Dikili Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer 2024 Detaylı Liste
Uzun yıllardan beri doğallığını korumuş olan İzmir Dikili bölgesi içinde bulunan yemyeşil alanı ve tarihi güzelliğiyle ziyaret eden kişileri kendisine hayran bırakıyor. Kültürel bakımdan zengin yönü olan Dikili’de bulunan tarihi yapılar mutlaka Dikili gezilecek yerler listenizde bulunmalıdır.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Dikili Tarihi
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Dikili’nin varlığı M.Ö. 4000 yılına kadar uzandığını söylemek mümkün. Çevresinde Aterneus ve Pitane antik kentlerine dair kalıntılar bulunmuştur. İlk ve orta çağ dönemlerinde hakimiyet gösteren taraflar arasında değişiklik olmuştur. İranlılar, Frikyalılar, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar bunlardan bazılarıdır. Bergamalı Karaosmanoğlu tarafından bu bölgede kurulan çiftlik ve çiftliğin fidanlık olarak kullanılmaya başlanması yeni Dikili döneminin de başlangıcı olmuştur. “Dikmelik” adıyla anılan ilçe, bir süre sonra “Dikili” adını almıştır. Dikili tarihçesi içinde birçok olay barındırmaktadır.
Bugünkü dönemde “Pazaryeri” olarak adlandırılan bölgede hayvancılık için de çiftlik kurmuş ve hayvancılıkla geçinen kişileri buraya getirmiş olan Karaosmanoğlu, bölgeyi köy haline getirmiştir. Selçuklu döneminden sonra uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Yunan işgaliyle karşılaşan Dikili 1922 yılında düşman elinden kurtarılmıştır. Gelişen yaşam döneminde köy olan Dikili, önce bucak sonra belediyelik olmuştur. 1928 senesinde Bergama’dan ayrılmıştır İzmir ilçesi olarak kayıtlara geçmiştir.
Dikili Gezilecek Yerler Listesi
Yaz döneminde birçok ziyaretçi kabul eden Dikili gezilmesi gereken yerler açısından da oldukça zengin. İlçe merkezinde sahil şeridini gezerek huzurun vücut bulmuş haline dönüşebilirsiniz. Upuzun sahil boyunca karşınıza mavi bayraklı plajlar çıkacaktır.
Tatil beldesi olan Dikili, tatilciler için hem klasik hem de farklı bir deneyim edinmeleri için biçilmiş kaftan. Burada olduğunuz süre zarfında düzenlenecek olan tekne turlarıyla koy ve adaları dolaşma şansını kaçırmamalısınız. Tekne turları, Dikili balıkçı barınağından kalkıyor, en az bir gün öncesinden uğrayıp tur saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Birçok tarihi önemi olan doğa güzellikleriyle karşılaşacağınız Dikili gezi rehberi başlamadan belirtmek isteriz ki; bol yürüyüş yapacağınız gezileriniz esnasında yanınızda yeterli gıda ve su bulunduğundan emin olmalısınız.
1- Atatürk Botanik Bahçesi
Dikili gezilecek yerler arasında listenin başını kimseye kaptırmayan Atatürk Botanik Bahçesi Dikili 30 hektar alan üzerine kuruludur ve ilçenin her yerinden gözükmektedir. Ülkemizde uluslar arası özellikler taşıyan en yetkin tek botanik bahçesi olma unvanına sahiptir. Macit Ersoy sayesinde açılmış ve buraya çok büyük çaba sarf edilmiştir. Yurtdışı gezilerinden topladığı tohumlarla da bahçeye katkı sağlayarak 3.000 kadar çeşit elde edilmesini sağlamıştır. Çeşitli bitki türlerinin yanı sıra ağaç türlerinde de geniş bir çeşitlilik bulunmaktadır. İçerisinde bulunan Herbaryum Merkezi’nde kurutulan bitki örnekleri ve yürütülen bilimsel çalışmalar yer almaktadır.
2- Nebiler Köyü ve Aşıklar Şelalesi
Doğaseverlerin gezi ve yürüyüş rotasında yer alan Nebiler Köyü, su kaynakları, mağara ve Aşıklar Şelalesi ile muhteşem doğa gösterisi sunmaktadır. Doğayla vakit geçirmeyi, şelale sesinde dinlenmeyi seviyorsanız yolunuza birçok irili ufaklı şelale çıkacağını belirtmemiz gereklidir. Burada bulunan yürüyüş rotasının yanı sıra tırmanma rotası da bulabilirsiniz. Nebiler Köyü içerisinde bulunan mağaralar ve köy hakkında söylenti olduğu düşünülen hikayeler de bulunmaktadır. Bu hikayeleri dinlemeden buraya gitmeyin ve giderken de mutlaka sizinle gelmeyen birisine rota ve kişi bilgisi iletin.
3- Pergamon Antik Kenti
Dikili’ye yakın bir nokta olan Bergama sınırları içerisinde yer alan Pergamon Antik Kenti, herkes tarafından görülmesi gereken tarihi bir değerdir. Ülke içinden ve dışından birçok ziyaretçi tatil dönemlerinde buraya uğramaktadır. Kalenin tepesinden aşağıya kadar inen şehrin sınırı içerisindeki muhteşem mimari bugüne kadar ulaşmıştır. Başlıca tiyatro, tapınak, kütüphane olan ve daha birçok eserle bizlere kadar korunmuş tabiat güzeli kenti görmeyen kalmamalıdır.
4- Çandarlı Kalesi
Eski dönemde Amazon kadın savaşçılarına ait bir bölge olduğu rivayet edilen Çandarlı Kalesi Dikili merkezine 20 dakikalık sürüş mesafesindedir. Çandarlı’nın sembolü haline gelmiş olan kalenin tarihi geçmişi de Cenevizlilere kadar uzanıyor. Kalenin ne zaman ya da kim tarafından yaptırıldığına dair henüz net bir bilgi bulunmuyor. Geçirdiği birçok onarıma karşın hala daha üzerinde M.Ö dönemi taşlarının olması ve konumu Pitaya kentiyle bağlantılı olabileceğini düşündürtmektedir. 2013 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Şehri saldırılardan koruyan, görkemini asla kaybetmemiş olan kalenin büyük bir kısmı zarar görmemiştir. ‘016 yılında son restorasyonu yapılan kale içinde şu anda kültür sanat etkinlikleri için düzenlemektedir.
5- Atarneus Antik Kenti
Ö. dönemde Ağıl Tepe üzerinde ve çevresinde konumlanmış olan Atarneus Antik Kenti, döneminin en büyük ve zengin uygarlığı olarak bilinmektedir. Etrafı birçok soğuk ve sıcak su kaynaklarıyla çevrili olduğu için adına ana tanrıça kaynağı ya da kutsal kaynak diye adlandırılan Atarneus denmiştir. Arkeolojik kazılar sınırlı şekilde yapılıyor ve kalıntı sayısı az olsa da çıkartılan kişisel nesnelerden dönemin zenginliğini tahmin etmek mümkün. Kral Hermias’ın öldürülmesinden sonra meydana gelen çöküşün, fakirlik ve bulaşıcı hastalıkları meydana getirdiği düşünülüyor.
6- Bademli Ilıcası
Çevre beldelerde konaklayan kişilere ait yazlık evlerin bulunduğu Dikili, kaplıca turizmiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Sağlık turizmi açısından önemli yerlerden biri olan Bademli Ilıcası’na romatizma, cilt hastalıkları, ağrı, böbrek taşı şifası için gelinmektedir. Bademli Ilıcası Kalem adası bitiminde yer almaktadır, eski dönemde Aiolis Ilıcası diye bilinirdi. Çevresinde hiçbir tesis bulunmayan bu yerde kaynaklar deniz içerisinde havuz olarak oluşturulmuştur.
7- Çamur Ilıcası
Bademli köy sınırı içinde yer alan Çamur Ilıcası’nda, yıl içinde birçok turist gelip çamur banyosu yapıyor. 3000 yıldır bu şifayla kişilere sonsuz destek veren ılıca, oluşan doğal havuz suyunun zemindeki toprakla birleşmesi sonucu çamur oluşturuyor. Romatizmal hastalıklara, genel ağrı problemlerine ve cilt sorunlarına iyi geldiği düşünülmektedir.
8- Pitane Antik Kenti
Pitane, suyu bol anlamına gelmektedir ve Çandarlı’da bulunan bu Pitane Antik Kenti bu kaynaklarının bolluğundan dolayı bu adı almıştır. Kentin oluşum zamanına dair bilinen kesin bir bilgi yok fakat sınırlı kaynaklara göre Helen dönemi öncesine dayandığını söylemek mümkün. Hem ticari hem de askeri amaçla kullanılan bir kent limanı bulunmaktadır. Bu kentten çıkartılan mezar, kadeh, ölü külü kapları, vazo ve arkaik erkek heykeli Bergama Müzesi içinde sergilenmektedir.
9- Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı: Karagöl krater gölü Dikili sınırlarında Merdivenli Köyü yakınlarında yer almaktadır. Volkanik tepe olan Karadağ’ın volkanik oluşumlarıyla oluşan krater gölü özellikle ekolojik turizm konusunda ilçeye destek sağlamaktadır. Bölge el değmemiş doğallıkta olduğu için araba yolu bulunmuyor, doğa yürüyüşleriyle ulaşım sağlayabilir ve yol üzerindeki volkanik kayaları gözlemleyebilirsiniz.
10- Dikili Plajları ve Koyları
Dikili’de bir çok plaj ve koylar mevcut. Bunları bu makale içerisine sıkıştırmak istemedik. Onlar için Ayrıca Dikili Plajları ve Koyları altında detaylı bir liste oluşturduk. Dikili gezilecek yerler yanında yaz aylarında serinlemekte isterseniz bu makalemize mutlaka okuyun. :)
Dikili’de Nerede Ne Yenir?
Dikilide ne yenir? Dikili ve genelinde karşınıza çıkacak olan restoranlarda Ege ve Akdeniz mutfağıyla karşılaşırsınız. Deniz mahsulleri, mezeler ve zeytinyağlı yemeklerle Dikili yöresel mutfağı Ege özellikleri taşıyor. İzmir ili ve Ege Bölgesi’ne ait tüm yiyecek ürünlerini burada bulabilirsiniz. Bademli Köyü’ne gittiğinizde koruk şerbeti içmeyi unutmayın.