Marmaray hattı, İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştirmektedir. Bunun yanı sıra oldukça önemli turistik noktalardan geçtiğinden de ayrıca önemli olmaktadır. 76,6 kilometrelik Marmaray hattı, İstanbul’un Doğu tarafındaki Halkalı’dan başlayarak batısında bulunan Kocaeli’nin Gebze ilçesine kadar giden ve İstanbul Boğazı’na denizin altında 2 kıtayı birleştirerek yön vermektedir. Üstelik bu yeni yol haritası çeşitli gezilecek yerleri de içerisinde barındırmaktadır.
İstanbul’a gelmek isteyen kişiler, öğrenciler ve ekonomik ulaşım ile gezmek isteyenler İstanbul’da Marmaray ile gezilecek yerler şeklinde araştırma yapmaktadır. Bu yazının bilgilendirici olması adına Marmara aracılığı ile gezilebilecek yerleri tek tek sizler için listeledik.
1- Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı, Seraglio olarak da bilinmektedir. 15. Yüzyılda Osmanlı sultanlarının ana ikametgahı olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda idari merkez olarak da eşlik etmiştir. Günümüzde ise Osmanlı döneminden alma gündelik yaşama ait izlerin bulunduğu büyük bir müze olarak hizmete devam etmektedir. Şehzadebaşı Marmara istasyonundan ise oldukça kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır.
Saray içerisinde müze, kütüphane ve bahçeler bulunmaktadır. Sirkeci Marmaray istasyonunda indikten sonra Cağaloğlu Sultanahmet çıkışından çıkmanız gerekiyor. Sarayın giriş kapısına doğru sizleri biraz yürüyüş bekliyor. Ayrıca Sirkeci çıkışından çıktıktan sonra T1 Bağcılar-Zeytinburnu-Kabataş tramvayına binerek Sultanahmet durağında da inme şansınız bulunuyor.
2- Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi

En çok ziyaret edilen mekanlar arasında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan bu yapı daha sonra sonralarda camiye dönüştürülmüştür. Belli bir müddet müzeye çevrilerek Ayasofya Müzesi olarak pek çok ziyaretçiyi ağırlamıştır. 2020 yılında ise tekrardan camiye çevrilerek ismi de değiştirilmiştir.
3- Sirkeci Tren Garı ve TCDD Demiryolu Müzesi
TCDD hastanelerine ait objeler ve fotoğraflar, geçmişte demiryolu yönetiminde yer almakta olan demiryolu okullarına ait fotoğraflar, Rumelia demiryolları ve Trakya hatlarına ait orijinal aksiyon planları, çeşitli fotoğraflar, çizimler, demir yolu araçları ve iletişim ekipmanlarına İstanbul demiryolu müzesi ev sahipliği yapmaktadır.
11 Şubat 1888 yılı itibariyle İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Sirkeci Tren İstasyonu’nun temeli İstanbul’un Avrupa kapısı sloganı ile ortaya çıkmıştır. 3 Kasım 1890’da da hizmete açılmıştır. Bu görkemli gar binasının mimarı ise Alman mimar ve mühendis A.Jasmund’dur.
4- Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, Fatih ilçesinde bulunmakta olan tarihi bir şehir parkı olarak geçmektedir. Konum olarak Topkapı Sarayı’na bitişik olan arazide yer almaktadır. Parkın güneye giriş kısmı ise sarayın en büyük kapılarından birisi olarak geçmektedir. Park içerisinde bulunmakta olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.
5- İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum, içerisinde dünya denizlerinden pek çok balık türlerinin bulunduğu bir akvaryum olarak biliniyor. Gezi güzergahı, interaktifliği ve yağmur ormanıyla diğer akvaryumlara kıyasla oldukça görkemli bir havaya sahip. Coğrafi bir rota takip edildiğinde ise Karadeniz’den Pasifik’e uzanmakta olan toplam 17 tema ve 1 adet Yağmur ormanını görmek mümkündür. Alanların her birinin temalandırılması konusunda da o alanın çeşitli özellikleri de göz önünde bulundurulmuş.
O alanlarla ilgili kültürel, coğrafi, tarihsel ve mimari özelliklerinin izleri yansıtılmış. Ayrıca bu temaya uygun dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar ve alan hakkında birçok bilginin de verildiği görsel grafiklerde bulunuyor. Her bir alanın ses ve ışıklandırma sistemleri de temalara adapte olacak şekilde ayarlanmış.
6- İstanbul Havacılık Müzesi

İstanbul Havacılık Müzesi bir diğer ismi ile Türk hava kuvvetleri müzesi olarak biliniyor. Ayrıca Türk hava kuvvetlerinin sahip olduğu ve işletmiş olduğu askeri bir havacılık müzesi olduğu da bilinen bir başka bilgilerden birisi. Yeşilköy Marmara istasyonunda inildiği takdirde müzeye ayrıca ulaşım sağlanabiliyor.
7- Beyazıt Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı, şu anda popülerliğini hiç yitirmemiş bir Çarşı olarak biliniyor. Günümüzde ziyaretçi sayısı 250.000 ile 400.000 arasında değişiklik gösteriyor. Bu kapalı çarşının en önemli özelliği ise dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından birisi olması. İçinde 61 kapalı caddesi ve 4 .000’den fazla mağaza bulunuyor.
8- Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un en görkemli tarihi binalarından birisi de Yerebatan Sarnıcı’dır. Ayasofya’nın güneybatısında bulunmakta olan bu sarnıç, Bizans İmparatoru Justinian I (527-565) tarafından inşa edilmiştir. Yeraltı SARNICI sudan yükselen ve görünüşte sayısız mermer sütün barındırması ile halk arasında yere batan sarayı olarak adlandırılmıştır. 80.000 metreküp su tutabilme özelliğine sahip olması da bilinen bir başka özelliğidir. Ayrıca içerisinde 336 sütun bulunmaktadır.
8- Yedikule Zindanları Müzesi

Yedikule Zindanları, Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan İstanbul surlarının da bir ucunda bulunan Osmanlı kalesi olarak geçmektedir. Fatih Sultan Mehmet şehri ele geçirmesi ile birlikte buraya 3 kule daha inşa ettirmiştir. Böylelikle bölgenin ismi Yedikule olarak anılmaya başlanmıştır.
9- Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, Asya yakası sahil boyunca birbirinden farklı kumaş, mücevher ve kozmetik mağazasına ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’un en ünlü 2 caddesinden birisi olarak geçmektedir. Ayrıca Kadıköy’de gezilecek yerler için detaylı bir gezi listemiz de mevcut.
10- Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, baharat, tekstil ve yiyecek mağazaları bulundurmasıyla kentin en büyük pazarlarından birisi olmaktadır. Kapalı çarşıdan sonra en ünlü kapalı tarihi alışveriş yeri olarak geçmektedir. Fatih’te gezilecek yerler için bu listemize de mutlaka bir göz atın.
Daha fazla öneri isterseniz İstanbul gezilecek yerler için muhteşem bir liste hazırladık. Mutlaka bir göz atmanızı öneririm. Şimdiden mutlu gezmeler. :)