bulunduğu kasrın ana girişinin tam orta kısmında ihtişamlı bir çeşme bulunmaktadır.
Bu çeşmenin tavanı çatıya kadar yükselmektedir. Turistik açıdan son derece dikkat çekici bir yapıda olan Hidiv Kasrı’nı mutlaka yakından görmelisiniz.
10. Cemile Sultan Korusu
İstanbul’un eşsiz manzarasını gözler önüne seren Cemile Sultan Korusu, günümüzde İstanbul Ticaret Odası tarafından yönetilmektedir. Çeşitli çevre düzenlemeleri ile 2000 yeni ağacın dikildiği koru, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile ilgi görmektedir. Koruda çeşitli kurumsal ve bireysel organizasyonlar düzenlenmektedir.
Bunun yanı sıra basketbol sahası, yüzme havuzu, restoran, kafe ve tenis kortu gibi çeşitli sosyal mekanlarda korunun içerisinde yer almaktadır. İstanbul Ticaret Odası üyeleri rezervasyon ile restoran ve kafeleri kullanabilmektedir. Diğer aktivitelerde yararlanılabilmesi için ise bireylerin tesise üye olması gerekmektedir.
Sizin de, ‘Beykoz’da görmeniz gereken 10 yer’ listemize eklenmesini istediğiniz farklı yerler var ise bize mutlaka yorum olarak yazın. :)